Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La doi ani de Colectiv, control la Spitalul de Arsuri, după ce unul din minerii răniți la Uricani ar fi murit din cauza bacteriilor ucigașe: „Vă rog să faceți curat pe aici, că mâine venim să prelevăm probe”

spital de arsi

(Foto Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

La doi ani după Colectiv, în Spitalul de Arsuri din București pacienții mor cu zile din cauza infecțiilor nosocomiale. Este acuzația făcută de Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. 

Joi dimineața a murit un miner rănit în explozia de la mina Uricani, din 30 octombrie. Cauza - bacteriile luate din Spitalul de Arsuri, susține Vasile Barbu. Ministrul Sănătății Florian Bodog a trimis acolo un control. 

„Vă rog să faceți curat pe aici, că mâine venim să prelevăm probe”, le-ar fi spus celor din spital două doamne venite în control de la Direcția de Sănătate Publică, spune Vasile Barbu. Oamenii care le-ar fi auzit sunt avertizorii de integritate.

Datele pe care le are Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor arată cum un pacient a fost colonizat cu bacterii în spital:  

„31.10.2017 ora 06:21 = STERIL

01.11.2017 ora 08:31 = Cultura săracă b.Gram (-) –Piocianic

02.11.2017 ora 07:51 = b. Gram (-) –Piocianic

03.11.2017 ora 12:46 = b. Gram (-) (Enterrobacteriaceae) –Piocianic”.

Între timp, cada metalică în care marii arși sunt spălați și unde li se aplică tratamente arșilor are o husă din PVC, refolosită, după o dezinfectare chimică. Husa ar trebui să fie de unică folosință.

În iulie anul trecut, secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Arsuri era închisă în urma unei decizii a lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii de la acea vreme. Era după scandalul legat de infecţiile nosocomiale şi de condiţiile în care sunt trataţi bolnavii cu arsuri.

Opt luni a stat închisă, timp în care a fost modernizată. Vasile Barbu crede însă că „secția e de fapt la fel de periculoasă”.

Vasile Barbu lansează și alte acuzații grave la adresa medicului-şef al secţiei de Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Arşi, Adrian Stănculea. Barbu susține că deține înregistrări video care dovedesc că șeful compartimentului de terapie intensivă „pleacă din spital cu sacoșa, se duce în apropiere la un centru privat de chirurgie estetică, la un coleg de-al lui, acolo își petrece foarte mult timp, făcând anestezie pacientelor ce vin pentru chirurgie estetică”. Vasile Barbu susține că aceste probe urmează să fie predate autorităților. 

Conducerea secției de ATI a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații”, potrivit Digi24. 

Contactat telefonic de Republica.ro, dr Adrian Stănculea, șeful secției ATI din Spitalul de Arsuri, nu a dorit să comenteze nici una dintre acuzațiile lansate de Vasile Barbu. „Nu am ce să comentez. E treaba mea ce voi face mai departe”, ne-a precizat Adrian Stănculea.

Și încă ceva despre Spitalul de Arsuri. Anul trecut în 29 martie s-a făcut evaluarea în vederea acreditării și, deși Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.) a scăzut ștacheta până la îndeplinirea a 45% din criterii, în 29 septembrie Ministerul Sănătății a fost notificat că spitalul nu e acreditat. Aveau 19 pagini de indicatori de îndeplinit, până la 31 martie 2017.  

O altă problemă majoră este autorizația sanitară de funcționare, reglementată prin OMS 1053/2009. Majoritatea spitalelor au infrastructură veche, neconformă. Drept pentru care autorizațiile sunt provizorii, cu plan anual de conformare emis de DSP și termenele de prorogare la OMS 1053 prelungite. Ultima dată - de actualul ministru, până în 2020. Și asta cu toate că în decembrie se stabilise să se facă evaluare individuală a fiecărui spital. Plus termene de conformare mult mai scurte. Acest lucru  înseamnă prelungirea activității de spital în actualele clădiri mult în deceniul următor, ceea ce e practic imposibil.

Discuția cu Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor:

Unul dintre minerii răniți în explozia de la mina Uricani a murit joi la Spitalul de Arsuri. Ați acuzat că decesul s-ar fi produs din cauza bacteriilor ucigașe. Pe ce vă bazați?

Minerul a fost internat pe data de 30 octombrie la Spitalul de Arsuri din București, cu arsuri de gradul II pe circa 40 la sută din suprafața corpului. Arsuri superficiale. A avut o arsură a căilor aeriene care nu a fost corect tratată și investigată. Singura zonă în care a fost operat a fost la mâini, pentru că acelea erau arse ceva mai mult. Restul de arsuri erau pe cale de a se cicatriza. Pacientul între timp a contactat, probabil din cada în care a fost spălat sau probabil din blocul operator sau probabil de la personalul medical, a contactat două bacterii ucigașe, e vorba de klebsiella și piocianic, ambele multirezistente la tratament. Apoi pacientul a intrat în sepsis sever, cu afectarea multiorganică. Miercuri a făcut trei stopuri cardiace, iar joi dimineața a decedat.

Din monitorizările noastre rezultă că nu s-au respectat procedurile de tratament, nici măcar de investigație așa cum se cuvine. Pacientul a fost infectat în spital. În spital nu există un control privind prevenirea și ținerea sub control a infecțiilor intraspitalicești, neexistând personal de specialitate. În spital nu există un laborator de analize acreditat.

„Există indicii care ne fac să suspectăm rezonabil că de fapt acolo e vorba de o preocupare mai degrabă legată de interesele lor de afaceri”

Considerați că viața marilor arși e pusă în pericol?

Viața acestor oameni a fost pusă în pericol de condițiile improprii de îngrijire a unui pacient ars. Personalul medical de acolo a încercat tot posibilul, dar din păcate șeful compartimentului de terapire intensivă nu le-a permis să facă alte manevre. Chiar noi ne-am sesizat, am văzut că nu i se face o bronhoscopie, care e foarte importantă la pacientul cu căi aeriene arse. Ne-am oferit să îi aducem un medic specialist, o trusă portabilă, ca să i se facă bronhoscopia la fața locului. Șeful de la terapie intensivă, Adrian Stănculea, a refuzat categoric acest lucru, deși medicul curant de gardă a recomandat această procedură terapeutică.

E o nebunie, e un spital care nu asigură siguranța pacientului și nici a personalului. Personalul de acolo, bună parte, e revoltat de ce se întâmplă acolo pentru că acest domn Stănculea, șeful compartimentului de terapie intensivă, se ocupă mai degrabă de interese private. Pleacă din spital cu sacoșa, se duce în apropiere la un centru privat de chirurgie estetică, la un coleg de-al lui. Acolo își petrece foarte mult timp, făcând anestezie pacientelor ce vin pentru chirurgie estetică.

În secție e debandadă. Deși și-a asumat funcția de coordonator, secția nu corespunde standardelor. Cada în care pacienții sunt spălați, dar li se face și terapie, e o cadă metalică, cu o husă de PVC care nu e schimbată, nu e de unică folosință. Doar se face o dezinfectare chimică improprie, nu se știe cât de eficient, pentru că nu se controlează după ce s-a curățat. Într-o zi fac baie și la 2-3 pacienți în aceeași cadă. La robinetul cu care îi spală nu există un filtru, vine direct apa caldă. Știm foarte bine că apa caldă obținută la centrele termice e nu e o apă foarte pură. E apă care zace la 40-50 grade Celsius în conducte, favorizează dezvoltarea diferintelor bacterii.

Mor oamenii cu zile. Nu trebuiau să își asume să primească un asemenea pacient în starea asta acolo. Trebuia să îl ducă la Floreasca, trebuia să se amenajeze secții, sau să păstreze cu strictețe reguli legate de controlul infecțiilor nosocomiale.

„E un dosar de cercetare penală. Nu îmi dau seama de ce Parchetul încă tărăgănează după atâția ani această cercetare”

Este revoltător ce spuneți. Aveți probe pentru a susține acuzațiile?

Sunt interese meschine, interese personale. Ei au transformat spitalul într-o resursă de materiale sanitare, de medicamente și de aparatură. Se iese cu truse medicale din spital, se duc la centrul privat din apropiere. Noi i-am surprins, i-am filmat, cărau... chiar luni l-am prins pe acest șef al secției care căra de la centrul privat, știa că noi monitorizăm și începuse să aducă înapoi din trusele medicale de acolo. Erau folosite acolo. E un pericol, nu știm cum se face sterilizarea în acel centru privat, e posibil ca sterilizarea să o facă în spital pentru tot acel centru privat. Ei cară foarte multe sacoșe. Există indicii care ne fac să suspectăm rezonabil că de fapt acolo e vorba de o preocupare mai degrabă legată de interesele lor de afaceri. A mai fost un scandal acolo, că se făcea în spital chirurgie estetică pe cheltuielile spitalului. Ei încasau sume uriașe. E un dosar de cercetare penală. Nici acum nu a fost terminat și nu îmi dau seama de ce Parchetul încă tărăgănează după atâția ani această cercetare.

Spitalul de Arsuri are datorii de 4 milioane de lei către furnzori. Nu știu de unde o să-i achite. Nu au bani de salarii pentru luna decembrie.

„S-au vopsit, s-au tencuit pereții. Secția e de fapt la fel de periculoasă”

Intenționați să sesizați autoritățile?

Vom redacta sesizarea către Parchet, pe acest caz, pe care îl vom extinde puțin. Sper ca cei de la Parchet să facă ceva de data asta.

Ce s-a schimbat la Spitalul de Arsuri la doi ani după Colectiv?

S-au vopsit, s-au tencuit pereții. Secția e de fapt la fel de periculoasă. Dar în rest nu s-a făcut nimic. O secție de terapie arși nu trebuie să conțină doar saloanele de terapie intensivă. E un bloc operator, există o zonă de terapie, unde se face o îmbâiere și o terapie post îmbăiere, o curățare a plăgilor, sunt proceduri specifice marelui ars. Din păcate acolo nu se respectă. Pacienții sunt expuși.

Culmea e că joi, după semnalul dat de noi în cursul dimineții, în care am prezentat chiar buletine de analize medicale din spital, culmea e că a venit inspecția sanitară alcătuită din trei persoane, două doamne și un domn și în loc să rezolve, să facă investigații, să sigileze foaia de observații a pacientului, au venit și i-au pregătit, râdeau, aveau o întâlnire colocvială, erau foarte deschiși, prieteni și discutau.

Este vorba de controlul anunțat de Ministerul Sănătății?

Exact. Au venit și cei de la Directia de Sănătate Publică, două doamne, care doar atât i-au avertizat: „Vă rog să faceți curat pe aici că mâine venim să prelevăm probe”.

Ei habar nu aveau că noi avem acolo oameni care veghează și care monitorizează activitatea lor.

Personalul medical de acolo este aproape tot revoltat de ce se întâmplă. Le pare rău,„dom'ne, nu se poate, ne mor oamenii cu zile.” E o insatisfacție. Fiecare mort acolo. (Angajații - n.n.) au decepții, au depresii, nu au somn.

Șeful compartimentului de terapie intensivă, dl Adrian Stănculea, contactat de Digi24 și întrebat despre aceleași acuzații, pe care le-ați lansat în presă mai întâi joi dimineața, a negat toate acuzațiile. Susține că sunt „aberații”. 

Nu sunt deloc aberații. Lucrurile sunt clare. Vom da filmările la Parchet. Plus sunt oameni martori în spital care știu foarte bine. Sunt avertizorii noștri de integritate, care sunt protejați prin legea 571 pe 2004.

Mai sunt alți pacienți în secția ATI din Spitalul de Arsuri?

Mai sunt. Mai este o pacientă de 35 de ani care a fost, culmea, internată alături de pacientul care a murit. Ea zace de aproape trei luni de zile în spital, a fost și pe la Spitalul Municipal, au adus-o înapoi, e infectată cu mai multe bacterii. E o pacientă care nu este arsă, e un eșec de chirurgie estetică, cu infecție, chipurile se spune că au făcut în Italia operația, dar au venit în România să facă niște intervenții. Și aici se pare că a fost infectată. Femeia a venit pe picioare și acum e în comă, cu afectare neurologică majoră, nu se știe cât va mai trăi.

Medicul Adrian Stănculea: „Nu am ce să comentez. E treaba mea ce voi face mai departe”

Contactat telefonic de Republica.ro, dr Adrian Stănculea, șeful secției ATI din Spitalul de Arsuri, nu a dorit să comenteze nici una dintre acuzațiile lansate de Vasile Barbu. „Nu am ce să comentez. E treaba mea ce voi face mai departe”, ne-a precizat Adrian Stănculea.

Probabil știți acuzațiile la adresa dvs, făcute de Vasile Barbu, de la Asociația pentru Protecția Pacienților. Am dori și opinia dvs. Cum le comentați?

Nu am nicio opinie, la fel cum am dat o opinie cum că ar fi aberații. Asta e invenția celor de la Digi24. Am zis că ce declară dl Barbu declară dl Barbu. E treaba lui. Nu am zis nici că sunt aberații, nici că nu sunt aberații.

Nu ați negat aceste acuzații grave?

Nu comentez, doamnă. Nu comentez, nu am ce să comentez.

Sunt acuzații grave, inclusiv că ați fi fost filmat ducând cu o sacoșă la o clinică privată din apropiere....

E treaba lui ce spune, e treaba mea ce voi face mai departe.

Intenționați să îl dați în judecată pe Vasile Barbu, de la Asociația pentru Protecția Pacienților?

Nu știu. Nu intenționez nimic, nu am ce să comentez cu dvs. Cu presa, în general, nu cu dvs. ca persoană. Asta e treaba mea.

V-am sunat pentru că vrem să prezentăm și părerea dvs.

Da, da, da. Nu am ce să comentez. E treaba mea ce voi face mai departe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este o anarhie totală. "Casta" unor medici sfidează cu nonșalanță actul medical. Sunt calați doar pe câștiguri de bani, cât mai mulți. Șefii de secții sunt adevărați vătafi. Sub presiunea șantajului nu-și urmăresc decât profitul personal, pe dotarea, precară, a spitalului din banii publici. Nimeni nu îi trage la răspundere. Tot o formă de mafie. Colegiul medicilor, această instituție supra autorități, tolerează și favorizează furtul și incompetența. Mergeți la spitalul fundeni, la intrarea de la capătul troleibuzelor si autobuzului 253 și veți vedea personalul spitalului, in special cei ce asigură curățenia și nu numai, umblând pe stradă, la buticurile din zonă, in echipamentul cu care își desfășoară activitatea in spital, chiar cu mantalele, bonetele și "papucii" aceia de unică folosință. Cum să menții igiena in astfel de condiții? Mă îndoiesc că cei ce conduc acest spital nu cunosc acest lucru. Dar nu intervin. Pur și simplu medicina a devenit o meserie ca celelalte. Dacă iese, bine, dacă nu, la rebuturi. Nu au pic de simțire, necesară in această specializare. Doar sunt sensibilizați de consistența si frecvența plicurilor. Toți medicii, in special cei "renumiți", conduc mașini scumpe, locuiesc in vile, au averi considerabile. Se plâng ca au salarii mici dar de unde au tot ce au? Și ăștia au " mătuși " bogate? Ce s-a întâmplat cu secureanu de la malaxa, dar cu celălalt chirurg de la bagdasar burnei? Sunt bine mersi, cu averile neștirbite. Banicioiu de ce nu dă socoteală pentru minciunile spuse la colectiv. Corupția este generalizată și, democratic, nu se mai poate face nimic.
    • Like 1
  • pioceanicul se plimba prin spitalele romanesti de peste 30 de ani. Cel putin in anii 80 era cunoscut la Coltzea. Klebsiella si Streptococcus erau din anii 60, polidin fiind facut cu aceste bacterii culese de pe bolnavii din spitale. Tot in polidin era si Escherichia coli, cea atat de cunoscuta daca stiti in scandalul co bebelusii morti si dat vina pe branza.
    TOTI MEDICII din sistem stiu ca spitalele trebuiesc arse pentru a scapa de aceste bacterii, altfel ele sunt in pereti. Un var si o renovare pana la tencuiala sterilizeaza pentru cateva saptamani, apoi aceste bacterii reinfloresc acolo unde gasesc ceva resturi umane de dezvoltare si ocaziile astea ca doar la noi igienizarea de cateva ori pe zi nu e facuta si nici perfect, nu vad sa faca asta bine vreo asistenta de la spitalul de arsi, doar am fost de cateva ori in spitalul ala la o ruda...si nici macar spalatul de baza nu era facut d-apoi dezinfectari, erau pacienti si saltele ce miroseau a pipi....
    Realitatea e ca dezinfectarea a fost o problema neglijata in romania de peste 50 ani(poate si mai mult, dar cine stie...). Contraexemplu: in occident periodic se inchid spitale din motiv de infectii, si multi pacienti sunt tratati la domiciliu tocmai de asta. Exemplu e olanda, tara cu una din cele mai mici rate de decese la nou nascuti, dar si tara cu una din cele mai mari rate de nasteri acasa: copilasii nu au cand sa iau vreo superbacterie.
    • Like 2
  • check icon
    Am constatat ca imi cenzurati punctele de vedere, de zile bune nu mai publicati niciunul. Va doresc succes pe mai departe, dar eu aleg acum sa va parasesc. Nu pot sa pierd timpul cu niste persoane care nu sunt capabile sa admita puncte de vederea contrare lor, exprimate civilizat.
    • Like 0
  • check icon
    Multe cuvinte spuse din varful buzelor. Poate fi real ce se relateaza aici, din multe puncte de vedere. Dar afirmatia referitoare la prelevarea de probe (faceti curat ca venim sa luam probe) nu o cred.
    • Like 0
  • Revoltator!Gasesc in acest interviu si afirmatii fara acoperire cu documente dar multe aspecte care necesita cercetate.Sistemul de sanatate din Romania este la pamant.
    De ce nu cercetati ce a facut occidentul cu spitalele vechi ce prezentau nosocomiale?
    Cand am vazut cum zic ca modernizeaza,renoveaza ,spitalul de arsi am realizat cum arunca banii la cosul de gunoi.Dupa ce am vazut si inaugurarea ,cu presa in coada,a primarului am realizat cat de golaneste se trateaza problema.
    Ma politicienilor,ce faceti daca luati foc(doamne fereste)?Pana sa va duceti in occident trebuie sa va ia competentu hArafat si sa va duca la spitalul de arsi
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult