Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ionuț Iordăchescu, „Let`s Do It, România!”: Am atras atenția unui domn că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un bărbat cu un cap mai mare decât mine...

sofer - gunoi

Foto Guliver/Getty Images

Aproximativ 118.000 de voluntari au participat, în 25 de județe, săptămâna trecută, la Ziua de curățenie națională în România și au strâns 125.000 saci cu deșeuri din arealele naturale. 

Ionuț Iordăchescu, co-fondator “Let`s Do It, România!”, care a organizat acțiunea de curățenie, a fost, alături de Lucian Mîndruță, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. El a relatat despre cum reacționează oamenii, atunci când li se atrage atenția că aruncă gunoaie.

„Odată m-am dus la o mașină și i-am atras atenția domnului că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un domn cu un cap mai mare decât mine. Am zis, clar, fug. Și-a cerut scuze, a luat-o si a pus la coșul de gunoi. Am fost plăcut suprins. 

Sâmbătă, după Ziua de curățenie națională, când eram în UBER, văzusem în dreapta mea un șofer care a deschis geamul și a aruncat pe jos hârtia de la guma de mestecat. Șoferița de UBER zice: Ia uite-l și pe nesimțitul ăsta! Eu i-am spus: Ai curaj să tragi în față, să deschid geamul și să îi zic ceva? Am deschis geamul, l-am rugat să deschidă, si i-am spus: Uite, eu toată ziua am strâns deșeuri, alții prin România au făcut același lucru, te rog, fă ceva și tu în legătură cu ce ai aruncat. El spune: Îmi pare rău. I-am răspuns că nu e reacția la care mă aștept. Mă aștept să deschizi ușa, să îl ridici. A ridicat geamul și a început să râdă cu nevasta. Cred că este vorba de faptul că nu e la modă să ridice de pe jos...”.

La nivel internațional, peste 18.7 milioane de voluntari din 179 de țări au luat parte săptămâna trecută la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru articol si actiuni, problema este ca era sa iau bataie cand am facut si eu asa ceva, noroc ca atunci cand m-am dat jos din masina...
    Eram mai mare ca respectivul, Dar tot nu a ridicat doza de Cola i-am aruncat-o in masina inapoi pe geam. Nu a indraznit sa o arunce, cel putin pana l-am vazut eu. Si din pacate tot la Bucuresti. (NU dau vina pe Bucuresti doar pe acei nesititi care de unde vor fi ei care stau acolo si...)
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult