Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Iohannis îl retrage pe Coldea și mută războiul în Parlament: NU amnistiei și grațierii!

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți seara la Cotroceni că a semnat decretul de eliberare din funcție a generalului SRI Florian Coldea, dar s-a referit și la subiectul legii amnistiei și grațierii.

„Măsura maturității noii majorități parlamentare va fi felul în care abordează legislația în domeniul securității și a legilor justiției, în special o posibilă abordare legislativă de tip amnistie și grațiere”, a spus marți președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus că nu este bine ca serviciile secrete să se amestece în politică, dar nici politicul nu trebuie să se amestece în activitatea serviciilor de informații. 

„Pentru ca serviciile secrete să își facă treaba bine și pentru ca politicienii să își facă treaba bine trebuie să trasăm două linii roșii. Nu e bine ca să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. Nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar pe servicii. Este nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic. Este nevoie de negocieri puternice între Putere și Opoziție”, a continuat Klaus Iohannis.

În opinia președintelui, noul parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. 

„Este nevoie de îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, jumătate se referă la munca serviciilor de securitate", a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului s-a întrebat ce va face noua majoritate din Parlament și a adăugat că aceasta este în fața unui examen al maturității.

„Ce majoritate vom avea? Încă nu știm. Deocamdată nu a făcut nimic. A votat câteva promisiuni populiste din campanie, și-au pus niște șefi de comisii. Vom avea o majoritate care va vrea să dovedească că face jocurile în Parlament, care va dori să albească dosarele celor incriminați? Sau o majoritate matură care înțelege că România e numai una și care va veni lângă președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept? Eu îmi doresc a doua variantă: o majoritate matură și o aștept”.

Declarația președintelui Iohannis vine în contextul în care directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a solicitat șefului statului trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea.

Într-un comunicat transmis marți de Serviciul Român de Informații se arată că în urma verificărilor activității generalului Coldea făcute de o comisie specială „nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”

Biroul Executiv al SRI a decis repunerea în funcție a lui Florian Coldea, însă acesta a refuzat și a solicitat eliberarea din funcție și punerea la dispoziția instituției, din motive ce țin de „demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei”.

După dispariția sa, fostul deputat Sebastian Ghiță a trimis postului România TV, pe care îl controlează, mai multe înregistrări video în care aduce acuzații la adresa conducerii SRI și DNA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Klaus uber alles !
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult