Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Iohannis: „Ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României. Multe dintre ele au rezultat din neglijarea, decenii la rând, a educației”

Foto: Presidency.ro

„Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent în viața comunității și de a suplini nevoi pe care actuala guvernare pur și simplu le ignoră”, a spus miercuri seară președintele Klaus Iohannis în deschiderea Galei Merito, unde reprezentanți ai mediului de business au premiat 12 profesori valoroși pentru impactul pe care îl au în viețile elevilor lor.

Multe dintre provocările cu care România se confruntă în aceste zile își au sursa în neglijarea, decenii la rând, a educației, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis la Gala Merito

„În anul în care se premiază cea de-a patra generație de profesori «MERITO», ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări, care ajung să pună în discuție chiar și parcursul european al țării noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rând, a educației românești.

La 30 de ani de la Revoluție și după un secol de unitate națională, românii își doresc un stat de drept funcțional și o economie dezvoltată. De fapt, ambele sunt clădite pe activism civic, gândire critică și pe un spirit antreprenorial bazat atât pe accesul la informație, cât și pe interpretarea corectă a acesteia”, este de părere Iohannis.

Acesta a afirmat că statul nu trebuie să pună piedici sectorului privat, atunci când acesta dorește să se implice în educație, „Faptul că avem astăzi, aici, mulți oameni de afaceri implicați în proiecte educaționale ne arată că există deschidere din partea sectorului privat pentru cooperarea cu sistemul educațional public din țara noastră. O colaborare care nu poate fi decât de bun augur, mai ales atunci când contribuie la încurajarea exemplelor de bună practică, a cadrelor didactice care promovează educația de calitate, a managementului pro-activ în școli sau a utilizării de echipamente moderne. Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educație. Investițiile ar trebui să fie încurajate și nu doar sub forma unor sponsorizări pentru dotări, ci și ca parte a unor intervenții mai sistemice.

Eu cred cu tărie că «România Educată» va deveni realitate atunci când va exista o colaborare reală a mediului competitiv de business cu statul pentru o educație incluzivă de foarte bună calitate”, a spus Iohannis,

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte adevarat, ca educatia de calitate, creaza pasiune, specializare si performanta, si invers, fara pasiune, specializare si performanta nu exista calitate in educatie, nici din partea elevilor, studentilor si nici a profesorilor, administratilor.

  In alte tari, educatia este locala, adica oamenii sunt educati pentru nevoile satului, orasului si a statului / comunitatii. Exemple am gasit in Elvetiat, SUA. Este o filozofie noua, din care putem invata.

  Si nu in ultimul rand aceasta sprijina aceasta pasiune, performanta si specializare de care au nevoie comunitatiile respective, care la randul ei, creaza calitatea actului educational, implicarea tuturor, care in final duce si la mai mult spirit antreprenorial, simt civic si pana la urma bunastare.

  Americanii in vremea lui George Bush aveau un program interesant numit "Nici un copil lasat in urma", care pe langa lucrurile mentionate adineauri, prin programul educational se raspundeau nevoilor copilor.

  In facultate, ca si student la stiinte economice am activat intr-o organizatie studenteasca, AIESEC - Asociatia Internationala a Studentilor in Economie si Management, care ofereau programe complementare studentilor, si unde mi-am putut exersa calitatile de Trainer / Profesor, care beneficiau la randul lor de pregatire.

  Din pacate imaginea politicii, este sifonata si din cauza aceasta scoala este vazuta din perspectiva obligativitatii ei si nu ca factor de progres si bucurie, ca si organizatie democratica, care alaturi de familie, spital si primarie, contribuie la bunastarea comunitatii locale.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult