Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

La un an după ce a fost premiat la Berlin, filmul „Touch me not” ajunge în România. Adina Pintilie: Am încredere în publicul de la noi din țară

Adina Pintilie

Foto: IMDB

După ce anul trecut lua „Ursul de Aur” la Berlin, filmul „Touch me not”, regizat de Adina Pintilie, ajunge, din 15 martie, în cinematografele din România. Pelicula a stârnit controverse atât în străinătate, cât și în țară, iar unii spectatori s-au declarat șocați de felul în care este prezentată sexualitatea și au ieșit din sală. 

„A trecut un an în care am călătorit cu filmul peste tot în lume. A fost lansat în Germania, Franța, Austria, UK, Slovacia, polonia, Grecia. În ianuarie am fost cu elpentru relansare în SUA. Am creat conceptulăsta de dezbatere deschisă, prin care am încercat să oferim publicului șansa de a discuta direct cu protagonișttii filmului. Sunt personalități foarte complexe, mulți sunt activițti pentru drepturile omului cu un discurs progresist despre temele din film, corpul, intimitatea, sexualitatea”, a povestit regizoarea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Nu are emoții în legătură cu felul în care ar putea reacționa publicul din România, „Am încredere în publicul din România. Am ieșit cu filmul în România până acum am avut 5 proiecte speciale la festivaluri și publicul a fost foarte deschis, foarte interesat de discuția asta. Am simțit din conversații că e o discuție necesară. Ne e foarte greu să vorbim despre sexualitate, dar este o discuție necesară. La TIFF am avut dezbaterea Politicile corpului, cu personajele într-un slot separat de proiecțiile principale și a fost plin. Înseamnă că e o discuție care îi interesează. Fenomenul ăsta s-a întâmplat peste tot unde am fost”, a spus Adina Pintilie.

Potrivit acesteia, există în film mai multe praguri peste care unii spectatori nu pot să treacă. „Sunt anumite momente în film dificil de văzut. Nu dau o șansă, nu trec de ele. Prima dată când apare Christian (n.r. unul dintre personaje, care are o dizabilitate ) în film, pentru mulți oameni acolo e o barieră. Nu sunt foarte mulți de fapt (n.r. cei care ies din sală). Ajută foarte mult faptul că îl văd înainte de proiecție și spune câteva cuvinte. Când intri în film după ce l-ai cunoscut prima oară nu mai e atât de puternic ca atunci când nu l-ai cunoscut înainte”, a explicat ea.

Până acum, mama Adinei Pintilie nu a văzut filmul, urmează să o facă pe 15 martie. Ce reacție crede regizoarea că va avea? „Am mai făcut filme dificile”, spune ea.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată la Digi24, sâmbăta și duminica, de la ora 13:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult