Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La intrare într-unul dintre magazinele mari, cu plase metalice despărțitoare, m-am conformat prezentând codul QR de pe telefon. Mi-am amintit de cartela însemnată cu pixul în alimentara, în anii 80

cartela paine

Foto: baabel.ro

Mai zilele trecute, când am intrat într-unul dintre magazinele mari în care au fost montate plase metalice despărțitoare, m-am conformat prezentând codul QR de pe telefon.

Agentul de pază l-a scanat cu telefonul pe care îl deținea în dotare. Doar așa am putut să acced la bunătățurile din magazine. Pentru că am făcut dovada conformării curente.

Mi-am amintit că, prin anii 80, când mă trimiteau părinții să cumpăr pâine, aveam la mine o pungă. În pungă se găsea o bucată de hârtie extrem de importantă. În acele vremuri puteai intra în magazin fără să prezinți vreun document la intrare. Problema era la ieșire.

Însă prima condiție era ca mașina de pâine să fi sosit pentru aprovizionarea pe ziua respectivă. Nu știai – uneori venea, alteori nu. Uneori mai devreme, alteori mai târziu.

A doua condiție de îndeplinit, dacă voiai să ieși din magazin cu o pâine (sau câte ți se cuveneau), era să scoți hârtia prețioasă cu pătrățele și s-o prezinți vânzătoarei. Ea lua hârtia, și o bifa meticulos de fiecare dată cu pixul din dotare, mereu ținut deasupra urechii.

Era o formă maximă de umilință dacă este să privim retrospectiv. Multora li s-a părut normal ce se întâmpla în acele vremuri. Asta este, spuneau oamenii…

Astăzi s-a schimbat pixul vânzătoarei cu telefonul agentului de pază. Și justificările pentru ce se întâmplă sunt diferite. Mai sofisticate acum. Cam cum e diferența dintre tehnologia din telefonul agentului și pixul vânzătoarei.

Însă orice s-ar spune despre atunci și acum… ceva a rămas la fel. Sentimentul umilinței.

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vladov Vladov check icon
    Cu riscul sa supar ceilalti colegi de comentarii, vreau sa va aduc in atentie o alta interpretare a articolului.

    Personal, cred ca mesajul corect al articolului nu este de fapt acela ca ni se impune sa prezentam un QR la intrare in magazin, ci de faptul ca suntem conditionati de prezentarea unui carton (in trecut...), QR (mai nou...) si mai stiu eu ce (holograma... in viitor!), unui nene oarecare, dar plin de importanta lui, de la intrarea magazinului, pentru a obtine dreptul legal de a ne cumpara o amarata de paine, de exemplu.

    Din nou, niste "neni" ratati devin importanti, trebuie sa ne cautam relatii cu ei, ne pot umili, li se acorda puterea de a "selecta clientela" dupa cum vrea muschii lor (spagi, prietenii, etc) .(exagerez un pic, dar se poate ajunge lesne pana acolo, daca continuam cuminti asa)

    Si nu este vorba numai de abuzurile privind accesul la cele necesare, la care ma refer eu personal in mod direct, ci la o lunga lista de abuzuri ce se pot inventa in numele protectiei persoanei (interdictii de a beneficia de anumite servicii sau drepturi, precum asistenta medicala gratuita)

    Ce???
    Ati uitat ca mai importanti decat toti savantii, toti inginerii, toti filosofii, cele mai importante personalitati din Romania ceausista erau GESTIONARII ??? De paine, de carne, de alimentara, de orice, cu manutele lor grase si pline de ghiuluri de aur ??? De ei depindea existenta familiei tale, daca aveai sa pui pe masa familiei tale o paine, un pui "Petreus", un parizer cu soia.

    Cartonul era un pretext. In numele lui GESTIONARUL iti putea cere orice, era suveran.
    Daca pierdeai cartonul, in baza caruia aveai dreptul de a sta 5-6 ore la coada injurandu-te fericit cu ceilalti tovarasi de coada, singura sansa mai era sa fii umilit in particular (suplimentar celui in care erai la coada) in orice fel vrea, de gestionarul suveran pentru a obtine bucatica ravnita de paine..

    Cam asa va deveni si acum,noul distribuitor de acces la cele necesare, in lipsa unei reglementari mai flexibile a gestionarii QR, se va ajunge la abuzuri.
    Daca nu ai sa prezinti un QR (chiar daca ai poate altceva, dar in lege asa scrie, QR), atunci solutia este sa il cunosti pe REGELE GARDIAN, ca sa treci "pe langa", sau sa ii dai o spaga "sa inchida ochii", sau sa il intimidezi, sau alte metode "romanesti".

    ASTA CRED CA ESTE MESAJUL ARTICOLULUI: SA AVEM GRIJA CA IN NUMELE PROTECTIEI PERSOANELOR CONTRA COMPORTAMENTULUI IRESPONSABIL AL ALTOR PERSOANE, SA NU AJUNGEM SA PERMITEM UN COMPORTAMENT ABUZIV AL UNOR ALTE TERTE PERSOANE.

    Daca gresesc, imi cer scuze, nu asta e scopul meu.

    Tocmai am avut prilejul sa constat cele de mai sus si cu stupoare am constatat ca nici macar nu eram singura in situatia respectiva..

    Pentru cine nu intelege sau nu crede mesajul, va invit sa cititi recenziile despre cum "isi face datoria" personalul de paza al unui mall.
    https://www.google.ro/search?q=afi+ploiesti&sxsrf=AOaemvJ5fyB5qEL4IeC1O1TXGAAUKKm7DQ%3A1638952282425&source=hp&ei=Wm2wYareF-PsxgHxm56oAw&iflsig=ALs-wAMAAAAAYbB7apUHi2Wsa-7Ke3H1XO3KWy51JOu1&gs_ssp=eJzj4tFP1zc0LLLIy8krzDBgtFI1qDAxSDIySTQyNLVINrJMS02xMqhINU-2TDU3NjZOAvJNTFO8eBLTMhUKcvIzU4tLMgGQExRX&oq=&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADINCC4QxwEQrwEQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCC4Q6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJzIHCCMQ6gIQJ1AAWABgtgdoAXAAeACAAQCIAQCSAQCYAQCwAQo&sclient=gws-wiz#lrd=0x40b24a2158c29fed:0xe7c9e7333bfed45d,1,,,
    • Like 1
    • @ Vladov
      Vladov Vladov check icon
      Pentru conformitate, va reproduc in continuare si recenzia postata pe linkul de mai sus, care te face sa te gandesti la cele sustinute inainte, privind abuzurile care se fac in numele unor restrictii legale (si care probabil l-au dus pe autorul articolului cu gandul la vremea lui Ceasca).
      ................................
      In data de 30 noiembrie, mama mea, cu o varsta inaintata, a vrut sa intre in mall, prezentand la intrare o adeverinta valabila, semnata si stampilata in original, emisa de centrul de vaccinare, din care reiesea foarte clar ca este vaccinata cu schema completa.

      Personalul de paza a intervenit vehement, in echipa, interzicandu--i sub orice forma "periculoasei (pentru societate si sanatate) infractoare in varsta" accesul, pe motiv ca pe un afis lateral scria ca accesul se face doar pe baza de QR, nu si alte documente).

      In acest timp, altor vreo 3 persoane (din care una il cunostea evident pe unul din agenti) LI S-A PERMIS ACCESUL NEINGRADIT, FARA A FI VERIFICATE, sub diferite pretexte ilare si fara vreo jena fata de periculoasa infractoare, oprita in mod ferm de la savarsirea infractiunii de catre vigilentii paznici ai legalitatii.

      A fost nevoie sa intervin cu sotia, sa descarcam pe telefonul ei un QR (mama nu detine un telefon cu internet, va reamintesc ca aceasta nu este o obligatie legala !), pentru a putea permite accesul mamei, timp in care in spate se formase o coada imensa (MAI PUTIN PERSOANELE PRIETENE/CONVINGATOARE ALE AGENTILOR DE PAZA, CARE AU TRECUT CU MARE VITEZA PE LANGA NOI, FARA SA MAI PREZINTE NIMIC).

      Consider ca in mod obiectiv accesul si selectia clientilor mallului ar trebui permise pe baza oricarui act legal doveditor, nu doar pe baza QR sau a prieteniei/puterii de convingere a agentilor de paza care se erijeaza in reprezentanti ai mallului.

      Pana atunci, pentru modul in care tratati si discriminati clientii in varsta, pentru modul in care se respecta legea de protectie sanitara prin perimiterea accesului unor persoane neverificate cu incalcarea legii si interzicerea accesului persoanelor vaccinate pe motive birocratice, precum si pentru modul complet neprofesionist de actiune al agentilor de paza:

      "RUSINE SA VA FIE
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Nasol, dacă un dac liber de minte șișocar a ajuns să abereze în așa hal în articolele Republicii.Cred că îți stă bine între Aurolacii lui Simon decât contributor aici .
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mvai, mă simt umilit!
    Dle umilit, mâncare la cartelă a fost, din toate țările "comuniste", numai în România. Nicăieri în lume înafară de țările în/ după război.
    Iar " bunătățurile" alea nu sunt de mâncare, ci pantofi, țoale, cadouri, în supermarket nu-i absolut nici o îngrădire.
    De ce? Uite de aia. Că vaccinații pot fi pozitivi, se pot îmbolnăvi și transmite. Dar timpul în care sunt contagioși și încărcătura virală sunt mult mai mici decât la nevaccinați și evident că unul care a avut responsabilitatea să se vaccineze nu umblă hăbăuc tușind și strănutând ci are măcar idee să-și facă un test, fie și rapid. Iar masca aia chirurgicală oferă o protecție limitată, nu mai vorbesc de cazul în care e purtată în stil neaoș sub nas. Între vaccinați nu se întâmplă multe și dacă fac boala e de regulă una ușoară. Un nevaccinat însă le poate da virus în cantități mult mai mari îmbolnăvindu-i mai sever. Invers, un vaccinat pozitiv și contagios poate îmbolnăvi pe unul ne- care duce și acasă poate mamei octagenare evident nevaccinată. De aici necesitatea de a-i separa.
    Dacă îi lăsăm pe toți să facă ce vor se ajunge la lockdown, deci pentru nevaccinați oricum e tot aia. Așa că de ce să nu se bucure nevaccinații de rezultatele încăpățânării lor? Să guste ei "plăcerea" asta de unii singuri dacă le era dor și dacă atât de mult s-au străduit, nu?
    Iar dvs, dle Vascu, mai bine rămâneți la articole pe tema leadership, sunt absolut convinsă că acolo sunteți competent.
    • Like 4
    • @ Delia MC
      Vladov Vladov check icon
      Chiar sunt de acord intrutotul cu sustinerile dvs.
      Dar as vrea sa luati in considerare si abordarea mea, care nu o contrazice cu nimic pe a dvs., dar are alta tema...

      Sau poate ne lamureste chiar autorul care este mesajul real al articolului dansului....??? Daca nu suntem prea pretentiosi...
      • Like 0
  • check icon
    Ceva mai penibil n-am citit de mult timp !... Cum poți să faci așa o paralelă ? Ori n-ai trăit pe vremea aia, ori ești dus cu capul, ori ai scris la comandă. Rușine, republica.ro !
    • Like 4
  • Filbert check icon
    Sentimentul umilintei e de preferat sentimentului sufocarii si luptei pentru fiecare gura de aer, lupta dusa de tine sau de altcineva. Da, surpriza!, trebuie sa ne pese si de ceilalti...
    Sentimentul umilintei e de preferat celor 20 de mii de morti din lunile Octombrie si Noiembrie si a altor zeci de mii vindecati insa ramasi cu sechele pentru tot restul vietii.
    • Like 5
  • Aiurea. Cum sa comparati aceste doua lucruri? De unde si pana unde umilinta sa prezinti codul QR? DIMPOTRIVA! A prezenta codul QR in situatia sanitara de razboi in care ne aflam inseamna corectitudine si civilizatie!!! Cei care sugereaza ca ar fi o umilinta sunt manipulati de cei care vor sa submineze autoritatea guvernelor actuale pentru a provoca haos! Un haos de care cineva stie sa profite: dezbina si stapaneste.
    • Like 7
  • cox check icon
    Domnule Vascu, ați stat mult să scoateți asemenea gogomănie ca articolașul ăsta stupid? Bateți câmpii despre două lucruri total diferite și le trageți de păr să la alipiți, doar-doar o ieși ceva. Mai aveți elucubrații din astea?
    • Like 8
  • Nume check icon
    Este discutabil acest certificat verde dar comparația cu ce s-a întâmplat în comunism este complet greșita. De aceea acest articol pare din ciclul hai sa scriem un articol ca ne plictisim ca nu mai putem sa mergem la mall ca ne cer nesimtitii ăștia certificatul verde. Eu înțeleg libertatea de exprimare, dar poate totuși cineva ar trebuie sa citească articolele înainte pentru ca nu este vorba numai de autor - reputația lui este problema lui - ci și a celor care găzduiesc și promoveze astfel de articole.
    • Like 9
  • check icon
    Comparație aiurea-n tramvai.
    Vouă, ăștia "umiliți", nici o secundă nu v-a trecut prin cap că vaccinarea asta chiar are un rost. Dar dacă norodul ar fi lăsat să se desfășoare cum vrea fiecare, tot voi ați fi primii care ar urla ca din gură de șarpe "dar, vaiii, guvernul nu face nimic să protejeze cetățenii!!".
    • Like 9


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult