Foto: Alessandra Merlo /Alamy / Profimedia
Este trist că anumite categorii profesionale din piață consideră că merită pensii speciale de ordinul miilor de euro sau chiar zecilor de mii de euro după stagii de muncă incomplete.
Nu văd sărăcia din jur, nu văd copiii cu aripile tăiate din zonele defavorizate, nu-i văd pe ceilalți bătrâni ai țării, care trăiesc de la o lună la alta și cântăresc dacă să-și cumpere sau nu o pâine.
Ce statură morală are un magistrat ieșit din sistem la 46-48-50-55 de ani (cu pensia mai mare decât salariul) și de ce ar trebui să avem încredere în el să judece dosarele societății și să împartă dreptatea? Mai ales când un astfel de magistrat eșuează în cea mai simplă judecată, cea a bunului simț - „cum să am pensie mai mare decât salariul, cum să ies la pensie mai devreme decât stagiul obligatoriu de cotizare? Cum să iau atâția bani pe lună, în timp ce alții mor de foame, nu merg la școală, nu au bani să meargă la spital?”.
Cum pot anumite categorii sociale să trăiască cu gândul că sacrifică viitorul copiilor, generațiilor tinere, riscând, prin pensiile injuste, să lase România fără bani de investiții (infrastructură, spitale) din PNRR.
Ce încredere să avem într-un angajat al Ministerului Apărării, sau al MAI, sau al unui serviciu secret că păzește țara, când de fapt nu se dă în lături de la a o jefui la drumul mare, printr-un câștig nemeritat (ieșire din sistem înainte de vârsta celorlalți, cu pensie mai mare decât salariul?).
Se plâng liderii politici că reforma pensiilor speciale, împărțirea banilor mai echitabil, scăderea veniturilor celor care iau bani de la buget în sume aberante ar duce la o hemoragie în sistem - ne-ar pleca magistrații, soldații, angajații din serviciile secrete, polițiștii.
Să fie asta o temere întemeiată?
Și dacă ar pleca de la stat unde e călduț și bine, unde ar „risca” să vină? În privat? „Riscă” să plece în străinătate? „Riscă” să se apuce de antreprenoriat?
Dacă da, care e problema să primească zona privată o infuzie de creiere din aceste sectoare?
Dar v-ați întrebat dacă ar fi suficient de pregătiți pentru a se ridica la nivelul așteptărilor din economia particulară?
Mai au idee judecătorii și procurorii ce concurență acerbă este între avocați, că sunt unii care abandonează lupta pentru că nu au din ce trăi, că sunt alții care lucrează și abia au bani de covrigi, că e o bătălie continuă pentru un post la o casă mare de avocatură, că devii foarte greu asociat la un jucător important, după nopți și zile de muncă, ani la rând?
Oare oamenii aceștia de ce se fac procurori, judecători, polițiști, spioni sau cum le zice?
Doar pentru a avea perspectiva inechitabilă de a ieși la 44 de ani la pensie, cu pensie de câteva ori mai mare decât salariul din timpul activității? Nu-i mână nimic altceva în luptă? Dorința de a împărți dreptatea, dorința de a aplica legea, dorința de a apăra patria?
Fiecare pentru el, indiferent de riscuri, indiferent că în jur alții mor de foame.
Aceasta este legea care guvernează de 30 de ani țara.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
PS
De ce credeți că NATO vrea militari profesioniști? Pentru că , fiind bine plătiți, dotați, instruiți, sunt EFICIENȚI pe un eventual câmp de luptă! Pe logica dumneavoastră,
ar însemna să ne apărăm tara cu antrepenorii și angajații din privat! Sublim! Succes!
Ca sa ne scuzam spunem "comunismul este de vina". Polonia n-a avut si ea comunism?
Isi stie interesul de tara, de asta ii ajuta pe Ucrainieni cat de mult poate, dar le-a batut si obrazul pentru genocidul facut de ei impotriva polonezilor, la sfarsitul razboiului.
Romania parca traieste undeva in afara planetei asteia. Sigur ca avem conducatori pe care ii doare in cot de natie, treaba cu pensiile este cea mai la vedere. Dar de unde sa luam conducatori care sa dea un tel, in care sa credem, pe care si ei sa-l creada si sa-l respecte?
Vedem cum s-au irosit toate ocaziile din '90 incoace, cum buni romani si-au luat lumea in cap satui de exasperare.
Si numai daca te uiti un pic in istorie intelegi ce trebuie facut, ca sa reusesti.
unirea principatelor
independenta
Romania mare
S-au facut cu conducatori care nu aveau "pensii speciale" si care credeau in tara si poporul lor.
Apropos, oare de ce este mai special un magistrat decat femeia de serviciu de la Tribunal? De ce nu-i ajunge salariul care este oricum mult mai mare si nu se multumeste cu o pensie normala ca toata lumea. Toti suntem egali dar magistratii, serviciile special, etc sunt mai egali?
cum va asteptati ca cineva vazut cu sacii in caruta sa renunte de buna voie la acest "drept?!"
cei din USR (nu stiu daca toti) au renuntat la pensii speciale - dar aceea e de cateva mii de lei pe mandat. Maruntis pt un ales. As vrea sa vad pe cineva care renunta la pensii din alea frumoase, de la 10 mii de lei in sus.
Nu e echitabil ce se intampla in societate. Insa nu va asteptati ca cei care primesc pensiile speciale sa renunte la ele fara a fi fortati de lege.
Să fim bine înțeleși: NU sunt avocatul guvernanțelor nici în problema pensiilor imoral de mari și nemeritate și de fapt în nicio problemă. Consider că actualul guvern este mai prost și mai corupt și mai parșiv decât multe altele de până acum (fără să dețină însă recordul). Dar e clar că fiecare caută să fure cât poate și să facă și bani pentru partide. De asemenea caută, asemenea lui Johannis, să facă pe plac intereselor economice străine. Nemernicul de Virgil Popescu de aia e de neclintit de la ministerul energiei, fiindcă e ”util” unora acolo unde e. El favorizează cedarea resurselor și sifonarea banilor din domeniul energie, în special către firmele străine, ca de exemplu OMV. România nu prea mai produce nimic, iar când se face ceva totul e e pe furăciune (străini și români dându-și mâna în acest scop). În aceste condiții faptul că societatea civilă e fixată doar pe ideea inechităților (reale) din domeniul pensiilor, pare ridicol. Să privim puțin retrospectiv.
La început au existat doar pensiile militare de stat, am impresia că de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ba chiar, din câte știu, pe atunci nici nu existau altfel de pensii, deloc. Se considera, pe bună dreptate, că militarii sunt o categorie profesională într-adevăr specială, în sensul bun al cuvântului. Ei nu sunt liberi să ffacă ce vor, ca alte categorii profesionale. Sunt prezenți la datorie 24/24, 7/7 și chiar după pensionare, până la o anumită vârstă au obligații militare. Aceste pensii militare de stat au existat deci, de atunci, în toate regimurile, inclusiv în comunism. De asemenea există și în celelalte țări NATO (nu știu dacă în toate). În aceste condiții să se creeze o isterie împotriva pensiilor MILITARE (vorbesc doar despre astea) e o ticăloșie. Fiindcă nu la militari a apărut aspectul imoral al pensiilor. Ideea e că, uitându-se la militari, o serie de alte categorii profesionale au vrut și au obținut pensii pe principii asemănătoare militarilor, dar mult mai mari, cu privilegii mult mai multe și mai ales NEMERITATE. Plus vârsta de pensionare mică. Dacă la militari pensionarea mai devreme are sens, fiindcă nu-i mai poți cere unui om între 2 vârste să mai poate fi apt pentru serviciul militar, totuși la magistrați nu există problema asta. Pot foarte bine să-și exercite meseria (și poate chiar mai bine) procurorii și judecătorii în vârstă. Dar de ce să aibă și ei pensii speciale ca militarii, din bugetul ministerului și nu de la Casa de Pensii, după contributivitate? Și mai ales de ce să aibă aleșii locali și parlamentarii pensii de la buget, necontributive? Toate astea sunt imorale, nedrepte. Au pornit toți ăștia de la exemplul pensiilor militare și au făcut un mare rahat. Iar acum suferă și militarii pe nedrept că lumea îi urăste pe toți, la grămadă, în mod nedrept.
Dvs. chiar credeți că pe republica.ro NU sunt campanii de presă dirijate pe subiectele ”care trebuie”. Era o observație, nu o întrebare. Credeți că toți acești ”contributori” (fără excepție), în special cei cu notorietate, sunt niște îngerași candizi, fără niciun interes pragmatic sau chiar direct pecuniar. Sunteți în acest caz foarte simpatic.
Iar cu pensiile militare e simplu. Cine le-a amestecat si le-a facut "speciale" a stiut ce face...
E clar ca sistemul e prost conceput, ca trebuie reformat si e si mai clar ca nu se vrea; guvernul prefera sa renunte la miliarde bune din PNRR doar ca sa apere interesele catorva zeci de mii de lepre.
De ce face asta ? Pai cardasia e mare cat casa poporului; cum se spune, se tin de barbison unul cu altul; daca unul ii da drumul celuilalt atunci cade si el. Simplu
sau contabilii de la parlament cu pensii speciale. Au grija liderii de sindicat să-i bage în oala pe toți până când acestor pensii speciale să le fie alocate mai multe fonduri decât întreg bugetul alocat cercetării de exemplu. Singurul criteriu care ar trebui luat în calcul pentru militari ar fi doar vârstă de pensionare și doar pentru cei din teatrele de operațiuni atât. Nu ai participat la războaie te pensionezi la 65 de ani ca toată lumea. Am văzut generali americani în vârstă prezenți în războaie cumplite în timp ce birocrați sau muzicanți din armata si poliție la noi se pensionează la 45 de ani. Suntem armata si politia cu cei mai mulți generali din lume raportat la numărul trupelor. Cui nu-i convine e liber să-și aleagă altă meserie că armata nu mai e obligatorie. Referitor la luptele de strada din Franța pentru mărirea cu 2 ani a vârstei de pensionare adică de la 62 la 64 în timp ce la noi e deja 65 deși durata medie de viață le ei e de 83 de ani în timp ce la noi e doar de 74. Macron are dreptate cu legea respectivă când Franța are o datorie de peste 120 % din PIB și fiind în zona euro risca sa nu mai poată plăti pensiile deloc decât prin vânzarea activelor statului fapt care nu se va întâmpla ca la noi. Noi nefiind în zona euro avem un prag mult mai mic de doar 60 % din PIB spre care ne îndreptăm cu viteză după care nu ne vom mai putea împrumuta și se vor opri toate pensiile și cheltuielile sociale sau vor începe vânzările de păduri, lacuri, munți că noi nu mai avem companii de telecom , insule și flotă comercială ca Grecia.