Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Jurnalism – metoda Hau-Hau

Cu câteva ore mai devreme de ultima întâlnire Trump-Biden dinainte de alegerile din SUA, care se țin, desi au murit peste 200.000 de americani de covid, încă președintelui Trumpf i-a fost luat un interviu de către jurnalista Lesley Stahl, în programul „60 minutes”. Trumpf a întrerupt intempestiv interviul după 37 de minute și l-a difuzat public apoi ca pe o „dovadă” a unei „tentative vicioase și agresive” împotriva lui. „Uitați-vă la întreruperile și ostilitatea ei. Comparați răspunsurile mele complete, fluente și magnific briliante, cu întrebările ei”.

Păi, așa să facem, să le comparăm. Trumpf spune la un moment dat că așteaptă hotărârea Curții Supreme prin care pachetul social-medical cunoscut ca Obamacare să fie declarat neconstituțional și el să se simtă foarte bine pe chestia asta. 

 „Ok”, zice Lesley Stahl, „Și ce urmează? Cu ce înlocuiți Obamacare?” „Cu un plan complet dezvoltat, gata de aplicare, pe care îl am pregătit” „Și de ce nu ni-l prezentați acum, dacă îl aveți gata?” „Nu, aștept să văd decizia Curții” „De ce nu-l prezentați acum? Sunteți în campanie electorală” „Nu, nu acum, aștept să vedem”.

În continuarea discuției despre baliverna programului medical pe care Trumpf pretinde că îl are, apare următoarea secvență de întrebări și răspunsuri:

Stahl: „What about people with preexisting conditions?” (Ce va fi cu oamenii care au boli preexistente?)

Trump: „I`ll protect it. Will be totally protected”

Stahl: „How?”

Trump: „They will be protected, Lesley”

Stahl: „How?”

Trump: „I mean the people with preexisting conditions are going to be protected”

Stahl: „How?”

Trump: „As they are now” (Așa cum sunt acum)

Stahl: „How?”

Trump: „...”

The End

Mi se pare cel mai simplu și sugestiv portret, făcut de o jurnalistă adevărată, a ceea ce a însemnat Trumpf pentru America și pentru lumea întreagă. Și sper să nu mai însemne.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  https://m.youtube.com/watch?v=wKnZxgVRI5g
  • Like 0
 • Umoarea neagra a lui CTP cand e vorba de America, Basescu si Trump ("f"-ul e un simbol al dspretului, probabil ca de la strumpfii lui) nu se desminte. Ridica in slavi o redactoritaf care nu stie decat sa hauleasca! Respectul pentru interlocutor ar fi trebuit sa o faca sa se opreasca dupa primul "Hau". Dar, n-a fost sa fie. Bravo, CTPf!
  • Like 0
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Care respect domnule? Strumpf era acolo să răspundă poporului american la întrebările puse de jurnalistă. Respectul lui față de americanii de la care vrea votul unde e? E zero! Probabil se aștepta la un interviu care să-i ridice osanale, ca orice dictator care se respectă.
   • Like 2
 • CTP poate face parte din ce parte a jurnalismului dorește : de la intelectualism la derbedeism. Nu ma intrebati de ce alege anumite subterane de manifestare. Asta depinde de educatie si/sau apartenenta. Asta, d-le CTP, tine de momentul in care va vine... Hau-Hau, Trumpf, este ieftin pana la absurd. Cer mai mult de la domnia ta., Zau asa. Păcat de pana cu care te-a înzestrat D-zeu ! Sau scri așa crezând ca ești mai ușor “accesibil” pentru “vulg”. In cazul asta mai bine ai oferi educație in loc sa o pretinzi.
  Mai este un sector. Cel al DEMOCRAȚIEI. Nu este de mirare ca tinerii acestei generații nu mai au încredere in ea. Ceea ce se întâmpla -chiar și la nivel terestru- este lipsa unei educații istorice-politice corecte. In loc sa facem corecțiile respective, demonstram împotriva unei rezolvări umane, poate singura, a problemei. Nu democrația este de vina ci schimbările de atitudine umană fata de semenii noștri odată ajunși la altitudini (nu atitudini) sociale nemeritate. Cauzele psihologice sunt adânci și nu pot fi discutate pe linie literară. Pentru asta ar trebui aportul social, cerebral, la nivel mondial. Nu ar fi frumos?
  Sa schimbam sectorul.
  • Like 0
 • Sper ca acest idiot notoriu care nu stie sa vorbeasca si dupa cum se comporta am si oribila banuiala ca nu stie nici sa gandeasca, pe termen scurt, mediu sau lung, vreo politica de stat, sa nu mai ajunga la carma Americii. Din cauza unor astfel de maimutoi sinistri lumea ajunge sa il prefere pe Putin sau pe liderul chinez - aia e clar ca au mai multa minte, de folosit o folosesc pentru mentinerea unor sisteme politica autocratice.
  • Like 1
 • trup e un idiot care a adus coruptia institutiei prezidentiale la normalitate ...perfect dragnea care a reusit ...nici americanii nu's mai breji ca si rumunii , atit la cultura cit si la mincat seminte si ascultat manele !
  • Like 0
 • Toata plabeta este de fapt in criza. Presedinti ca Trump, primi ministrii ca Boris Johnson, fostul nostru Dragnea, Putin atotdăinuitorul, si cati or mai fi prin tari din Asia, Africa etc. Calitatea oamenilor meniti sa conduca popoare a scazut vertiginos in maxim 10 ani. Acced la aceste functii tot felul de păcălici hilari care se potrivesc foarte bine in media actuala, dar nu s.ar fi asteptat nimeni sa fie si luati in serios de cineva. Iata ca sunt luati in serios de suficient de multi.
  • Like 4
  • @ Calin Ungureanu
   Noroc cu XI, cu Erdogan si cu Putin.Astia oameni, vericule!
   • Like 0
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Parerist check icon
   Cam toți cei din lista au avut de câștigat de pe urma politicii lui Trump.
   • Like 0
  • @ Calin Ungureanu
   Hai s-o luăm mai la modul general și sec. De aia acced acum din ăștia la putere pentru că cei de dinainte n-au făcut ce trebuie. E simplu. Nu-i așa? Și rămâne întrebarea: „Deci care sunt mai răi, cei de dinainte sau cei de acum?”
   • Like 0
  • @ Calin Ungureanu
   Hai s-o luăm mai la modul general și sec. De aia acced acum din ăștia la putere pentru că cei de dinainte n-au făcut ce trebuie. E simplu. Nu-i așa? Și rămâne întrebarea: „Deci care sunt mai răi, cei de dinainte sau cei de acum?”
   • Like 0
 • Trump este o crima pentru intreaga omenire. Acest scelerat a asmutit china impotriva omenirii. Se vad rezultatele - colaps mondial al economiei, educatiei si sanatatii. Epoca trump este un dezastru ce, cu greu, se va ameliora. Cine l-a produs si sustinut sa "conduca" sua este un dusman, nu numai al sua ci al intregii umanitati. Pentru acest scelerat nu exista pedeapsa.. Eliminarea fizica si tinerea sub control strict al urmasilor sai ar putea demara o oarecare refacere. Dar nu cu un alt sclerozat. Trebuie un om de talia lui obama, fie chiar si negru, care sa preia fraiele sua, care sunt, ne place sau nu, ale intregii omeniri, cel putin a partii civilizate a omenirii.
  • Like 0
 • Nick check icon
  Domnule Popescu, pentru a intelege mai bine ce se intampla acum in SUA va recomand cu caldura seria de documentare “Hidden Agenda”, episodul 4, “Anarchy USA.” Este un documentar de prin anii 60 insa se potriveste de minune retoricii democratilor din 2020.

  Cat despre “Trumpf”, este o vorba: “detestam cel mai mult in altii defectele pe care le avem si noi.”
  • Like 0
 • Din pacate, alegerile din SUA s-au transformat in "scapi de dracu si da-i de maica-sa". Ajung sa ii inteleg si pe cei ce il voteaza pe Trump, adica voteaza impotriva lui Bidden, cat si pe cei ce il voteaza pe Bidden, adica voteaza contra lui Trump. E oribil ca in ultimele 2 alegeri prezidentiale din cea mai puternica democratie, votul sa fie unul eminamente contra.
  • Like 2
 • Nici un comentariu pe articol in logica lui ?.parca domnului redactor ii este foame nu alta...da cateva inscrisuri si apoi asteapta ca gloata sa peroreze in legea lor in timp ce distinsul mananca floricele si "delicateturi intelectuale"....de fapt domnul CTP testeaza externele prin parerile postacilor ( se informeaza pe siesi prin voi ) insusi fiind cam slab la acest capitol. Domnilor ceea ce in prezent America experimenteaza cu Jurnalismul dumneavoastra nu puteti face comparatia cu ce este pe la Romanika nici etic nici politic nici deontologic. Ceea ce se intampla insa cu Presedintele Trump si a echipei sale de campanie este un factor firesc care se cheama #leadership #ownership #winnership etc. Inchipuiti-va ce-ar fi fost in post-media era americana mediatica ( ironic ) daca raspundea si dadea detalii privind programul sau si intentiile sale cand insusi pozeaza ca fiind un scos din context muscat de dos improscat cu noroi minimalizat sau rau intentionat DE CATRE PRESA AMERICANA....le dadea motive de invective acuzatorii. Asa mai bine dupa prov. "azi vand fan mediei maine carne de tun and get the job done ".
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult