Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Jurnalism – metoda Hau-Hau

Cu câteva ore mai devreme de ultima întâlnire Trump-Biden dinainte de alegerile din SUA, care se țin, desi au murit peste 200.000 de americani de covid, încă președintelui Trumpf i-a fost luat un interviu de către jurnalista Lesley Stahl, în programul „60 minutes”. Trumpf a întrerupt intempestiv interviul după 37 de minute și l-a difuzat public apoi ca pe o „dovadă” a unei „tentative vicioase și agresive” împotriva lui. „Uitați-vă la întreruperile și ostilitatea ei. Comparați răspunsurile mele complete, fluente și magnific briliante, cu întrebările ei”.

Păi, așa să facem, să le comparăm. Trumpf spune la un moment dat că așteaptă hotărârea Curții Supreme prin care pachetul social-medical cunoscut ca Obamacare să fie declarat neconstituțional și el să se simtă foarte bine pe chestia asta. 

 „Ok”, zice Lesley Stahl, „Și ce urmează? Cu ce înlocuiți Obamacare?” „Cu un plan complet dezvoltat, gata de aplicare, pe care îl am pregătit” „Și de ce nu ni-l prezentați acum, dacă îl aveți gata?” „Nu, aștept să văd decizia Curții” „De ce nu-l prezentați acum? Sunteți în campanie electorală” „Nu, nu acum, aștept să vedem”.

În continuarea discuției despre baliverna programului medical pe care Trumpf pretinde că îl are, apare următoarea secvență de întrebări și răspunsuri:

Stahl: „What about people with preexisting conditions?” (Ce va fi cu oamenii care au boli preexistente?)

Trump: „I`ll protect it. Will be totally protected”

Stahl: „How?”

Trump: „They will be protected, Lesley”

Stahl: „How?”

Trump: „I mean the people with preexisting conditions are going to be protected”

Stahl: „How?”

Trump: „As they are now” (Așa cum sunt acum)

Stahl: „How?”

Trump: „...”

The End

Mi se pare cel mai simplu și sugestiv portret, făcut de o jurnalistă adevărată, a ceea ce a însemnat Trumpf pentru America și pentru lumea întreagă. Și sper să nu mai însemne.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult