Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cunosc bine acest popor. Pe pielea lui nu se află un singur loc care să nu fie dureros...”. Israel, miracolul și enigma unei națiuni în continuă luptă pentru pace

Israel - razboi

Foto: Adel Hana / AP / Profimedia

Atacurile Hamas în Israel au dezvoltat un subiect fierbinte în dezbaterile publice din întreaga lume. În același timp, acestea provoacă și câteva meditații asupra statului și poporului israelian. Statul Israel este un „miracol și o enigmă” atât a trecutului, cât mai ales a prezentului. Renăscut în anul 1948, acest stat s-a făcut remarcat prin potențialul său uman, tehnologic și militar de excepție. Israelul este un stat care își trăiește viața mai tot timpul în război și în care pacea este un ideal, deocamdată, greu de atins. Miracolul existenței sale este articulat atât de tragediile acestui popor, cât și de succesele particulare și greu de egalat ale evreilor.

Charles Peguy, un intelectual, om de litere și gânditor francez, afirma cu mai bine de un secol în urmă: „Cunosc bine acest popor. Pe pielea lui nu se află un singur loc care să nu fie dureros, pe care să nu fie o vânătaie, o veche urmă, o durere surdă, amintirea unei dureri surde, o cicatrice, o lovitură, o rană, din răsărit sau din apus”. Poporul evreu a împărtășit toate durerile și tragediile posibile, care au culminat cu Holocaustul, și care provoacă mari și profunde crize de conștiință a umanității. 

Întâlnirea dintre iudaism și creștinism, de exemplu, a devenit o problemă esențială a omenirii, după cum menționa Alexandru Mironescu, om de știință, filozof și gânditor creștin în deceniul șapte al secolului XX: „Destinul acesta, al evreilor și al creștinilor, este fără nicio îndoială miezul însuși al istoriei și cheia semnificațiilor ei majore”, iar „Biserica și Israelul, separați și împreună, joacă partida mântuirii neamului omenesc”, iar aceasta pentru că „drama evreilor este, în fond, drama omului”.

Pe de altă parte, poporul evreu s-a regăsit întotdeauna pe sine prin apelul la istoria sa, la tradițiile sale, cultivând timp de mii de ani, neîncetat, în fiecare zi, memoria statului și a teritoriului pierdut. Iată cum apelul la istorie, la băgarea în seamă a tradițiilor prin cultivarea acelui concept fundamental al existenței evreilor, și anume „zachor” (adu-ți aminte), a dat sens vieții evreilor din diaspora. Tocmai de aceea, evreii de „strictă observanță” din diaspora își urau zilnic, timp de 2000 de ani, „La anul la Ierusalim !”. Rostirea zilnică, neobosită, nesmintită de vitregiile timpului istoric, această amintire a orașului pierdut, Ierusalim, a fost și va fi motorul existenței sale. Israelul înseamnă nu doar energiile prezente ale poporului său, ci și alimentarea sa din istorie, care, în fond, este memoria sa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    s-a vazut cum a cautat israel pacea in ultimii zeci de ani, invadand un teritoriu care nu era al lor si formand colonii in teritoriile palestiniene
    • Like 1
    • @ andrei
      Dan check icon
      De ce ar susține un român terorismul? De ce?
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Cine susține terorismul?
      • Like 0
    • @ andrei
      Dan check icon
      Cine se simte?
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Interesant, o abordare prin care vrei sa pari intelectual, dar prin care dovedești cat faci parte din cei 45% de analfabeți funcțional din Romania din moment ce nu ai înțeles comentariul meu. Ai aruncat un comentariu pasiv agresiv cu speranța va in caz ca se dovedește ca nu ai habar de ce vorbești să poți să te aperi după va tu nu ai zis nimic concret. Foarte interesant . Mai citește încă o dată ce am zis și arată unde susțin hamas. Sau prezintă-ti scuze
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult