Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un IT-ist, un artist și un contabil și-au făcut un startup, l-au vândut pe milioane și s-au mutat pe o insulă exotică. Poveste de adormit antreprenorii

Povestea este simplă. O auzi mereu.

Trei prieteni încep o afacere în garajul părinților unuia dintre ei.

Primul este tipul geek. Este ciudatul care stă tot timpul cu nasul în calculator. El tot timpul programează. Nu-l interesează fotbalul și nici ieșirile în oraș cu băieții. Ceilalți doi l-au luat în echipă pentru că vor să dezvolte un soft pe care să-l vândă în toată lumea.

Al doilea este artistul. Este sufletul petrecerilor. Se pricepe foarte bine să atragă atenția. Are ultimile gadgeturi și este pasionat de tot ce este nou. Într-o zi îi vine o idee. Ce-ar fi să facă un soft care ar putea fi folosit și de alții ca el?

Ultimul este contabilul. Este tipul care are grijă ca artistul să nu cheltuiască toți banii în cluburi, iar geek-ul să nu cumpere cele mai scumpe și inutile servere. Este singurul care poate discuta concret planul afacerii lor.

Cei trei strâng 3.000 euro de la părinții lor și împart bugetul în două. Jumătate va merge în servere, iar jumătate în marketing/PR.

Fac planul că într-un an vor lansa softul.

Se vor certa foarte des. IT-istul întârzie tot timpul finalizarea modulelor. De cele mai multe ori are dreptate. Nimeni nu-i explică în detaliu ce trebuie făcut. Artistul îl presează mereu pe IT-ist pentru că vrea să aibă mai repede produsul. Contabilul se va certa mereu cu artistul pentru că acesta cheltuie foarte repede bugetul de marketing. În special pe întâlniri de networking.  

Bugetul se va epuiza rapid. Vor apela din nou la cei trei p: părinți, prieteni și proști.

După trei ani de muncă lansează aplicația.

Investitorii cumpără afacerea lor cu milioane de euro.

Tinerii devin milionari, își cumpără cele mai scumpe mașini și cele mai luxoase case.

Se retrag pe o insulă exotică.

Și acum cum se întâmplă în realitate cu un startup

Povestea clasică a startup-ului de mai sus prezintă o imagine falsă a ce înseamnă să intri în jungla antreprenoriatului.

Vei avea succes de la început?

Nu. La început trebuie să te împrietenești cu eșecul. Vei avea foarte multe.

Vei fi primit cu bucurie și pus la masa invitaților?

Cu siguranță nu. Puțină lume te va susține. Ești o nouă companie care se va bate pe resurse cu cei care sunt deja acolo.

Vei fi în luminile reflectoarelor?

Puțin probabil. La început vei fi ignorat. De clienți, furnizori, bănci, media. Nici măcar concurența nu te va baga în seamă. Ești prea mic pentru a fi atacat.

Ce trebuie să faci la început?

Este perioada de liniște dinaintea furtunilor. Ai timp să-ți construiești strategia business-ului. Trebuie să dezvolți un sistem de marketing, vânzări, livrări, finanțare, care va funcționa și când vei crește.

Pot să fac greșeli?

Este chiar indicat. Este perioada în care poți să faci greșeli. O companie tânără are o mare capacitate de regenerare.

Trebuie să treci cât mai repede prin bolile copilăriei. Principalele se referă la lipsa unui sistem de monitorizare a performanței, decizii luate fără nicio analiză preliminară, supraaprecierea resurselor disponibile.

De evitat cea mai gravă greșeală. Lipsa gestionării cash-ului.

Cu cine te vei lupta?

Indicat este să eviți concurența directă cu firmele puternice. Când ești startup, este foarte greu să te bați cu elefanții.

Cel mai eficient este să alegi nișe de piață, unde elefanții nu sunt interesați să ajungă. Încă.

Ești pregătit să fii antreprenor?

Nimeni nu este pregătit să fie antreprenor. Sunt foarte puțini cei care visează de mici să dezvolte firme. Majoritatea încep o afacere în zona lor tehnică.

Dacă ești contabil, îți faci firmă de contabilitate, dacă ești dentist îți faci cabinet stomatologic, dacă ești IT-ist începi o firmă de software.

Este de ajuns să fii foarte bun profesionist?

Într-un startup calitatea de a fi foarte bun într-o zonă tehnică poate deveni un handicap. Pentru că pe lângă produsul în sine, trebuie să te ocupi și de celelalte activități: marketing, vânzări, contabilitate, juridic, relații clienți.

Ce se întâmplă când nu mai poți și vrei să renunți?

Am lucrat cu peste 200 de antreprenori. Poveștile lor sunt fascinante. Majoritatea au trecut prin experiențe care ar fi determinat majoritatea oamenilor să renunțe. Sunt momente în care ești jos și singura soluție logică ar fi să renunți.

Ce te face să te ridici și să lupți în continuare?

Singurul lucru care te va face să lupți în continuare este pasiunea.

Pasiunea este sentimentul care te va ridica de jos și îți va da energia să lupți.

Când ești jos, nu te mai gândești la câți bani ai pierdut. Că puteai să stai liniștit la job. Că ai alocat ani din viața ta. Singurul lucru pe care îl vei simți este că trebuie să te ridici și o iei de la capăt. Pentru că tu de fapt nu ai vrut să faci o afacere pe care să o vinzi cu milioane. Tu doar ți-ai auzit inima cântând și ți-ai urmat pasiunea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, stiu exact ce inseamna...Dar tara asta iti pune atat de multe piedici, ca pasiunea ta trebuie mutata pe alte granite. Mult mai permisive si mai optimiste! Aici, doar un stat de ciorditori , de stat la Stat, de orice , numai de pasiuni, nu!Cu cateva mici exceptii.
  • Like 0
 • 3000 euro investiti in servere suna musai a poveste de succes. In servere de Counter Strike, banuiesc ca vrea sa sugereze autorul.
  • Like 2
  • @ Vasile Pop
   otheh check icon
   Tare :))
   • Like 0
 • chestia e ca , dupa cum spunea un intelept avem doua variante: ne construim visele noastre sau muncim toata viata ca sa construim visele altora
  • Like 3
 • check icon
  Merge si un banc despre povestile antreprenoriale (revista Capital are obiceiul astade fapt mkt mascat). Bancul zice asa:
  Intervievat despre reusita lui in afaceri, un.multimilionar zice: mda, in primul an am mers pe crestere - luam peste din port cu 1 dolar/kg. si-l vindeam unui restaurant din prejma cu 1.5. In al doilea an m-am extins- mi-am luat un minivan si livram deja la 3 restaurante...
  In al treilea...
  Reporterul ii taie vorba: ati facut o dezvoltare investind.banii si crescand.profitul prin marirea volumului.distribuit, asa-i?
  -nu, raspunse milionarul- mi-a murit o matusa miliardara si mi-a lasat afacerile ei din Monaco...
  • Like 3
 • Povestea de la inceput e foarte buna exact pentru cei trei "p"; schema ei generala o auzim inca din ' 89 din gura marilor "antreprenori" romani, dar si din istoriile "antreprenorilor" mai modesti (unii popularizati si pe platforma "Republica") : cei trei "p" finanteaza, "afacerea" prinde contur(in garaj, garsoniera ,la telefon etc.) si ..., de aici incolo textul devine schematic, general si fara raportare in realitate.
  Pentru ca , da, exista uneori si succes de la inceput, "jungla" nu e neaparat un spatiul exclusiv antreprenorial,nu se poate nega calitatea unora de a avea talent /instinct antreprenorial, si nu neaparat "pasiunea" te face sa mergi mai departe (ce intelege autorul prin "pasiune"?).
  Totdeauna te gandesti la cati bani ai pierdut, ceea ce poate fi un ferment pentru "a te ridica de jos".
  • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult
sound-bars icon