Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La început trăgea mai greu un picior, apoi și pe celălalt, mai târziu nu și-a mai putut folosi mâinile. Despre virusul care ar provoca cele mai multe cazuri din boala care azi poartă un alt nume

vaccin

Îmi amintesc senzația de frig și de neputință. Era tot ianuarie, la Fundeni, capătul de drum. Episodul începuse în ziua de Crăciun și avea să fie ultimul dintr-un lung șir de suferințe infernale ale bărbatului care, cu greu, abia trecuse de 40 de ani. Probabil că depășise, eram undeva în anii ‘90, speranța de viață a celor care sufereau de ceea ce, la acel moment, se numea „scleroza în plăci”. Astăzi, se numește scleroza multiplă. Mă aflam, atunci, la intersecția dintre primii ani de facultate (cu speranțele și energia aferente) și ultimii ani de viață ai unchiului meu. O viață pe care mi-o amintesc mai degrabă prin evoluția naturală a bolii: la început trăgea mai greu un picior după el, apoi și pe celălalt, apoi nu și-a mai putut folosi mâinile, după care nu se mai putea mișca deloc, motiv pentru care și-a petrecut ultimii, destul de mulți, ani în pat, suferind și așteptându-ne să-l vizităm.

Evoluția naturală a bolii - ce cuvinte sofisticate pentru a ascunde neputința noastră, lipsa de soluții și, aveam să ne dăm seama, lipsa de înțelegere a mecanismelor prin care apar și progresează bolile cronice.

Peste vreo 10 ani, era tot frig, dar pe final de toamnă și început de speranță. Aveam emoții, mergând pe aleile pline de frunze ruginii ale Centrului pentru Studiul Cancerului din Heidelberg, pentru că urma să-l întâlnesc pe profesorul Harald zur Hausen, omul care, cu puțin timp înainte, primise Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea relației de cauzalitate dintre infecția cu HPV și cancerul de col uterin. Am reținut, din discuția de atunci și, mai ales, din prezentarea pe care avea să o facă la Nobel în România 2010, că relația de cauzalitate dintre infecțiile virale și apariția bolilor cronice nu se limitează la HPV și cancerul de col uterin. Plus, aveam să constatăm puțin mai târziu, și cancerul de cap și gât.

Există, spunea profesorul zur Hausen, parvovirusuri care infectează animalele, cărora le consumăm carnea, virusuri care astfel ajung în organismul nostru, contribuind la geneza cancerului colorectal. Nu doar carnea roșie și nu doar metoda de preparare (pe grătar) erau, iată, importante pentru apariția cancerului colorectal, ci și factorul infecțios, virusurile. Studiile sunt încă în curs, necesită timp.

Apoi, în plină dezvoltare a terapiilor interferon-free (jumătatea deceniului trecut), am aprofundat capitolele de hepatologie din cărțile clasice de medicină internă și nu ne-a fost deloc greu să identificam virusul hepatitic C, dar și B+D, ca factori corelați cu apariția cancerului hepatic. După cum, în campania „Să discutam altfel despre cancer” (2018), am adăugat pe listă și virusul herpetic uman 8 ca sursa pentru sarcomul Kaposi (o forma gravă de cancer care apare la persoanele care suferă de HIV-SIDA).

Așadar, există multiple dovezi ale relației de cauzalitate dintre infectarea cu anumite virusuri și apariția unor boli de tipul cancerului.

Cele două lumi, umană și a microorganismelor, trăiesc în simbioză și își ocupă tot timpul pentru a găsi un echilibru. Când echilibrul se rupe, prin activitatea suboptimală a sistemului imun uman, apar, de obicei, bolile. 

Pandemia ne-a arătat, la scară planetara, că balanța are două talere: pe unul stă sistemul imun al fiecăruia dintre noi, iar pe celălalt stă virusul. Cine câștigă? Pe termen scurt, dar și pe termen lung. Pentru că da, știm deja, coronavirusul poate persista luni de zile în organism (cum fac multe alte virusuri, mai ales ARN), punând la încercare vigilența sistemului imun.

Unul dintre virusurile cele mai răspândite, purtat de 95% dintre adulți, de cele mai multe ori fară să știe, este virusul Epstein-Barr (EBV). Da, acel virus trecut la „și altele” în cele mai multe dintre cursurile și prezentările de virusologie pe care le-am văzut.

EBV are o latură romantică totuși, și ar merita mai multă atenție: infectarea cu el provoacă așa-numita „boala a sărutului” (științific, mononucleoza infecțioasă). În general, boala trece repede, fără complicații, dar virusul rămâne în organism, cum spuneam și începe jocul de provocare cu sistemul imun. Dacă sistemul imun este compromis, pot apărea rapid forme de cancer precum limfomul Burkitt.

Dacă sistemul imun funcționează bine, cei mai mulți oameni nu vor afla vreodată că poarta EBV.

Însă există o categorie de persoane care poartă EBV cronic și dezvoltă simptome neurologice, dar abia recent un studiu a reușit să demonstreze cauzalitatea dintre infecția cu virusul Epstein Barr și apariția sclerozei multiple.

Infecția cu EBV creste de 32 de ori riscul de a dezvolta scleroza multiplă, arată studiul, autorii vorbind despre acest virus ca despre principala cauză a sclerozei multiple. 

Dacă aceste date vor fi validate, implicațiile vor fi majore: dezvoltarea unui vaccin (deja se află în studiu un vaccin bazat pe platforma ARNm) și a unui tratament pentru infecția cu EBV (nu există o terapie, în acest moment).

În consecință, vom putea discuta despre prevenirea sclerozei multiple, o situație care nu era nici măcar o ipoteză în urmă cu decenii, când boala avea un alt nume și predispunea la o suferință dusă dincolo de limitele umane.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Da, și?
  Nu știați că fiecare își dă azi cu părerea? Că mulți consideră că părerea lor e la fel de bună ca cea a unui specialist? Că lumea înțelege exact așa egalitatea și că în virtutea ei pun egal între specialist și profan? Că unii, și din păcate mulți, consideră că studiile de ani de zile se pot echivala cu o căutare pe google?
  Perfect adevărat ce spuneți și e într-adevăr dătător de speranțe însă puțin probabil că vă veți bucura de atenție.
  • Like 0
 • Acest geanta marius , e dus cu capul , l-am cunoscut pre tasu' , se plangea de cand era mic ca sparge ouale pe pereti , ca se joaca de-a mama si de-a tata si joaca poker ca-n "filme " , dand cu scaune de pereti , nu-l mai bagati in seama e o nulitate !
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult