Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lacomii: ei sunt „specialii” României

barbat pe strada

Foto: Alessandra Merlo /Alamy / Profimedia

Este trist că anumite categorii profesionale din piață consideră că merită pensii speciale de ordinul miilor de euro sau chiar zecilor de mii de euro după stagii de muncă incomplete.

Nu văd sărăcia din jur, nu văd copiii cu aripile tăiate din zonele defavorizate, nu-i văd pe ceilalți bătrâni ai țării, care trăiesc de la o lună la alta și cântăresc dacă să-și cumpere sau nu o pâine.

Ce statură morală are un magistrat ieșit din sistem la 46-48-50-55 de ani (cu pensia mai mare decât salariul) și de ce ar trebui să avem încredere în el să judece dosarele societății și să împartă dreptatea? Mai ales când un astfel de magistrat eșuează în cea mai simplă judecată, cea a bunului simț - „cum să am pensie mai mare decât salariul, cum să ies la pensie mai devreme decât stagiul obligatoriu de cotizare? Cum să iau atâția bani pe lună, în timp ce alții mor de foame, nu merg la școală, nu au bani să meargă la spital?”.

Cum pot anumite categorii sociale să trăiască cu gândul că sacrifică viitorul copiilor, generațiilor tinere, riscând, prin pensiile injuste, să lase România fără bani de investiții (infrastructură, spitale) din PNRR.

Ce încredere să avem într-un angajat al Ministerului Apărării, sau al MAI, sau al unui serviciu secret că păzește țara, când de fapt nu se dă în lături de la a o jefui la drumul mare, printr-un câștig nemeritat (ieșire din sistem înainte de vârsta celorlalți, cu pensie mai mare decât salariul?).

Se plâng liderii politici că reforma pensiilor speciale, împărțirea banilor mai echitabil, scăderea veniturilor celor care iau bani de la buget în sume aberante ar duce la o hemoragie în sistem - ne-ar pleca magistrații, soldații, angajații din serviciile secrete, polițiștii.

Să fie asta o temere întemeiată?

Și dacă ar pleca de la stat unde e călduț și bine, unde ar „risca” să vină? În privat? „Riscă” să plece în străinătate? „Riscă” să se apuce de antreprenoriat?

Dacă da, care e problema să primească zona privată o infuzie de creiere din aceste sectoare?

Dar v-ați întrebat dacă ar fi suficient de pregătiți pentru a se ridica la nivelul așteptărilor din economia particulară?

Mai au idee judecătorii și procurorii ce concurență acerbă este între avocați, că sunt unii care abandonează lupta pentru că nu au din ce trăi, că sunt alții care lucrează și abia au bani de covrigi, că e o bătălie continuă pentru un post la o casă mare de avocatură, că devii foarte greu asociat la un jucător important, după nopți și zile de muncă, ani la rând?

Oare oamenii aceștia de ce se fac procurori, judecători, polițiști, spioni sau cum le zice?

Doar pentru a avea perspectiva inechitabilă de a ieși la 44 de ani la pensie, cu pensie de câteva ori mai mare decât salariul din timpul activității? Nu-i mână nimic altceva în luptă? Dorința de a împărți dreptatea, dorința de a aplica legea, dorința de a apăra patria?

Fiecare pentru el, indiferent de riscuri, indiferent că în jur alții mor de foame. 

Aceasta este legea care guvernează de 30 de ani țara.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ZLK check icon
    Este greu cu ignoranții și sfidătorii de realitate! Desi cunoașteți că , cel puțin în MAI, nu se mai poate ieși la pensie la vârsta de 44 ani și nici cu o pensie mai mare decât salariul încasat,continuați cu această propagandă de subminare, slăbire a familiei ocupaționale Apărare,Ordine Publică și Securitate Națională! Este greu și aproape plictisitor să repetăm aceleași argumente, justificări, temeiuri pentru pensia militară/ocupațională. Deși vă apreciez ca fiind mult peste media jurnaliștilor, mă văd nevoit să constat limitarea dumneavoastră în ceea ce privește acest subiect! Acum, nu știu dacă această limitare este una naturală sau impusă de propagandă! Dacă este una naturală o înteleg! Și o înțeleg pentru că știu că nu aveți cum să ne iubiți, cât timp nu ați trăit clipe, momente, situații trăite de noi. Dar dacă este una impusă și acceptată, atunci este cazul să stingeți lumina, să incuiați și să vă lăsați de jurnalism! Și asta pentru că impartialitatea s-a desprins din cărarea dumneavoastră, iar un jurnalist părtinitor este nefolositor societății! Vă doriți cu ardoare sa venim în economia privată? Modificați Statutul Polițistului, inlăturați incompatibilitățile și interdicțiile de la debutul în carieră și mai vorbim peste 10-15 ani!
    PS
    De ce credeți că NATO vrea militari profesioniști? Pentru că , fiind bine plătiți, dotați, instruiți, sunt EFICIENȚI pe un eventual câmp de luptă! Pe logica dumneavoastră,
    ar însemna să ne apărăm tara cu antrepenorii și angajații din privat! Sublim! Succes!
    • Like 0
  • Exod din aceste zone de lâncezeală? Asta nu e o glumă bună, e o glumă proastă. Ce să facă acești indivizi, să schimbe un loc de cerșit cu altul? Hai să-i punem la încercare, acum e momentul. Merită să încercăm!
    • Like 0
  • Radu check icon
    Din pacate noi romanii nu mai avem un tel comun,suntem in degringolada. Ma intreb daca mai suntem o natiune. Si cand spun asta ma uit si la cei de pe langa noi, Ungaria, Polonia, care au un scop isi apara interesele de tara, au conducatori care fac asta si ei stau unit in spatele lor. La noi comportamentul este de tara invinsa (este adevarat ca am fost, dar altii au fost si mai invinsi si si-au revenit - cazul Germaniei).
    Ca sa ne scuzam spunem "comunismul este de vina". Polonia n-a avut si ea comunism?
    Isi stie interesul de tara, de asta ii ajuta pe Ucrainieni cat de mult poate, dar le-a batut si obrazul pentru genocidul facut de ei impotriva polonezilor, la sfarsitul razboiului.
    Romania parca traieste undeva in afara planetei asteia. Sigur ca avem conducatori pe care ii doare in cot de natie, treaba cu pensiile este cea mai la vedere. Dar de unde sa luam conducatori care sa dea un tel, in care sa credem, pe care si ei sa-l creada si sa-l respecte?
    Vedem cum s-au irosit toate ocaziile din '90 incoace, cum buni romani si-au luat lumea in cap satui de exasperare.
    Si numai daca te uiti un pic in istorie intelegi ce trebuie facut, ca sa reusesti.
    unirea principatelor
    independenta
    Romania mare
    S-au facut cu conducatori care nu aveau "pensii speciale" si care credeau in tara si poporul lor.
    Apropos, oare de ce este mai special un magistrat decat femeia de serviciu de la Tribunal? De ce nu-i ajunge salariul care este oricum mult mai mare si nu se multumeste cu o pensie normala ca toata lumea. Toti suntem egali dar magistratii, serviciile special, etc sunt mai egali?
    • Like 1
  • Daniel check icon
    Sunteți într-o mare eroare spunând că militarii încasează pensii mai mari decât salariul avut în activitate. Din 2017 odată cu OUG 59 niciun militar, polițist etc nu a încasat pensie mai mare decât salariul. Nu-i mai băgați pe toți în aceeași oală cu magistrații.
    • Like 0
  • exercitiu de imaginatie: cati dintre voi, cu legea in spate, ati renunta de buna voie la a primi bani mai multi la pensie, precum si la pensionarea mai devreme de termenul normal? oricat de morali v-ati crede, in situatia in care un om poate lua beneficii sau niste bani in plus, legal, ii va lua in 99% din cazuri.
    cum va asteptati ca cineva vazut cu sacii in caruta sa renunte de buna voie la acest "drept?!"
    cei din USR (nu stiu daca toti) au renuntat la pensii speciale - dar aceea e de cateva mii de lei pe mandat. Maruntis pt un ales. As vrea sa vad pe cineva care renunta la pensii din alea frumoase, de la 10 mii de lei in sus.

    Nu e echitabil ce se intampla in societate. Insa nu va asteptati ca cei care primesc pensiile speciale sa renunte la ele fara a fi fortati de lege.

    • Like 3
  • Nume check icon
    Statura morala...ce mai buna gluma din zilele acestea
    • Like 5
  • De acord că trebuie rezolvată odată problema inechităților strigătoare la cer din domeniul pensiilor. Dar voi cei de la republica.ro, lăsați-o mai ușor fraților cu propaganda asta bruxelleză. Într-adevăr acum e la ordinea zilei măgăria cu pensiile speciale, dar în lume mai e ceva la ordinea zilei: Franța care ”ia foc” datorită revoltelor masive ale populației împotriva guvernanților. Ori, republica.ro, cică un site de media ”quality” toacă concertat problema pensiilor speciale, dar ”mucles” total despre revoltele din Franța. De, ce să-i faci? Problema nereformaării pensiilor speciale e o temă potrivită pentru propaganda bruxelleză, dar revoltele din Franța ÎMPOTRIVA tendințelor de origine bruxelleză de a crește vârsta de pensionare, e un cartof fierbinte pentru propaganda de care ziceam.
    Să fim bine înțeleși: NU sunt avocatul guvernanțelor nici în problema pensiilor imoral de mari și nemeritate și de fapt în nicio problemă. Consider că actualul guvern este mai prost și mai corupt și mai parșiv decât multe altele de până acum (fără să dețină însă recordul). Dar e clar că fiecare caută să fure cât poate și să facă și bani pentru partide. De asemenea caută, asemenea lui Johannis, să facă pe plac intereselor economice străine. Nemernicul de Virgil Popescu de aia e de neclintit de la ministerul energiei, fiindcă e ”util” unora acolo unde e. El favorizează cedarea resurselor și sifonarea banilor din domeniul energie, în special către firmele străine, ca de exemplu OMV. România nu prea mai produce nimic, iar când se face ceva totul e e pe furăciune (străini și români dându-și mâna în acest scop). În aceste condiții faptul că societatea civilă e fixată doar pe ideea inechităților (reale) din domeniul pensiilor, pare ridicol. Să privim puțin retrospectiv.
    La început au existat doar pensiile militare de stat, am impresia că de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ba chiar, din câte știu, pe atunci nici nu existau altfel de pensii, deloc. Se considera, pe bună dreptate, că militarii sunt o categorie profesională într-adevăr specială, în sensul bun al cuvântului. Ei nu sunt liberi să ffacă ce vor, ca alte categorii profesionale. Sunt prezenți la datorie 24/24, 7/7 și chiar după pensionare, până la o anumită vârstă au obligații militare. Aceste pensii militare de stat au existat deci, de atunci, în toate regimurile, inclusiv în comunism. De asemenea există și în celelalte țări NATO (nu știu dacă în toate). În aceste condiții să se creeze o isterie împotriva pensiilor MILITARE (vorbesc doar despre astea) e o ticăloșie. Fiindcă nu la militari a apărut aspectul imoral al pensiilor. Ideea e că, uitându-se la militari, o serie de alte categorii profesionale au vrut și au obținut pensii pe principii asemănătoare militarilor, dar mult mai mari, cu privilegii mult mai multe și mai ales NEMERITATE. Plus vârsta de pensionare mică. Dacă la militari pensionarea mai devreme are sens, fiindcă nu-i mai poți cere unui om între 2 vârste să mai poate fi apt pentru serviciul militar, totuși la magistrați nu există problema asta. Pot foarte bine să-și exercite meseria (și poate chiar mai bine) procurorii și judecătorii în vârstă. Dar de ce să aibă și ei pensii speciale ca militarii, din bugetul ministerului și nu de la Casa de Pensii, după contributivitate? Și mai ales de ce să aibă aleșii locali și parlamentarii pensii de la buget, necontributive? Toate astea sunt imorale, nedrepte. Au pornit toți ăștia de la exemplul pensiilor militare și au făcut un mare rahat. Iar acum suferă și militarii pe nedrept că lumea îi urăste pe toți, la grămadă, în mod nedrept.
    • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Cu tot respectul Dle Cojocaru, dar nu prea vad legatura intre republica.ro si ...prefectura Parisului. Nu cred ca e un subiect ocultat de acest bolog si mai mult ca sigur va fi publicata o contributie; doar sa fie de calitate si sa aparà autorul
      • Like 3
    • @ KapetanMavromati
      Chiar sunt curios dacă va fi publicat vreun articol despre revoltele anti-sistem din Franța, într-un site puternic pro-sistem la modul general, precum republica.ro Poate va fi publicat ceva, nu zic nu, cu mândrie, în caz că mișcările din Franța eșuează, sau dacă situația se prelungește mult prea mult, dar altfel... niște jurnaliști ca lumea trebuiau de mult să percuteze la subiectele de ”breaking news” adevărate. Și acum mai e și subiectul despăgubirii agricultorilor români cu o sumă ridicol de mică de la Comisia Europeană. Să vedem dacă despre asta se va mai scrie câte ceva, că e un subiect foarte important și până acum s-a prezentat doar poziția lui Johannis, critică la adresa CE și corectă în fond. În schimb vedem subiecte de genul: pensiile speciale (N articole), religia în școală și la Bac (N articole), mici exemple mobilizatoare de antreprenoriat mărunt (N articole), energie verde etc etc. Adică temele ”corecte politic”. Dar dacă Dvs vă place asta și considerați că ăsta este jurnalism ”quality” și total nepărtinitor... e treaba Dvs. ce credeți.
      Dvs. chiar credeți că pe republica.ro NU sunt campanii de presă dirijate pe subiectele ”care trebuie”. Era o observație, nu o întrebare. Credeți că toți acești ”contributori” (fără excepție), în special cei cu notorietate, sunt niște îngerași candizi, fără niciun interes pragmatic sau chiar direct pecuniar. Sunteți în acest caz foarte simpatic.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Multumesc. Si dvs. :-)) chiar daca nu suntem de acord pe toate subiectele. Toate cele bune !
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Sunt cu totul de acord cu cele formulate. Un like.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dar atentie: nu toti purtatorii de haine militare. Sunt printre militari foarte multi generali caricaturali, care nu au habar de militarie. Si astia au pensiile si privilegiile cele mai mari.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Absolut. Un an jumate de serviciu militar indeplinit prin anii 80 la un nivel destul de inalt printre ei, m'a edificat pe deplin asupra capacitatilor si competentelor lor. Iar cei care au venit dupa 90 si au fost trecuti prin filtrul de triere cerut de Nato sunt putini. Dupa cum decurg lucrurile, de exemplu cred ca nivelul cadrelor din armata ucraineana il va depasi rapid pe cel de la noi
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mhai Nai check icon
      Doar ca "propaganda bruxelleză" referitoare la pensionarea francezilor nu e chiar cum spui. E simplu. Matematic.
      Iar cu pensiile militare e simplu. Cine le-a amestecat si le-a facut "speciale" a stiut ce face...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Mhai Nai check icon
      Despagubirea ridicol de mica pentru agricultura e deorece Daia. :)
      • Like 0
  • sheicu check icon
    Era o gluma in Academia Catavencu, referitoare la serialul Memorialul durerii, erau doi securisti care spuneau ca ar trebui sa faca si ei Memorialul durerii...in cur. Asa si in cazul acestor lepre.
    • Like 3
  • Nu ai sa intalnesti vreun individ, indiferent de functie si retributie care sa nu vrea mai mult, fara limita, supraevalund-u-si "valoarea, efortul si riscurile". sunt vinovati ei, parazitii "leaderi" de sindicate si nu in ultimul rand ci in primul guvernele incompetente, formate de partidele politice - adunaturi de hoti si derbedei care, in goana dupa voturi si pentru a se apara de toate ticalosiile, au permis unor jeguri corupte sa ceara si sa primeasca salarii, bonusuri enorme, total nemritate, sa iasa la pensie la varste tinere si sa primeasca pensii speciale sau de serviciu cu toate ca nu au facut nimic bun toata viata "profesionala". Oare, pe langa militarii ce au fost "in teatrele de operatiuni" cum le place unora sa spuna, primesc pensii de serviciu si generalul izmenelor oprea si generalul fierar betonist, bofasul ontanu si impertinentul i. nastase si altii multi ca ei. Si putorile din militie si fostii tortionari - astia s-a demascat ca da - si analfabetii de fosti activisti pcr? Numai cei ce i-au intretiut din munca lor nu. Nu vor indrazni actulii politicieni sa se atinga de paraziti. Au invatat "lectia" primita de basescu atunci cand a indraznit. Prefera sa renunte la banii din pnrr, bani care nu prea se pot fura si sa cheltuiasca din bugetul tarii pe care il pot subtiliza fara frica.
    • Like 4
    • @ Zugravu Mircea
      Bine spus. Sunt de acord ca unele pensii militare nu se pot incadra la speciale; dar in acelasi timp sunt multe gunoaie de cadre care profita la modul absolut nemeritat si odios de niste venituri sub titlul general de pensie militara; si pe deasupra mai au si prostul gust sa depaseasca in general varsta de 80-90 de ani; cum se spune, inseala statul de bani si pe Dumnezeu de zile.
      E clar ca sistemul e prost conceput, ca trebuie reformat si e si mai clar ca nu se vrea; guvernul prefera sa renunte la miliarde bune din PNRR doar ca sa apere interesele catorva zeci de mii de lepre.
      De ce face asta ? Pai cardasia e mare cat casa poporului; cum se spune, se tin de barbison unul cu altul; daca unul ii da drumul celuilalt atunci cade si el. Simplu
      • Like 3
    • @ KapetanMavromati
      Privilegiile creează cârdășie de aia trebuie desființate inclusiv pensiile militare speciale pentru că nu sunt pe contributivitate. Argumentele cu teatrele de operațiuni sunt doar praf în ochii contribuabililor care plătesc prin impozite aceste aberații. Au fost cam 2000 de participanți în teatrele de operațiuni dar sunt peste 150.000 de beneficiari de pensii speciale. La politie sunt prevazute niște sporuri și reduceri ale vârstei pentru cei din operativ ( adică din stradă) și șefii ii rotesc periodic în operativ și pe cei din birouri în ultimele luni de activitate pentru a incasa și ei drepturile care să le majoreze pensiile speciale. Un privilegiu va atrage întotdeauna un abuz. Așa apar muzicanții și sportivii cu grade militare asimilați participanților la teatrele de operațiuni. Așa apar și șoferii
      sau contabilii de la parlament cu pensii speciale. Au grija liderii de sindicat să-i bage în oala pe toți până când acestor pensii speciale să le fie alocate mai multe fonduri decât întreg bugetul alocat cercetării de exemplu. Singurul criteriu care ar trebui luat în calcul pentru militari ar fi doar vârstă de pensionare și doar pentru cei din teatrele de operațiuni atât. Nu ai participat la războaie te pensionezi la 65 de ani ca toată lumea. Am văzut generali americani în vârstă prezenți în războaie cumplite în timp ce birocrați sau muzicanți din armata si poliție la noi se pensionează la 45 de ani. Suntem armata si politia cu cei mai mulți generali din lume raportat la numărul trupelor. Cui nu-i convine e liber să-și aleagă altă meserie că armata nu mai e obligatorie. Referitor la luptele de strada din Franța pentru mărirea cu 2 ani a vârstei de pensionare adică de la 62 la 64 în timp ce la noi e deja 65 deși durata medie de viață le ei e de 83 de ani în timp ce la noi e doar de 74. Macron are dreptate cu legea respectivă când Franța are o datorie de peste 120 % din PIB și fiind în zona euro risca sa nu mai poată plăti pensiile deloc decât prin vânzarea activelor statului fapt care nu se va întâmpla ca la noi. Noi nefiind în zona euro avem un prag mult mai mic de doar 60 % din PIB spre care ne îndreptăm cu viteză după care nu ne vom mai putea împrumuta și se vor opri toate pensiile și cheltuielile sociale sau vor începe vânzările de păduri, lacuri, munți că noi nu mai avem companii de telecom , insule și flotă comercială ca Grecia.
      • Like 4
    • @ Rusu Liviu
      Bine punctat. Cine stie citi si nu-i rau intentionat sau in vreo solda a cuiva pricepe. Dar, de multe ori ue "sare calul" si tolereaza incalcarea obligatiilor asumate, de unii, cam prea mult. Se iau "masuri" ce nu-i afecteaza pe sarlatani. Vezi ce face, de mult, prea mult, timp v. orban si nu numai cu ue. Ue este o constructie slaba. Nu democratic si acordand libertati exagerate reusesti sa mentii o coeziune. Macar atata lucru puteau invata de la defuncta uniune, cea sovietica. Si aia a avut alt gen de defecte.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Corect, Administratia UE din Bruxelles, Strasbourg, Frankfurt si de prin alte centre de decizie are multe falii, scapari si multa munca in viitor pt a se imbunatati. Ideea e ca "jmekerii" dâmboviteni sunt si mai smecheri ca cei din Bruxelles si îi îmbobineaza cum vor; sau si mai ràu, intrà în cârdasie cu ei cànd nu'i pot dribla.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      ove check icon
      Foarte corect,m-ai scutit de efortul de a scrie un comentariu lung.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult