Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

La un an după ce a fost premiat la Berlin, filmul „Touch me not” ajunge în România. Adina Pintilie: Am încredere în publicul de la noi din țară

Adina Pintilie

Foto: IMDB

După ce anul trecut lua „Ursul de Aur” la Berlin, filmul „Touch me not”, regizat de Adina Pintilie, ajunge, din 15 martie, în cinematografele din România. Pelicula a stârnit controverse atât în străinătate, cât și în țară, iar unii spectatori s-au declarat șocați de felul în care este prezentată sexualitatea și au ieșit din sală. 

„A trecut un an în care am călătorit cu filmul peste tot în lume. A fost lansat în Germania, Franța, Austria, UK, Slovacia, polonia, Grecia. În ianuarie am fost cu elpentru relansare în SUA. Am creat conceptulăsta de dezbatere deschisă, prin care am încercat să oferim publicului șansa de a discuta direct cu protagonișttii filmului. Sunt personalități foarte complexe, mulți sunt activițti pentru drepturile omului cu un discurs progresist despre temele din film, corpul, intimitatea, sexualitatea”, a povestit regizoarea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Nu are emoții în legătură cu felul în care ar putea reacționa publicul din România, „Am încredere în publicul din România. Am ieșit cu filmul în România până acum am avut 5 proiecte speciale la festivaluri și publicul a fost foarte deschis, foarte interesat de discuția asta. Am simțit din conversații că e o discuție necesară. Ne e foarte greu să vorbim despre sexualitate, dar este o discuție necesară. La TIFF am avut dezbaterea Politicile corpului, cu personajele într-un slot separat de proiecțiile principale și a fost plin. Înseamnă că e o discuție care îi interesează. Fenomenul ăsta s-a întâmplat peste tot unde am fost”, a spus Adina Pintilie.

Potrivit acesteia, există în film mai multe praguri peste care unii spectatori nu pot să treacă. „Sunt anumite momente în film dificil de văzut. Nu dau o șansă, nu trec de ele. Prima dată când apare Christian (n.r. unul dintre personaje, care are o dizabilitate ) în film, pentru mulți oameni acolo e o barieră. Nu sunt foarte mulți de fapt (n.r. cei care ies din sală). Ajută foarte mult faptul că îl văd înainte de proiecție și spune câteva cuvinte. Când intri în film după ce l-ai cunoscut prima oară nu mai e atât de puternic ca atunci când nu l-ai cunoscut înainte”, a explicat ea.

Până acum, mama Adinei Pintilie nu a văzut filmul, urmează să o facă pe 15 martie. Ce reacție crede regizoarea că va avea? „Am mai făcut filme dificile”, spune ea.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată la Digi24, sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult