Foto: Guliver/Getty Images
Criza provocată de coronavirus a făcut dificilă organizarea de examene la Universități, iar multe dintre ele vor apela în acest an la un sistem de admitere bazat pe dosare depuse online. Facultatea de Științe Politice a SNSPA a păstrat însă examenul de admitere, pe care îl va ține la distanță.
„A trebuit să ne adaptăm, având în vedere situația și faptul că nu am vrut să renunțăm la examenul de admitere. Am reușit să convingem conducerea Universității că merită și, fiindcă avem o condiție clară, ca examenul să nu se desfășoare fizic din cauza riscurile epidemice, a trebuit să adaptăm examenul vechi pe care îl aveam la condițiile noi. Am mai rămas doar câteva facultăți care organizăm examen de admitere: din SNSPA, doar Științele Politice, din Universitate din București, doar Dreptul. Și Medicina va organiza examen de admitere. În ceea ce privește organizarea unui examen online, nu mai știu o altă facultate care să facă acest lucru”, spune Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.
La alte facultăți din universitate, admiterea se face în baza mediei din clasa a XI-a, dar și a mediei la materiile relevante pentru profilul ales, acolo unde este nevoie de departajarea. Promovarea examenului de Bacalaureat rămâne o condiție eliminatorie.
Citește și:
- Alex Livadaru: Lecția energiei și povestea celor doi prieteni buni care nu trebuie să se întâlnească niciodată
Pentru a fi admiși la Științe Politice, absolvenții de liceu trebuie să treacă printr-o pretestare online, care va fi ținută pe 19-20 iunie. Este vorba despre un examen de tip grilă, care va cuprinde între 20 și 30 de întrebări - în funcție de disciplina aleasă, extrase de un program informatic dintr-un total de 300. Întrebările sunt apoi randomizate, astfel încât candidații să nu le primească în aceeași ordine.
„Examenul online se va desfășura pe platforma online Moodle, dar pentru a securiza testul, îl vom da pe un browser special, care închide toate programele, astfel încât ecranul să nu poată fi împărțit cu nimeni. Sistemul a fost testat cu succes în cadrul unui experiment la care au participat câteva sute de studenți, de pe diferite tipuri de terminale. Vom face verificarea video prin WEbex, o platformă video, folosită pentru învățământul online, prin care vom putea vedea ce se întâmplă”, explică Cristian Pârvulescu. Organizatorii vor crea mai multe clase online, cu maximum 15 candidați, cărora le vor verifica actele de identitate la distanță și pe care îi vor urmări cu ajutorul platformei video.
„O altă garanție a corectitudinii este timpul, de 40 de minute, un timp suficient pentru a rezolva cerințele, dar care nu dă timp pentru alte tentații. Pornim de la premiza că toți cei care sunt examinați sunt bine intenționați”, spune Cristian Pârvulescu,
Cum se desfășoară examenul online
Imediat după accesarea aplicației Safe Exam Browser (SEB), în interiorul ei se deschide platforma Moodle a facultății. Aici candidatul își introduce numele de utilizator și parola transmise de instituția de învățământ.
După ce acesta se logeaza pe Moodle, ajunge la pagina în care trebuie să se înscrie la test.
Apoi apasă pe Attempt quiz.
Se deschide fereastra în care trebuie să apese Start Attempt și începe testul.
Candidatul alege răspunsul pentru fiecare întrebare și trece la următoarea.
Sursa imaginilor: Facultatea de Științe Politice/SNSPA
„În timpul examenului, meniul va fi în limba română. Câtă vreme candidatul este în SEB, nu poate face print screen, share screen, nu poate deschide nicio altă aplicație și nu poate reveni la desktop. Se va putea comunica doar pe Webex audio-video + chat”, precizează reprezentanții facultății.
Cei care nu au calculator sau care nu au o conexiune bună la internet pot da examenul din sediul facultății, însă în același sistem online. „Dacă comisia constată că a fost o problemă tehnică, de forță majoră, examenul poate fi dat mai târziu. De asta am alocat două zile, să avem o rezervă”, spune Cristian Pârvulescu.
Admiterea propriu-zisă la facultate se face conform ierahiei stabilite în urma examenului, dar după promovarea Bacalaureatului. Și, deși înscrierea se face exclusiv online, candidații admiși vor trebui să vină, conform unei programări, pe perioada verii, la sediul unității de învățământ pentru a aduce documentele și a semna personal. „Și aici e o întreagă problemă, eu nu înțeleg de ce Ministerul Educației, câtă vreme are înseriate și introduse toate diplomele mai are nevoie de acte în original”, spune Cristian Pârvulescu.
Potrivit acestuia, Facultatea de Științe Politice va continua să organizeze examene de admitere și pe viitor.
„Dacă renunțam o dată la admitere, renunțam definitiv la admitere. Dar eu sunt coonvins că marca facultății de Științe Politice este acest examen și suntem mândri de studenții noștri care vin să îll dea. Nu-i critic pe colegii noștri care nu dau admiterea. Dar noi credem în continuare în rolul pe care îl are examenul”, subliniază decanul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.