Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Ionuț Iordăchescu, „Let`s Do It, România!”: Am atras atenția unui domn că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un bărbat cu un cap mai mare decât mine...

sofer - gunoi

Foto Guliver/Getty Images

Aproximativ 118.000 de voluntari au participat, în 25 de județe, săptămâna trecută, la Ziua de curățenie națională în România și au strâns 125.000 saci cu deșeuri din arealele naturale. 

Ionuț Iordăchescu, co-fondator “Let`s Do It, România!”, care a organizat acțiunea de curățenie, a fost, alături de Lucian Mîndruță, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. El a relatat despre cum reacționează oamenii, atunci când li se atrage atenția că aruncă gunoaie.

„Odată m-am dus la o mașină și i-am atras atenția domnului că a aruncat punga cu mâncare sub mașină. S-a ridicat un domn cu un cap mai mare decât mine. Am zis, clar, fug. Și-a cerut scuze, a luat-o si a pus la coșul de gunoi. Am fost plăcut suprins. 

Sâmbătă, după Ziua de curățenie națională, când eram în UBER, văzusem în dreapta mea un șofer care a deschis geamul și a aruncat pe jos hârtia de la guma de mestecat. Șoferița de UBER zice: Ia uite-l și pe nesimțitul ăsta! Eu i-am spus: Ai curaj să tragi în față, să deschid geamul și să îi zic ceva? Am deschis geamul, l-am rugat să deschidă, si i-am spus: Uite, eu toată ziua am strâns deșeuri, alții prin România au făcut același lucru, te rog, fă ceva și tu în legătură cu ce ai aruncat. El spune: Îmi pare rău. I-am răspuns că nu e reacția la care mă aștept. Mă aștept să deschizi ușa, să îl ridici. A ridicat geamul și a început să râdă cu nevasta. Cred că este vorba de faptul că nu e la modă să ridice de pe jos...”.

La nivel internațional, peste 18.7 milioane de voluntari din 179 de țări au luat parte săptămâna trecută la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru articol si actiuni, problema este ca era sa iau bataie cand am facut si eu asa ceva, noroc ca atunci cand m-am dat jos din masina...
    Eram mai mare ca respectivul, Dar tot nu a ridicat doza de Cola i-am aruncat-o in masina inapoi pe geam. Nu a indraznit sa o arunce, cel putin pana l-am vazut eu. Si din pacate tot la Bucuresti. (NU dau vina pe Bucuresti doar pe acei nesititi care de unde vor fi ei care stau acolo si...)
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult