Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Justiția de sub robe

De 27 de ani, cine a trăit acele zile de Decembrie a înțeles limpede că în români au tras Armata, Miliția, Securitatea române. Nu vreun terorist arab. Înainte de 22, din ordinul lui Ceaușescu, după 22, din ordinul grupului Iliescu. Ceaușescu, ca să rămână la putere, Iliescu, ca să se suie la putere, pe spinarea sutelor de mii de oameni ieșiți în stradă în Revoluția lor adevărată, a celor omorâți și a „teroriștilor” păcănele imitând focuri de armă.

De ce a fost nevoie de mai mult de un sfert de secol pentru ca procurorii să cerceteze și să facă publice oficial cele de mai sus?

Pentru că Justiția din România a fost ani în șir așa cum vor s-o reschilodească acum Dragnea și Tăriceanu cu sculele lor. De Iliescu și Roman nu s-a atins niciun procuror, că la judecători nici nu s-a ajuns, deoarece vechiul reflex al așezării Tovarășilor politici deasupra oricărei instanțe a funcționat.

Legile erau aceleași, faptele aceleași, și acum 10, și acum 20 de ani – ce s-a schimbat?

S-au schimbat oamenii de sub robe.

Când i-am spus Andreei Esca, acum o săptămână, la Știrile ProTV, că aștept protestul în stradă al magistraților, chiar cu robe, m-am gândit că au cu siguranță acest drept, ca orice categorie profesională din țara asta care consideră că este împiedicată prin niște legi să-și facă meseria la capacitatea maximă. Adică, dacă un chirurg are dreptul să intre în grevă sau să protesteze deoarece i se pun la dispoziție pentru operație o furculiță și un cuțit de plastic, un procuror, un judecător, chirurg moral al societății, ce să facă, să tacă?

Dreptul îl au, dar, ca să iasă în stradă, mai este nevoie de ceva. De ceva numit conștiință. Despre care ministrul Justiției, T. Toader, tocmai a declarat că trebuie scoasă din codul de procedură penală, să nu mai scrie acolo că judecătorul judecă potrivit legii și conștiinței lui.

Mi-am dat seama că în spatele așteptării mele, mai adânc, era altceva, o piatră care mă apăsa periodic pe creier de multă vreme, când era vorba de Justiție. Cu ani în urmă, am ajuns în tribunal pentru un articol publicat în Adevărul despre hoția guvernamentală Megapower, care îl implica pe Petre Roman. Mare și tare atunci, dl Roman. Era președintele Senatului și m-a dat în judecată.

M-am dus la proces ca un boblete, fără avocat, convins fiind că am de partea mea adevărul, limpede și logic, pe care îl pot susține și singur. Parcă aș fi vorbit la pereți, fiindcă i-oi fi văzut mai drepți. După ce m-a ascultat ca și cum ar fi mestecat gumă, la sfârșit, judecătoarea, tânără, blondă, n-avea 30 de ani, m-a mitraliat cu tot felul de articole, paragrafe, coroborate, republicate, întrulocate. Și scurt, sentința: vinovat.

După aceea mi-am luat avocat, am făcut apel și am fost achitat.

Dar atunci, după sentință, m-am intersectat câteva momente pe hol cu judecătoarea mea blonduță. Am întrebat-o doar atât: „Dacă aveți copii acasă, doamnă judecător, o să puteți să-i priviți diseară în ochi?”.

M-a privit lung, cu un soi de compătimire maternală sau de soră medicală: „Domnule Popescu, suntem mici, domnule Popescu...”.

Piatra asta, „Suntem mici...”, au topit-o abia acum lacrimile pe care mi le-au adus în ochi magistrații ieșiți pe trepte să-și apere Casa în fața atacului sălbatic al răufăcătorilor de legi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Cristian Tudor Popescu , intregul Univers manifestat este guvernat de o singura LEGE , lege de care nu poate fugi niciunul dintre noi. Este vorba despre LEGEA cauzei si al efectului, LEGEA actiunii si reactiunii , altfel spus. O sa te intrebi ce-i cu asta si ce legatura are ea cu "Justitia de sub robe "?!
  Pornind de la intelegerea ca Spiritul Total , Fundamental si Absolut , din perspectiva ECHILIBRULUI, se reinventeaza permanent adaptat la context cu un nou nume si o alta forma , iti propun un scurt exercitiu de imaginatie, exercitiu care te va propulsa "Inapoi in viitor" . Imagineaza-ti ca ceea ce a fost Elena Ceausescu la un moment dat si intr-un anumit context , astazi , la 28 de ani distanta , se afla reinventata in Simona Halep . Ia vezi, domnule jurnalist , sa fie iluzia, maya ,vulpea din povestea lui Ion Creanga ? Cine stie ?Judecatoarea blonduta in nici un caz! Domnule Popescu, suntem nimic, domnule Popescu, dar si totul!
  • Like 0
 • Prima data ati pierdut pentru ca n-ati stiut unde scrie ca alba nu-i neagra.
  • Like 0
 • bronson check icon
  Este enorm de adaugat la articolul foarte putin documentat al lui Cristian T. Popescu...se va adauga in momentul in care vor porni procesele cu protestatarii pe banda rulanta cu acuzatii care de care mai mizerabile!atunci va incepe lupta pentru justitie, nu prin protestele astea sifilitice ale unor hipsteri cu placute cu cacatisuri daca nu apar personaje cu greutate, si ce sa faca ei, cati dintre ei sunt pe bune magistrati, cati sunt pe pile si relatii, de unde stiti dvs. cat sunt de competenti?!unde este presedintele Iohannis, doarme, viseaza, o da intr-una cu discursuri de demnitate, dar ce magarimea si porcimea asta e demna, au discutat ca lumea vreun articol de lege cu cineva?!in momentul in care sobolanul Iordache a pornit schimbarea in foarte prost a justitiei stia ca nu exista opozitie in acest sistem, POLITIZAT si el la fel ca toate sistemele!daca va reusi acest truc al porcinelor, aceasta scamatorie ne duce inapoi in anii nenorociti '90, se va pierde progresul vizibil facut de societatea romaneasca, iar societatea se va diviza cumplit, va incepe anarhia sociala si se poate ajunge repede la razboi civil..aceasta ceata, gasca descreierata nu realizeaza ca avem obiective ca tara, altele decat aceste tampenii, printre care cel mai stringent este nivelul de trai!ei ataca justitia numai acolo unde aceasta ii deranjeaza, i-ar putea incurca sau proba!restul e prosteala pe fata, sa treaca timpul sa ne conduca in jos, cat mai in prapastie!talharimea vrea sa-si gratieze si faptele actuale cat si pe cele viitoare si daca se poate si retroactiv, ca si in alte legi mizerabile gandite de aceasta sleahta!ceva trage Romania foarte tare in jos, si sigur rusii nu sunt straini de mizeriile care ni se intampla..
  • Like 0
 • check icon
  Nimic de adăuga, nimic de comentat: Domnule CTP toată stima!
  Aș relua o afirmație pe care am făcut-o cu o zi în urmă tot pe Republica, Și anume că suntem datori să facem zid în jurul celor ce ne reprezintă în lupta cu valul ucigaș.
  Magistrații al căror protest v-a adus lacrimile în ochi, sunt tocmai acest tip de reprezentanți.
  • Like 3
 • Dupa aproape 30 de ani de cand unii si-au dat duhul pe strazi, impuscati in timpul desfasurarii unui teatru ieftin numita pompos "Revolutie", atata putem!

  Evolutia romanilor pe scara democratiei se dovedeste mai anevoioasa decat tragerea omului din maimuta !

  N-am facut nimic, ne balacim in smarcul primordial si ne chinuim sa adoptam pozitia bipeda dar tot majoritar taratoare suntem, daca stam sa privim la ce-a putut aduce natia asta la carma tarii.

  O adunatura de neica nimeni, ingineri-juristi, tractoristi si gestionari juristi asta-i tot ce-am putut scoate pe firmament in anii de dupa '89.

  Ne facem de rasul Europei si-al lumii, stau aia si se uita la cusca cu maimutoi ca la zoo si probabil isi fac cruce nevenindu-le sa creada ca ocupam acelasi loc cu ei in tabelul lui Darwin.

  Nu-i de cearta, nu-i de ras si nu mai e nici macar de plans.

  Specimene ca astia care viermuiesc prin Parlament sunt reprezentarea natiei romane, aia care a fost in stare sa dea in lume artisti, oameni de stiinta, filozofi, poeti, scriitori ce-au trecut numele tarii in atlasele lumii civilizate.
  Din pacate astia de i-am pomenit la gramada sunt exceptiile ce intaresc regula ce spune ca fiecare popor are conducatorii pe care-i merita si care-l reprezinta.

  Fugiti, care mai puteti, si uitati din ce natie faceti parte, deocamdata. Poate dupa extinctia ei sa va considere lumea ca urmasii unora care-au intors lumea pe dos de uimire acu 30 de ani, dar care au murit toti pe parcursul acelor evenimente.
  • Like 4
 • Cei 28 de ani trecuți de la Revoluție se adaugă celorlalți - peste 40 - pe care România i-a îndurat sub orânduirea așa-zis comunistă, or privindu-i dintr-o perspectivă omenească, spirituală: sunt fără îndoială niște ani irosiți, ba mai rău - un genocid identitar!

  Împreună, toți acești 70 de ani fac cât o viață de om. Să ne gândim că sunt atâtea persoane de vârsta asta printre noi, persoane care și-au consumat toată existența năzuind la un bine ce n-a mai sosit.

  Oamenii aceia sunt niște oameni cu destinele furate. Au trăit cum au putut, și-au așternut un mic rost, au trăit amuțiți, având în suflet doar speranța zilei de mâine. Nimic mai mult.

  În zilele noastre, o mână de personaje îndoielnice, fără trecut, fără însușiri, de aceeași “calitate” subumană ca puciștii din ‘47, tocmai confiscă iarăși țara și destinele noastre, pregătind o nouă domnie a prostiei - de data asta, asupra unei populații deja spălate pe creier, cu memoria normalității bine ștearsă pe durata “rodnicilor” ani pseudo-comuniști.

  Cei dinaintea noastră, de nevoie, au plecat capetele două decenii și jumătate, lăsându-se conduși & reprezentați de un cuplu de semi-analfabeți. Sunt obișnuiți cu neamul prost ca lider de țară.

  Voi, cei de azi: nu vă lăsați supuși!
  • Like 2
 • Au trecut 70 de ani (aproape 2 generatii pierdute) de cand Romania este condusa de comunisti, neo-comunisti/socialisti sau democrato-comunisti/social-democrati! Raul facut acestei tari de acest tip de conducatori/politicieni (prost educati, fara principii si valori morale, fara viziune, etc.) nu va dispare nici intr-o suta de ani, deoarece isi vor vedea mereu de interesul personal si de "casta" (vezi grupul de "penali" care a ajuns sa dea legi "bune", pentru ei, in Parlament)...Chiar daca vor disparea cu timpul pe cale naturala (vor muri de batranete sau boli), vor fi transmis deja urmasilor lor proastele moravuri si mentalitatea lor "comunista" si infractionala. Mecanismul lor merge "uns" de zeci de ani si vor preda stafeta "lupilor tineri", cu conditia ca acestia sa-i protejeze pe "lupii batrani", pana la moarte. N-au scrupule, vor manca Justitia si Dreptatea la micul dejun! Prima Revolutie a fost o pacaleala, sper s-o mai prind si pe-a doua :).
  • Like 6
  • @ Vasile Cucu
   Exact asa gandesc si eu, insa, in plus, eu vad oboseala oamenilor, uzura protestelor, daca nu ies personalitati la lupta, nu putem vedea schimbari in bine, ci doar se castiga rating pe 2-3 canale TV unde se spune cat de cat adevarul si, deci, suferinta noastra este si ea un produs care se vinde, un produs care ne tine 'satisfacuti' de ce ne aud urechile, in sensul bucuriei copilaresti de a auzi ceea ce ne place si ce credem noi ca este adevarul...Dar adevarul e ca NICIODTATA nu se face dreptate in lume, ci doar pasi micuti in promovarea ei...Traim sperand si ne tragem motivarea din iluzii. Probabil ca daca s-ar face dreptate ar ramane o lume plicticoasa, vorba lui Toparceanu, in care nici musuroaie de cartite nu ar mai exista,sa se impiedice dreptcredinciosii in ele( cam cum era scris in "Minunile Sfantului Sisoe"), adica nestimulativ pentru evolutia mintii umane :)...
   • Like 4
 • In apel am avut castig de cauza dar acea judecatoare mi-a lasat un gust amar.
  • Like 0
 • MAGISTRATII TREBUIE SA RAMANA INAMOVIBILI,IN SPECIAL JUDECATORII.
  Intr-o Romanie profund corupta singura mea speranta raman magistratii si in special judecatorii.Ii respect si pe cei care mi-au dat castig de cauza si pe cei care mi-au respins cererile(nu m-am judecat decat in civil).O singura judecatoare(presedinta completului)nu pot sa o respect.In 1997 am formulat o contestatie pe coddul muncii,dupa ce m-am documentat din cartile scrise de Ticlea, Athanasiu,Boroi,Ciobanu,sunt sigur ca luam examenul de dreptul muncii si de drept procesual civil cu mai mult de nota 5,Presedinta completului o judecatoare tanara,m-am bucurat ca un copil pentru ca am crezut ca o tanara nu poate sa fie influentata.,dar dsoara mi-a respins cererea.Era prima data cand se putea motiva hotararea ulterior.Eram curios cum o sa motiveze, din motivare rezulta :asa am vrut eu.M-am intrebat pe cine are in spate domnisoara?cine a adus-o in magistratura?
  Am sa scot acea hotarare, pe care am arhivat-o ,sa vad cum o cheama pe judecatoare .Daca duduia a ajuns la instante superioare am sa fac publica acea motivare.
  Daca trebuie sa ies in strada si sa ma bat cu PSD,pentru inamovibilitatea magistratilor,am sa o fac dar am o rugaminte la magistrati:va rog sa va faceti curatenie in breasla.
  • Like 5
 • In ziua cand politicul va reprezenta interesele sociale acesta va fi in masura sa reglementeze, sa stabileasca instrumentele justitiei. Pina atunci insa, care sunt instrumentele pe care societatea le are in a exclude sau de a nu permite intrarea in sistem a judecatorilor precum cel care , aruncand-va in fata un vraf de articole si paragrafe, v-a declarat vinovat ? Dar a pleiadei de oameni ai legii ( in minte imi vine imaginea , intr-un reportaj al unei televiziuni, unui barbat obisnuit, imbracat obisnuit, cu un pic de burtica si chelie, sarind un gard de beton, urmarit de politisti pentru a fi arestat, pe care imi mai amintesc ca nu reuseam deloc sa mi-l imaginez cu un ciocanel din lemn, impozant, in roba, un mic Dumnezeu hotarand de pe un postament notiuni precum Adevarul si Dreptatea ) pentru care un Juramant este doar o formalitate ? Tot din presa am aflat cum oameni nobili. falnici, stalpi ai societatii, au "retrocedat" proprietati colosale mostenitorilor ai caror bunici le povestisera cum strabunicul lor pierduse averea la poker sau o imprastiase prin saloanele Parisului sau ale Micului Paris, povesti care nu erau chiar povesti din moment ce actualul proprietar prezenta documente prafuite de prin arhive care dovedeau instrainarea ulterioara a proprietatilor in ca cauza insa pe care ciocanelul nemilos al judelui le-au considerat "neconcludente", numele judelui fiind gasit ulterior pe carnetelul cu plati efectuate al fericitului reimproprietarit. Si exemplele de acest tip, si din randul politistilor, procurorilor, avocatilor-vanduti, pot continua... O greseala poate fi corectata, insa reaua-credinta nu trebuie a fi tolerata, deci o reforma a sistemului este necesara acum, insa nu astfel, ea trebuie indelung gandita si de catre societatea civila nu doar de catre politic ( care nu o reprezinta dealtfel ). Cu alte cuvinte, robele ar trebui innoite, oamenii care vor intra in ele trebuind a fi croiti dupa ele.
  • Like 0
  • @ Dan Popescu
   Chestia asta cu autorizarea protestelor este o mare prostie. De regulă ar trebui să ceri autorizație tocmai celor împotriva cărora protestezi. Protestul este o "nevoie" apărută spontan în urma unor abuzuri, ilegalități. Autorizarea necesită o procedură, timp. Fapta ar deveni de domeniul trecutului, efectul protestului ar fi zero. Așa că încetați cu tertipurile celor împotriva cărora protestam. Sunteți de acord bine, nu, tot bine. Fiecare are dreptul la o opinie.
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   Am vrut să adresez comentariul lui Ionel. Din viteză a ajuns la altcineva. Scuze!
   • Like 1


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult