Foto: Getty Images
Tata le spunea femeilor ce veneau cu cerșitul la poartă „fetițele moșului” și le dădea de toate. Mai ales dacă aveau și un copil în brațe făcea câte trei drumuri la poartă pentru fiecare să le mai ducă câte ceva. Cartofi, gemuri din beci, slănină, oase din congelator... Făcea tata naveta la poartă de o sută de ori sâmbăta când era ulița plină de cerșetori. Să nu vă închipuiți că le spunea „fetițele moșului” ironic sau în bătaie de joc, ci cu tot dragul.
A murit tata și la toate praznicele era plină ograda de ele.
...Moșul ne dădea de toate…
...Ne zicea „fetițele moșului”…
...Ne dădea și dulceață, gem, cartofi…
...Era tare bun moșul...
Tata nu mai este de un an și jumătate, dar când sunt la Mălini și strigă cineva la poartă, mama zice înainte de a vedea cine este: cred că sunt „fetițele moșului”… Așa le-a rămas numele pus de tata și așa le zice acum și mama.
Dar există și o parte a doua a poveștii. Dacă cu femeile era bun și darnic, cu bărbații nu era la fel. Mai ales, dacă îi vedea zdraveni, sănătoși, buni de muncă, nu mai avea tata aceeași dărnicie și bunătate. Rar le dădea câte ceva și îi ironiza. Se făcea că nu a înțeles că sunt cu cerșitul și îi întreba cu ce treabă sunt în vizită la el. Nu vă repeziți să gândiți că tata discrimina, nici vorbă. Era sănătos la minte și corect. Avea tăiat un picior de pe la 38 de ani. Așa, cu piciorul tăiat, a crescut opt copii și a muncit imens. Cred că a cosit până pe la 79 de ani. Doar în ultimii doi ani de viață nu a mai pus mâna pe coasă. Deci îi era greu să accepte că bărbați sănătoși, puternici, zdraveni vin și întind mână în fața lui. Demnitatea lui de bărbat și de țăran român sănătos nu putea concepe ca un bărbat să întindă mâna.
Și acum să vă spun o întâmplare la care am asistat în ultimii lui ani de viață. Eram la Mălini într-o vară și coceam cu mama cozonac în cuptor. Terminasem de frământat, am pus în tăvi, așteptam să crească și să se termine focul de ars în cuptor ca să dam tăvile. De foc și de cuptor se ocupa mama. Eu eram cu frământatul și restul. Mama s-a dus în grădină să aducă o sarcină de fân pentru vacă. Tata mătura curtea prin fața bucătăriei cu un măturoi.
Un zdrahon de bărbat mare cât un munte, tânăr, cu niște mustăți răsucite ce concurau cu cele ale lui Salvador Dali și câștigau căci erau mai bogate, cu obraji rumeni a intrat în curte și a început să mormăie ceva. Ne-am dat seama imediat că este cu cerutul.
Tata a șoptit către mine:
- Uite cât e! Ăsta mă duce în spate până în Poiană și înapoi fără să răsufle și a venit la mine la cerșit! apoi a plecat spre om.
Știam cam ce glume fine face tata în situații din acestea și m-am dus după el, dar am păstrat distanța. Voiam să aud dialogul dintre ei. Tata avea replici fenomenale.
- Ci vrei, băietane? l-a întrebat tata, dar nu i-a dat voie să răspundă și a continuat tot el. Aduni bani pentru o biserică? Pentru o catedrală? Cu ce treburi pe la poarta mea?
Bărbatului i s-a pleoștit un pic mustața. Nu îi venea a crede că tata nu și-a dat seama de ce a venit și habar nu avea că tata își juca rolul magistral.
- Spune ci vrei, băietane?
- Știi… Sunt năcăjit… Am mulți copchii… bolmojește bărbatul miorlăindu-și vocea și implorând milă. Părea băut. Îl trăda vocea, strălucirea ochilor și culoarea din obraji.
- Vai, săracul de tine! Vai, „ghietul” om cât e de năcăjit! începe tata să îl caine.
Eu în spate am făcut ochii cât cepele. Ce o fi cu tata?! El era cu mila fața de femei sau femei cu copii, dar nici vorbă să îi fie milă de un bărbat mai sănătos și mai tânăr decât el.
Nu înțelegeam ce se întâmplă, dar stăteam retrasă să văd cum decurg lucrurile ce păreau că iau o turnură ciudată.
- Vai, tare îs năcăjât! Nu am ninica! Nici barabuli, nici făină di păpușoi. Fimeia o născut iar și nu am nici haini la copchil… continuă omul încurajat de mila ce o vedea la tata.
- Sărăcuțul! Tare mi-i milă de tine! continuă tata.
- Poate îmi dai și vreo doi bani. Am nevoie di lapti…
Omul se văita, tata îl căina de mai-mai să-i plângă de milă, eu mă uitam ca rața la avion la corul bocitoarelor și pac ajunge și mama cu țolul de fân în spate din grădină și se oprește privindu-ne.
- Tare ti cred, măi băietane! Tare mi-i milă, dar nu am ci îți faci. Și eu îs năcăjât. Nu sunt de la casa asta. Uite – zice și o arată pe mama – fimeia asta m-o plătit să îi mătur ograda!
Omul a plecat brusc. Eu râdeam. Mama a luat foc.
- Nu ești di la casa asta?! Te-am plătit să mături ograda!?…
Nu m-am băgat deloc între ei și am tăiat-o în bucătărie lăsându-l pe tata să îi explice mamei… cum a ajuns să fie plătit de ea să îi măture ograda!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Fetele mosului" erau veșnicele profitoare. Si daca ar fi doar cersitul, dar este vorba de furt, jaf, tâlhării si înșelăciuni de tot felul. Stau pe banii din asistenta sociala si alocațiile numerosilor copii. Copii care la randul lor vor invata aceleași lucruri sa faca.
Apoi se ajunge si la lucruri mai grave: lume interlopă, traficanți, prostituție si chiar crimă.
Fetele mosului dimpreună cu baietii nemosului sunt cei care au împînzit Europa si ne-au facut de rusine.
Viața ușoară, confortul, lenea sunt valori spre care a tins întreaga omenire, indiferent de etnie.Și pentru că toate acestea trebuia să poarte un nume, le-am numit civilizație.
Taranul roman. El este neamul redus la un singur individ. El reprezinta insasi norma.
Relativizarea normalului este doar un instrument de manipulare.
Chestiunea civilizatiei: cred ca e superficiala abordarea conform careia nevoile noastre se reduc la lene si cautarea confortului, Ele se gasesc doar la baza piramidei construita in 1943. Ce l-a motivat pe David Popovici in a fi zeul apelor?
Totul este instrument de manipulare. Presa, marketingul, publicitatea, politica, sistemul de vot, armata, poliția, justiția, religia... absolut totul. Problema este dacă reușim să eludăm partea manipulativă și dacă ne dorim cu adevărat un grad de autonomie. Aici iar am să invoc creierii capului.
Da, este superficială. Nu ar trebui să căutăm confortul. Ar trebui să ne spălăm rufele la râu, cu leșie. Ar trebui să ne spălăm noi înșine cu apă rece, în lighean (dar cât mai rar). Ar trebui să gătim pe pirostrii (dacă nu cumva focul contravine ideii de tradiție).
Ciudat. Eu știam că Poseidon este zeul apelor, dar așa sunt eu, mai tradiționalist.
Pentru mine (și s-ar putea să nu fiu singurul), contează mai mult că David Popovici este un băiat inteligent și cu bun-simț (lucru foarte rar), decât că este campion la înot.
--Astia sunt romani ,atentie !!!
---Cred ca acest articol plin de adevar ,ar trebui , redactualizat in fiecare zi , poate asa se vor lecui unii confrati de cersetorie etc,,
Un site că Republica sa publice un asemenea articol. Pai nu e republica plina de articole care îndeamnă la corectitudine? Nu e siteul asta plin de feministe și luptători ai justiției intre sexe? Dacă m-aș chinui 10 minute as găsit 10 articole în care se discută cum femeile sunt discriminate și nu e deloc ok sa discriminăm pe baza de sex.
Dar acum vine articolul asta, e super ok că dacă faci copii și cerșești să ți se de-a, că doar ești femeie și și gura ta valoare e sa faci copii. Munca e pentru prosti. In secolul asta când vine vorba de responsabilități, nu doar drepturi, bărbații sunt scoși la înaintare. Responsabilitatea de a aduce mâncare și bani acasă la familie, că doar ești bărbat, nu?
O femeie care a făcut copil e scutita de muncă și acceptată ca are o condiție proasta. Nu se discuta că poate are ocazia sa nu ceașcă legal. Un bărbat nu, poate sa fie olog, sa fie cu probleme sau obosit, dă-l naibii, e bărbat deci la munca cu el.
Sunt curios cine da acordul că astfel de fițuici să apară aici? Cum sa apară ziaristul chel de la Digi sau ăla de vorbește încet să zică că femeile sunt discriminate și oamenii sunt animale că le discriminează, dar pe site-ul lor să apară articole discriminatorii la adresa bărbaților? Ori suntem corecți ori nu suntem. Nu merge așa.
Oricare drept vine cu o responsabilitate. Dreptul al vot cine cu respirabilitatea sa votezi cu cap, dreptul la viață vine cu responsabilitate sa ai grija de ea, sa nu îți bați joc, dreptul femeilor la independența vine cu responsabilitatea de a avea grija de ele și familiile lor la fel că bărbații.
Dar na, la ce sa te aștepți de la un articol scris de o femeie parcă venită din era samantoristilor.
Ce pretenții sà avem când sunt o grămada de județe în Românika unde principalul angajator sunt serviciile sociale. Statul politizat îi vrea sàraci pe armata asta de beneficiari si cu stampila de vot mereu pregàtità...
Daca are vagin e cumva fiinta superioara? Si barbatii sunt cumva inferiori?
Sau care e exact "lectia" daca de acest tata in afara de faptul ca isi batea joc de oameni aflati la ananghie??
In tara ne permitem sa ne batem joc si sa scuipam pe saraci pt simplu fapt ca sunt saraci.
Garantat ca tipului nu ii place sa cerseasca. In loc sa o faca pe "desteptul" in fata copilului, tatal putea sa ii zica omului, mai nene, am X treaba. Ajuta-ma si te platesc. 99% din cazuri accepta.
Dar nu mai iesea povestea...
Vrei sa ii dai, bine.
Nu vrei, bine.
Dar nu te apuci sa îl iei peste picior ca un mitocan de doi bani.
Tatăl e un țărănoi needucat și lipsit de empatie, asta e "lectia" data.
Si dacă schimbam și sexul persoanei ( aluzie la "ala e bărbat deci poate") tatăl este și un jeg sexist.
Sau iar "educația de România" își arata colții?
--Am un amic ,in zona de munte ,unde se cultiva cartofi in cantitati industriale , Dar , sunt probleme foarte mari cu ,,daunatorii ,,gandaci Colorado , porcii mistreti ,care-i distrug incepand cu semanatul ,,apoi ,,mistretii cu 2 picioare ,care vin la furat ,,imediat ce s-au dezvoltat ,ptr a fi consumati ,In fine amicul meu ,a investit si in ,gardul electric, apoi ,i-a contactat ,,pe asistatii ,care veneau la furat ,si le-a facut o oferta buna ptr ajutor la culesul cartofilor, dupa tractorul care-i scotea din pamant ,Era problema doar de sortat in 2 categorii si ,transportat saci aprox 5 ml pana la remorca tractorului ,,Ce credeti ?
-- Au refuzat pe motiv ,ca sunt bolnavi !!!!!!
--Pai daca sunteti bolnavi ,,nu aveti o pensie de boala ???
--Pai nu avem ,ca nu a vrut ,,doctorul sa ne dea !!
--Pai asta inseamna ca ,sunteti sanatosi !! etc
Si povestea se termina ,in defavoarea fermierului ,care ,trebuia sa-si caute , culegatori de cartofi , caci asistatii ,, nu aveau chef de lucru !!
Io-l compar pe tatăl dvs. cu unchiu-meu Dumitru, de la lângă Vălenii de Munte. El era așa un om dintr-o bucată, direct și fără ascunzișuri. Am bătut toate dealurile și munții din zonă, copchil fiind, și într-un fel pe care abia acum, când aștept (fără să-mi țin răsuflarea) să vină-n lumea reală ceva nepoți de-ai mei, abia cum pricep felul în care eu îmi iubeam unchiul și unchi-miu mă iubea pe mine.
Taică-miu a fost mai miorlăit, el lăsa după mama și e drept că ne mergea bine, doar că el renunțase la tăria aia a lui de muntean și se „îmblânzise” cumva. Nu era complet.
Mă bucur mult să vă citesc și să-mi amintesc și eu cum, când, pe unde și să înțeleg mai bine câte unele...
La noi, dacă vrei să cauţi pe cineva să-ţi sape în grădină, stai cu banii-n mână şi nu-ţi vine nimeni. Dar cârciuma-i plină-ochi şi toţi se plâng de sărăcie...
Contribuțiile mele recurente, după opinia dvs se duc la cerșetori?
Dacă ajut un om care a căzut o fac respectându-i demnitatea.
Dacă întorc capul din direcția unui haidamac (vorba popei Dobocanu din satul mamei - „ești un măgar cât mine de mare”) care întinde mâna spre mine o fac pentru a respecta demnitatea umanității întregi...
Oamenii nu sunt dumnezei, ajung să fie în nevoie uneori, au uneori nevoie de ajutor. Și eu am fost acolo și l-am primit. Așa că îl ofer, la rândul meu, de fiecare dată când pot: cu vorba, cu portofelul sau cu umărul. Și nu consider pe niciunul cerșetor...
Bai frate atatea figuri si ifose pt niste maruntis.
--Cine iubeste minciuna , smecheria ,,ne -munca etc,,poate ca-l deranjeaza tare !!!
--Poate ca ar fi foarte bine ,daca am respecta ,doar cateva porunci din cele 10 !!