Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Israelul, pus în fața unei decizii dificile. Fost șef MI6: „Nu poți ucide toți teroriștii fără a crea mai mulți teroriști”

Fasia Gaza - 15 oct

Fâșia Gaza / Foto: Jack Guez / AFP / Profimedia

Mulți gândesc tranșant și nu țin cont de complexitatea istorică a acestui război. De aceea este important să înțelegem niște lucruri, cum ar fi faptul că Israelul are tot dreptul de a se apăra și de a răspunde terorismului incalificabil al Hamas, dar contează cum o face, ce mijloace folosește, dar și ce strategie va adopta, căci unele mijloace sunt și ilegitime și ineficace în a-și atinge obiectivele. Prin urmare, Israelul greșește dacă răspunde într-un mod necalibrat prin invazia la sol și dacă atacă nediscriminatoriu populația civilă. După cum spune și cercetătorul în relații internaționale, Marius Ghincea, asta doar îi va radicaliza și mai mult supraviețuitorii.

Armata israeliană spune că scopul său final este să distrugă ierarhia politică și militară a Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza. Însă singura certitudine în actualul context este că niciuna dintre părți nu poate ști exact la ce să se aștepte într-un război la sol. Israelul a promis o campanie care depășește orice ofensivă lansată vreodată, pentru a șterge Hamas „de pe fața pământului”, în timp ce Hamas și-a demonstrat capacitatea de a supraviețui și de a surprinde și va lupta într-un cadru urban dens, cu arme puternice.

Armata israeliană a bombardat intens în 2021 tunelurile Hamas. Dar, dacă o parte din această reţea îi este fără îndoială cunoscută, altele au rămas secrete şi îi vor complica operaţiunile. Hamas îşi „cunoaşte tunelurile pe din afară”, afirmă Colin Clarke, director pentru cercetare de la Soufan Center din New York, într-o declarație pentru jurnaliștii de la Reuters. Acesta mai spune că „unele sunt probabil minate, iar a te pregăti să te baţi într-un astfel de teren ar necesita informaţii ample, iar israelienii s-ar putea să nu le deţină".

În plus, în luptele în spaţiu deschis, cel care se apără (respectiv Hamas) dispune de un avantaj tactic major. Experții mai spun că va fi o luptă îndelungată şi dificilă, cu multe pierderi.

Cu toate acestea, Israelul este gata să lanseze ofensiva terestră în jumătatea de nord a Gazei, un atac care, cu toată superioritatea militară a țării, este plin de incertitudine și ale cărui potențiale consecințe umanitare sunt sumbre.

Hamas, se estimează, poate conta pe 30.000 de luptători, poate o zecime din forța de invazie probabilă și nu are la dispoziție nici tancurile, nici puterea aeriană a Israelului.

Un astfel de raport de forțe între combatanți ar trebui să ofere Forțelor de Apărare Israeliene șanse mari de a captura zona Fâșiei Gaza, care include principalul său centru urban, orașul Gaza.

Din momentul în care începe ofensiva la sol a Iranului, fiecare clădire rămasă în picioare va trebui să fie câștigată prin luptă, iar posibilele mine instalate ar putea să-i împiedice și mai mult pe israelienii dacă Hamas copiază tehnica folosită de Rusia pentru a frâna contraofensiva Ucrainei.

Israelul a făcut planuri, iar dacă IDF câștigă controlul intrărilor în rețeaua de tuneluri, cel mai probabil le va mina și nu va încerca să intre în ele. The Guardian scrie că fără controlul deplin al rețelei subterane în care ar putea fi stabilite posturile de comandă Hamas, orice control militar al nordului Gazei va fi nesigur.

Cererea Israelului ca civilii palestinieni să părăsească nordul indică, de asemenea, ceea ce este probabil să fie o altă parte a strategiei celor care invadează teritoriul prin ofensiva la sol. Pe scurt, IDF încearcă să curețe zona de nord de luptătorii Hamas. 

Realitatea aproape sigură este că o invazie terestră va fi sângeroasă și este posibil ca sprijinul politic internațional pentru Israel, care este mare după atacul brutal al Hamas, se va diminua pe măsură ce mai mulți civili palestinieni vor fi uciși sau rămân prinși fără adăpost, hrană sau electricitate.

Există, de asemenea, întrebări legate de cum va arăta strategia pe termen mediu a Israelului dacă va fi capabil să preia controlul asupra jumătății de nord a Fâșiei Gaza. La modul concret, o incursiune care vizează eliminarea Hamas ca forță de control are sens doar dacă ocupația este totală. Acesta a fost raționamentul, la scară mai mare, și din spatele ocupației de 20 de ani, conduse de SUA, a Afganistanului, ca răspuns la atacurile din 11 septembrie 2001.

Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că scopul Israelului este „zdrobirea și eliminarea” Hamas, dar ca autoritate guvernantă din Gaza este profund înrădăcinată în societatea sa. Prin urmare, analiștii politici din Vest spun că, pentru a prelua controlul, Israelul va trebui să „distrugă toată capacitatea de guvernare din Gaza” și să o înlocuiască cu o administrație militară.

„Nu poți ucide toți teroriștii fără a crea mai mulți teroriști”

Hasan Alhasan, expert în Orientul Mijlociu la Institutul Internațional de Studii Strategice de la Londra, se întreabă dacă „există vreo strategie militară viabilă în afara unei curățări etnice totale a Fâșiei Gaza, care ar duce la o înfrângere permanentă a Hamas” și dacă „nu cumva Israelul intră într-o capcană întinsă de Hamas”.

Argumentul lui Alhasan este că Hamas se poate „regenera într-o generație sau două”, deoarece în cele din urmă își poate extrage puterea din cele 2,3 milioane de persoane, cât are populație Gaza, cu noi recruți hrăniți din amintirile unui trecut violent. Inclusiv fostul șef MI6, Sir Alex Younger, a declarat la începutul săptămânii că „nu poți ucide toți teroriștii fără a crea mai mulți teroriști”.

Israelul va trebui să calculeze bine cât de mari vor fi costurile militare și politice ale ofensivei sale. Mai devreme sau mai târziu operațiunea militară a IDF, inclusiv bombardarea excesivă a Fâșiei Gaza, va trebui să se încheie. În acel moment, Israelul va trebui să ceară Egiptului să medieze un fel de încheiere a acestei escalade și un acord de schimb de prizonieri, după cum indică Al Jazeera.

Oricare ar fi medierea între Israel și Hamas, în cele din urmă, este puțin probabil ca aceasta să abordeze cauzele fundamentale ale conflictului. Nu pare să existe vreo voință politică în Israel de a aborda probleme precum întemnițarea palestinienilor, înghețarea fondurilor palestiniene, condițiile socio-economice îngrozitoare din Gaza și Cisiordania ocupată sau extinderea continuă a așezărilor. O astfel de realitate indică faptul că actualul conflict palestiniano-israelian va continua să se agraveze și să producă cicluri de violență, poate chiar mai mari, pe viitor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Excludem posibilitatea că de data asta IDF să intervină în mod terminal în Gaza?! Să niveleze pus și simplu terenul?! Tocmai ce ne-am obișnuit cu răul... și să numărăm migranții cu milioanele. In Gaza sunt doar 2 mil...
    • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult