Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Profesorul Radu Gologan, despre scenariul amânării examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională: Ar fi un dezastru pentru viitor

Radu Gologan - Foto Facebook/Radu Gologan)

Foto Facebook/Radu Gologan

Profesorul Radu Gologan, președinte al Societății de Științe Matematice din România, este de părere că examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională nu trebuie amânate.

„Părerea mea e că (amânarea examenelor - n.n.) ar fi un dezastru pentru viitor, pentru că orice investiție în educație se leagă de viitorul țării respective. Ca să nu mai vorbim de complicațiile cu cei rămași din anii anteriori. În plus s-ar crea un precedent”, a declarat profesorul Radu Gologan, invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Profesorul Gologan crede că mare parte dintre susținătorii ideii de amânare a examenelor „au o teamă pentru examene și au găsit o portiță prin care să își rezolve problema”. El spune că a găsit și situații în care „părinților pur și simplu le e frică, sunt copii foarte buni și le e frică, pandemia asta a creat o psihoză care cuprinde un procent însemnat de populație.” 

„Oricum examenele trebuie ținute. Uneori, asta e politically incorrect, îmi vine să spun uneori: dar nu vă obligă nimeni copilul, care e în clasa a opta, mai stă un an și dă la anul. Dar nu poti să treci peste o chestiune care ar provoca haos în învățământ. Îmi cer scuze pentru ce am spus, dar îti trec prin minte și astfel de idei”, spune Radu Gologan.

Cum va arăta școala după pandemie? Profesorul Gologan vede o școală hibrid, cu o parte de predare online, iar în alte zile copiii să meargă la școală, unde vor face aplicații și partea practică a materiilor.

„Cred că lucrul cel mai bun va fi că părțile teoretice din educație - care nu sunt, la prima vedere, plăcute școlarului, elevului, studentului - ar putea fi făcute online ca un prim contact cu lucrul acesta. De exemplu, la matematică am vorbit despre teorema lui Thales, care e un lucru destul de greu de înțeles pentru copiii de clasa a șasea și a șaptea. Fac un exemplu, pur și simplu online după care în ziua următoare sau în săptămâna în care mergem la școală discutăm aplicații, le refacem lucrurile astea, o să vin a doua oară cu elementele respective. La fel temele, care trebuie să existe, le pot face foarte bine online și corecta online, chiar mai bine decât față în față, pentru că toți copiii vor trimite în același timp”, a explicat profesorul Radu Gologan. 

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe profesorul Radu Gologan, poate fi urmărită la Digi24 duminică, de la ora 14:00. 

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anularea examenelor nu ar fi un eșec, ar ajuta copiii de anul acesta care sunt stresați de situație și se vor concentra mai greu, dar va fi un avantaj pentru învățământul romanesc deoarece copiii ar invata mai motivați pentru a avea medii mult mai mari pentru a putea merge la un liceu bun.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Nu ştiu cât o fi un dezastru pentru educaţie, dar sigur nu este pentru societate. Un designer la o firmă publicitară n-are nevoie de diplome, ci doar de cunoaşterea computerului. Aria în care chiar ai nevoie de cunoştinţele obţinute în şcoală a devenit foarte restrânsă şi specializată; în proporţie mare ajungi în cutotul alt loc decât cel pe care ţi l-ai propus.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Poti sa nu dai bacul, in fond doar 10 clase sunt obligatorii. Dupa cate spuneti dvs. un post de designer la o firma publicitara poate fi obtinut de o persoana cu doar 10 clase, cat timp aceasta stie sa utilizeze computerul.
   • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult