Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

L-am văzut pe Victor Rebengiuc în „Tatăl” și mi-am amintit de ce îl iubesc pe acest om

Victor Rebengiuc în Tatăl

L-am văzut pe Victor Rebengiuc în „Tatăl”, la Bulandra și mi-am amintit de ce îl iubesc pe acest om.

Sala a râs și a plâns, s-a emoționat și a aplaudat îndelung la final, oprită la al doilea bis de un gest sobru al actorului, pe care eu l-am interpretat așa: Gata, destul cu aplauzele, mergeți acasă, trăiți-vă viața, aveți grijă de voi și de bătrânii voștri! 

Într-adevăr, după „Tatăl” simți nevoia să-i suni pe toți ai tăi și să-i strângi tare la piept.

Rebengiuc este Anthony Hopkins-ul nostru (să vedeți, dacă n-ați făcut-o deja, „The Father”, cu minunații Anthony Hopkins și Olivia Colman) - la amândoi marii actori, aceeași alchimie miraculoasă: cu cât omul se împuținează trupește, cu atât spiritul devine mai pur.

Spiritul de la teatru te poate face, de pildă, să te simți când bătrân, confuz și obosit, când șarmant și seducător, când inginer lucid și rațional, când magician și dansator de step. Simți sub propria țeastă răceala ceții care-l cuprinde în apusul vieții pe André, personajul jucat de Rebengiuc, hăul și haosul care-l înghite odată cu boala și bătrânețea, greutatea timpului care cade peste el ca un mal de pământ.

Și în toată negura care-l învăluie pe un om în amurg care suferă de o boală degenerativă a creierului, au țâșnit în aparté două fraze limpezi ca fulgerul înfricoșător pe cerul nopții. În momentul în care actorul le-a rostit, în sală s-a făcut o liniște-cristal:

„Mă simt ca un pom desfrunzit… îmi pierd toate frunzele”.

„O să înțelegi când vei ajunge la vârsta mea ceea ce o să se întâmple… Mai repede decât crezi tu”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  „Mă simt ca un pom desfrunzit… îmi pierd toate frunzele” - superb...
  • Like 2
  • @ Nume
   Într-adevăr superb. Ar trebui văzut spectacolul...
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult