Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ionuț Iordăchescu, „Let`s Do It, România!”: Am atras atenția unui domn că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un bărbat cu un cap mai mare decât mine...

sofer - gunoi

Foto Guliver/Getty Images

Aproximativ 118.000 de voluntari au participat, în 25 de județe, săptămâna trecută, la Ziua de curățenie națională în România și au strâns 125.000 saci cu deșeuri din arealele naturale. 

Ionuț Iordăchescu, co-fondator “Let`s Do It, România!”, care a organizat acțiunea de curățenie, a fost, alături de Lucian Mîndruță, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. El a relatat despre cum reacționează oamenii, atunci când li se atrage atenția că aruncă gunoaie.

„Odată m-am dus la o mașină și i-am atras atenția domnului că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un domn cu un cap mai mare decât mine. Am zis, clar, fug. Și-a cerut scuze, a luat-o si a pus la coșul de gunoi. Am fost plăcut suprins. 

Sâmbătă, după Ziua de curățenie națională, când eram în UBER, văzusem în dreapta mea un șofer care a deschis geamul și a aruncat pe jos hârtia de la guma de mestecat. Șoferița de UBER zice: Ia uite-l și pe nesimțitul ăsta! Eu i-am spus: Ai curaj să tragi în față, să deschid geamul și să îi zic ceva? Am deschis geamul, l-am rugat să deschidă, si i-am spus: Uite, eu toată ziua am strâns deșeuri, alții prin România au făcut același lucru, te rog, fă ceva și tu în legătură cu ce ai aruncat. El spune: Îmi pare rău. I-am răspuns că nu e reacția la care mă aștept. Mă aștept să deschizi ușa, să îl ridici. A ridicat geamul și a început să râdă cu nevasta. Cred că este vorba de faptul că nu e la modă să ridice de pe jos...”.

La nivel internațional, peste 18.7 milioane de voluntari din 179 de țări au luat parte săptămâna trecută la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru articol si actiuni, problema este ca era sa iau bataie cand am facut si eu asa ceva, noroc ca atunci cand m-am dat jos din masina...
    Eram mai mare ca respectivul, Dar tot nu a ridicat doza de Cola i-am aruncat-o in masina inapoi pe geam. Nu a indraznit sa o arunce, cel putin pana l-am vazut eu. Si din pacate tot la Bucuresti. (NU dau vina pe Bucuresti doar pe acei nesititi care de unde vor fi ei care stau acolo si...)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult