Sari la continut
Republica
All habits

La ce să te uiți puțin mai atent în perioada în care toate magazinele de electrocasnice îți fac „oferte de sezon”

Masina de spalat

Foto - Mikhail Reshetnikov/ Alamy/ Profimedia

Suntem într-o perioadă cu reduceri prelungite „de Black Friday” și „de sărbători”, iar un procent mare de utilizatori își doresc achiziționarea de aparate electrocasnice. Decizia nu este una ușoară, având în vedere gama foarte variată de produse și luând în calcul durata lungă de viață a echipamentelor.

Pentru a ajuta consumatorii să ia decizii informate pe acest subiect, echipa EFdeN, un ONG de mediu, a lansat ghidul care răspunde la cele mai importante întrebări legate de caracteristicile și funcțiile importante ale electrocasnicelor, dar și calcule financiare, modificările etichetelor energetice, modalități de întreținere, utilizare optimă și nu numai.

Care sunt informațiile cheie pe care ar trebui să le cunoașteți despre electrocasnice?

Eticheta energetică - la anumite produse nu mai vedem A+ sau A++, ci o nouă scară de la A la G. Măsura aceasta a fost implementată de Comisia Europeană în martie 2021.

Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele trebuie supuse și o etichetă mai ușor de citit cu informații clare (ex: consumul la 100 de cicluri, în loc de cel anual pentru mașinile de spălat). În acest mod consumatorul poate să compare și să-și calculeze mai bine amortizarea investiției.

Consumul mediu - depinde, în primul rând, de clasa energetică și de timpul de funcționare. De exemplu, consumul mediu de energie electrică al unei mașini de spălat vase clasa A poate fi de 2 ori mai mic decât al unei mașini clasa F (considerând o capacitate 14 seturi pentru ambele aparate).

Comportamentul utilizatorului - Este important de știut că, pe lângă clasa energetică a produsului, comportamentul și obiceiurile utilizatorului pot influența semnificativ consumul de energie. În acest sens, primul pas care trebuie făcut este analiza stilului de consum și conștientizarea impactului acțiunilor. De asemenea, este importantă cunoașterea electrocasnicelor, modul lor corect de utilizare și urmărirea achiziționării electrocasnicelor care răspund cât mai bine nevoilor.

Ghidul îl puteți descărca urmărind link-ul următor: efden.org/electrocasnice.

Acest articol despre sustenabilitate este realizat cu sprijinul Lidl Romania, promotor al faptelor pentru un viitor mai bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult