Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul din 26 mai

Mădălina Dobrovolschi - FB

(Foto: Facebook/Mădălina Dobrovolschi)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat azi la Palatul Cotroceni întrebările de la referendumul pentru Justiție. Cele două întrebări sunt:

„ 1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”. 

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, de la ora 19:00.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari celor, care au organizat referendumul. Pana la urma au scos-o la capat.

    Se putea sa iasa un fiasco, unde intrebarile erau urmatoarele:

    - Vreti sau nu sa mergeti la razboi ? ( viata este o lupta, deci te lupta, cu dragoste de ea, cu dor, cum spunea Emineacu) ... sau mai era o varianta fratzuzita, 'la vie est guere', viata este un razboi.

    - Ce razboi credeti ca se deruleaza acum ? (unde singura varianta este hristica).

    Poate pare sinistru ce spun, dar interactiunea democratica in Romania, si mai ales cea republicana, adica interatiunea individ - individ, cu opinii politice divergente este exact ca la revolutie, parca revolutia nu s-a incheiat.
    • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Aha. Adica?!
      • Like 0
  • Constituția spune că: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Prin extensie nici prin referendum nu se poate legifera în privința amnistiei și grațierii. Această întrebare este una pur emoțională și cu „potențial” electoral. În ceea ce privește a doua întrebare aceasta putea fi mai integratoare cu referire la toate legile organice, oricum trebuie schimbată constituția ca să aibă efect.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Mai citeste: https://www.moise.ro/2019/04/24/cum-poate-folosi-presedintele-referendumul-impotriva-modificarii-codului-penal-si-cum-trebuie-respinse-narativele-otravite-pregatite-impotriva-acestuia/

      Nu folosi (ca de obicei) doar surse PSD (adica A3).
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Chestiile astea ți le-a povestit Dorneanu la o bere, sau doar ai adormit cu televizorul deschis, pe antena 3?
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nu e vorba de o initiativa legislativa a cetatenilor prevazuta la art. 74 (cum este de exemplu "fara penali...:). E un referendum initiat de presedinte, e prevazut in constitutie la art.90.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult