Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ionuț Iordăchescu, „Let`s Do It, România!”: Am atras atenția unui domn că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un bărbat cu un cap mai mare decât mine...

sofer - gunoi

Foto Guliver/Getty Images

Aproximativ 118.000 de voluntari au participat, în 25 de județe, săptămâna trecută, la Ziua de curățenie națională în România și au strâns 125.000 saci cu deșeuri din arealele naturale. 

Ionuț Iordăchescu, co-fondator “Let`s Do It, România!”, care a organizat acțiunea de curățenie, a fost, alături de Lucian Mîndruță, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. El a relatat despre cum reacționează oamenii, atunci când li se atrage atenția că aruncă gunoaie.

„Odată m-am dus la o mașină și i-am atras atenția domnului că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un domn cu un cap mai mare decât mine. Am zis, clar, fug. Și-a cerut scuze, a luat-o si a pus la coșul de gunoi. Am fost plăcut suprins. 

Sâmbătă, după Ziua de curățenie națională, când eram în UBER, văzusem în dreapta mea un șofer care a deschis geamul și a aruncat pe jos hârtia de la guma de mestecat. Șoferița de UBER zice: Ia uite-l și pe nesimțitul ăsta! Eu i-am spus: Ai curaj să tragi în față, să deschid geamul și să îi zic ceva? Am deschis geamul, l-am rugat să deschidă, si i-am spus: Uite, eu toată ziua am strâns deșeuri, alții prin România au făcut același lucru, te rog, fă ceva și tu în legătură cu ce ai aruncat. El spune: Îmi pare rău. I-am răspuns că nu e reacția la care mă aștept. Mă aștept să deschizi ușa, să îl ridici. A ridicat geamul și a început să râdă cu nevasta. Cred că este vorba de faptul că nu e la modă să ridice de pe jos...”.

La nivel internațional, peste 18.7 milioane de voluntari din 179 de țări au luat parte săptămâna trecută la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru articol si actiuni, problema este ca era sa iau bataie cand am facut si eu asa ceva, noroc ca atunci cand m-am dat jos din masina...
    Eram mai mare ca respectivul, Dar tot nu a ridicat doza de Cola i-am aruncat-o in masina inapoi pe geam. Nu a indraznit sa o arunce, cel putin pana l-am vazut eu. Si din pacate tot la Bucuresti. (NU dau vina pe Bucuresti doar pe acei nesititi care de unde vor fi ei care stau acolo si...)
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult