Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iohannis, întrebat dacă ar accepta să devină succesor al actualului șef al NATO: Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios

Klaus Iohannis - Jens Stoltenberg

Foto: Getty Images

Președintele Klaus Iohannis nu a exclus marți posibilitatea preluării unui mandat la conducerea NATO, după expirarea celui deținut de Jens Stoltenberg, actualul secretar general al Alianței.

Întrebat într-o conferință de presă dacă, după terminarea mandatului lui Stoltenberg, ar accepta o eventuală propunere de preluare a șefiei NATO, președintele Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică”.

La insistența reporterului dacă a avut vreo discuție cu liderii NATO despre acest subiect, Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant: „Cred că v-am răspuns exhaustiv”.

Mandatul lui Jens Stoltenberg urmează să expire pe 1 octombrie. În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA, citată de Agerpres, printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO, care va rămâne vacantă după încheierea mandatului lui Jens Stoltenberg, care urmează să preia funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei. Printre cei enumerați de agenția DPA se numără fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis.

În prezent, Mircea Geoană deține funcția de secretar general adjunct NATO. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar fi util si relevant pentru conationalii nostri sa afle ca in armata SUA, in functiile de conducere sunt desemnate doar PERSOANE ... INALTE (de peste 6 feet = 1,8m, de ex.)...Cu cat sunt mai inalte, cu atat functia pentru care sunt eligibili este mai mare !! Daca ai inaltimea 6-6 (6feet 6 inches - adica 1,95m) poti fi desemnat general de corp de armata, de ex...
    Cum NATO este organizata si functioneaza conform standardelor si procedurilor armatei americane, SUA avand statutar un rol esential, si intrucat concetateanul prof.KWJ are inaltimea de aprox. 1,90m, este de asteptat ca sa fie un candidat cu mari sanse la ocuparea acestui post... Desigur, mai sunt si alte cerinte/ conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca ... Ar trebui sa fim mandri daca un reprezentant al Romaniei va ajunge intr-o functie internationala atat de importanta si dificila..,
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sper sa nu existe vreodata vreo propunere mai ales in contexul situatie actuale. Nu cred ca are ceea ce este nevoie sa conduca o a asemenea alianta cu foarte multe responabilitati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult