Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

La o școală primară, copiii au început să mă întrebe despre Călin Georgescu. Cum ne protejăm mințile de manipulare și fake news

O nouă reformă a Educației? Iată ce aștept eu de la școala românească

Întunericul nu mai e negru, astăzi are sunet și culoare și îi afundă pe cei care se aruncă, dar nu știu să înoate. Întunericul are multe mărci înregistrate azi, poate fi Facebook, poate fi TikTok, poate fi un canal TV, atâta vreme cât ele vin însoțite de ignoranță, de lipsa educației media, de incapacitatea de a discerne informația falsă de cea adevărată, de setea de senzaționalism coroborată cu lipsa simțului critic. Întunericul poartă multe nume și e mai la modă ca niciodată.

Când au început să guste din plăcerile simple ale marelui Internet, părinții mei au început să se piardă în marea de informații. De unde știi care e adevărată și care e falsă? Adesea, tata îmi împingea pe tavă „adevăruri politice” controversate, iar când îl întrebam de unde are această informație îmi răspundea vag: de pe net sau de la televizor.

Și nu doar generația care a crescut cumpărând ziare de la chioșc se confruntă cu această confuzie - dacă am citit sau am văzut cu ochii mei, înseamnă că există, mai ales dacă „a fost la știri”.

Sursa informației nu este expusă decât rareori unei analize privind credibilitatea. Foarte puțini oameni verifică o informație.

I-am spus tatei de regula verificării unei informații din trei surse. Le-am povestit despre regula celor trei surse și unor copii de școală primară care au început să îmi pună întrebări despre Călin Georgescu, în febra alegerilor din noiembrie. Părea, pentru unii, un soi de magie acest adevăr care trebuie, de cele mai multe ori, căutat, pentru că nu e o regulă ca lucrurile să vină așa, de-a gata, ca Moș Crăciun pentru cei mici sau ca moartea pentru cei în toată firea. Problema e că sursele de ştiri false au devenit atât de numeroase, încât regula celor trei surse e posibil să se clatine serios acum. Şi atunci gândirea critică e cea care trebuie antrenată mai mult.

Am văzut oameni din toate categoriile sociale care au rostogolit imagini sau știri false în ultimele două luni, mai mult ca oricând. Am început să privesc mai mult la TV, urmărind canale devenite instrumente de manipulare în masă, pentru că am realizat că în timp ce eu stau departe de ele, lumea din jurul meu se schimbă, influențată de astfel de realități fabricate. M-am străduit să înțeleg alegerile stranii ale oamenilor de lângă mine și să înțeleg mai profund și cauzele care ne fac să fim atât de departe unii de ceilalți, în ciuda faptului că dorințele noastre nu diferă atât de mult.

Istoria ne arată că omul, în ciuda pretențiilor noastre de homo sapiens, de ființă care se deosebește de animale prin discernământ, acționează, de fapt, prea mult pe fondul instinctelor și lăsându-se pradă emoției. Avem, de fapt, o fragilitate imensă.

Am trăit decenii de liniște, de creștere economică și stabilitate pe plan mondial și totuși acest fragment al echilibrului este doar o etapă pe scara marilor evenimente. Omul se hrănește din propriile-i neliniști mai mult decât din propriile-i fericiri.

Și atunci când neliniștile și nefericirile lui găsesc o voce, omul se pierde în epifanie, chiar dacă e iluzorie. Dă click, like, share, dă volumul mai tare, se entuziasmează că îi este validată nemulțumirea și se aruncă în ape care par limpezi. Numai că ele se tulbură ușor și el nu mai vede, s-a afundat deja.

Mai necesară decât predarea în școli a istoriei comunismului e introducerea obligatorie a educației media în școli, a lecțiilor despre fake news, manipulare și dezinformare. Pentru că, dacă vrem ca istoria răului să nu ne prindă din nou în tăvălug, trebuie să știm cum să ne ferim mințile de întuneric. Și devine din ce în ce mai greu să știm cum să facem asta... și să vrem să o facem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur că, atât cei mici, cât și cei mari au nevoie să știe despre ake news, manipulare, dezinformare, dar toate acestea nu folosesc la nimic în lipsa cunoștințelor referitoare la subiectul manipulărilor. Cum poți identifica o știre falsă despre comunism, când nu știi adevărul despre comunism? Cum poți demonta miturile despre legionarism dacă nu știi istoria adevărată a acestei mișcări ? Cum poate să nu ți se umfle inima de mândrie când auzi că România e-n toate, e-n cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare, dacă nu știi nomic despre protocronism, despre protocronismul ceaușist? Ca să te poți descurca în junglele știrilor media și nu numai, ai nevoie de repere, care nu pot fi dobândite altfel decât prin educație, învățare și bun-simț .
    • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      pixel check icon
      puteți spune adevărul despre comunism? am mai întrebat pe cineva, pe aici, am primit doar o mare dezamăgire. sper să nu-mi livrați falsuri istorice, le știu alfabetic.
      • Like 0
    • @ Stroe Adriana
      @pixel
      Eu nu sunt istoric să pot sintetiza adevărul despre comunism, pot spune însă ce am trăit eu în comunism, de la colectivizarea forțată a țăranilor, până la foametea, frigul și frica din anii 80. Adevărul îl pot spune specialiștii: istorici, politologi, economiști, etc. fiecare pentru domeniul său. Am lucrat în domeniul monumentelor istorice și pot spune cum a fost distrusă o bună parte a moștenirii culturale a României în anii comunismului, din 1950 pînă în 1990, dar și o listă ar fi mult prea mare pentru spațiul de aici.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..când vine vorba de cei mici, cred că părinții le-ar face un bine dacă le-ar permite accesul neîngrădit la internet și rețele, abia după o vârstă care presupune dobândirea unei educații minimale și, pe cale de consecință, a unui discernământ minim.

    Câd despre epifanii.. Atât realitatea de care suntem conștienți, ca și visele, sunt rodul unor procese care se desfășoară în creier.
    Fiecare are realitatea lui, chiar dacă există un numitor comun care definește o realitate foarte puțin diferită, pentru majoritatea indivizilor.

    Există însă și excepții care confirmă regula. Au fost și sunt persoane care percep o realitate sensibil diferită de cea a majorității.
    Sunt persoane care au avut (sincer..) parte de epifanii sau de întâlniri cu extratereștri sau OZN-uri.
    Creierul lor a produs respectiva realitate, care pentru noi ceilalți pare mai degrabă un vis.

    Fără a intra în detalii, adevărul e că realitatea pe care, unii sau alții, o percepem nu este decât o proiecție a unei realități obiective, care depășește capacitatea noastră mentală și senzorială.
    Ea este filtrată de cele 5 simțuri, ale căror semnale sunt recepționate de creier, iar acesta adăugând și informația stocată în memorie, construiește în baza unor algoritmi cu care ne naștem o realitate în logica căreia trăim.
    • Like 1
  • Dumitru check icon
    În situația când nu vă aflați la această școală primară astăzi (15!),poate ajungeți în 15 iunie să le citiți din Glossă -M Eminescu;vor fi destui care să găsească răspunsul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult