Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

La mitingul AUR, tricolorul a fost aruncat și abandonat pe caldarâm

protest aur - tricolor

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În timpul mitingului antivaccinist din București de acum câteva zile, un steag tricolor a fost aruncat pe jos în zona cartierului Cotroceni. Drapelul tricolor purtat de cineva care făcea parte din hoardele AUR-iste a fost abandonat pe stradă, fiind apoi ridicat și preluat de un echipaj al Jandarmeriei Române. A ridica steagul căzut echivalează, în tradiția lungă, cu onoarea recuperată de reluarea luptelor și a războiului. Năucitor este faptul că steagul tricolor a fost aruncat și abandonat pe caldarâm de vreun vajnic membru al acestor hoarde radical naționaliste, dar mai ales antieuropene. În loc să fie purtat cu sacralitate patriotică, așa cum se pretind auriștii, în frunte cu insul George Simion (cu experiențe și practici kaghebiste din frageda „tinerețe revoluționară”), drapelul tricolor a fost abandonat, fapt ce echivalează falsul patriotism și falsul naționalism al AUR.

Ei sunt descendenții PRM-ului vadimist, ai AUR-ului ardelean, ai PUNR-ului și ai tuturor aberațiilor naționalismului integral care s-a dovedit a fi atât de păgubos pentru România. Ei sunt aidoma acestor strămoși ai lor care, după ce au etalat tricolorul chiar și pe cutiile de gunoi din orașul Cluj-Napoca (gesturi similare am văzut în aceea perioadă și în vămile Republicii Ungare de la granița cu România, unde erau bănci vopsite în tricolorul maghiar, piros-fehér-zöld, destinate odihnei cetățenilor trecători prin vamă), au dispărut dintr-o dată după anul 2000, în urma unei adevărate comenzi militare lansate discret în spațiul public. M-am întrebat atunci unde sunt „adevărații” patrioți, „unde sunt cei care nu mai sunt?”.

Tricolorul nostru este un simbol al identității și mândriei naționale, poartă în el culori solare, ca de altfel și tricolorul maghiar. Culorile tricolorului transmit în mod senin și nesmintit cultul ancestral al soarelui, românii fiind un popor solar, echilibrat, închinător astrului ce dă viață lumii. Noi nu am incorporat în simbolistica noastră etnică stelele sau steaua în patru - cinci colțuri, pentru că acestea sunt simboluri nocturne, tenebroase. Comunismul a sacralizat „Steaua roșie de rubin / Care arde pe Kremlin”, în umbra căreia s-au comis crime colective, genocide, în războiul nocturn al luptei de clasă. Drapelul nostru național este un simbol al vieții, al dinamismului și optimismului poporului român. Nu am înțeles niciodată de ce tricolorul de dimensiuni ample este întins pe clădiri publice, inclusiv pe clădirea Guvernului României, în mod excesiv și plin de impietate. Un astfel de tricolor întins ne trimite cu gândul la catafalcul diverselor personalități ale căror sicrie sunt acoperite cu tricolor. Tricolorul în vânt, fâlfâind, exprimă viața și trăirile unui popor, mândria și demnitatea lui, și nu moartea sau sentimente funeste. O televiziune comercială a organizat un concurs de realizare a celui mai mare tricolor, nemaiîntâlnit până atunci, care a intrat în cartea recordurilor. Era vorba de inși organizatori ai acestui eveniment „electric” cu minte puțină și cu școală proastă, care au transmis în direct întinderea tricolorului de un hectar. 

La 1918, femeile din satele Transilvaniei și Banatului au țesut cu maximă pietate steaguri tricolore pentru a fi purtate de „bărbați de încredere”, delegați la Alba Iulia. Era vorba, atunci, de o demnitate și de o mândrie regăsite într-un moment istoric de excepție.

Deșănțarea, lipsa de „frână” din manifestările patriotice, precum cele din mitingul aurist, în care mareea de steaguri s-a prăbușit prin abandonarea drapelului aruncat pe caldarâm, pot fi similare stelei comuniste (stelele nu se văd decât noaptea), față de care umorul românesc prezent în folclorul anticomunist s-a raportat cu cenzură și cu critică: „Câte stele sunt pe cer / Toate pân-la ziuă pier / Numai una ca o proastă / Șade pe uzina noastră”. Muncitorul de atunci, autorul poet al unei astfel de versificații ironice, a făcut apoi ani grei de închisoare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Wow un steag pierdut. Ce stire , ce senzational. Dar o fi mai bine oare cand PSD si PNL se cacă metaforic pe tara si pe drapel? Tare important ii ca vre-un copil si-a pierdut steagul pe drum. Tu ai fost sa vezi cum arata dupa un miting proPNL sau proPSD? Au fost votat democratic de romani. Daca au fost votat de romanii prosti , acei romani "prosti" ii rezultatul politicilor educationale din ultimii 35 de ani. La politicieni le place sa aiba votanti "prosti" , fara simt civic si critic , dar se supara rau cand apar partide gen AUR. Sa se investeasca in educatie ( in educatie , nu doar in salarii) , si poate in 35 o sa vedem o schimbare in bine . AUR ii doar un barometru pentru esecul celorlalte partide , pentru proasta guvernare , cu tot cu propaganda in care se baga bani cu nemiluita , in loc sa se ocupe de lucruri cu adevarat importante: educatie , sanatate , infrastructura , etc.
  • Like 0
 • Asta este turma de imbecili, sustinatorii unei haite de maidanezi, doritoare sa paraziteze societatea ocupand functii inalte in stat, cat mai inalte. Astia indraznesc sa conteste tot: oricare presedinte ce nu este excretat de plaga purulenta a lor, oricare p.m. idem, oricare guvern asijderea. Mitingistii, adusi cu arcanul dupa ce au fost indobitociti de discursurile calpe ale leaderilor aur, niste derbedei rau intentionati.
  • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Corina check icon
   Da, țintesc funcții înalte ca să ne conducă. Discreționar și primitiv, că altfel cum? Mi-a rămas în minte aluzia psihiatrului Gabriel Diaconu că unii lideri antivacciniști afiliați AUR sunt vaccinați, de fapt, și cei care au acces la baza de date știu. Amăgirea asta criminală ar trebui dată în vileag. E prea de tot.
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult