Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Jumătate de Românie nu este reprezentată politic. Și nici nu are ce alege

Klaus Iohannis.

După mai bine de un an, ne resemnaserăm: avem un președinte care tace și face. Plajă.

(Concediile lui sunt mai lungi și mai departe de țară decât ale noastre, oarecum firesc: altfel ce diferență ar mai fi între un șef al statului și un simplu votant amărât care a stat la coadă să salveze țara?)

După mai bine de un an, ne-am trezit că vorbește. Prostii.

(Când nu citește platitudini, e periculos. În singurul interviu pe bune pe care l-a dat în campanie, a zis că că profesorii care nu-și iau case din meditații au ghinion. Unul dintre strategii săi de campanie, care urmărea din culise interviul, s-a făcut verde când l-a auzit. Acum anulează din vorbe autoritatea unei instituții ale statului („abordare heirupistă”), bagatelizeză un ordin de evacuare („banale motive administrative”) și le dă noi argumente celor care sunt convinși că în România, țara tupeului și a șmecheriei cu dispensă de la stat, doar fraierii respectă legile).

Habar n-am dacă a fost o gafă, dacă, trezit din somnul cel de moarte, pe dl. președinte l-a luat gura pe dinainte sau dacă, dimpotrivă, a acționat cu premeditare, făcând un calcul politic cinic pentru a beneficia de favorurile Partidului Antena 3. Nici nu contează prea mult dacă a vorbit să nu tacă sau a vorbit ca să-l audă alegătorii Cristianei Anghel. Efectul e același: zeci de mii de români și-au luat like-ul înapoi. În orice țară normală, aceasta ar fi fost o glumă de copii, nu și în România, unde avem un președinte din pixeli, făcut din social media, nu din carne, oase și creier. Iar dacă zâmbetul fix al domnului președinte e acum cam pixelat, aceasta poate însemna începutul aneantizării sale politice. Mi-l închipui pe dl. Iohannis, în liniștea biroului prezidențial, dând refresh după refresh paginii de Facebook și contatând că, la fiecare like pierdut, îi dispare ba o ureche, ba o sprânceană, ba bronzul de pe pomeți, ba zâmbetul de pe față, ba fața cu totul. Cum fără cap președintele nu mai poate urmări cu atenție desfășurarea evenimentelor, situația impune un trasplant de urgență. Dl. Dan Mihalache sau dl. Eduard Hellvig de la SRI sunt gata oricând să se sacrifice.

Partea mai proastă este alta: că în acest moment jumătate de Românie simte că nu mai este reprezentată politic. Este jumătatea aceea care l-a scos pe dl. Iohannis președinte, care a ieșit în stradă după #Colectiv, care a schimbat Guvernul Ponta și care a strigat la geamul Parlamentului „PSD și PNL aceeași mizerie”. „Aceeași mizerie” s-a regrupat, acum cu sprijin prezidențial. După plenara din Senat, în care PSD și PNL și-au dat mâna peste țară, chemându-l la raport pe premierul Cioloș ca „să facă ceva” (să dea o scutire, o amânare, o indulgență?!), urmată de intervenția dlui Klaus Iohannis, pentru mulți alegători devine clară o realitate și mai dramatică: nu doar că nu sunt reprezentați politic, dar nici nu au pe cine alege. De aceea, orice voce sau inițiativă nouă care se va opune cu curaj și onestiate acestei stări de fapt va fi o gură de aer proaspăt într-un mediu mai toxic ca niciodată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dragă Florin,

  Un articol inspirat și corect. Felicitări ! Ai pus punctul pe i ! o mare parte din români nu se simte reprezentată de actuala clasa politică, aș îndrăzni să spun că majoritatea nu se mai simte astfel. Drept urmare îți lansez o invitație la dialog. Alternative există, iar partidul în curs de înregistrare, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) este deja cel mai bine reprezentat la nivel național și diaspora, atât ca oameni dar și ca idei, valori și principii foarte clare, inclusive și reprezentative pentru întreaga societate românească, din țară și din afară. Invită-ne la o conversație live sau în print, vei descoperi niște tineri pasionați, care vor să facă politică ca vocație, nu ca o meserie! Suntem realizați, ca să folosim un cuvânt mult prea folosit în ultimul timp, nu avem nevoie de nimic de la nimeni, avem experiență profesională internațională, nu suntem nici naivi nici prea tineri și vrem să ne dăm totul pentru România și românii noștri dragi !

  Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor este un partid nou, în curs de înregistrare la Tribunalul București, cu un număr de aproximativ 600 membri deja, crescând în fiecare săptămână, compus din români din țară dar și din afară (exemplul personal e cel mai bun.. și eu am stat la coadă un total de 7 ore în cele două tururi din 2014, să votez în Danemarca). O bună parte dintre noi s-a întors în țară, atât datorită dorului de familie, prieteni, țară, munți (și Soare în cazul meu), dar și datorită faptului că am înțeles că trebuie să punem piciorul în prag și să ne implicăm. Așa nu se mai poate, nu mai aveam pe cine vota și nu mai vedeam nici o șansă ca cele 4 milioane de români plecați din țară să se poată întoarce și nici ca cei 19 milioane din țară să o ducă mai bine și să nu mai fie furați, iar drepturile lor să fie respectate! Așa că am decis să ne implicăm. Ne-am gândit la acest proiect de mai mult timp, dar de aproape un an lucrăm activ la documentație, la gânduri de viitor, valori și principii. Toate acestea sunt expuse pe siteul nostru www.pactpentruromania.ro sau www.pact2016.ro . Programul politic este expus capitol cu capitol pe site, primul fiind cel al administrației publice transparente si corecte. Suntem primul și singurul partid politic care a decis să-și creeze programul complet împreună cu cetățenii. Așa că, pe această pagină, fiecare își poate aduce plus valoarea și ideile în programul nostru. Grupul nostru este un mix de oameni angajați la privat, la stat, antreprenori, societate civilă cât și funcționari ai CE și altor organizații internaționale. Suntem o platformă de centru, axată pe soluții, care dorește să facă o altfel de politică cu totul, nu doar să-i schimbăm pe actualii corupți.

  Împreună cu profesionalism, acțiune, comunitate și transparență (pact, pact pentru România, pact între cetățeni și pact între noi și cetățeni - doar prin această promisiune constantă și transparența reciprocă putem clădi o altfel de politică).

  Așteptăm orice persoană integră și capabilă să ni se alăture, aici: http://www.pact2016.ro/impreuna

  Weekend fain tuturor !
  Daniel Ciungu.
  • Like 0
 • Pai noi am votat impotriva lui Ponta nu cu Iohannis...eu sunt impacat cumva...ma rog..
  • Like 1
 • Draga domnule Negrutiu, Fiind printre oamenii care stiu atat de multe despre politicieni dar si despre alti oameni din tara, oare de ce nu adresati concret indemnuri unor oameni puternici si de calitate(care inca exista) sa iasa si sa spuna in public la televizor ce ne doare si ce se perpetueaza la infinit in aceasta tara, chemand masele la vot pentru schimbarea radicala a clasei politice ? De ce nu chemati CONCRET nume de oameni? Sa vedem cine are curaj. Nu mai avem nimic de pierdut, trebuie incercat. Acum ori niciodata! Nu mai e timp de stat in expectativa si criticat cu amaraciune starea lucrurilor. JOS cu cei din acest Parlament al rusinii care apara infractiunea! Ca doar nu s-a terminat cu oamenii corecti din tara asta! DROBUL DE SARE trebuie dat la o parte, ce mai calea - valea ! Parc-am fi in balada Mioritei ca ne facem deja planuri de inmormantare ca vin sa ne omoare niste prorusi nenorociti !!!!!!!!!!!!!!!! Asa ne comportam.
  • Like 3
 • Eu zic ca va pripiti, domnule Negrutiu. Adevarat, presa nu trebuie sa fie indulgenta cu gafele politicienilor. Dar nici sa hiperbolizeze consecintele. Ne pierdem termenii de comparatie cu A3. Facebook-ul e un portal foarte popular in Romania. Si fanii si denigratorii au mase critice la fel de constante ca si mentalitatile dintr-o comunitate. Nu dispar in 24 de ore. Iar ideea ca facebook-ul a schimbat cursul istoriei in Romania, ar trebui reconsiderata, pentru ca nici nu e reala si apoi pentru ca, la momentul actual, nu reprezinta decit tot un reper intre termenii de manipulare … pentru spalarea creierelor tinere – s-au creat binoamele batrini – tv si tineri – facebook. E nevoie de niste matematicieni adevarati care sa formuleze niste ipoteze greu de rezolvat fara aportul integralelor. Marii filozofi au cunostinte solide de matematica si fizica. Cred ca si marii sociologi. Si, sint sigura, multi dintre ziaristi.
  • Like 0
 • este extraordinar cum vagabonzii astia de politicieni nu se prind ca "vremea minciunii" a trecut, chiar ma intreb : cine il plateste pe presedintele romaniei, romanii prin impozite sau voiculescu prin furturi ? si ajung la concluzia ca voiculescu il plateste pe presedintele romaniei + 500 de parlamentari :) va rog sa postati ca sa ma contraziceti :) de like nu este nevoie ca stim cu totii adevarul !
  • Like 0
 • La insinuarea ca Antenele nu fac presa de calitate si ca cei 10 milioane de telespectatori ai lor nu va sunt pe gust... ar fi bine sa stiiti ca aici in SUA televiziuni "de buna caltate" cu telespectatori "culti" , dar care televiziuni nu si-ar plati darile la stat , NU AR EXISTA!!! Miza nu e executarea silita a unor imobile ..ci a insasi PRESEI CU CAPITAL ROMANESC ... Eu de aici, asa vad lucrurile... si jumatatea aia de care vorbiti ... au toate celelalte televiziuni la dispozitie , pentru ca sugerati oarecum ca presa in Romania s-a comasat in 2 blocuri Antena 3 si Celelalte ! eu vreau sa vad toate posturile inclusiv antena 3 si sa-mi fac sg o idee aspra unui fenomen petrecut in tara. Urmandu-va logica ... daca se inchid antenele ( tehnic vorbind ) prin incapacitatea de a mai emite prin ordinul de muatre in 5 zile... cum ramane cu cealalta jumatate de Romanie ale carei interese au fost bine reprezentate de cei de la Intact ( prin sesizarea atator abuzuri petrecute in ultimul deceniu si ceva) ?! Aceste abuzuri pe unii ne-au facut sa ne luam lumea in cap , la propriu ...
  • Like 2
  • @ Garofita Draghici
   sa fim clari TOTI cei care urmaresc antenele au fost in piata, si daca numai 1/2 au fost, sau 1/4 ... scorul este de numai 20.000 de persoane in toata romania ... deci : alegatorii lui voiculescu + paunescu + vadim + ontanu + oprea + dogaru = 30.000 persoane cu media de varsta 70 de ani, asta ne spune ca in urmatorii 5 ani aceste grupari/partide vor dispare in mod natural ... 10 milioane :) de unde 10 milioane :) or fi romanii prosti, dar parca nici asa de grava nu este situatia :)
   • Like 2
  • @ Garofita Draghici
   Garofița Drăghici, si eu mi.am luat lumea.n cap... Si la propriu, si la figurat! Mi.am lăsat o cariera ( când guvernul a hotărât sa.mi taie 25% din leafă... Mai tii minte? Acum 6 ani!!!), mi.am lăsat prietenii, familia, chiar sotul.. in prima instanță, ca sa pot trai si eu ca un om civilizat!! Stii cine nu m.au lăsat sa trăiesc in tara mea??? Oameni ca Dan Voiculescu, care au delapidat statul, si oameni ca angajatii ANAF, care nu au fost in stare sa aduca înapoi statului prejudiciile de milioane de euro!!! Si acum, eu ar trebui sa plang Antenele ca nu si.au căutat spatii de emitere in mai bine de un an? Sau ar trebui sa plâng ca... in sfârșit, Anaf isi face treaba, dar lumea.i da in cap acum, deci eu pot sa stau mult si bine in Cipru, caci in tara mea nu s.a schimbat nimic??!! Cum as putea sa mă întorc, sa îmi aduc familia... copilașul meu care s.a născut atât de departe?? Pentru ce tot circul asta? Cine vrea să pună bețe in toate Antenelor, si eu nu vad?? De ce atâta vâlvă pt nimic? Sunt atât de dezamăgită! Atâția bani furați din buzunarele noastre, si acum dam in cap ANAF.ului si ridicam in slava cerurilor Antenele! Sunt dezgustată!!!
   • Like 4
  • @ Andriescuus Lucian
   a nu se asimila numarul telespectatorilor, care e data de audiente, care audiente sunt masurate de alte entitati decat cele apartinatoare trustului si numarul de votanti politici ... cred ca tocmai in asta confuzie sta "patima" celor care "combat" :)
   • Like 1
  • @ Laura Gabreanu
   sunt cateva inadvertente in raspunsul tau :) Pai cine ne-a taiat noua salariile ? Oana Stanciu de la Antena 3 ? Oare nu chiar aceste televiziuni au pledat cauza noastra, atunci ? Cine a devalizat tara ? Cine a fost la putere atunci , iti mai amintesti ? In sfarsit, eu nu mai doresc sa-mi amintesc nimic... dar in cei 10 ani de abuzuri , antena 3 m-a ajutat sa trec mai usor peste ce mi se intampla mie , vazand ca nu sunt un caz izolat .. ci ca oarecumva nu eram de "partea buna a istoriei " dar daca tot am ajuns pe alte meridiane , cred ca ar fi bine sa ne detasam .. eu asa am sa fac .... a tine si acest contact minimal .. nu imi face bine .... Imi amintesc si cum s-a stabilit prejudiciu ..si imi amintesc de Institutul Roman de Cercetare Alimentara , domeniu de care sunt foarte apropiata ... si sincer aceste amintiri nu imi fac bine .. Toate cele bune ... :)
   • Like 0
  • @ Garofita Draghici
   aici ne despartim :) credinta mea este ca votantii politici se impart in grupul : 1 "hipnotic/captiv" care este reprezentat de "cei ce ies in fata" / "formatori de opinie in mase" = audienta (in limbaj de presa) 2 "relational" care este reprezentat de cei ce se afla zilnic in jurul persoanelor din grupul "hipnotic" 3 "emotional" care este reprezentat de cei ce pot fi cumparati prin diferite mijloace, bani, bautura, avantaje, ... eventual emotional si care vin cumva in contact ocazional cu grupurile "hipnotic" si "relational" . in concluzie prin reducerea naturala a grupui "hipnotic" se reduce numarul votantilor intro evolutie dramatica, respectiv 1 "hipnotic" "incita" 4-7 "relationali" + 4-7 "emotionali", espectiv un total de 10-20 voturi ... acum, faptul ca personal urmaresc emisiunea "te cunosc de undeva" nu inseamna ca sunt "hipnotic", deci nu ma ve-ti regasii la nici o demonstratie (exceptie fac demonstratiile de tipul celor dramatice in care se pune problema schimbarii de oranduire, eu in comunism nu ma mai intorc decat mort :) si atunci voi alege un personaj important al momentului sa ma insoteasca :) varsta-mi permite )
   • Like 0
  • @ Garofita Draghici
   stimata Laura Gabreanu, nu cred ca Oana Stanciu de la Antena 3 va plateste salariul, si daca discutam de "acele" salarii va informez ca ele rezulta din impozite ... deci EU va platesc salariul si parerea mea conteaza mai mult dect orice parere, inclusiv a dumneavostra :) EU sunt PATRONUL, eu impun regulamentul dupa care si care masoara activitatea dumneavoastra a celor platiti din impozite :) inteleg ca sunteti solidari cu parlamentarii si presedentia, dar vezi matale si pe astea le votez EU, platitorul de impozite, si daca "muschii" mei vrea pleaca si astia acasa impreuna cu dumneata :) simplu ca buna ziua EU si PRAVALIA MEA VA DAU DE MANCARE, VA DAU DE IMBRACAT SI CU CE SA VA CRESTETI COPII, deci inca o opinie din astea si va urez DRUM BUN, respectiv va astept sa va gasiti de lucru la PRAVALIA MEA si astfel negociati direct cu mine :) si la mine este simplu, la orice parere sau actiune care difera de cea ce doresc EUprimiti o RECOMPENSA egala cu deschiderea PROPRIEI DUMNEAVOASTRA AFACERI, adica va urmati si evaluati opinia direct in piata :) .... daca este cineva care nu intelege ce am postat pot sa fac un desen :)
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   La ce varză e administrația, ești un patron cam ineficient.
   • Like 0
  • @ Laura Gabreanu
   De mai bine de o saptamana asist la niste framantari inutile. Sa lasam beletristica la o parte si sa facem o demonstratie de logica: Voiculescu a furat, a fost condamnat si trebuie sa plateasca. Nimeni nu a spus ca Antenele se vor inchide. Poporul este surescitat, panicat, face miting in cadrul caruia cere pensii mai mari, retete compensate si libertate. Ma trece un hohot interior in fata acestui teatru confuz. Regizorii joaca si ei, care dupa puteri si inspiratie. Monoloagele lor urmaresc un anume crescendo in tonalitate si efecte speciale. Lovitura de teatru o aduce pe primadona nu in genunchi, ci pe sezut, ca la un picnic cu mici. Publicul este cutremurat. Ea se va sacrifica pentru popor. Seniorii cetatii sunt usor confuzi, in realitate nu stiu de ce sta asa asezata, ca doar ei o rugasera sa nu ingenuncheze. Si afara e frig, reumatismul va invinge, in final. Tocmai ma pregateam sa ma intristez, cand m-a cuprins o stare de veselie. Maine imi vin trei copii din Cipru, pentru o mare aniversare in familie. Au plecat pe rand. Si-au terminat studiile superioare, au scris carti cu un academician, au alergat dupa serviciu, nu au gasit. Si au plecat in Cipru ,unde au gasit casa, serviciu, pe studii superioare, au salarii foarte bune, lumea e draguta, ritmul de viata e minunat. Ciprul e o mama buna pentru copiii mei. Romania e o tara care nu-si iubeste copiii, nici batranii. Eu astept sa se incalzeasca apa Mediteranei, ca-mi trebuie mult inot. De fiecare data cand ies din avion, in Larnaca, trag aerul cald si umed in piept si ma bucur ca am ajuns acasa. Au fost niste ani buni cand chiar am pus umarul, in Romania, nu sunt o voce carcotasa din off. Dar acum mi-am castigat dreptul sa ma simt acasa. Adica foarte bine. Va doresc tuturor, din inima, o viata vesela.
   • Like 0
 • Cuantum check icon
  CEL CU CACIULA DE MIEL!!!......te-ai lins pe bot pentru mandatul 2.
  • Like 0
 • Si totusi, trebuie să votăm ceva. Pe cineva. Îi votăm pe puscariabili?
  Hmm. ...sa stăm strâmb si să gândim drept.
  • Like 0
  • @ Ina Dumitru
   votam pe altul ... si altul ... si altul ... pana intelege dobitocul sa nu mai repete ce faceau cei dinaintea lui si pe asta, ca si pe barcagiu, il votam la maxim, apoi altul ... si altul .... si altul iarasi ... pana la dobitocul care intelege ca lumea voteaza "contra" si nu "pentru", ca el dobitocul este un nimeni pana nu-l facem noi cineva care ramane istorie :) simplu si clar, ni traim o viata si votam mereu, dobitocul nu ramane presedinte pe viata si nici in parlament, dobitocul se intoarce in iesle inapoi dupa ce-i trec mandatele, fie ele si 2 :) vezi barcagiul :)
   • Like 0
  • @ Andriescuus Lucian
   Da, e bine si asa, dar să nu dăm de unii care au planuri la cotroceneala pt cel puțin 25 de ani, că vom vota cum vrem si din urnă va iesi cine trebuie (parafrază ). ☺. Doar n-ar fi pt prima oară. Si, stiu ce spun, eu am văzut născuți in '77 si mai tineri cunoscători ai metodei de comportament anterevolutionar...
   • Like 0
 • :))))) Tot aud/ citesc asta cu <un "cadavru politic" care doarme. Si care este prezent numai in concedii de lux.> și imi place maximal și extrem de grozav.
  Poporul ăsta nu se satură să crează in <conducător providențial>, corcitură intre Vlad Tepes, Iisus Hristos și Arsenie Boca.
  Mie mi se pare că Mutul nu doarme deloc. Dar deloc.
  Am ma scris-o aseară, și nu doar, NU prea contează ce zice Mutul. Oricum, fiecare ințelege fix ce vrea.
  Legat de Mutul-Nemtesc mă mai distrează teribil o chestie- e luat de imbecil inadecvat comunicării.
  Unul care a putut valsa intr-un oraș mare, cu un consiliu format din PSD & PDL. Cu succes. Timp de 14 ani.
  Mie mi se pare că este ca trenul. Indiferent și implacabil in drumul lui trasat de șine.
  Noi suntem supărați fiindcă nu-i ca noi. Si nici nu dă semne să invețe să fie.
  Si, se pare că rușii lui Putin, la cum protestează, și la cum pun propaganda pe el, au fix aceeași părere.
  Revedeți-i discursul din campanie, promisiunile, și gandiți DE CE nu a ieșit Ponta, ci Iohannis, un nimeni de provincie pe vremea lui Crin.
  Nu a promis DECAT doo chestii, mari și late, și execută partea lui de paritură fară greș.
  1- intărirea colaborării cu NATO pentru consolidarea graniței estice care ne revine. Asta apropo de concediile dese care, coi-incidentă intamplătoare, se fac cand si unde trebuie.
  2- susținerea organelor <care este> pentru curățenie generală in politică.
  Restul, nici n-a promis, nici nu depinde de președinte.
  Cat despre <lucrul bine făcut>, revedeți-i discursurile, a repetat-o de fiecare dată- schimbarea in bine ține de schimbarea fiecăruia dintre noi.
  In rest, să-l votezi cand are in spate jumătate USL + jumătate PDL, și după aia să te miri de curvăsăria politichiei, dacă nu se interpretează naivitate naivă-rău, găsiti voi cuvantul...
  Omul a fost, este și VA FI o curvă politică mare de tot. Altfel n-ar fi acolo.
  Părerea mea.
  • Like 4
 • Eu n-am fost la vot de 15 ani , cand am fost prima si ultima oară - si de atunci mi-am zis ca o sa mai merg la vot cand o candia Partitul Roboților !
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult