Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Cunosc bine acest popor. Pe pielea lui nu se află un singur loc care să nu fie dureros...”. Israel, miracolul și enigma unei națiuni în continuă luptă pentru pace

Israel - razboi

Foto: Adel Hana / AP / Profimedia

Atacurile Hamas în Israel au dezvoltat un subiect fierbinte în dezbaterile publice din întreaga lume. În același timp, acestea provoacă și câteva meditații asupra statului și poporului israelian. Statul Israel este un „miracol și o enigmă” atât a trecutului, cât mai ales a prezentului. Renăscut în anul 1948, acest stat s-a făcut remarcat prin potențialul său uman, tehnologic și militar de excepție. Israelul este un stat care își trăiește viața mai tot timpul în război și în care pacea este un ideal, deocamdată, greu de atins. Miracolul existenței sale este articulat atât de tragediile acestui popor, cât și de succesele particulare și greu de egalat ale evreilor.

Charles Peguy, un intelectual, om de litere și gânditor francez, afirma cu mai bine de un secol în urmă: „Cunosc bine acest popor. Pe pielea lui nu se află un singur loc care să nu fie dureros, pe care să nu fie o vânătaie, o veche urmă, o durere surdă, amintirea unei dureri surde, o cicatrice, o lovitură, o rană, din răsărit sau din apus”. Poporul evreu a împărtășit toate durerile și tragediile posibile, care au culminat cu Holocaustul, și care provoacă mari și profunde crize de conștiință a umanității. 

Întâlnirea dintre iudaism și creștinism, de exemplu, a devenit o problemă esențială a omenirii, după cum menționa Alexandru Mironescu, om de știință, filozof și gânditor creștin în deceniul șapte al secolului XX: „Destinul acesta, al evreilor și al creștinilor, este fără nicio îndoială miezul însuși al istoriei și cheia semnificațiilor ei majore”, iar „Biserica și Israelul, separați și împreună, joacă partida mântuirii neamului omenesc”, iar aceasta pentru că „drama evreilor este, în fond, drama omului”.

Pe de altă parte, poporul evreu s-a regăsit întotdeauna pe sine prin apelul la istoria sa, la tradițiile sale, cultivând timp de mii de ani, neîncetat, în fiecare zi, memoria statului și a teritoriului pierdut. Iată cum apelul la istorie, la băgarea în seamă a tradițiilor prin cultivarea acelui concept fundamental al existenței evreilor, și anume „zachor” (adu-ți aminte), a dat sens vieții evreilor din diaspora. Tocmai de aceea, evreii de „strictă observanță” din diaspora își urau zilnic, timp de 2000 de ani, „La anul la Ierusalim !”. Rostirea zilnică, neobosită, nesmintită de vitregiile timpului istoric, această amintire a orașului pierdut, Ierusalim, a fost și va fi motorul existenței sale. Israelul înseamnă nu doar energiile prezente ale poporului său, ci și alimentarea sa din istorie, care, în fond, este memoria sa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    s-a vazut cum a cautat israel pacea in ultimii zeci de ani, invadand un teritoriu care nu era al lor si formand colonii in teritoriile palestiniene
    • Like 1
    • @ andrei
      Dan check icon
      De ce ar susține un român terorismul? De ce?
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Cine susține terorismul?
      • Like 0
    • @ andrei
      Dan check icon
      Cine se simte?
      • Like 1
    • @ Dan
      andrei andrei check icon
      Interesant, o abordare prin care vrei sa pari intelectual, dar prin care dovedești cat faci parte din cei 45% de analfabeți funcțional din Romania din moment ce nu ai înțeles comentariul meu. Ai aruncat un comentariu pasiv agresiv cu speranța va in caz ca se dovedește ca nu ai habar de ce vorbești să poți să te aperi după va tu nu ai zis nimic concret. Foarte interesant . Mai citește încă o dată ce am zis și arată unde susțin hamas. Sau prezintă-ti scuze
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult