Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce văd rușii la televizor: deși a invadat Ucraina, Putin le spune că țara lor derulează o „operațiune specială de a oferi asistență republicilor populare din Donbas”

Rusoaică se uită la tv

Foto: o femeie din Moscova privește la televizor mesajul lui Vladimir Putin (Getty Images)

Deși a invadat Ucraina, Vladimir Putin le spune rușilor că războiul este, de fapt, o asistență militară a regiunilor din Donbas. Pe scurt, președintele rus a salutat duminică dimineață „eroismul” forțelor ruse în Ucraina. Într-un scurt discurs televizat de felicitare a soldaților de Ziua Forțelor Speciale, care a marcat primele sale declarații publice de vineri, liderul de la Kremlin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia drept o „operațiune specială de a oferi asistență republicilor populare din Donbas”.

- Declarația a reprezentat cel mai recent exemplu al Kremlinului de a ascunde adevărata amploare a războiului din Ucraina de publicul rus.

- Tot duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta Kremlinului de a discuta în Belarus, precizând că această țară a luat partea Rusiei în conflict. În declarațiile rostite în limba rusă, președintele ucrainean a spus că Ucraina dorește discuții cu Rusia pentru a pune capăt luptelor, dar a insistat să le țină într-un alt oraș precum Varșovia sau Istanbul. Mesajul vine după ce Moscova a declarat duminică că o delegație rusă a sosit deja în Belarus pentru eventuale discuții. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, din delegaţia rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Oficialul rus a spus că așteaptă sosirea omologilor lor ucraineni în orașul bielorus Gomel.

Volodimir Zelensky/ Foto: AFP / AFP / Profimedia

- Volodimir Zelenski a reacționat spunând că discuțiile de la Minsk ar fi fost posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului. Președintele ucrainean a adăugat că rămâne deschis la discuții în alte locuri care nu dau dovadă de agresiune față de țara sa. „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții”, a declarat Zelenski. „Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor”, a mai spus președintele ucrainean. „Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a adăugat acesta.

Tancuri ucrainene / Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

- În plus, președintele ucrainean a declarat duminică că Rusia bombardează zone rezidențiale din Ucraina, dar a avertizat că „ne vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara”. „Noaptea trecută a fost una dură în Ucraina, cu împușcături și bombardamente ruse care au vizat zone rezidențiale și infrastructura civilă. Nu există nimic astăzi pe care ocupantul să nu considere o ţintă legitimă. Ei luptă împotriva tuturor”, a spus președintele statului ucrainean într-un video difuzat pe rețelele sociale. El a mai subliniat că forțele ruse „trag rachete și rachete în cartiere întregi ale orașului în care nu există și nu a existat niciodată nicio infrastructură militară”. Zelenski a mai precizat că în orașele țării sale, de la Kiev până la Harkov, oamenii experimentează condiții de trai care au fost experimentate ultima dată pe pământurile ucrainene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

-Totodată, președintele Ucrainei a îndemnat țările lumii să lase Rusia fără drept de vot în Consiliul de Securitate al ONU și a declarat că acțiunile Rusiei se apropie de „genocid". Pentru cine nu știe, Federația Rusă (și înaintea ei URSS) este una dintre cele cinci țări care din 1945 este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, dându-i drept de veto puternic asupra oricăror rezoluții „de fond” luate în considerare de organism. Vineri, Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate care condamna agresiunea Moscovei și îi cerea retragerea din Ucraina. Consiliul, care a fost înființat după Al Doilea Război Mondial pentru a evita conflictele viitoare și pentru a promova pacea, are alți patru membri permanenți: SUA, Marea Britanie, Franța și China.

tanc rusesc

Tanc rusesc, anihilat de forțele armate ucrainene / Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat duminică formarea unei „coaliţii” internaţionale de ţări care furnizează ajutor ţării sale în conflictul cu Rusia. „Primim arme, medicamente, mâncare, carburant, bani. S-a format o coaliţie internaţională de susţinere a Ucrainei, o coaliţie anti-război”, a spus Zelenski în înregistrarea video.

- Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de presa britanică, susține că forțele ruse au blocat orașele Herson și Berdiansk și au lansat o nouă lovitură cu rachete asupra infrastructurii militare a Ucrainei.

- În schimb, Ministerul britanic al Apărării a transmis cele mai recente informații despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, precizând că forțele ruse avansează „din axe multiple” spre teritoriile ucrainene, dar întâmpină „rezistență puternică” din partea armatei conduse de Kiev, relatează BBC News.

- De altfel, un consilier al președintelui ucrainean a declarat duminică că situația nu s-a schimbat semnificativ în Ucraina, țara controlând teritoriul de la vest de Kiev, iar trupele rusești nu au făcut niciun avans în sud.

- Într-o lungă postare pe Facebook, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a lăudat soldații, poliția, personalul medical și de asemenea civilii care s-au înarmat. El a spus că rezistența țării față de Rusia este o luptă pentru a asigura viitorul Europei.

O femeie având în brațe un bebeluș se adăpostește la metroul din Lviv, în vestul Ucrainei. Foto: Daniel Leal / AFP / Profimedia

- Federația Internațională de Judo a suspendat poziția lui Vladimir Putin de președinte de onoare și ambasador al organizației.

- De la București, guvernul anunță că România trimite ajutor militar Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că România va trimite în Ucraina combustibil, veste antiglonț, muniție și echipamente militare. 

- Între toate acestea, gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a transmis duminică faptul că exporturile de gaze rusești prin Ucraina către Europa au continuat în mod normal, în conformitate cu solicitările clienților. Compania a precizat că solicitările de gaz prin această rută se ridică la 107,5 milioane de metri cubi la nivelul zilei de duminică.

- Cel puțin 200.000 de ucrainieni au fugit din calea războiului în Polonia, România și Slovacia. Autoritățile slovace au declarat, în cele 24 de ore până la ora 06:00 GMT, sâmbătă, aproximativ 10.000 de persoane au intrat în țară la cele trei puncte de trecere cu Ucraina. Aceasta este de aproape zece ori peste cifra normală. Peste 43.000 de ucraineni au fugit în România în cele trei zile de când Rusia a invadat, în timp ce peste 150.000 de oameni au intrat în Polonia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gazprom livrează pentru ca nu poate opri extracția. Nu exista un robinet pe care sa-l învârta Putin si sa oprească exploatarea . Daca ar opri livrarea ar fi pe termen limitat ca nu au unde sa-l stocheze. E la fel ca la petrol, daca nu ai cui sa-l dai ce faci? Unde-l pui? In pandemie in 2020 barilul ajunsese pe minus ca nu mai cumpara nimeni. Te rugau sa-l iei. E simplu sa ameninți ca sistezi livrarea. Asa, si...? Ce faci mai departe?
    Ar fi o solutie. Putin sa stea cu fundul pe punga de gaz, sa-l absoarbă si apoi sa-l elibereze in eter sub forma de vânturi. Mult succes.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult