Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

La noi, unii strigă că „nu stau la coadă cu proștii”. Fondatorul IKEA și-a trăit toată viața în modestie și cumpătare

Ingvar Kamprad

Am văzut zilele trecute un documentar despre viața celui ce a fondat IKEA, suedezul Ingvar Kamprad și m-a impresionat profund. Adevărul este că am o pasiune să citesc cărți sau să văd documentare despre oameni excepționali, care au realizat ceva în viața lor într-un anumit domeniu de activitate.

Acest suedez și-a început afacerile la 17 ani vânzând chibrituri, felicitări și alte flecuștețe și a ajuns să fie cel mai bogat om din Suedia și unul din cei mai bogați oameni din lume. Mi-a plăcut și m-a fascinat drumul lui spre succes, tenacitatea, voința, dar i-am admirat modestia și cumpătarea.

Era în ultimii ani de viață. S-a retras în satul natal, Agunnaryd, după ce locuise vreo patruzeci de ani în Elveția. Conducea o mașină veche de șaisprezece ani. Mergea la PECO-ul din sat și stătea de vorbă cu oamenii. Era singură instituție publică din satul acela izolat. El a fost cel care i-a sfătuit pe proprietarii PECO-ului să facă și o cafenea alături, să lărgească o terasă, și tot el le spunea că un anumit produs e prea scump. Proprietarii i-au urmat sfaturile și vorbeau în film cu căldură și drag despre bătrânul modest ce le-a trecut pragul des în ultimii ani de viață.

...

La câteva zile după ce am văzut documentarul, citesc știrea că fiul lui Adi Mutu face un scandal monstru la spital că nu este tratat preferențial și strigă: „Eu nu stau la coadă cu proștii!”

Și, dacă ai fi avut realizări mai mari decât petreceri în cluburi și tatuaje pe corp, dacă erai om nu strigai așa ceva. Cum s-a născut generația asta zgomotoasă și cu pretenții, dar fără nicio realizare mare, ci doar meritul de a fi fiul cuiva!?

Știu și mi se confirmă încă o dată că oamenii cu adevărat valoroși sunt modești, pășesc pe pământ cu sfială, au înțeles viața ca pe un dar de la Dumnezeu și nu vor să risipească acest dar și alții fără nicio realizare, goi pe dinăuntru, simt că există doar dacă fac zgomot și jignesc. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Crayven check icon
    Bosorogul "cumpatat" a fost un pic nazist la vremea lui, asya asa ca fapt divers si e un fel fratii Micula.
    Alti "investitori suedezi".
    De curiozitaye, cautati de unde isi ia lemnul IKEA si de ce toti ecologistii urla ca e un escroc.

    Mai nou Republica face reclama sobolanilor nazisti si nu stiam eu???
    • Like 0
  • Tipul se pare ca a fost modest si cumpatat. Dar a sa companie Ikea e faimoasa ca isi stoarce furnizorii pana la ultima picatura iar amaratii raman fara profit. La fel ca alte multe alti retaileri internationali (iar aici chiar stiu despre ce vorbesc).
    • Like 0
  • Fortuna check icon
    Un prieten care a lucrat cu IKEA in Romania mi-a povestit o scena amuzanta. Holul hotelului Athenee Palace. Roiuri de domnisoare cu ochii cit roata carului dupa ocazii au trecut cu privirea peste cei doi domni care isi asteptau linistiti masina. "Little did they know", cum se spune, ca unul din cei doi, batrinelul imbracat modest, era la data respectiva cel mai bogat om din lume.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Cum s-a nascut aceasta generatie? Pai foarte simplu, noi am nascut-o din mediocritatea noastra. Pentru ca suntem o natie esuata la toate capitolele. Pentru ca noi am acceptat alte valori decat cele obisnuite, pentru ca dam bani pe revistele de scandal - pentru ca au poze si nu trebuiesc citite - ca sa vedem numai dezmat, promiscuitate si valori discutabile.
    • Like 3
  • Filbert check icon
    Ce naste din Mutu, nesimtire duhneste. Lipsa educatiei e trasatura de familie, se mosteneste.
    • Like 4
  • Cum se numeste documentarul?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult