Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Lansată de la Cotroceni, autostrada Iași-Târgu Mureș are o „mică problemă”: „Legea care s-a dat pentru această autostradă nu este bugetată”

Autostrada Moldova-

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, la sfârșitul lunii trecute legea pentru construcția autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni, care ar trebui să aibă 320 de kilometri. Legea, atrage atenția profesorul de economie Mircea Coșea, nu este bugetată. 

Mircea Coșea

„De această autostradă este nevoie, ar trebui să mă bucure faptul că în România dăm legi ca să construim autostrăzi… Legea care s-a dat nu este bugetată, orice lege ar trebui să aibă și suport bugetar. Categoric, guvernul va trebui să facă, să caute surse din buget, să facă parteneriat public-privat, că e la modă, fonduri UE, împrumuturi străine. Nu se poate ca România să nu aibă autostrăzi măcar la un nivel mediu european, nu se poate. Știți când au fost construite primele autostrăzi din lume? La sfârșitul secolului 19. Și noi discutăm, la începutul secolului 21, de necesitatea unor autostrăzi prin lege?!”, a spus Coșea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Motivul pentru care în România nu se construiesc autostrăzi este incompetența, spune Coșea. „Atâta timp cât s-au cheltuit fonduri enorme doar pentru proiecte care nu se pun în practică, cât doi urși opresc autostrada este incompetență, o autostradă se poate face în condițiile actuale în timp record. De ce ținem niște societăți care nu fac nimic, precum CNAIR, de ce le este permis celor care construiesc să facă ceva care este atât de prost?”, a continuat Mircea Coșea.

Dăncilă: Anul acesta trebuie să terminăm 100 de kilometri de autostradă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că "anul acesta noi trebuie să terminăm 100 de kilometri de autostradă. Pe 31 decembrie, şeful companiei de autostrăzi trebuie să vină să spună că îi avem. Dacă nu îi avem, pleacă acasă", a declarat Dăncilă la Antena 3.

De asemenea, a anunţat că la jumătatea lunii ianuarie va fi desemnat constructorul autostrăzii Ploieşti - Comarnic - Braşov şi că există 18 oferte de parteneriat public - privat pentru acesată autostradă, scrie News.ro.

Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Şova, a anunţat, joi, că îşi menţine ţinta asumată pentru acest an, de a deschide 60 de kilometri de autostradă, dar, dacă ţintele nu vor fi atinse, va solicita responsabililor din minister să ”dea dovadă de onoare”. În caz contrar, ”îi voi onora eu cu demiterea”, a spus Şova, potrivit sursei citate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raimond check icon
  Pragmatic: cea mai ieftina autostrada: Bucuresti-Suceava. Traverseaza toata Moldova, fara probleme de relief. Apoi in sud: Constanta -Timisoara. Singurul punct vulnerabil in zona muntoasa Drobeta-Turnu-Severin. Apoi ar fi una la vest, Timisoara-Arad-Oradea-Satu Mare, si in interiorul Transilvaniei: Brasov-Targu Mures-Cluj-Oradea. De-abia apoi pui problema cum treci muntii si unesti interiorul Transilvaniei cu autostrazile ce o inconjoara pe exterior, adica autostrazi-scurtatura. Foarte scumpe, le faci cand chiar ai putere economica in spate. Dar romanu' tine coada sus, se crede elvetian, incepe cu autostrazile direct prin munti. Iar autostrada Iasi-Targu Mures e o prostie de autostrada, deserveste o zona infima din Moldova ca sa o lege la ce? Targu Mures? Nordul Moldovei nu beneficiaza (Suceava), sudul nu beneficiaza (Galati, Focsani). Pana si Bacaul, economic al doilea dupa Iasi, e prea departe. Iar cand ajungi La Tg.Mures ce faci? Ideea e ca ar fi trebuit sa fie deja gata autostrada Transilvaniei Brasov-Tg.Mures-Cluj-Oradea. Oricum, principala autostrada de care are nevioe Moldova este Bucuresti-Suceava. Iar Bucurestiul are nevoie de o autostrada centura in jurul lui, cu minim 4 benzi pe sens. Ce vise!
  • Like 0
  • @ raimond
   Delia MC Delia MC check icon
   Probabil aveți dreptate.De la Iași la Suceava 4 ore! Pentru că se trece prin localități, mereu cu 50 km/h. Dar Moldova chiar are nevoie de autostrăzi și chiar nu e o regiune infimă. Iași ar fi punctul terminus, dar până acolo.ar avea ce lega! Nu, legarea estului de vest nu e o prostie, e pentru moment costisitoare. Nu e vorba de bani în sine ci de proasta lor gestionare. Italia nu-i nici ea foarte bogată, dar ce autostrăzi are...dar cu taxă. Centura Bucureștiului...cea actuală e o rușine, trebuia demult construită!
   • Like 0
  • @ Delia MC
   raimond check icon
   Da, o prostie poate e prea mult spus. Dar mi se pare ultima ca prioritate din lista aia a mea. Eu mai degraba as face una "mai simpla" Iasi-Bacau-Brasov si una in nordul Moldovei Suceava - Baia Mare. Dar principala autostrada a Moldovei ar trebui sa fie una de la nord la sud.
   • Like 1
  • @ raimond
   Delia MC Delia MC check icon
   Dați-le și lor lista aia ( retoric vorbind)!Că la moment se pare că n-au nici una...
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Am locuit in sud-est toata viata, aproape; exceptind drumurile spre Moldova, toate celelalte drumuri in tara, trebuiau sa treaca prin Bucuresti.
   E manie.
   Drumul spre Litoral putea fi facut si fara CIV.(Incepuse deja, de mult. Vedeti si exemplul cu autostrada M.N.)
   Trebuie sa ne emancipam de aceasta mentalitate. Si valorificam potentialul celorlalte regiuni.
   • Like 0
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   raimond check icon
   Bucurestiul e o mare aglomerare urbana, n-ai ce sa-i faci. Toate marile tari/economii au asa ceva. Iar romanul se aglomereaza in Bucuresti de disperare, pentru job, nu cred ca e chiar manie. Dar cu o autostrada centura in jurul lui se rezolva. Minim 4 benzi pe sens. Poate chiar 5 sau 6, las specialistii sa calculeze.
   • Like 0
  • @ raimond
   probabil, pe mijlocul Moldovei, pina la Slobozia/Ciulnita, sa faca jonctiunea cu autostrada soarelui. Si derivatii pentru fiecare capitala de judet, pentru a se bransa la ea.
   • Like 0
 • Țâfna prezidențială naște ... autostrăzi moarte. Aici președintele chiar trebuia să retrimită legea în parlament pentru a fi bugetată, dar nu, a dat bine circul promulgării. Finalul a fost apoteotic: ” acum avem o lege, guvernul trebuie să o pună în aplicare”, altfel spus eu n-am nici o responsabilitate în guvernare, m-am spălat pe mâini, faceți voi,guvernul ce trebuie.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Asa, e vina presdintelui ca aia care au dat legea au fost idioti? Pentru ca da, nu mai are nici o responsabilitate pentru ca nu mai poate sa faca mare lucru. Si daca nu o promulga din prima ce? Tot era obligat sa o promulge pana la urma. Au avut grija baietii destepti din parlament sa-l castreze de cam toate atributiile care mai contau. Ce s-a intamplat cu magicul si mirificul program de guvernare?
   • Like 2
 • Declaratia lui Dancila e periculoasa pentru ca nenea ala ca sa nu fie dat afara o sa-i forteze p-aia sa termine autostrada in graba si aiurea sa puna asfalt pe ploaie pe gheata pe orice. Si peste 3 luni o s-o ia la vale sau o sa se crape. La noi licitatiile se bazeaza pe pret vrem autostrazi de 2 lei pai avem autostrazi de 2 lei. Tot stresul asta sa terminam autostrazi cat mai repede nu face decat sa avem lucrari proaste. Primii km de pe A2 spre Constanta numai autostrada nu se poate numi de exemplu. Nu mai intru in chestii de finete gen tip de asfalt silentios sau gradul de asperitate.
  • Like 2
 • Desigur, este nevoie de autostrazi. Si de aceasta, printre ele.
  Dar cea mai importanta autostrada ramane autostrada Arad/Sibiu/Brasov/Nehoiu/Buzau/Braila, cu ramificatii spre Galati, Macin/Tulcea si Constanta.
  Acesta trebuia sa fie coridorul european care sa ne strabata. (C IV) Nu prin Bucuresati/Constanta.(?!!!) Autostrada si cf dubla, electrificata.
  Mania noastra de a duce orice comunicatie prin Bucuresti. (Vezi si proiectul autostrazii Marii Negre. In loc s-o ia prin Calarasi/Slobozia/Braila/Galati etc., o ia tot prin Bucuresti. ( ?!!!)
  Pe urma ne intrebam de ce e aglomerat Bucurestiul si Valea Prahovei... Trafic greu si numeros inseamna si uzura caii de rulare(prematura) etc .
  In ce priveste autostrada asta, cred ca nu se va construi asa curind (cel putin cat PSD depinde de votul UDMR)... Sau se va face ceva ocolitor, cumva.
  Pina cand nu se va privatiza proiectarea/construirea si exploatarea autostrazilor, nu vom avea decat mici segmente pe ici colo, la preturi de 10 mai mari decat normalul...
  Reforma noastra nu e nici macar la nivelul Chinei comuniste, care si-a privatizat de mult sectorul....
  E o vaca prea mare, de muls la infinit de lichelele din adm. si politica. Cum sa se privatizeze? Intimplator, nu am vazut nici un partid carte sa treaca asa ceva in program. Nici unul. Povestea cu parteneriatul public /privat, scornicestita de PSD, e tot o forma de mita si frauda mascata. Vedeti la ce pret se face 1 km de autostrada la noi, fata de vecini si restul Europei...
  Sa citim de bine!
  • Like 1
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Manie poate nu, s-au gândit să aibă drum direct la mare, Bucureștiul îi fruncea! Privatizare egal autostrăzi cu taxă, mă întreb cum se potrivește asta cu rovinieta ...Căci amândouă parcă nu merge! Țări relativ sărace și corupte construiesc autostrăzi, vezi Albania, Bulgaria. Am reușit modernizarea multor sectoare de drum, numai când vine vorba de autostrăzi avem o problemă...După dezastrul cu Bechtel ar fi trebuit demult să ne fi revenit, dar așa-i când trage unul hăis și altul cea iar în acest timp banii se scurg într-o veselie...
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult