Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Justiție și PowerPoint

Proteste, 23 August 2017

Cine și-a imaginat că domnul profesor, lung și domol la vorba-i moldovenească, îmbrăcat cu intenție în haina tehnocrației de către PSD și ALDE, va avea altă misiune decât cea de a amputa puținele instituții ce luptă împotriva corupției, s-a înșelat.

În ciuda aurei sale de practicant al sistemului din mai multe posturi, inclusiv academice, Tudorel Toader se dovedește a fi acest Dorel al Justiției, care, înarmat cu pachetul său de modificări legislative (nu cu târnăcopul) riscă să deconecteze total România de la parcursul în Uniunea Europeană și statul de drept.

Stilul urmează întocmai patentul PSD. Se acționează în momentele când națiunea doarme- fie că vorbim de somn la propriu, noaptea, pentru a da OUG 13, fie că se așteaptă momentele când oamenii au simțurile amorțite pe plaje, în vacanțe, bucuroși de bruma de bani pe timp de creștere econimică, pentru a anunța decizii pe o temă de o importanță capitală.

În ciuda profilului de profesionist respectat al domeniului său- atent pictat de televiziunile prietene majorității- Tudorel Toader se arată a fi dacă nu un individ cu intenții necinstite, măcar un amator. La mai bine de 12 ore de la conferința de presă în care a anunțat schimbările cu un document PowerPoint, de pe website-ul instituției lipsește pachetul cu propunerile care au făcut atâta vâlvă. 

(foto: Octav Ganea/ Inquam Photos).

Conferința sa de presă (care a fost mai curând o nouă dar la fel de interminabilă declarație de presă, pentru că Tudorel Toader nu a acceptat întrebări de la jurnaliști) a fost urmată de o serie de luări de poziție extrem de dure venite dinspre Președintele Klaus Iohannis, societatea civilă, DIICOT, Parchetul Public.

Un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție" (Klaus Iohannis), „Considerăm că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției, parte a Executivului, este o măsură care ar crea în mod evident premisele imixtiunii politice în puterea judecătorească și direct în carierele magistraților. Inspecția Judiciară a fost trecută în subordinea CSM tocmai pentru a elibera justiția de controlul politic la care era supusă înainte de 2004, iar o astfel de măsură nu poate decât să amintească de România din acea perioadă" (Freedom House Romania, Expert Forum (EFOR), Centrul Roman de Politici Europene - CRPE si Grupul pentru Dialog Social), „Procurorii din structura centrală și teritorială a DIICOT consideră necesară convocarea Adunării generale a procurorilor, care sa adopte o rezoluție unitară" (DIICOT).

Urmările modificărilor anunțate cu PowerPoint-ul de ministrul Tudorel Toader- dacă vor fi legiferate în forma anunțată- sunt ușor de anticipat. Putem presupune fără să greșim prea mult că prin trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției soarta unor dosare va putea fi decisă la sediile partidelor aflate la guvernare.

Scoaterea Președintelui - indiferent de numele său- din procedura de numire a șefilor de la DNA și Parchetul General duce la o subordonare politică a conducerii acestor instituții către partidele care fac numirea. Vă puteți imagina cum va arăta Justiția în România dacă șefii DNA și Parchetului General vor fi unși de Liviu Dragnea (condamnat penal cu suspendare) și Călin Popescu Tăriceanu (anchetat în alte dosare)? Mai așezați la acestă pictură din viitor posibilitatea ca Ministerul Justiției să meargă peste orice magistrat prin Inspecția Judiciară care-i răspunde la comenzi cu scopul de intimidare și posibilitatea șefilor de parchete de a întoarce dosarele sau de a le îngropa, după bunul plac al partidului. 

E suficient să observați cum execută ordinele șefii instituțiilor care sunt numiți pe linie politică de la centru și veți avea o imagine completă asupra riscului la care este supusă România. Într-o singură frază, condamnații penal, cercetații, învinuiții ajunși la putere, vor dicta ce dosare să stea la sertare, ce dosare să fie făcute, cum să fie instrumentate și - sub amenințarea comisiilor de control și răspunderii materiale în cazul posibilelor erori judiciare- ce verdicte să se dea. Vom constata, din nou, ca în epoca PNA (Panarama Anticorupție), că avem o țară coruptă fără de corupți. Vom asista la numirea celor mai slabi dar obedienți oameni din sistem în funcții cheie, se vor umple, probabil, Ministerul Justiției și parchetele cu slugile din teritoriu ale lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău și Olguța Vasilescu, cu facultățile terminate la fără frecvență în fabricile de diplome ale Ecaterinei Andronescu și doctoratele furate pe care numai o mână de oameni se ambiționează să le considere ceea ce sunt cu adevărat: furt și fraudă academică.

Pachetul de măsuri anunțate miercuri de Tudorel Toader vine să demonstreze obsesia maladivă a PSD și ALDE de a-și supune Justiția prin orice mijloace și de a reduce la tăcere lupta anticorupție. OUG 13 nu a fost o întâmplare, așa cum vestita Marțea Neagră nu a fost un episod care s-a petrecut fără intenții.

Despre intențiile lui Tudorel Toader a început să scrie și presa de afară. Nici de această dată de bine, iată un articol în Washington Post care preia informații Associated Press, publicat la câteva ore după conferința ministrului.

Rămâne de văzut în ce măsură sutele de mii de oameni care au ieșit să apere lupta anticorupție în ianuarie mai găsesc energia de opri atacul la Justiție, conștienți că prin acțiunea lor, măcar PSD și ALDE nu mai îndrăznesc să legifereze noaptea, ca hoții, prin ordonanțe de urgență. E drept că acum majoritatea parlamentară a schimbat doar modalitatea, nu și scopul. Acționează vara, cu falșii tehnocrați independenți, lupii îmbrăcați în blană de oaie și prin CCR, o instituție de importanță fundamentală a democrației, supusă total PSD, prin președintele său, Valer Dorneanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anii duri ai totalitarimului comunist in Romania au avut scopul suprem de inlocuire a intelectualitatii academice interbelice, (avand ca model tipic pe Gheorghe Brateanu), cu "omul de tip nou, constructor al societatii comuniste multilateral dezoltate". Nu oricine se putea inscrie la Fac. de Drept. O "origine sanatoasa", adica o conditie sociala modesta era garantia certa a succesului in politica si viata in sociala a epocii post-belice.
    Este si cazul d-lui Toader Tudorel, care, in functia de rector al celei mai vechi universitati romanesti continua opera de formare a "omului de tip nou".
    • Like 2
  • Toate acţiunile şi discuţiile privind depolitizarea justiţiei române seamănă cu disputa dintre materialism şi idealism din epoca lui Lenin. Polemizând cu cei care reproşau marxismului faptul că exagerează rolul factorului economic în determinismul social, Lenin recunoaşte ca marxismul exagerează rolul facorului material, obiectiv în evoluţia societăţii, justificând această exagerare prin faptul că teoriile premarxiste au exagerat rolul factorului ideal, subiectiv şi că această exagerare este menită să aducă o corecţie, să îndrepte lucrurile. El a ilustrat aceasta folosind o analogie: atunci când ai un băţ strâmb şi vrei să-l îndrepti, strâmbi băţul în direcţia opusă. Tot aşa şi cu depolitizarea justiţiei concepută şi efectuată de către partidele politice. Dacă avem o situaţie strâmbă într-o anumită direcţie, o vom strâmba în direcţia opusă pretinzând că îndreptăm lucrurile. Şi aşa ,,progresează" România.
    • Like 0
  • check icon
    despre cine discutam aici ?
    despre Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în com. Vulturu (județul Vrancea). A urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași = admiterea ca student la facultatea de drept se putea face numai in conditia in care munceai ca muncitor si organizatia de partid a PCR te trimitea la facultate sau erai incadrat in MI - militie si in acea perioada pt a trece in cadrul securitatii trebuia sa ai pregatire universitara, astfel unii urmau dreptul si altii istoria = , pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990) = procuror nu putea fi numit in acea perioada decat un securist =. tin sa va amintesc ca acesta este tipul de securisto-procuror, din cea mai extraordinara perioada a comunismului, te lua de pe strada, adica arestat, numai pt faptul ca injurai cu obida ca nu gasesti carne, branza, oua, bere, ulei, paine, salam, ... chiar cu cartele in mana.
    despre cine discutam aici ?
    aici inchei orice discutie normala privind acest securist comunist ajuns sa apere drepturile omului in capitalism.
    • Like 6
    • @
      Drept e un procuror profesionist in comunism nu poate apara criteriile unei societati noi capitaliste...va ramane fidel vechilor principii si va fi un erou al calsei politice daca va reusi sa implementeze aceste legi... doamne speram ca nu va reusi ca somnul poporului va lua sfarsitsi nu ne vom intoarce in timp ca va fi vai si amar de noi.
      • Like 1
  • Cine isi inchipuie ca astia se vor potoli pina nu isi vor cumpara libertatea intr-un fel sau altul , este la fel de destept ca cei care nu au fost la vot. Pleaca Florinal , vine Tudorel , pleaca Tudorel vine Serbanica .... si tot asa pina vor rezolva. Deja s-au facut niste pasi semnificativi in directia dorita si anume toata lumea vorbeste de schimbarile in justitie care trebuie facute , ca si cum am rezolvat toate problemele si a ramas justitia. Trebuie sa "rezove" ei o institutie care are peste 50% din increderea populatiei , o institutie care isi face treaba mai bine decit alte institutii pe care nimeni nu se grabeste sa le modernizeze .... un exemplu simplu Parlamentul. Poate e momentul sa ne amintim de imunitate , de toti cretinii si borfasii care populeaza cladirea. Ei nu au o problema ca increderea in institutia parlamentului este de 3 ori mai mica decit in justitie. Au o problema cu o institutie care merge relativ bine raportat la dezastrul general. In rest cum am stabilit cu sanatatea , educatia , infrastructura si administratia eficienta. Mai stam o tura... Tot timpul am crezut in libertate si democratie ,dar cred ca singura iesire cu haimanalele astea sunt alegerile anticipate . Macar sa stim o treaba, stam sau ne vedem de drum...
    • Like 8
  • Hopa ! Comisia Europeanã tocmai l-a urechiat pe Tudorel Toader si îl someazã sã publice acele proiecte de legi. O fi de bine ??
    • Like 7
    • @ Stefan Stefania
      Gravity check icon
      Întrebați-l pe Costel, stimată doamnă! :)
      • Like 4
    • @ Gravity
      1. Era o întrebare retoricã. 2 Haideți sã nu fim ipocriți ! - fãrã Costel,noi cu cine ne-am mai ciondãni ?
      • Like 2
  • Uitati-va la poza lui Tudorel!Ce exprima inafara de disperare,de"vai Doamne ce-am facut si ce ma fac?"De lupta care se da in interiorul lui intre ministrul justitiei si carpa la indemana lui Dragnea?Ce dracu' se intampla cu omul asta?Macar face parte din vertebrate?Ar putea si ar trebui fi schimbat cu orice necunoscator al legilor dar cu bunul simt al dreptatii care sa calce pe capul serpilor bipezi si sa dea scroafa jos din copac de urechi!
    • Like 1
  • check icon
    1)DACA NE GANDIM BINE, VOM AJUNGE LA CONCLUZIA CA PANA LA URMA ROMANII ISI MERITA SOARTA. DUPA ADOPTAREA OUG NR 13, ERA CLAR CARE SUNT INTENTIILE MAJORITATII FORMATE DIN PSD SI ALDE. TOT LA FEL DE CLAR ERA SI FAPTUL CA PROTESTELE pot fi o solutie pe termen scurt DAR NU SUNT O SOLUTIE PE TERMEN LUNG !
    SOLUTIAE PE TERMEN LUNG nu este iesitul in strada, SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
    A SE VEDEA https://www.facebook.com/groups/modificareaconstitutiei/permalink/1863341157276095/

    2)OAMENII SIMPLI, CORECTI SI CINSTITI, SUSTIN O ASTFEL DE MODIFICARE.
    NU ACELASI LUCRU SE POATE SPUNE DESPRE PARTIDELE POLITICE, PRESA ,,INDEPENDENTA ” SI ONG-urile ASA ZISE ,,INDEPENDENTE ”.
    DACA POZITIA PARTIDELOR ESTE DE INTELES, ESTE GREU DE INTELES POZITIA PRESEI SI ONG-urilor ASA ZISE ,,INDEPENDENTE”.
    SAU, TOCMAI ACEASTA POZITIE, NE DEMONSTREAZA CAT DE ,,INDEPENDENTE” SUNT ACESTEA.
    • Like 5
    • @
      O demonstratie de masa ar trebui sa aiba drept scop si sa conduca la dizolvarea parlamentului si constituirea unei adunari constituante care in termen de 6-12 luni sa vina cu un nou proiect de constitutie, a carei litera si spirit sa fie adecvarea intregului sistem politic, social, economic si juridic la suveranitatea poporului.
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Ar fi simplu:lumea din strada năvălește,ii aduna frumos ca pe oile lui Daiea,in frunte cu berbecul Stagiunea si urmeaza întrebarea: plecati sau vă duceți,ca avem inlocuitori dar mergeți repede sa nu se razgandeasca vreunul mai iute la mânie! Si urmeaza...
      • Like 0
  • Sincer, cred că omul acesta a ajuns la nivelul „Dorele, ia mai fă, mă, <<Chhhhh!>>” (spot publicitar „Unirea”).
    • Like 1
  • check icon
    Da, adevărat ... adică eu cercetez, eu acuz și tot eu judec! Spus pe scurt, după ce fac ancheta și aduc în instanță acuzatul, este de așteptat ca tot eu să-mi descopăr greșelile, să-mi pun singur piedică și să declar acuzatul nevinovat!
    Logică, nu glumă!

    Atenție la lucrurile spuse pe jumătate: a anunțat el Comisia Europeană că vor încerca să schimbe ceva în justiție, dar asta nu înseamnă și acordul Comisiei!
    • Like 2
  • check icon
    Și-a imaginat vreodată cineva rațional că oameni cu mentalitățile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu ar putea lăsa nemurdărit un sistem de justiție eficient și independent?
    Un șmecher care se îmbogățește prin interpuși din contracte cu statul și un nesimțit care nu concepe să stea la coadă cu alți cetățeni, ar putea ăștia lăsa Justiția puternică? Evident că nu, era clar de la bun început că ei se consideră mai presus de răspunderea penală obișnuită...

    Este datoria noastră să-i aducem cu picioarele pe pământ și să le arătăm că nu noi suntem la dispoziția lor ci invers, ei sunt la dispoziția noastră.
    Există o singură metodă să le arătăm asta: FIZIC. Trebuie să ieșim din nou în stradă, să ne facem văzuţi și auziți, nu să stăm în casă ca niște fantome. Ideea este să-i facem să conștientizeze că putem la o adică să le tragem niște pari pe spinare, să le dăm foc la case, sau să nu-i lăsăm să doarmă, urlându-le în urechi până le intră mesajul nostru în golurile din creier!
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult