Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

L-am văzut pe Victor Rebengiuc în „Tatăl” și mi-am amintit de ce îl iubesc pe acest om

Victor Rebengiuc în Tatăl

L-am văzut pe Victor Rebengiuc în „Tatăl”, la Bulandra și mi-am amintit de ce îl iubesc pe acest om.

Sala a râs și a plâns, s-a emoționat și a aplaudat îndelung la final, oprită la al doilea bis de un gest sobru al actorului, pe care eu l-am interpretat așa: Gata, destul cu aplauzele, mergeți acasă, trăiți-vă viața, aveți grijă de voi și de bătrânii voștri! 

Într-adevăr, după „Tatăl” simți nevoia să-i suni pe toți ai tăi și să-i strângi tare la piept.

Rebengiuc este Anthony Hopkins-ul nostru (să vedeți, dacă n-ați făcut-o deja, „The Father”, cu minunații Anthony Hopkins și Olivia Colman) - la amândoi marii actori, aceeași alchimie miraculoasă: cu cât omul se împuținează trupește, cu atât spiritul devine mai pur.

Spiritul de la teatru te poate face, de pildă, să te simți când bătrân, confuz și obosit, când șarmant și seducător, când inginer lucid și rațional, când magician și dansator de step. Simți sub propria țeastă răceala ceții care-l cuprinde în apusul vieții pe André, personajul jucat de Rebengiuc, hăul și haosul care-l înghite odată cu boala și bătrânețea, greutatea timpului care cade peste el ca un mal de pământ.

Și în toată negura care-l învăluie pe un om în amurg care suferă de o boală degenerativă a creierului, au țâșnit în aparté două fraze limpezi ca fulgerul înfricoșător pe cerul nopții. În momentul în care actorul le-a rostit, în sală s-a făcut o liniște-cristal:

„Mă simt ca un pom desfrunzit… îmi pierd toate frunzele”.

„O să înțelegi când vei ajunge la vârsta mea ceea ce o să se întâmple… Mai repede decât crezi tu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnule Negruţiu, de data aceasta, jos pălăria! Am găsit în text câteva fraze memorabile. Cu ani in urmă, am scris că sunteţi un jurnalist talentat care refuză să se maturizeze. Sunteţi un jurnalist talentat. Fără să-mi dau seama, anii au trecut!
  • Like 0
 • Mai este un spectacol, la Teatru National, unde Rebengiuc , alături de doamna Mihuț, oferă un regal de artă actoricească. Este spectacolul Regele moare de Eugen Ionescu. Inclusiv regia spectacolului este excelentă. Rebengiuc nu este numai un genial actor de teatru și film dar a fost și un om al cetății.
  • Like 1
 • Nume check icon
  „Mă simt ca un pom desfrunzit… îmi pierd toate frunzele” - superb...
  • Like 2
  • @ Nume
   Într-adevăr superb. Ar trebui văzut spectacolul...
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult