Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Iubirea și sexul, în același pat

Iubirea și sexul în același pat

Foto: Guliver/Getty Images

( De la minutul 3:28, pe varianta audio, îl puteți asculta pe Bogdan Nicolai)

Pe 14 februarie 2016 – chiar de Valentineʼs Day – a fost difuzată online prima emisiune live intitulată „Love Is Fun“, găzduită în redacția A list magazine by Andreea Esca. De la bun început, a fost o emisiune prin care Andreea avea să inițieze un proiect media mai puțin obișnuit în rândul formatelor din România: un jurnalist cu experiență vastă în radio, televiziune și presa scrisă (Bogdan Nicolai) și un psiholog preocupat de misterele ce se ascund în culisele unei relații (eu), puși în același cadru pentru a povesti, în fiecare seară de miercuri, împreună cu invitații, despre cele mai ascunse părți ale vieții lor personale și profesionale. 


Timp de aproape doi ani, am avut invitați din cele mai diverse domenii. Paula Herlo, Mihaela Bilic, Andreea Raicu, Dragoș Bucurenci, Oana Moraru, Delia, Antonia, Monica Bîrlădeanu, Mihai Petre, Pavel Bartoș, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, Diana Stănculeanu și mulți alții au răspuns asumat, deschis și (mai mult sau mai puțin) colorat întrebărilor care veneau, uneori, ca un duș rece. De fiecare dată, eram dornici să auzim povești de viață adevărate, să vorbim despre subiecte mai puțin obișnuite și să le oferim celor care ne urmăresc șansa de-a beneficia de o educație sexuală fără obișnuitele tabuuri. Temele pe care le-am dezbătut au fost printre cele mai variate – de la cum ne exprimăm emoțiile în cuplu, la ce facem cu infidelitatea în spațiul online și până la costurile reale pe care le plătim dacă nu avem grijă, pe bune, de relațiile noastre.

Iar tema-vedetă (ce nu lipsește aproape din nicio ediție online) este „sănătatea sexuală“ – un subiect sensibil și care ne face extrem de vulnerabili pe noi, românii. De ce am ales să păstrăm perenă tema educației sexuale? Pentru că cineva trebuie să deschidă și conversația aceea care ne privește pe toți, dar pe care puțini îndrăznesc să o scoată la lumină. Părinții ar prefera ca cei mici să descopere anatomia corpului uman la școală, profesorii consideră că este de datoria părinților să-și informeze copiii, iar până să decidă taberele cine și de ce anume este responsabil, copiii cresc, au deja primele experiențe în planul intimității fizice, se informează din online ori se educă cu sprijinul grupului de prieteni și, uite-așa, trec generații peste generații, fără să fi cunoscut vreodată ce înseamnă o discuție reală despre o parte a umanității care ne definește din leagăn și până în mormânt. 

Desigur că – așa cum declară adesea românii – am putea admite sus și tare că acesta este un subiect care nu necesită o educație teoretică, este ceva ce oamenii vor descoperi în practică (și, așa, păstrează și misterul), dar adevăratele implicații sunt mult mai variate decât am îndrăzni a crede. Nu-i vorba doar despre faptul că fata are nevoie să știe despre ciclul menstrual sau că băiatul trebuie informat despre poluțiile nocturne, ci și despre faptul că rușinea față de propria goliciune fizică are rădăcini adânci și ne costă mult prea scump de-a lungul întregii vieți.

Iar atunci când vorbim despre adulți, aceștia au dreptul la relații în care iubirea și sexul să nu se excludă, în care sinele erotic să se poată manifesta cu aceeași ardoare ca cel profesional, parental sau financiar. (Asta, pentru a nu mai fi atât de tentați să separăm dorința erotică de mariaj și a nu mai căuta plăcerea în afara relațiilor oficiale.) Mulți dintre adulții care vin la mine în terapie își aduc relațiile de iubire sângerând – fie din cauza unor infidelități mistuitoare, a unor gelozii chinuitoare, a faptului că au uitat să mai fie iubiți dincolo de rolurile de părinți și angajați, fie pentru că nici nu-și mai amintesc când a fost ultima dată când s-au uitat pe bune unul în ochii celuilalt sau când s-au bucurat de siguranța unei îmbrățișări afectuoase. Nu se obișnuiește (decât cu câteva foarte rare excepții) să mergem la terapie de cuplu, atunci când corpurile noastre nu mai dispun de energie sexuală, pentru că nu considerăm că merităm să avem o viață erotică satisfăcătoare, pentru că în adâncul minții noastre considerăm că, dacă ar fi contat, singur ni s-ar fi spus până acum despre asta. 

Dar știți ceva? Aproape niciun cuplu dintre cele care au ajuns în terapie la mine sau la colegii mei psihoterapeuți relaționali nu beneficia de un nivel satisfăcător de sănătate sexuală – și asta pentru că, oarecum, am ajuns să considerăm erotismul ca fiind opusul intimității... Nu vă imaginați că psihologul îi întreabă pe cei care vin în cabinetul său cum anume fac sex sau cât de des (deși întrebarea din urmă nu e total exclusă în anumite contexte de vindecare). Un terapeut cu experiență știe însă că nu durata sau frecvența actelor sexuale denotă sănătatea în acest plan relațional, ci deschiderea de-a descoperi și recunoaște adevărurile și neadevărurile din spatele poveștilor pe care mintea umană le creează despre om și sexualitate.

Și deoarece live-ul nostru se bucură de un real succes, deoarece unii ne apreciază și alții ne critică, dar și pentru că noi nu ne dăm bătuți, ne-am extins demersurile de informare a publicului și în zona scrisului. Așadar, zilele acestea, Editura Pagina de Psihologie a publicat cartea #LoveIsFun: Iubirea și sexul, în același pat – o continuare firească a ceea ce am promovat până acum în mediul virtual. Ne-am apucat de scris cu intenția de a le oferi cititorilor un sfetnic de suflet la care ei să poată apela, atunci când tot universul lor este întors cu fundu-n sus, iar iubirea și sexul par să meargă pe două cărări. 

Așadar, am reunit în carte 12 subiecte, aflate într-o strânsă conexiune cu viața de cuplu și cu provocările specifice unei relații moderne. Dincolo de necunoscutele vieții erotice, cititorii pot afla informații științifice despre ce înseamnă o relație de cuplu de succes, despre cum putem domoli furtunile emoționale, despre ce se întâmplă cu noi după ce trecem de stadiul dragostei romantice sau despre cum putem avea grijă de relația intimă și după ce devenim părinți. Și ne-am străduit să punem totul într-un stil accesibil și amuzant. Atât eu (ca psiholog), cât și Bogdan (ca jurnalist) ne-am străduit să scriem pe șleau, dar elegant și civilizat, despre faptul că „sănătatea sexuală“ = „educație sexuală“.

Prefața cărții este semnată de Andreea Esca și – înainte de a vă invita să ascultați câteva paragrafe extrase din textul cărții – vă las cu un citat primit din partea acestei îndrăgite jurnaliste: „Într-o societate cu multe tabuuri, cartea lor este o gură de adevăr. Și, ca să fie digerabile, adevărurile ne sunt servite mereu într-o combinație de studiu și povești amuzante. Mie una, cartea aceasta mi-a răspuns la toate întrebările pe care nu le-aș fi pus cu voce tare și cred că asta va fi concluzia multora, la finalul lecturii. Ba mai mult, mi-a răspuns și la întrebări pe care nu mi le-am pus niciodată, nici măcar în gând, dar aflând acum răspunsul, mi-am reproșat că nu sunt suficient de curioasă.“

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Un subiect interesant care ne afecteaza constant. Uite, astfel putem ajunge la despartiri care sa afecteze copiii si intreaga familie. Insa, la noi sexul trece mai intai prin guvern (M...PSD) si apoi prin patul nostru. Avem "prioritati", asta este. Ok, glumesc, insa treaba este serioasa ...sentimentele se schimba in timp...
    • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult
Voce: Gaspar Gyorgy și Bogdan Nicolai
sound-bars icon