Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lecția echilibrului într-o țară polarizată: ce putem învăța din decența lui Nicușor Dan

Nicușor Dan cu electoratul

Foto: Profimedia

Georgescu are ceva al lui. Ați citit, probabil, că pe măsură ce se topește calota glaciară, cresc șansele să fim expuși unor virusuri și bacterii străvechi, conservate în gheață. Așa este și cu el: discursurile lui creează sentimentul că virusul fascismului a fost dezgropat și că, prin el, se manifestă la fel de puternic ca în perioada de apogeu.

Spre deosebire de acest Buddha de raft al fascismului, George Simion este o creatură politică mult mai tipică prezentului. Chiar dacă astăzi are o mai bună stăpânire de sine, din când în când iese la iveală adevăratul sine, evidențiat de nenumărate ori în trecut. Setea sa profund antidemocratică de putere este poate chiar mai pregnantă decât cea a lui Georgescu.

Unul dintre lucrurile la care mă gândeam zilele acestea este cine i-ar veni primul de hac celuilalt, pentru că astfel de personaje nu sunt dispuse să împartă puterea prea mult timp.

Nu vreau să comit și eu greșeala generalizării – între susținătorii acestor politicieni există diferite tipologii umane. Însă am sesizat răutatea profundă a unora dintre cei mai vocali. Pot înțelege dorința de dreptate și de pedepsire a politicienilor care au făcut rău de-a lungul anilor – în fond, și protestele de la Colectiv și Ordonanța 13 au avut această componentă. Însă, în cazul de față, ura se combină cu îndoctrinarea, dând naștere unei monstruozități ideologice care duhnește a sânge.

Mesajele liderilor sunt perpetuate fără niciun filtru al rațiunii, fiind însoțite de invective, atacuri la persoană, conspirații și minciuni atât de gogonate, încât n-ar trebui luate în serios nici măcar de niște copii. Pe lângă jigniri, când li se cer dovezi sau li se demontează afirmațiile, acești oameni răspund adesea în batjocură. În cel mai bun caz, evită răspunsul – exact cum fac și politicienii pe care îi admiră.

Nu-l cunosc personal pe Nicușor Dan. Nu mă număr printre susținătorii săi înfocați. L-am analizat cu aceleași instrumente și cu aceeași intransigență cu care i-am tratat pe toți politicienii, de-a lungul anilor.

I-am urmărit cu atenție comportamentul în timpul campaniei. N-a fost lipsit de greșeli, dar a dat dovadă de decență, echilibru, competență și demnitate. Discursul său a fost rațional și limpede. Am remarcat și atitudinea partenerei sale de viață, care s-a purtat cu bunul-simț firesc al unei persoane bine educate și a părut un sprijin real pentru soțul ei. Și în cazul acesteia, nota dominantă a fost decența.

Propunerea lui Nicușor Dan pentru funcția de prim-ministru, Ilie Bolojan, a dat dovadă, în această perioadă, de un comportament similar: un om serios, echilibrat, cu un discurs clar și responsabil, fără accente populiste.

Din nou, nu-i cunosc personal pe niciunul dintre acești oameni. Am făcut referire strict la prestațiile lor publice din ultimele luni. Când va fi cazul să-i critic, o voi face, ca întotdeauna, fără ezitare.

Întrucât asistăm la o împărțire netă a țării în două tabere, în jurul lui Nicușor Dan s-au strâns oameni de facturi foarte diferite – o alianță conjuncturală, mult mai eterogenă decât cea a „suveraniștilor”. Printre ei se numără politicieni, „jurnaliști” și influenceri care sunt departe de a reprezenta modele de integritate sau calitate umană. Unii practică o propagandă deșănțată, adesea agresivă, uneori chiar dezgustătoare. Îi înțeleg perfect pe cei care se simt iritați de astfel de abordări, însă, în contextul actual, acestea sunt greu de evitat.

Oamenii de bună calitate nu jignesc și nu generalizează pripit despre cei care votează diferit. Din păcate, decența lui Nicușor Dan nu se regăsește în comportamentul tuturor susținătorilor săi. Unii au coborât ștacheta într-un mod lamentabil, recurgând la insulte legate de ceea ce presupun că ar fi etnia lui George Simion sau la atacuri bazate pe ceea ce insinuează că ar fi orientarea sa sexuală. Este exact tipul de discurs toxic regăsit și în cealaltă tabără – și la fel de inacceptabil.

Au reapărut și mesajele cu „muie”, de care orice om de bun-simț ar trebui să se delimiteze ferm.

Ar fi excelent dacă tot mai mulți susținători ai lui Nicușor Dan ar împrumuta din calmul și decența acestuia.

Pe termen scurt, este esențial să trecem cu bine peste această amenințare fără precedent la adresa democrației românești postdecembriste. Oricâte păcate le-am putea imputa – Iliescu, Constantinescu, Năstase, Băsescu, Iohannis, Ponta, Ciolacu – toți aceștia au cedat puterea în mod democratic. Cu Simion, Georgescu și cercul lor ideologic, nu putem avea această garanție.

Dincolo de alegerea președintelui, România are nevoie de cât mai mulți oameni care, în viața de zi cu zi și fiecare în profesia sa, să demonstreze virtuți: rațiune, decență, știință de carte, profesionalism, răbdare, echilibru, verticalitate, respect și grijă față de ceilalți. Așa se construiește o societate mai bună – nu prin ură și sete de răzbunare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au știut vreodată mârlanii ce e aia decență, domnule Cociodar? Asta-i întrebarea de la care ar trebui să începem...

    Dincolo de persoanele ajunse în finală, eu cred că nu putem clădi o societate sănătoasă înjurându-ne unii pe alții, ci încercând să dialogăm la modul cel mai decent cu putință.

    George Simion poate fi „bănuit” de orice în afară de decență. Nicușor Dan nu este în niciun caz „specialistul” priceput la toate, dar dacă tot am ajuns în situația de a alege între cei doi (între noi fie vorba, ce variantă mai bună putea exista?), pentru mine e limpede cui îi țin partea.

    Sper că va câștiga „turnirul”. În sprijinul nădejdii mele mă gândesc că „nu suntem toți neam de hoți și derbedei”, așa cum afirma doctorul Oprescu în urmă cu un deceniu (pentru cei care nu-și mai aduc aminte: individul ăsta a fost primarul general al capitalei!) înainte de a fi arestat. A dat bir cu fugiții, la fel ca Udrea, Mazăre și Ghiță.

    Închei cu un îndemn: mergeți la urne, stimabili concetățeni! Alegerea vă aparține...



    • Like 2
    • @ Francisc
      Nu. De acord cu dumneavoastră! Un titlu alternativ pe care l-am propus pentru acest articol a fost: „Decența ca antidot: ce putem învăța de la Nicușor Dan”

      Fac și eu același îndemn:

      Vă rog să mergeți duminică la urne (sau mai devreme, dacă vă aflați peste granițe) și să votați cu discernământ!

      Este una dintre acele situații în care e nevoie de fiecare dintre noi pentru a opri răul.
      • Like 1
    • @ Ștefan Cociodar
      Cine „stabilește” ce e rău și ce e bine pentru „popor”, domnule Cociodar?

      „Democrația” în care trăim se bazează pe o majoritate. Dacă cei mulți și-l doresc președinte pe Simion, ce rămâne de făcut în afară de a accepta voința „poporului”?

      Duminică bag în urnă votul meu pentru Nicușor, cu credința că e bine ce fac...
      • Like 2
    • @ Ștefan Cociodar
      Să nu ne mai ascundem după vorbe. Acum, cu cât momentul crucial pentru noi, pentru civilizație este tot mai aproape este cazul să spunem: votați Nicușor Dan! Este singura alegere rațională. Cealaltă alternativă înseamnă ani de dezastru național. Cine nu s-a convins, după atâtea dovezi incontestabie este "autist ". Și ăstora "săracii" nu ai ce le cere.
      • Like 1
    • @ Francisc
      Nu e o întrebare ușoară. Într-o democrație, fiecare membru al poporului decide după propria conștiință și capacitate de judecată.

      Într-adevăr, majoritatea decide, dar nu întotdeauna ce decide o majoritate este și drept sau bun. Minoritatea acceptă rezultatul, dar nu-și pierde drepturile – și nici vocea.

      Și eu voi face la fel.
      • Like 0
  • mg check icon
    ..da, viața de zi-cu-zi poate deveni un coșmar reînviat, dacă nu ne hotărâm să facem cu toții un minim efort și să votăm pe 18. Avem doar de dat cu ștampila.

    Poate că n-avem toate virtuțile posibile, dar nu suntem nici ultimile găini din coteț. Nu suntem nici puii abia ieșiți din găoace, care se iau cuminți după prima ființă de care dau când fac ochi. Nu-ntodeauna e iubitoarea cloșcă.
    Să nu ne fie iarăși, rușine să spunem că suntem români, prin lume..
    • Like 3
    • @ mg
      Știți cum e „datul ăsta cu ștampila”, domnule Mircea? Exact ca și cum tocmești niște amatori ca să-ți vopsească „profesionist” gardul după care să se ascundă leopardul...

      Noi (ăștia cărora le-a „expirat garanția” vieții) nu mai putem face nimic pentru a shimba orânduirea. Am „cotcodăcit” destul la vremea noastră fără să fim auziți.

      Puii ieșiți din găoacea extremismului ciripesc (prin vocea lui Simon!) că Georgescu e „cloșca” de care are nevoie România pentru ieșirea din rahat. Îl punem premier și problemele țării dispar ca prin minune...

      Spor la vot, prieteni! Ce votați, aia mâncați...

      • Like 2
    • @ mg
      Să sperăm...
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..mai bine leopard decât vreo vulpe siberiană, din aia care mârâie pe rusește.
      Altfel, omul e ca vinul, nu ca berea.. Ce-aș mai rade o halbă. :))

      Cu CG premier, problemele serioase abia încep.. Așa că scuipați de 3 ori în sîn și ziceți, ptiu drace ! Vedeți că ultimul sondaj nu e chiar rău..
      • Like 3
    • @ Ștefan Cociodar
      mg check icon
      ..eu sper, tu speri, el speră în zadar.
      Noi sperăm, voi sperați, ei nu știu ce speră, că la ultimul sondaj..
      • Like 1
    • @ mg
      Nu toți oamenii sunt ca vinul, domnule Mircea. Unii se acresc în loc să se înnobileze...

      Spumele berii mă ajută să înțeleg nimicnicia în care am îmbătrânit. Am scris câteva rime, cândva în tinerețe, la fel de inutile atunci precum acum. Le citez (aș spune că în zadar, da' cine știe?):

      Mă înec

      Plutesc în derivă pe-o mare-n furtună,
      Să - înot în iluzii n-am timp să învăţ;
      Colacul speranţei e-o mare minciună
      De care m-agăţ...

      Plutesc în înalte talazuri de spumă
      Şi marea minciunii nu pot să o trec.
      Zadarnic nădejdea-ntr-o lume mai bună
      Când eu mă înec...

      Înghit o minciună cu silă. Dar parcă
      Zăresc după-o creastă imensă de val
      Catargul speranţei înfipt într-o barcă
      Plutind înspre mal...

      Nu-i vis. E chiar barca speranţelor mele
      O ultimă şansă la ţărm să ajung.
      Cu ochii închişi de pleoapele grele
      În ea mă arunc...

      Dar vin marinarii la-ureche să-mi spună
      Torente de vorbe ce nu le-nţeleg
      Şi barca ia apă, vai! barca nu-i bună...
      Mă-înec, ah, mă înec !

      -8 februarie 1998 –

      Ptiu drace! Scuip în sân și mă crucesc de trei ori, că așa se crucesc „credincioșii” care mai cred în sondaje. Lumea „slobodă” de părerea lui Putin spune că Simion e următorul președinte al țării. Eu nu cred în această manipulare.


      • Like 0
  • Cu toții ne dorim un comportament civilizat, interacțiunea demnă, politețea și morala impecabile ca valori fundamentale ale societății ...ok, dar când ai de-a face cu aberanți care mint cum respiră, dar nu se opresc la asta. mai au și hoarde de infractori și mercenari înarmați care transmit în clar ce au de gând și îți arată și instrumentele cu care urmează să te opereze iar vătaful lor are dubii...(încă)...'oare ce mă fac cu voi?!...'...noi adoptăm modelul 'Miorița'?
    • Like 1
    • @ Sorin Volk
      Nu modelul Miorita, ci modelul lui Isus Hristos. Daca suntem crestini...
      • Like 1
    • @ Sorin Volk
      În niciun caz. Însă putem rămâne neclintiți și fără a coborî la același nivel.

      De exemplu, dacă cineva te înjură, poți alege să te ridici deasupra unui asemenea comportament.
      • Like 0
  • Imi si imaginez cum Sosoaca trebuia sa ii dea raspuns derbedeului: " scuza-am,dle Simion, te rog frumos sa nu mai ma faci scrofa si daca se poate, sa nu ma violezi".
    • Like 1
    • @ Gecaba
      Ar fi fost interesant de observat reacția individului la un asemenea răspuns.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult