Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Isărescu: Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc. Când economia creşte cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40%

Mugur Isarescu-

(Foto Inquam Photos)

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că pensiile din România ar trebui să crească, dar procentul cu care cresc reprezintă o problemă, în condiţiile în care economia creşte cu 4% pe an, în timp ce pensiile sunt aşteptate să avanseze cu 40%, iar soluţia la această problemă este doar una politică, notează News.ro.

„Pensiile trebuie să crească, dar problema este procentul cu care cresc. Asta e singura discuție. Nu cred că trebuie să facem obsesii pentru cifre biblice. Să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani printr-un deşert financiar. (...) Hai să fim serioşi cu cifrele. Există doar o soluţie politică la această problemă, nu avem o soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40%, nu e ceva marginal”, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la o conferinţă de presă.

Actuala lege a pensiilor prevede o creştere a punctului de pensie cu 40%, din septembrie 2020. Guvernatorul Băncii Centrale atrage atenţia că economia este aşteptată să crească cu doar 4%.

Guvernatorul s-a arătat îngrijorat de creşterea deficitului bugetar, care este aşteptat să ajungă la 4,4% din PIB în 2019. Mugur Isărescu atrage însă atenţia că o corecţie fiscală bruscă a deficitului bugetar, în acest an, nu este de dorit, pentru că ar putea avea ca efect împingerea economiei către în recesiune.

„Suntem foarte prudenți în a sugera o majorare de impozite în acest an. Cu greu eu personal văd că o asemenea majorare ar reduce deficitul, s-ar putea chiar să-l accentueze. Ieșirea dintr-o politică fiscala prociclică pronunțată e foarte grea. Scuzați comparația, e ca unul care apasă foarte tare pe accelerație, iar apoi nu cred că e bine să apese brusc pe frână, decât dacă vrea să sară prin parbriz”, a explicat guvernatorul BNR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Isărescu, constat ca aveți tot mai multe interventii în mass-media prin care încercati sa influențați anularea Legii pensiilor elaborată de guvernul PSD : ,,cum poate sa creasca punctul de pensie cu 40% daca ritmul de crestere a PIB este de 4%?". Păi poate domnule guvernator pentru că pornește de la o valoare foarte mică. Românii au avut pensii mizerabile si trebuie să recupereze decalajul față de toate țările UE! Îmi amintesc afirmația unei pensionare din Grecia, care în perioada de mare criză de acum 3 ani, cand guvernul a impus măsuri de austeritate, se întreba revoltaă : ,, Cum se poate trai cu o pensie de 1000 E?" In acea perioadă noi trăiam cu pensii de 2-3 sute de E, deși economia era în creștere. Va deranjează ca romanii vor sa fie tratati cu respect de către multinationalele în care lucrează, si unde muncesc cu o intensitate mai mare decât salariații din țările mamă ale acestor investitori străini? Vedeti domnule guvernator,cand ai venituri de sute de mii de lei pe luna, nu-i puteti intelege pe cei 80% dintre salariati noștri care primesc salariu minim si nici pe pensionari.
  • Like 2
  • @ Ion Ionita
   cind ai citat intrebarea ,cum poate sa creasca punctul de pensie cu 40% daca ritmul de crestere a PIB este de 4%?", ma gindeam ca o sa sugerezi o solutie...dar matale ne zici ca e dreptul pensionariolor sa traiasca decent...nimeni nu cred ca e impotriva...totodata toata lumea zice ca totul e scump si ca taxele sunt mari...si au dreptate...si atunci hai sa reducem taxele..... dar totusi de unde produci banii?? bazat pe matematica lui genunche ca 3 e mai mare decit 7 ?
   • Like 0
 • Ion check icon
  Dlul acesta, din câte știu mason, are o plăcere viscerală de a disprețui și a lua în derâdere românii.
  • Like 1
 • Cand castigi lunar o avere e foarte usor sa teoretizezi: "Cresterea cu x% a pensiilor este nesustenabila!" Cu 1200 de lei pe luna pensie nu traiesti doar supravietuiesti intr-un mod rusinos si jalnic. Daca tara asta nu poate sa asigure un salariu minim si o pensie minima din care se poate trai decent n-are nici un fel de temeisa mai existe. Facem alta in care se poate.
  • Like 2
  • @ Adalbert Gabriel Gazdovici
   ia zi...cum faci matale ca in tzara aia noua in care nimeni nu munceste, sa se poata da pensii mari? doar daca ai inflatie de 40%, atunci poti mari pensiile cu 40% anual
   • Like 0
 • ion check icon
  nu-l uit pe Isarescu nici acum, cind in timpul crizei provocate de datoria Greciei, care a facut sa se cutremure tot sistemul financiar mondial,ne spunea foarte candid, ca daca Grecia iese din zona euro, singura consecinta pentru noi este ca pretul portocalelor va scadea.......hahahaha ! e un om de neinlocuit !!!!
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult