Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul din 26 mai

Mădălina Dobrovolschi - FB

(Foto: Facebook/Mădălina Dobrovolschi)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat azi la Palatul Cotroceni întrebările de la referendumul pentru Justiție. Cele două întrebări sunt:

„ 1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”. 

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, de la ora 19:00.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari celor, care au organizat referendumul. Pana la urma au scos-o la capat.

  Se putea sa iasa un fiasco, unde intrebarile erau urmatoarele:

  - Vreti sau nu sa mergeti la razboi ? ( viata este o lupta, deci te lupta, cu dragoste de ea, cu dor, cum spunea Emineacu) ... sau mai era o varianta fratzuzita, 'la vie est guere', viata este un razboi.

  - Ce razboi credeti ca se deruleaza acum ? (unde singura varianta este hristica).

  Poate pare sinistru ce spun, dar interactiunea democratica in Romania, si mai ales cea republicana, adica interatiunea individ - individ, cu opinii politice divergente este exact ca la revolutie, parca revolutia nu s-a incheiat.
  • Like 0
  • @ Liviu Dan Baltatu
   Aha. Adica?!
   • Like 0
 • Constituția spune că: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Prin extensie nici prin referendum nu se poate legifera în privința amnistiei și grațierii. Această întrebare este una pur emoțională și cu „potențial” electoral. În ceea ce privește a doua întrebare aceasta putea fi mai integratoare cu referire la toate legile organice, oricum trebuie schimbată constituția ca să aibă efect.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Mai citeste: https://www.moise.ro/2019/04/24/cum-poate-folosi-presedintele-referendumul-impotriva-modificarii-codului-penal-si-cum-trebuie-respinse-narativele-otravite-pregatite-impotriva-acestuia/

   Nu folosi (ca de obicei) doar surse PSD (adica A3).
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Chestiile astea ți le-a povestit Dorneanu la o bere, sau doar ai adormit cu televizorul deschis, pe antena 3?
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nu e vorba de o initiativa legislativa a cetatenilor prevazuta la art. 74 (cum este de exemplu "fara penali...:). E un referendum initiat de presedinte, e prevazut in constitutie la art.90.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult