Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La un an după ce a fost premiat la Berlin, filmul „Touch me not” ajunge în România. Adina Pintilie: Am încredere în publicul de la noi din țară

Adina Pintilie

Foto: IMDB

După ce anul trecut lua „Ursul de Aur” la Berlin, filmul „Touch me not”, regizat de Adina Pintilie, ajunge, din 15 martie, în cinematografele din România. Pelicula a stârnit controverse atât în străinătate, cât și în țară, iar unii spectatori s-au declarat șocați de felul în care este prezentată sexualitatea și au ieșit din sală. 

„A trecut un an în care am călătorit cu filmul peste tot în lume. A fost lansat în Germania, Franța, Austria, UK, Slovacia, polonia, Grecia. În ianuarie am fost cu elpentru relansare în SUA. Am creat conceptulăsta de dezbatere deschisă, prin care am încercat să oferim publicului șansa de a discuta direct cu protagonișttii filmului. Sunt personalități foarte complexe, mulți sunt activițti pentru drepturile omului cu un discurs progresist despre temele din film, corpul, intimitatea, sexualitatea”, a povestit regizoarea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Nu are emoții în legătură cu felul în care ar putea reacționa publicul din România, „Am încredere în publicul din România. Am ieșit cu filmul în România până acum am avut 5 proiecte speciale la festivaluri și publicul a fost foarte deschis, foarte interesat de discuția asta. Am simțit din conversații că e o discuție necesară. Ne e foarte greu să vorbim despre sexualitate, dar este o discuție necesară. La TIFF am avut dezbaterea Politicile corpului, cu personajele într-un slot separat de proiecțiile principale și a fost plin. Înseamnă că e o discuție care îi interesează. Fenomenul ăsta s-a întâmplat peste tot unde am fost”, a spus Adina Pintilie.

Potrivit acesteia, există în film mai multe praguri peste care unii spectatori nu pot să treacă. „Sunt anumite momente în film dificil de văzut. Nu dau o șansă, nu trec de ele. Prima dată când apare Christian (n.r. unul dintre personaje, care are o dizabilitate ) în film, pentru mulți oameni acolo e o barieră. Nu sunt foarte mulți de fapt (n.r. cei care ies din sală). Ajută foarte mult faptul că îl văd înainte de proiecție și spune câteva cuvinte. Când intri în film după ce l-ai cunoscut prima oară nu mai e atât de puternic ca atunci când nu l-ai cunoscut înainte”, a explicat ea.

Până acum, mama Adinei Pintilie nu a văzut filmul, urmează să o facă pe 15 martie. Ce reacție crede regizoarea că va avea? „Am mai făcut filme dificile”, spune ea.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată la Digi24, sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult