Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

La Facultatea de Științe Politice a SNSPA se dă anul ăsta examen online. Cristian Pârvulescu: „Nu se poate face print screen, share screen, nu poate deschide nicio altă aplicație”

Examen online

Foto: Guliver/Getty Images

Criza provocată de coronavirus a făcut dificilă organizarea de examene la Universități, iar multe dintre ele vor apela în acest an la un sistem de admitere bazat pe dosare depuse online. Facultatea de Științe Politice a SNSPA a păstrat însă examenul de admitere, pe care îl va ține la distanță. 

„A trebuit să ne adaptăm, având în vedere situația și faptul că nu am vrut să renunțăm la examenul de admitere. Am reușit să convingem conducerea Universității că merită și, fiindcă avem o condiție clară, ca examenul să nu se desfășoare fizic din cauza riscurile epidemice, a trebuit să adaptăm examenul vechi pe care îl aveam la condițiile noi. Am mai rămas doar câteva facultăți care organizăm examen de admitere: din SNSPA, doar Științele Politice, din Universitate din București, doar Dreptul. Și Medicina va organiza examen de admitere. În ceea ce privește organizarea unui examen online, nu mai știu o altă facultate care să facă acest lucru”, spune Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA. 

La alte facultăți din universitate, admiterea se face în baza mediei din clasa a XI-a, dar și a mediei la materiile relevante pentru profilul ales, acolo unde este nevoie de departajarea. Promovarea examenului de Bacalaureat rămâne o condiție eliminatorie. 

Citește și:

Pentru a fi admiși la Științe Politice, absolvenții de liceu trebuie să treacă printr-o pretestare online, care va fi ținută pe 19-20 iunie. Este vorba despre un examen de tip grilă, care va cuprinde între 20 și 30 de întrebări - în funcție de disciplina aleasă, extrase de un program informatic dintr-un total de 300. Întrebările sunt apoi randomizate, astfel încât candidații să nu le primească în aceeași ordine.

„Examenul online se va desfășura pe platforma online Moodle, dar pentru a securiza testul, îl vom da pe un browser special, care închide toate programele, astfel încât ecranul să nu poată fi împărțit cu nimeni. Sistemul a fost testat cu succes în cadrul unui experiment la care au participat câteva sute de studenți, de pe diferite tipuri de terminale. Vom face verificarea video prin WEbex, o platformă video, folosită pentru învățământul online, prin care vom putea vedea ce se întâmplă”, explică Cristian Pârvulescu. Organizatorii vor crea mai multe clase online, cu maximum 15 candidați, cărora le vor verifica actele de identitate la distanță și pe care îi vor urmări cu ajutorul platformei video.

„O altă garanție a corectitudinii este timpul, de 40 de minute, un timp suficient pentru a rezolva cerințele, dar care nu dă timp pentru alte tentații. Pornim de la premiza că toți cei care sunt examinați sunt bine intenționați”, spune Cristian Pârvulescu,

Cum se desfășoară examenul online

Imediat după accesarea aplicației Safe Exam Browser (SEB), în interiorul ei se deschide platforma Moodle a facultății. Aici candidatul își introduce numele de utilizator și parola transmise de instituția de învățământ.


După ce acesta se logeaza pe Moodle, ajunge la pagina în care trebuie să se înscrie la test.

Apoi apasă pe Attempt quiz.

Se deschide fereastra în care trebuie să apese Start Attempt și începe testul.

Candidatul alege răspunsul pentru fiecare întrebare și trece la următoarea. 

Sursa imaginilor: Facultatea de Științe Politice/SNSPA

„În timpul examenului, meniul va fi în limba română. Câtă vreme candidatul este în SEB, nu poate face print screen, share screen, nu poate deschide nicio altă aplicație și nu poate reveni la desktop. Se va putea comunica doar pe Webex  audio-video + chat”, precizează reprezentanții facultății.

Cei care nu au  calculator sau care nu au o conexiune bună la internet pot da examenul din sediul facultății, însă în același sistem online. „Dacă comisia constată că a fost o problemă tehnică, de forță majoră, examenul poate fi dat mai târziu. De asta am alocat două zile, să avem o rezervă”, spune Cristian Pârvulescu. 

Admiterea propriu-zisă la facultate se face conform ierahiei stabilite în urma examenului, dar după promovarea Bacalaureatului. Și, deși înscrierea se face exclusiv online, candidații admiși vor trebui să vină, conform unei programări, pe perioada verii, la sediul unității de învățământ pentru a aduce documentele și a semna personal. „Și aici e o întreagă problemă, eu nu înțeleg de ce Ministerul Educației, câtă vreme are înseriate și introduse toate diplomele mai are nevoie de acte în original”, spune Cristian Pârvulescu. 

Potrivit acestuia, Facultatea de Științe Politice va continua să organizeze examene de admitere și pe viitor. 

„Dacă renunțam o dată la admitere, renunțam definitiv la admitere. Dar eu sunt coonvins că marca facultății de Științe Politice este acest examen și suntem mândri de studenții noștri care vin să îll dea. Nu-i critic pe colegii noștri care nu dau admiterea. Dar noi credem în continuare în rolul pe care îl are examenul”, subliniază decanul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Presupunand ca IT-ul de la SNSPA e absolut genial si browserul chiar controleaza computerul (treaba de care ma indoiesc teribil), ce-l impiedica pe candidatul care vrea sa fraudeze sa foloseasca o masina virtuala? Si altcineva sa faca remote desktop pe masina lui si sa-i rezolve intrebarile? Mai simplu, dar mai putin eficient, un switch KVM? Si abia am inceput sa ma gandesc...
    • Like 2
  • Laptop in fata, un mouse. Desktop sub birou, monitor in spatele laptopului, alt mouse (sau touchpad pe usb), langa primul. Examenul pe ecranul laptopului, carte deschisa pe ecranul desktopului. E? S-a dus naibii marea securitate si super browserul?
    • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Teo Lata Teo Lata check icon
      Nu e chiar așa! De exemplu, în cazul unui quiz ai doar câteva minute timp de rezolvate. Cam greu de crezut că, în cazul unor întrebări formulate bine, ai timp suficient să cauți răspunsul. La fel și în cazul unui răspuns deschis. Printre singurele probleme care pot apărea sunt legate de conexiunea ta la internet sau probleme legate de server, dar în cazul acestora se reia examenul.
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Sunt curios ce fac cei care sunt pe Linux...
    • Like 2
    • @ Valentin
      Instaleaza windows sau nu dau examen, probabil. Altfel... workspace/tag-uri, Ctrl-Alt-F1 etc.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult