Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis a decis întrebările de la referendumul din 26 mai

Mădălina Dobrovolschi - FB

(Foto: Facebook/Mădălina Dobrovolschi)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat azi la Palatul Cotroceni întrebările de la referendumul pentru Justiție. Cele două întrebări sunt:

„ 1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu”. 

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Președintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, de la ora 19:00.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari celor, care au organizat referendumul. Pana la urma au scos-o la capat.

    Se putea sa iasa un fiasco, unde intrebarile erau urmatoarele:

    - Vreti sau nu sa mergeti la razboi ? ( viata este o lupta, deci te lupta, cu dragoste de ea, cu dor, cum spunea Emineacu) ... sau mai era o varianta fratzuzita, 'la vie est guere', viata este un razboi.

    - Ce razboi credeti ca se deruleaza acum ? (unde singura varianta este hristica).

    Poate pare sinistru ce spun, dar interactiunea democratica in Romania, si mai ales cea republicana, adica interatiunea individ - individ, cu opinii politice divergente este exact ca la revolutie, parca revolutia nu s-a incheiat.
    • Like 0
    • @ Liviu Dan Baltatu
      Aha. Adica?!
      • Like 0
  • Constituția spune că: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.” Prin extensie nici prin referendum nu se poate legifera în privința amnistiei și grațierii. Această întrebare este una pur emoțională și cu „potențial” electoral. În ceea ce privește a doua întrebare aceasta putea fi mai integratoare cu referire la toate legile organice, oricum trebuie schimbată constituția ca să aibă efect.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Mai citeste: https://www.moise.ro/2019/04/24/cum-poate-folosi-presedintele-referendumul-impotriva-modificarii-codului-penal-si-cum-trebuie-respinse-narativele-otravite-pregatite-impotriva-acestuia/

      Nu folosi (ca de obicei) doar surse PSD (adica A3).
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Chestiile astea ți le-a povestit Dorneanu la o bere, sau doar ai adormit cu televizorul deschis, pe antena 3?
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nu e vorba de o initiativa legislativa a cetatenilor prevazuta la art. 74 (cum este de exemplu "fara penali...:). E un referendum initiat de presedinte, e prevazut in constitutie la art.90.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult