Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nicușor Dan intră cu câteva atuuri în cursa prezidențială

Nicusor Daniel - Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nicușor Dan intră cu câteva atuuri în cursa prezidențială:

1. Nu e prost. E o mare calitate, după oferta mediocră cu care ne-au obișnuit partidele în ultima vreme. Nu-ți sângerează urechile când vorbește, nu e un vorbete de televizor, nu e populist. Dacă intră și Daniel Funeriu în cursă, poate facem o clasă de olimpici la prezidențiale.

2. Nu e independent „de-al partidului” și nici independent „de-al sistemului” (precum CG). Chiar dacă se prezintă drept candidat anti-sistem, Nicușor Dan nu vrea să demoleze sistemul democratic cu partide politice, cum vrea CG, ci doar să-l oblige să se schimbe. Faptul că PSD, PNL și USR i-au atacat candidatura în primă fază îl legitimează drept candidat independent.

3. Nu e userist. Chiar dacă a înființat USR-ul, ND comunică de multă vreme dincolo de granițele bulei în care se mișcă acest partid. Elena Lasconi a deschis partidul și către alt tip de public, dar am avut senzația că deseori partidul mai mult a încurcat-o în campanie decât a ajutat-o. De pildă, faptul că i s-a pus eticheta de legebetistă este o moștenire de la USR, cu toate că dumneaei e o conservatoare mai apropiată de CpF decât de ideologia USR. Nicușor Dan are capacitatea de a se adresa unui public și mai larg decât doamna Lasconi, nu doar publicului „pro-european”, ci și electoratului conservator și „neemancipat” care nu concepe că o femeie poate conduce o țară. Nefiind al niciunui partid, ND are capacitatea de a lua voturi inclusiv de la cei care, supărați pe clasa politică, îl votează acum pe CG.

4. Nu e un tocilar naiv, ba, dimpotrivă, a devenit un om politic calculat și uneori cinic. Cu anunțul surpriză privind candidatura, ND ia inițiativa și obligă întreaga clasă politică să se poziționeze. Este o mișcare de politician care speculează oportunitățile și înțelege când să atace. Pentru sănătatea democrației, este însă esențial ca ND să nu se prezinte poporului ca un Mesia. A demoniza acum partidele și întreaga clasă politică din postura de independent este o carte extrem de periculoasă care nu va face altceva decât să îngroașe rândurile extremiștilor.

5. Cel mai mare susținător al lui Nicușor Dan în cursa prezidențială ar trebui să fie PNL-ul și, în special, prim-vicepreședintele partidului Ciprian Ciucu. Dacă Nicușor Dan va ajunge președinte, Ciprian Ciucu va deveni probabil noul primar al Capitalei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un mare defect are Nicusor Dan: nu place oamenilor asa ca Petre Roman, Basescu, Oprescu sau Piedone. Pentru a avea succes, un candidat trebuie sa si fie placut instinctiv de oameni. Nu de toti, nici macar de majoritatea, dar de un procent suficient de mare. Pe Nicusor Dan alegatorii lui il apreciaza, dar nu il plac neaparat.
    • Like 1
    • @ Costin Cheznoiu
      Eu unul m-am saturat de impostori simpatici si continui sa cred ca asa cum a castigat Bucuresti poate castiga Romania. Din punctul meu de vedere , acum putem vedea daca romanii isi doresc schimbarea cu tot dinadinsul ori sunt imbecili. Nicusor este cat se poate de diferit de politicianul roman si sincer nu convine nici unui partid.
      • Like 2
    • @ Radu Bogdan
      Sunteți liber să continuați să credeți orice. E dreptul Dvs. Și ceilalți au un drept similar. Dar păreți să nu realizați că orice opțiune politică și orice ideologie e SUBIECTIVĂ, oricât de rațional și lipsit de subiectivitate s-ar crede posesorul ei. Prin urmare a-i crede IMBECILI (!!!!) pe cei care nu au opinia Dvs e o aroganță și o lipsă de respect. Ba într-o anumită măsură chiar o lipsă de rațiune. Și vă mai declarați într-o postare trecută ca fiind ”logic și moderat”. Văd că sunteți foarte logic și moderat, ce să zic. Spuneți deci: ”... acum putem vedea daca romanii isi doresc schimbarea cu tot dinadinsul ori sunt imbecili.” Vi se pare că la ultimele alegeri prezidențiale românii nu și-au dorit schimbarea cu tot dinadinsul? Sau, cu toată dorința lor de schimbare, au fost tot imbecili în concepția Dvs? Am înțeles deci de la Dvs că cine nu e cu Nicușor e imbecil. Asta cică e singura concluzie logică și moderată.
      • Like 0
    • @ Costin Cheznoiu
      mg check icon
      ..aveți dreptate, oricât ne-ar plăcea să credem despre noi că votăm rațional, în realitate suntem atrași (sau nu) de un candidat sau altul.

      Politicienii sunt și ei (într-un fel) actori, iar fără carismă nu treci ecranul (mic sau mare, că la teatru tot mai rar..).
      Pot fi iubiți sau urâți, dar cel mai rău e să nu trezească nici cel mai mic interes.

      Iar ca să vedem pe unde se încadrează Nicușor Dan, cel mai nimerit ar fi să se facă niște sondaje de opinie (cât-de-cât oneste..)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      De ce o luați ca pe o jignire? Conform DEX, imbecil = cu capacități mintale foarte reduse.
      Ce capacitate mintală poate avea un individ care preferă să aleagă pe unul care a stat de vorbă cu extratereștri și cu însuși Dumnezeu, în loc să aleagă un tip cu picioarele pe pământ?
      • Like 0
  • pixel check icon
    partidele nu pot fi demonizate pentru că sunt legiuni de demoni. mai ușor, domnu' fondator, cu tastatura pe scări...
    • Like 0
  • mg check icon
    ..Nicușor Dan are un mare "defect". Nu e șantajabil.

    Logic că nu e pe placul păpușarilor de la PSD.

    Dar nu e nici pe placul doamnei Lasconi, care încă vrea, convinsă că și poate.. Și poate că Marcel a apucat să promită susținere, contra guvernare..
    De fapt și de drept, îi strică scenariul păpușarului cu tricou în dungi (orizontale..), care trage sforile și prin spatele lui Bolojan/Boc..

    UDMR, ca românul..

    Musai niscai sondaje de opinie, ca să se mai așeze drojdia în paharul cuprins de furtuna prezidențialelor..
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Atâtea calități enumerate și nici un defect? :D
    Are idei puține și fixe și rămâne blocat în ele până la calendele grecești! S-a lansat și a devenit cunoscut agățat de maghernițele alea infecte de pe Buzești-Berzei.
    Iar recent s-a împotmolit în hârtii în povestea cu planșeul, "să moară dom'le cineva, nu mă interesează, mie să-mi aduc hârtiile, Bucureștiul e moșia mea!"
    Sorry, dar halul în care conduce capitala e cea mai bună antireclamă pentru restul țării, cine știe ce idei tembele îi mai vin ca președinte, să scoată centralele de apartament ca să nu moară fluturii, să aștepte până pică podul de la Brăila că n-are chef să schimbe asfaltul, whatever.
    Nu combatem un fanatic, CG, cu alt fanatic, ND!
    • Like 1
  • ăsta ar fi cu adevărat un mesaj corect. O țară care să-și pună un olimpic și un om decent în frunte!
    M-am săturat de repetenții clasei și de impostori populiști.

    Nu vreau să mai aleg să mănânc între o vomă și-un rahat.
    • Like 6
  • Cu totul de acord cu caracterizarea făcută. Personal mi-ar fi plăcut să păstorească binele capitalei. Dar în condițiile actuale când oferta pentru viitorul președinte este mai mult decât precară - scuzați-mă o plasez aici și pe Elena Lasconi - Nicușor Dan este cea mai bună soluție. Este cu adevărat un , acum și pe viitor., un nume de luat serios în ipostaza de președinte al României.Acum sunt de-a dreptu ridiculi cei care se înghesuiau să facă poză cu Nicușor, y compry, Madame Lasconi și Ciolacu.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult