Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul din 26 mai

Mădălina Dobrovolschi - FB

(Foto: Facebook/Mădălina Dobrovolschi)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat azi la Palatul Cotroceni întrebările de la referendumul pentru Justiție. Cele două întrebări sunt:

„ 1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”. 

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, de la ora 19:00.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Felicitari celor, care au organizat referendumul. Pana la urma au scos-o la capat.

  Se putea sa iasa un fiasco, unde intrebarile erau urmatoarele:

  - Vreti sau nu sa mergeti la razboi ? ( viata este o lupta, deci te lupta, cu dragoste de ea, cu dor, cum spunea Emineacu) ... sau mai era o varianta fratzuzita, 'la vie est guere', viata este un razboi.

  - Ce razboi credeti ca se deruleaza acum ? (unde singura varianta este hristica).

  Poate pare sinistru ce spun, dar interactiunea democratica in Romania, si mai ales cea republicana, adica interatiunea individ - individ, cu opinii politice divergente este exact ca la revolutie, parca revolutia nu s-a incheiat.
  • Like 0
  • @ Liviu Dan Baltatu
   Aha. Adica?!
   • Like 0
 • Constituția spune că: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Prin extensie nici prin referendum nu se poate legifera în privința amnistiei și grațierii. Această întrebare este una pur emoțională și cu „potențial” electoral. În ceea ce privește a doua întrebare aceasta putea fi mai integratoare cu referire la toate legile organice, oricum trebuie schimbată constituția ca să aibă efect.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Mai citeste: https://www.moise.ro/2019/04/24/cum-poate-folosi-presedintele-referendumul-impotriva-modificarii-codului-penal-si-cum-trebuie-respinse-narativele-otravite-pregatite-impotriva-acestuia/

   Nu folosi (ca de obicei) doar surse PSD (adica A3).
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Chestiile astea ți le-a povestit Dorneanu la o bere, sau doar ai adormit cu televizorul deschis, pe antena 3?
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nu e vorba de o initiativa legislativa a cetatenilor prevazuta la art. 74 (cum este de exemplu "fara penali...:). E un referendum initiat de presedinte, e prevazut in constitutie la art.90.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult