Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Klaus Iohannis, despre fondurile europene: Din 23 de miliarde de euro cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi am folosit doar 2,2 miliarde

Uniunea Europeană

România nu a folosit nici 10% din fondurile europene de coeziune și suntem deja la jumătatea perioadei în care pot fi depuse proiecte, a spus președintele Klaus Iohannis care a atras atenția că Guvernul trebuie să se preocupe mai intens de această chestiune. „Rata de contractare avem doar pentru 40% din acești bani, nici măcar pentru jumătate din acești bani nu avem proiecte depuse. E foarte târziu. Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care trebuie să beneficiem, sunt bani care pot fi folosiți pentru dezvoltarea României. Sunt bani care au fost alocați României pentru dezvoltare”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a arătat că România dispune de fonduri europene în valoare de 31 de miliarde de euro, iar din aceşti bani până acum au fost folosiţi 4,9 miliarde de euro, adică 15,8 la sută.

Țara noastră are la dispoziție pentru coeziune în jur de 23 de miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi pentru autostrăzi, spitale, reabilitarea sau realizarea unor reţele de apă. „Depinde de noi cum folosim aceşti bani şi cum putem proiectele în operă. Din 23 de miliarde de euro, cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi până acum am folosit 2,2 miliarde”, a spus Iohannis.

El a remarcat că Guvernul României nu a prezentat date actualizate referitoare la absorbția fondurilor europene. „În dorinţa de a prezenta o informare exactă, am căutat cele mai noi date, atât de pe site-urile Guvernului, cât şi al Comisiei Europene. Ultima postare găsită pe un site al Guvernului României este din 2 februarie. Acum suntem la jumătatea anului. Nu stiu de ce Guvernul nu publică date la azi. Unii vor crede că se ascunde ceva, alţii că au avut altă treabă decât să informeze. Pe site-ul Comisiei Europene datele sunt la zi”, a spus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult