Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Istoria nescrisă a haosului fiscal. În octombrie, mai mulți oameni de afaceri s-au întâlnit cu ministrul Finanțelor. „Atunci am aflat de Formularul 600 și mi-am dat seama că lucrurile vor lua o turnură neplăcută”

ANAF - declarații online

În luna octombrie, ministerul Finanțelor le pregătea contribuabililor o nouă „surpriză”. Nu se comunicase public nimic, nu se publicase niciun document oficial, pentru că era o idee prea bună ca să fie discutată cu beneficiarii. Nu se făcuse nici măcar un studiu de impact, deoarece vremea unor astfel de chestiuni birocratice apusese în vremea „revoluției fiscale”.

Într-o zi, ministrul Finanțelor (care în luna octombrie se numea Ionuț Mișa) s-a întâlnit cu câțiva reprezentanți ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, o organizație a antreprenorilor și a firmelor românești și multinaționale. Din vorbă în vorbă, ministrul a scăpat o frază despre „Declarația 600”.

„Atunci am aflat eu despre Declarația 600”, povestește Felix Pătrășcanu, membru al Coaliției pentru Dezvoltarea României, prezent la întâlnire.„Când am aflat despre ce e vorba, mi-am dat seama că lucrurile vor lua o turnură neplăcută. Am întrebat dacă au capciatatea necesară pentru primirea și procesarea acestor formulare. Răspunsul a fost ca da”.

După ce ideea a fost făcută publică și sute de mii de români s-au văzut în situația de a merge la ANAF ca să declare ce venituri vor avea în anul ce vine, „Formularul 600” a devenit un nou experiment fiscal care a fost schimbat la câteva zile după anunțarea lui. Ministrul Finanțelor a anunțat amânarea termenului de depunere până la sfârșitul lui martie și chiar a avansat posibilitatea renunțării la acest formular.

Cert este că 8000 de contribuabili au ajuns la ghișeele ANAF, iar în cutiile funcționarilor Fiscului sunt depuse aceste documente, în condițiile în care ele nu sunt procesate informatic. Printre contribuabilii care s-au grăbit să depună Declarația s-a numărat și Felix Pătrășcanu. Ce a găsit la Fisc? „Angajații ANAF sunt foarte speriați. Știu ce îi așteaptă. Am discutat cu ei și erau speriați”.

Întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă simte că a fost luat de „fraier” de stat, antreprenorul a răspuns: „Nu consider că sunt fraier. Consider că e o lege pe care trebuie să o respectăm. Oamenii ăștia (de la PSD, n.n.) au câștigat o majoritate, fac politici publice. Că pot fi îmbunătățite, sigur că da. Îmi pare foarte rău că trebuie să plătim taxele respective”.

„Am spus de foarte multe ori: hai să nu mai schimbăm nimic în Codul fiscal până când nu informatizăm sistemul. Banca Mondială a dat 90 de milioane prin care să modernizăm acest sistem. Au fost cheltuiti doar 30 de milioane pentru studii de fezabilitate. Informatizarea ar putea duce la o mulțime de lucruri bune. Pentru ANAF, ar face proiecții pentru viitor. Pentru noi, avem posibilitatea să nu ne mai ducem la ghișee”, a conchis Felix Pătrășcanu.

Eugen Teodorovici a declarat la ieșirea de la CEx PSD, ședință în care a fost votat să ocupe funcția de ministru al Finanțelor, că termenul de depunere a formularului 600 va fi prelungit, iar apoi va avea o discuție cu reprezentanții ministerului și cei ai ANAF pentru a regândi sistemul de declarare pentru plata CAS si CASS.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată de Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult