Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lecția turului 1 la alegerile prezidențiale. Cum au anihilat votanții scenariile PSD, AUR și PNL, ieșind în număr neașteptat de mare la vot. Surpriza Georgescu

Sondaj alegeri prezidențiale 2024

Câteva după votul de astăzi:

1. Bucuria unora este de înțeles, dar e cu măsură- s-ar putea să trăiască povestea „Mihaela, dragostea mea”. Marea surpriză ar putea veni din diaspora.

2. Se culcă mulți seara asta cu gândul că sunt în turul II, unul singur va constata că va fi pe buletinul de vot de peste două săptămâni, în finală.

3. Cel mai mare pierzător al alegerilor prezidențiale din 2024 este Partidul Național Liberal. A mers pe mâna câtorva oameni- Klaus Iohannis (care și-a impus șefii, apoi i-a băgat în alianță cu PSD), gașca Lucian Bode, Rareș Bogdan și cei din jurul lui Nicolae Ciucă, care au confiscat partidul. Foarte important- PNL a dat la Finanțe cel mai neliberal ministru, Marcel Boloș, personajul care are o percepție foarte proastă între antreprenori- e văzut ca fiind cel care urăște mediul privat, preotul care a lucrat exclusiv la stat toată viața.

4. Sunt liberal ca structură (îmi pare rău că-i dezamăgesc pe cititori, dar USR nu este, în viziunea mea, partid de dreapta- însă asta e o discuție de avut cu altă ocazie). De ce nu au putut cei ca mine să-i dea un vot lui Nicolae Ciucă:

- Nu a fost perceput niciodată ca fiind liberal.

- E greu să uiți cum a intrat în politică (după ce a promis solemn că nu se va înscrie în niciun partid, iar apoi emisiunea și scriptul au dispărut din arhivele postului național).

- A participat (chiar și prin acord tacit) la acțiunile (inadmisibile într-un stat de drept) orchestrate la adresa jurnalistei Șercan, pentru a se mușamaliza discuția și investigațiile cu privire la plagiat.

- Și o ultimă imagine care a constat pentru liberali- Armata Română, sub conducerea sa bravă, a scos tehnică militară de luptă pe bulevardele României în pandemie. Nu era război, nu era conflict civil, nu erau revolte ale oamenilor. Gestul spune enorm de multe despre capacitatea armatei și șefilor ei de a respecta democrația. Dați democrația în pază armatei și o veți primi așa cum o înțeleg șefii ei, ca în America de Sud, imediat ce simt gustul puterii.

- Incapacitatea de a vorbi. Nu de a dialoga cu votanții, ci de a vorbi, pur și simplu, a candidatului Nicolae Ciucă. E de așteptat ca acesta să încheie criza din PNL într-o zi, prin demisia de mâine.

5. Lecția zilei pentru Elena Lasconi: dacă membrii USR se așteaptă ca alte partide să-i fure la numărătoare, poate ar fi fost o idee bună să păstreze niște punți de dialog cu cei de la PNL, care să le păzească, de la un punct, voturile, din momentul în care constatau că liderul lor nu intră-n turul II. În politică se spun multe, întrebarea este dacă te aștepți să ai dialog civilizat și facil cu persoanele pe care le-ai înjurat. Elena Lasconi ar trebui să apeleze la ajutorul PNL pentru a veghea numărătoarea.

6. O dată-n plus, multe case de sondare se dovedesc a fi - în timpul campaniei- ca lăutarii care așteaptă bancnota lipită pe frunte cu scuipat, ca să cânte cum li se comandă. Inadmisibile scorurile date la comandă în ultimele luni și săptămâni VS rezultatele care vor ieși la numărătoare. La fel în campania electorală la locale, unde candidatul PNL Sebastian Burduja era prezentat ca urcând vertiginos și suflându-i în ceafă lui Nicușor Dan- voturile primite au vorbit de la sine.

7. Al doilea mare partid care iese șifonat după turul I este Partidul Social Democrat. Scandalul Nordis a avut o explozie cu întârziere. Fețele liderilor PSD ieșiți la declarații erau cel puțin triste, dacă nu îngrijorate. Principalul partid al țării a intrat în logica probabilității de a rata Cotroceniul și anul acesta.

8. Curentul extremist- naționalist- izolaționist este vizibil, puternic, e semnificativ.

9. Un candidat apărut de nicăieri, Călin Georgescu, a avut o traiectorie neprevăzută. Încă 2 săptămâni de campanie și avea șanse mari să intre în turul II. Adunați AUR (Simion), Șoșoacă (SOS), Călin Georgescu- ies niște procente care ar trebui să ne cauzeze frisoane.

10. Referendumul lui Nicușor Dan a trecut bine de procentele de la care se poate vorbi de validare, ca o primă condiție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    De ce jurnaliștii nu au scris despre Georgescu? Toți dădeau cu căcat in Simion, Geoană sau altii
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult