Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lecția pe care i-a dat-o tata unui zdrahon care a venit cu cerșitul

Mâna unui cerșetor

Foto: Getty Images

Tata le spunea femeilor ce veneau cu cerșitul la poartă „fetițele moșului” și le dădea de toate. Mai ales dacă aveau și un copil în brațe făcea câte trei drumuri la poartă pentru fiecare să le mai ducă câte ceva. Cartofi, gemuri din beci, slănină, oase din congelator... Făcea tata naveta la poartă de o sută de ori sâmbăta când era ulița plină de cerșetori. Să nu vă închipuiți că le spunea „fetițele moșului” ironic sau în bătaie de joc, ci cu tot dragul.

A murit tata și la toate praznicele era plină ograda de ele.

...Moșul ne dădea de toate…

...Ne zicea „fetițele moșului”…

...Ne dădea și dulceață, gem, cartofi…

...Era tare bun moșul...

Tata nu mai este de un an și jumătate, dar când sunt la Mălini și strigă cineva la poartă, mama zice înainte de a vedea cine este: cred că sunt „fetițele moșului”… Așa le-a rămas numele pus de tata și așa le zice acum și mama.

Dar există și o parte a doua a poveștii. Dacă cu femeile era bun și darnic, cu bărbații nu era la fel. Mai ales, dacă îi vedea zdraveni, sănătoși, buni de muncă, nu mai avea tata aceeași dărnicie și bunătate. Rar le dădea câte ceva și îi ironiza. Se făcea că nu a înțeles că sunt cu cerșitul și îi întreba cu ce treabă sunt în vizită la el. Nu vă repeziți să gândiți că tata discrimina, nici vorbă. Era sănătos la minte și corect. Avea tăiat un picior de pe la 38 de ani. Așa, cu piciorul tăiat, a crescut opt copii și a muncit imens. Cred că a cosit până pe la 79 de ani. Doar în ultimii doi ani de viață nu a mai pus mâna pe coasă. Deci îi era greu să accepte că bărbați sănătoși, puternici, zdraveni vin și întind mână în fața lui. Demnitatea lui de bărbat și de țăran român sănătos nu putea concepe ca un bărbat să întindă mâna.

Și acum să vă spun o întâmplare la care am asistat în ultimii lui ani de viață. Eram la Mălini într-o vară și coceam cu mama cozonac în cuptor. Terminasem de frământat, am pus în tăvi, așteptam să crească și să se termine focul de ars în cuptor ca să dam tăvile. De foc și de cuptor se ocupa mama. Eu eram cu frământatul și restul. Mama s-a dus în grădină să aducă o sarcină de fân pentru vacă. Tata mătura curtea prin fața bucătăriei cu un măturoi.

Un zdrahon de bărbat mare cât un munte, tânăr, cu niște mustăți răsucite ce concurau cu cele ale lui Salvador Dali și câștigau căci erau mai bogate, cu obraji rumeni a intrat în curte și a început să mormăie ceva. Ne-am dat seama imediat că este cu cerutul.

Tata a șoptit către mine:

- Uite cât e! Ăsta mă duce în spate până în Poiană și înapoi fără să răsufle și a venit la mine la cerșit! apoi a plecat spre om.

Știam cam ce glume fine face tata în situații din acestea și m-am dus după el, dar am păstrat distanța. Voiam să aud dialogul dintre ei. Tata avea replici fenomenale.

- Ci vrei, băietane? l-a întrebat tata, dar nu i-a dat voie să răspundă și a continuat tot el. Aduni bani pentru o biserică? Pentru o catedrală? Cu ce treburi pe la poarta mea?

Bărbatului i s-a pleoștit un pic mustața. Nu îi venea a crede că tata nu și-a dat seama de ce a venit și habar nu avea că tata își juca rolul magistral.

- Spune ci vrei, băietane?

- Știi… Sunt năcăjit… Am mulți copchii… bolmojește bărbatul miorlăindu-și vocea și implorând milă. Părea băut. Îl trăda vocea, strălucirea ochilor și culoarea din obraji.

- Vai, săracul de tine! Vai, „ghietul” om cât e de năcăjit! începe tata să îl caine.

Eu în spate am făcut ochii cât cepele. Ce o fi cu tata?! El era cu mila fața de femei sau femei cu copii, dar nici vorbă să îi fie milă de un bărbat mai sănătos și mai tânăr decât el.

Nu înțelegeam ce se întâmplă, dar stăteam retrasă să văd cum decurg lucrurile ce păreau că iau o turnură ciudată.

- Vai, tare îs năcăjât! Nu am ninica! Nici barabuli, nici făină di păpușoi. Fimeia o născut iar și nu am nici haini la copchil… continuă omul încurajat de mila ce o vedea la tata.

- Sărăcuțul! Tare mi-i milă de tine! continuă tata.

- Poate îmi dai și vreo doi bani. Am nevoie di lapti…

Omul se văita, tata îl căina de mai-mai să-i plângă de milă, eu mă uitam ca rața la avion la corul bocitoarelor și pac ajunge și mama cu țolul de fân în spate din grădină și se oprește privindu-ne.

- Tare ti cred, măi băietane! Tare mi-i milă, dar nu am ci îți faci. Și eu îs năcăjât. Nu sunt de la casa asta. Uite – zice și o arată pe mama – fimeia asta m-o plătit să îi mătur ograda!

Omul a plecat brusc. Eu râdeam. Mama a luat foc.

- Nu ești di la casa asta?! Te-am plătit să mături ograda!?…

Nu m-am băgat deloc între ei și am tăiat-o în bucătărie lăsându-l pe tata să îi explice mamei… cum a ajuns să fie plătit de ea să îi măture ograda! 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este de ţinut minte! :))
    La noi, dacă vrei să cauţi pe cineva să-ţi sape în grădină, stai cu banii-n mână şi nu-ţi vine nimeni. Dar cârciuma-i plină-ochi şi toţi se plâng de sărăcie...
    • Like 0
  • :))) Draguta povestioara...bine ar fi sa le dam lectii cersetorilor si nu sa-i incurajam...
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult