Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Profesorul Radu Gologan, despre scenariul amânării examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională: Ar fi un dezastru pentru viitor

Radu Gologan - Foto Facebook/Radu Gologan)

Foto Facebook/Radu Gologan

Profesorul Radu Gologan, președinte al Societății de Științe Matematice din România, este de părere că examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională nu trebuie amânate.

„Părerea mea e că (amânarea examenelor - n.n.) ar fi un dezastru pentru viitor, pentru că orice investiție în educație se leagă de viitorul țării respective. Ca să nu mai vorbim de complicațiile cu cei rămași din anii anteriori. În plus s-ar crea un precedent”, a declarat profesorul Radu Gologan, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Profesorul Gologan crede că mare parte dintre susținătorii ideii de amânare a examenelor „au o teamă pentru examene și au găsit o portiță prin care să își rezolve problema”. El spune că a găsit și situații în care „părinților pur și simplu le e frică, sunt copii foarte buni și le e frică, pandemia asta a creat o psihoză care cuprinde un procent însemnat de populație.” 

„Oricum examenele trebuie ținute. Uneori, asta e politically incorrect, îmi vine să spun uneori: dar nu vă obligă nimeni copilul, care e în clasa a opta, mai stă un an și dă la anul. Dar nu poti să treci peste o chestiune care ar provoca haos în învățământ. Îmi cer scuze pentru ce am spus, dar îti trec prin minte și astfel de idei”, spune Radu Gologan.

Cum va arăta școala după pandemie? Profesorul Gologan vede o școală hibrid, cu o parte de predare online, iar în alte zile copiii să meargă la școală, unde vor face aplicații și partea practică a materiilor.

„Cred că lucrul cel mai bun va fi că părțile teoretice din educație - care nu sunt, la prima vedere, plăcute școlarului, elevului, studentului - ar putea fi făcute online ca un prim contact cu lucrul acesta. De exemplu, la matematică am vorbit despre teorema lui Thales, care e un lucru destul de greu de înțeles pentru copiii de clasa a șasea și a șaptea. Fac un exemplu, pur și simplu online după care în ziua următoare sau în săptămâna în care mergem la școală discutăm aplicații, le refacem lucrurile astea, o să vin a doua oară cu elementele respective. La fel temele, care trebuie să existe, le pot face foarte bine online și corecta online, chiar mai bine decât față în față, pentru că toți copiii vor trimite în același timp”, a explicat profesorul Radu Gologan. 

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe profesorul Radu Gologan, poate fi urmărită la Digi24 duminică, de la ora 14:00. 

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anularea examenelor nu ar fi un eșec, ar ajuta copiii de anul acesta care sunt stresați de situație și se vor concentra mai greu, dar va fi un avantaj pentru învățământul romanesc deoarece copiii ar invata mai motivați pentru a avea medii mult mai mari pentru a putea merge la un liceu bun.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Nu ştiu cât o fi un dezastru pentru educaţie, dar sigur nu este pentru societate. Un designer la o firmă publicitară n-are nevoie de diplome, ci doar de cunoaşterea computerului. Aria în care chiar ai nevoie de cunoştinţele obţinute în şcoală a devenit foarte restrânsă şi specializată; în proporţie mare ajungi în cutotul alt loc decât cel pe care ţi l-ai propus.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Poti sa nu dai bacul, in fond doar 10 clase sunt obligatorii. Dupa cate spuneti dvs. un post de designer la o firma publicitara poate fi obtinut de o persoana cu doar 10 clase, cat timp aceasta stie sa utilizeze computerul.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult