Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

IT-iștii, avocații, bancherii și specialiștii în resurse umane au avut anul trecut cele mai mari salarii

IT-iștii, avocații, bancherii și specialiștii în resurse umane au avut anul trecut cele mai mari salarii din România, potrivit raportului anual HR Review & Trends, lansat de eJobs. În IT, salariul mediu net la nivel național a fost de 5.731 de lei, pe lună, în timp ce angajații din domeniul juridic au avut în medie venituri lunare de 4.571 de lei. Angajații din banking au câștigat 4.226 de lei, iar cei din resurse umane 4.048 de lei, arată raportul realizat pe baza cifrelor extrase din Paylab.ro, primul comparator salarial de pe piața locală,

Birouri corporatiști

Acestea sunt, de altfel, și singurele domenii în care salariul mediu net depășește pragul de 4.000 de lei. Sub acest nivel, dar nu la distanță foarte mare, se află finanțele și contabilitatea (3.930 de lei), controlul calității (3.646 de lei), asigurările (3.565 de lei), construcțiile și imobiliarele (3.234 de lei), administrația publică (3.197 de lei) și ingineria mecanică (3.077 de lei). Cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria textilă (1.987 de lei), în industria prelucrării lemnului (2.239 lei), în servicii (2.281 lei) și în pază și protecție (2.335 lei).

București-Ilfov deține primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii, media fiind de 2.989 de lei, lunar. Locul al doilea este ocupat de vestul României, unde angajații au salarii medii nete de 2.745 de lei, lunar, Angajații din nord-vest au salarii de 2.729 de lei, cei din centru – 2.666 de lei, cei din sud-est – 2.618 lei. Media din regiunea de sud (Muntenia) este de 2.580 de lei, în nord-est de 2.548 de lei, iar în sud-sest Oltenia de 2.535 de lei.

„Anul 2019 a început extrem de dinamic, la fel cum s-a încheiat și 2018, de altfel: cu aproape 9 milioane de aplicări pentru joburi, în toată țară, în străinătate și pe toate nivelurile de experiență. Iar anul 2019 vrea să-și revendice doborârea acestui record. Este al treilea an în care lansăm Review & Trends și în fiecare dintre acești ani cifrele ne-au arătat că HR-ul este orice, numai plictisitor nu. Ne așteptăm la un ritm la fel de dinamic al angajărilor, ca și în 2018, la creșteri salariale punctuale, dar nu în toate domeniile, și la o schimbare de abordare, atât în ceea ce-i privește pe candidați, cât și pe angajatori”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu deabia astept ca in Romania sa faca bani inginerii... :)
    Cei care fac masini si utilaje (masini de spalat), cei care fac vopseluri si chimicale (chimicale de vopsit parul si unghiile la gagici), si cei care fac linii de productie pentru mancare (brutarii, macelarii etc.)...
    Sa nu vorbim de ingineri care dezvolta the 5G transmission.
    • Like 0
  • In IT cred ca media e putin cam jos, cand am plecat eu din RO in 2015, aveam 6100 de lei NET la o multinationala... Acum dupa aproape 4 ani, daca ma intorc, am gasit la Timisoara job cu 3000 de euro net... Ceea ce ma face sa ma intreb ce dracu mai caut printre straini :))
    • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Max Max Max Max check icon
      pai, iti spun eu : la Timisoara, daca deschizi poarta, tot in Romania esti chiar daca esti milionar !!!!!! hahahaha (este ce-mi spune un amic al meu care e intr-adevar milionar)
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      M-am intrebat acelasi lucru; am fost in vizita de sarbatori. Mi-a trecut.
      • Like 1
    • @ Max Max
      trist, dar ... adevarat.
      • Like 0
  • 2700 net lunar în București dar dacă ținem cont că raportul între salarii e pe model african sau sud-american media aritmetică devine irelevantă. Ca să faci o radiografie relevantă trebuie să o iei pe categorii de venituri și astfel afli că la suma de 2700 lei net deși e dată că medie în realitate doar vreo 15 % din salariați ating venitul ăsta. Cred că niște cifre reale ar fi 40 % până în 1500 lei, 40% între 1500 și 2000 lei, 15% între 2000 și 4500 și doar 5 % peste 4500 lei. Cred că modul asta reflectă mai bine realitatea socială și economică a societății altfel mergând pe medie cifrele arată o realitate departe de cea trăită în realitate. Într-o țară ca Germania ceea ce spuneți e real dar au un sistem de salarizare care aduce cu cel comunist de la noi, raportul între salarii e foarte mic, foarte putini ating un venit echivalent cu 3 salarii medii și atunci salariul mediu e relevant, în zona în care locuiesc e de 2300 de euro și cam pe aici sunt veniturile celor mai mulți. Trebuie să ținem cont că România e o țară orientală nu protestantă iar cutuma socială de împărțire a plus valorii e cu totul alta.
    • Like 0
  • .
    • Like 0
  • Probabil au salarii marite pentru ca au protestat vocal....pai ce, ei si-au incordat corzile vocale sau au indurat frigul de pomana ? Haideti mai, acum pe bune, in Romania pentru a inchide ochii cuiva umbli putin la pusculita cu galbeni...si lui, si lui, si lui, dar mai ales lui. ( ma pufneste rasul )
    • Like 0
  • 1. IT-istii intelegem, big data, cybersecurity, app-uri.
    2. Avocatii la fel, procese, casta inchisa - onorarii cum vor muschii lor,
    3. Bancherii asisderea, camatari cu forme legale iau pielea dupa tine si iti maresc ratele dupa calcule doar de ei stiute invocand "Robor"-ul.

    Da' specialistii lui peste in resurse umane ce-i cu ei p-aci?
    Astia au job reactiv, munca lor nu produce direct plus valoare pentru nimeni (unii mai rai ar zice ca-i chiar muda in Kaizen terms), ei sunt niste middle man-i de care cu putin efort poti scapa relativ usor si implicit de salariile lor de top, date doar pentru c-au fugit din facultatea de psihologie cu vre-un test Raven sau aia mai dichisitii cu copiile "xeroxate" si apoi vectorizate ale inkblot-urilor lui Rorschach.

    In 20 de ani n-am intalnit decat un singur om de HR care avea integritatea si inteligenta sa impace ambele tabere, om caruia ii port respectul cuvenit , restul... vai mama lor de "interesanti si interesante".

    Oricum, pana cineva se trezeste si face bypass-ul necesar, e bine sa incasezi un salariu frumos prin ponoseli de intrebari gen: "Unde te vezi in 5 ani?", "De ce crezi ca postul asta e potrivit pentru tine si de ce ti-l doresti?" sau evergreen-ul, "Numeste trei calitati si trei defecte pe care le ai".
    • Like 1
    • @
      :) Vezi sa nu...
      Nu e vb aici de nisa de recrutori care si-au facut contacte in industrie si acum opereaza un serviciu de headhunting ci de papitoi care se joaca de-a compania cu tot felul de politici crete c-asa au vazut ei pe YT la un influencer TEDx, nu numai ca neaducand nici o valoare adaugata firmei dar incurcand itele si mai tare.

      Norocul nostru e ca softurile de tipul ATS au luat avant, un brassring, o kenexa si care integrate cum trebuie in solutia ERP a unei firmei ii bypass-eaza pe mocofanii care au citit juma' din prima editie a Sociologiei lui Giddens si se cred miez de miez, fara ei nu poate functiona o companie.

      Informatica aia cu elemente imprevizible din HR nu exista, ca inainte de angajare il trimiti pe om la un centrul medical agreat unde iti face un set de teste complet, incluzand si componenta psihologica/behaviorala, ii poti cere si referinte si acordul de a contacta fostii angajatori. Pe parte de EHS daca a facut boroboate il identifici usor in listele alea negre care nu exista oficial.

      Asa ca Domnul Ah, Oh, Yes, mergi de vinde castraveti altui gradinar, ca se pare ca esti doar intermediar, nu prea le ai cu horticultura.
      • Like 1
    • @
      Nu HR-ul convinge omul sa ramana in companie ci conditiile oferite si in principal managementul. S-a dus era in care te intorceai in sat mandru ca esti maistru in uzina, un chelner in sezon prin Spania sau Italia poate incasa de cateva ori salariul unui specialist nuclear de la noi.

      Numarul unu detasat ca si motiv al turnoverului mare intr-o companie e un management prost, nu conditiile de lucru, nu salariul, ci un sef bou.
      HR-ul se uita la diplome si certificate de competenta ca matza in calendar, nu inteleg nimic din ele, pe cand un hiring manager va sti exact de ce skillset are nevoie in echipa lui, de unde si utilizarea ATS prin cuvinte cheie si alte conditii setate foarte usor.

      Din nou esti in eroare - sa stii ce face concurenta in detaliu e o munca asidua si o risipa de resurse si nu e relevant pentru tine ca si companie si in special pentru habarnistii din HR, te intereseaza insa ce te diferentiaza fata de produsul concurentei si iti da un edge competitiv pentru ca intr-un bidding, raportul valoare-cost conteaza in castigarea lui.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon