Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

#REZIST. Protest masiv în București și orașele mari. Peste 75.000 de oameni au scandat împotriva PSD și a legilor justiției

Peste 75.000 de oameni au participat sâmbătă seara la proteste în București și mai multe orașe mari din țară. Oamenii sunt nemulțumiți de modificările legilor justiției și ale Codului fiscal. Unii au venit pe jos de la sute de kilometri depărtare. Circa 3.000 de jandarmi sunt pregătiți să intervină în cazul apariției unor incidente. La ora 21:00 oamenii au aprins lanternele telefoanelor în fața Parlamentului. 

„Zecile de mii de oameni ieșiți în stradă, în ploaia înghețată, unii făcând autostradă cu pasul peste țară, sunt pentru mine singura dovadă că încă nu ne-am întors în România ceaușistă fără Ceaușescu”, a scris pe Facebook jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

La acțiunea de protest și-au anunțat participarea și mai multe personalități publice

(Foto: Octav Drăgan)

UPDATE: În Piața Constituției mai sunt câteva sute de persoane.

UPDATE: Ecaterina Andronescu, PSD, a declarat la Digi24 că unii primari au plătit drumul pentru cei care au ieșit în stradă în această seară. „Dacă cineva vrea să arate că România e o țară neguvernabilă trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acest lucru”, a adăugat Andronescu.

UPDATE: Manifestanții ajunși în Piața Constituției din fața Parlamentului și-au aprins lanternele telefoanelor mobile.

UPDATE: Numărul protestatarilor a ajuns la circa 75.000, dintre care peste 55.000 în Capitală (sursă Digi24)

UPDATE: Peste 65.000 de oameni sunt în stradă în Capitală și orașe precum Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, Deva.

(Foto: Inquam Photos/Alberto Groșescu)

UPDATE Aproximativ 5.000 de timișoreni pleacă în marș către Prefectură. Ei scandează „București, luptă București!”.

(Foto: Mircea Balea)

UPDATE: Peste 55.000 de oameni sunt în stradă în București și marile orașe (Digi24)

UPDATE: Manifestanții încep să pornească înspre sediul Parlamentului. Cele mai recente date prezentate de Hotnews.ro arată că în stradă sunt aproape 40.000 de protestatari.

UPDATE: Aproape 25.000 de protestatari sunt în Piața Universității (sursa Digi24). La Cluj sunt în stradă 5.000 de oameni. Oamenii au pancarte cu mesajele: „PSD ciuma rosie”, „Revoluţia fiscală cea mai mare păcăleală”, „Dragnea, păzea, vine Transilvania!”, „Nu acceptăm teleormanizarea României”.

UPDATE: Peste o mie de oameni s-au strâns în Cluj, la Galați - 500, peste 400 la Brașov și 600 la Iași. Acțiuni de protest se desfășoară la această oră și la Constanța și Sibiu. La Timi

UPDATE: Piața Universității a fost ocupată de 12.000 de protestatari. 

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE: În Timișoara sunt circa 3.000 de oameni în Piața Victoriei.  Este citită lista rușinii cu parlamentarii PSD, ALDE și UDMR care au votat legile justiției.

(Foto: Mircea Balea)

UPDATE: Numărul celor care vin în Piață este tot mai mare. În jurul orei 19:00 erau între 15.000 și 20.000 de protestatari (sursă Digi24 și ȘtirileProTV). 

UPDATE: Circa 3.000 de manifestanți sunt în Piața Universității

UPDATE:  În pasajul de la Piața Universității jandarmii s-au îmbrâncit cu oamenii. Forțele de ordine nu îi lasă pe oameni să iasă din pasaj, potrivit reporterilor Digi24. 

UPDATE: Jandarmii percheziționează persoane care ajung la protest. Aceștia ar căuta materiale pirotehnice. Oamenii au început să strige împotriva jandarmilor, potrivit Digi24.

UPDATE: Peste 1.000 de persoane s-au strâns deja în Piața Universității.

UPDATE: 

Jandarmeria a instalat garduri de protecție pentru a-i împiedica pe protestatarii de la Universitate să blocheze carosabilul. Potrivit Digi24, forțe impresionante de jandarmi au fost mobilizate din toată țara.

UPDATE:

La Antena 3 purtătorul de cuvânt al PSD spune că “mișcările violente îi caracterizează pe acești oameni"

STIRE INITIALĂ:

Românii ies sâmbătă în stradă pentru a participa la un protest antiguvernamental. Peste 20.000 de persoane sunt așteptați să ia parte la acțiunea de protest, începând cu ora 18:00, în Piața Universității din București, de unde vor pleca spre Piața Unirii și apoi la Parlament.

În Capitală au ajuns mai multe grupuri de protestatari din marile oraşe ale ţării. La protestul din București va participa și un grup de persoane plecate pe josdin Cluj în urmă cu aproape zece zile. 

Grupul civic #Rezistența a atras atenția, într-o postare pe Facebook, că există riscul ca la marșul de protest din această seară să se încerce „deturnarea coloanei de manifestanți în direcția Palatului Cotroceni prin infiltrarea unor persoane care să sugereze această direcție, dar și prin alte metode care să determine modificarea traseului". Mesajul a fost preluat și de comunitatea #Corupția ucide.

„ATENȚIE Din surse de informare de încredere aflăm că există posibilitatea unor încercări de deturnare a coloanei de manifestanți în direcția Palatului Cotroceni prin infiltrarea unor persoane care să sugereze această direcție, dar și prin alte metode care să determine modificarea traseului.

E important să ținem ochii deschiși și să ne păstrăm prioritățile.

După întâlnirea cu grupurile care vin din țară și diaspora, ce ne propunem pentru protestul de astăzi este:

18:00 Ne adunăm în Piața Universității

19:30 Plecăm în marș către Casa Poporului (cu vizite la instituțiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)

21:00 Palatul Parlamentului

În seara aceasta protestăm împotriva modificărilor legilor justiției care au fost aprobate de Parlament și împotriva modificărilor codurilor penale care au fost anunțate. Nu uităm de codul fiscal sau de formularul 600, nici de criza economică în care coaliția de la guvernare a dus țara (puterea de cumpărare a scăzut dramatic din cauza inflației, cursul EURRON se află la maxim istoric, peste 4.66, iar datoria externă a României a crescut cu 1.3 miliarde EUR în primele 10 luni ale lui 2017). Și nu uităm de disprețul pentru democrație și transparență al PSD-ALDE-UDMR.

Schimbarea începe cu noi și nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseverența noastră în fața corupției le va da și celorlalți încrederea și speranța că puterea este de fapt în mâinile noastre.”, se arată în postarea preluată și pe grupul Corupția ucide.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totul e ca acest spirit contestatar să nu se dilueze până în fața urnelor de vot. Știu, oferta politică atinge chiar nivelul submediocrității, dar ideea democrației este să schimbi guvernarea ineficientă cu altceva. Să nu lași grupării guvernamentale ideea eternizării sale. Să nu eternizezi tema, de teama față de variațiunile din opoziție!
  • Like 0
  • @ Gabriel Vînătoru
   Chiar dacă eram un popor de masochiști și tot nu s-ar justifica această așteptare pe care o recomandați dvs. Capurile hidrei trebuie tăiate cât mai repede și ales un ”Făt chiar dacă nu prea Frumos” dar dornic și poate priceput în a descâlci mizeria în care ne-au încâlcit cloaca politică penală de la guvernare.
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult