Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iubirea și sexul, în același pat

Iubirea și sexul în același pat

Foto: Guliver/Getty Images

( De la minutul 3:28, pe varianta audio, îl puteți asculta pe Bogdan Nicolai)

Pe 14 februarie 2016 – chiar de Valentineʼs Day – a fost difuzată online prima emisiune live intitulată „Love Is Fun“, găzduită în redacția A list magazine by Andreea Esca. De la bun început, a fost o emisiune prin care Andreea avea să inițieze un proiect media mai puțin obișnuit în rândul formatelor din România: un jurnalist cu experiență vastă în radio, televiziune și presa scrisă (Bogdan Nicolai) și un psiholog preocupat de misterele ce se ascund în culisele unei relații (eu), puși în același cadru pentru a povesti, în fiecare seară de miercuri, împreună cu invitații, despre cele mai ascunse părți ale vieții lor personale și profesionale. 


Timp de aproape doi ani, am avut invitați din cele mai diverse domenii. Paula Herlo, Mihaela Bilic, Andreea Raicu, Dragoș Bucurenci, Oana Moraru, Delia, Antonia, Monica Bîrlădeanu, Mihai Petre, Pavel Bartoș, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Diana Stănculeanu și mulți alții au răspuns asumat, deschis și (mai mult sau mai puțin) colorat întrebărilor care veneau, uneori, ca un duș rece. De fiecare dată, eram dornici să auzim povești de viață adevărate, să vorbim despre subiecte mai puțin obișnuite și să le oferim celor care ne urmăresc șansa de-a beneficia de o educație sexuală fără obișnuitele tabuuri. Temele pe care le-am dezbătut au fost printre cele mai variate – de la cum ne exprimăm emoțiile în cuplu, la ce facem cu infidelitatea în spațiul online și până la costurile reale pe care le plătim dacă nu avem grijă, pe bune, de relațiile noastre.

Iar tema-vedetă (ce nu lipsește aproape din nicio ediție online) este „sănătatea sexuală“ – un subiect sensibil și care ne face extrem de vulnerabili pe noi, românii. De ce am ales să păstrăm perenă tema educației sexuale? Pentru că cineva trebuie să deschidă și conversația aceea care ne privește pe toți, dar pe care puțini îndrăznesc să o scoată la lumină. Părinții ar prefera ca cei mici să descopere anatomia corpului uman la școală, profesorii consideră că este de datoria părinților să-și informeze copiii, iar până să decidă taberele cine și de ce anume este responsabil, copiii cresc, au deja primele experiențe în planul intimității fizice, se informează din online ori se educă cu sprijinul grupului de prieteni și, uite-așa, trec generații peste generații, fără să fi cunoscut vreodată ce înseamnă o discuție reală despre o parte a umanității care ne definește din leagăn și până în mormânt. 

Desigur că – așa cum declară adesea românii – am putea admite sus și tare că acesta este un subiect care nu necesită o educație teoretică, este ceva ce oamenii vor descoperi în practică (și, așa, păstrează și misterul), dar adevăratele implicații sunt mult mai variate decât am îndrăzni a crede. Nu-i vorba doar despre faptul că fata are nevoie să știe despre ciclul menstrual sau că băiatul trebuie informat despre poluțiile nocturne, ci și despre faptul că rușinea față de propria goliciune fizică are rădăcini adânci și ne costă mult prea scump de-a lungul întregii vieți.

Iar atunci când vorbim despre adulți, aceștia au dreptul la relații în care iubirea și sexul să nu se excludă, în care sinele erotic să se poată manifesta cu aceeași ardoare ca cel profesional, parental sau financiar. (Asta, pentru a nu mai fi atât de tentați să separăm dorința erotică de mariaj și a nu mai căuta plăcerea în afara relațiilor oficiale.) Mulți dintre adulții care vin la mine în terapie își aduc relațiile de iubire sângerând – fie din cauza unor infidelități mistuitoare, a unor gelozii chinuitoare, a faptului că au uitat să mai fie iubiți dincolo de rolurile de părinți și angajați, fie pentru că nici nu-și mai amintesc când a fost ultima dată când s-au uitat pe bune unul în ochii celuilalt sau când s-au bucurat de siguranța unei îmbrățișări afectuoase. Nu se obișnuiește (decât cu câteva foarte rare excepții) să mergem la terapie de cuplu, atunci când corpurile noastre nu mai dispun de energie sexuală, pentru că nu considerăm că merităm să avem o viață erotică satisfăcătoare, pentru că în adâncul minții noastre considerăm că, dacă ar fi contat, singur ni s-ar fi spus până acum despre asta. 

Dar știți ceva? Aproape niciun cuplu dintre cele care au ajuns în terapie la mine sau la colegii mei psihoterapeuți relaționali nu beneficia de un nivel satisfăcător de sănătate sexuală – și asta pentru că, oarecum, am ajuns să considerăm erotismul ca fiind opusul intimității... Nu vă imaginați că psihologul îi întreabă pe cei care vin în cabinetul său cum anume fac sex sau cât de des (deși întrebarea din urmă nu e total exclusă în anumite contexte de vindecare). Un terapeut cu experiență știe însă că nu durata sau frecvența actelor sexuale denotă sănătatea în acest plan relațional, ci deschiderea de-a descoperi și recunoaște adevărurile și neadevărurile din spatele poveștilor pe care mintea umană le creează despre om și sexualitate.

Și deoarece live-ul nostru se bucură de un real succes, deoarece unii ne apreciază și alții ne critică, dar și pentru că noi nu ne dăm bătuți, ne-am extins demersurile de informare a publicului și în zona scrisului. Așadar, zilele acestea, Editura Pagina de Psihologie a publicat cartea #LoveIsFun: Iubirea și sexul, în același pat – o continuare firească a ceea ce am promovat până acum în mediul virtual. Ne-am apucat de scris cu intenția de a le oferi cititorilor un sfetnic de suflet la care ei să poată apela, atunci când tot universul lor este întors cu fundu-n sus, iar iubirea și sexul par să meargă pe două cărări. 

Așadar, am reunit în carte 12 subiecte, aflate într-o strânsă conexiune cu viața de cuplu și cu provocările specifice unei relații moderne. Dincolo de necunoscutele vieții erotice, cititorii pot afla informații științifice despre ce înseamnă o relație de cuplu de succes, despre cum putem domoli furtunile emoționale, despre ce se întâmplă cu noi după ce trecem de stadiul dragostei romantice sau despre cum putem avea grijă de relația intimă și după ce devenim părinți. Și ne-am străduit să punem totul într-un stil accesibil și amuzant. Atât eu (ca psiholog), cât și Bogdan (ca jurnalist) ne-am străduit să scriem pe șleau, dar elegant și civilizat, despre faptul că „sănătatea sexuală“ = „educație sexuală“.

Prefața cărții este semnată de Andreea Esca și – înainte de a vă invita să ascultați câteva paragrafe extrase din textul cărții – vă las cu un citat primit din partea acestei îndrăgite jurnaliste: „Într-o societate cu multe tabuuri, cartea lor este o gură de adevăr. Și, ca să fie digerabile, adevărurile ne sunt servite mereu într-o combinație de studiu și povești amuzante. Mie una, cartea aceasta mi-a răspuns la toate întrebările pe care nu le-aș fi pus cu voce tare și cred că asta va fi concluzia multora, la finalul lecturii. Ba mai mult, mi-a răspuns și la întrebări pe care nu mi le-am pus niciodată, nici măcar în gând, dar aflând acum răspunsul, mi-am reproșat că nu sunt suficient de curioasă.“

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Un subiect interesant care ne afecteaza constant. Uite, astfel putem ajunge la despartiri care sa afecteze copiii si intreaga familie. Insa, la noi sexul trece mai intai prin guvern (M...PSD) si apoi prin patul nostru. Avem "prioritati", asta este. Ok, glumesc, insa treaba este serioasa ...sentimentele se schimba in timp...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Voce: Gaspar Gyorgy și Bogdan Nicolai
sound-bars icon