Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lecțiile neînvățate ale democrației și economiei de piață, la aproape 35 de ani de la Revoluție: speranță pusă într-o doamnă Șoșoacă cu botniță și într-un domn Simion care „face legea” în piața construcțiilor

colaj.

colaj/ foto: Profimedia

La revoluția din ’89, am visat, am sperat, am crezut într-o viață mai bună, într-o lume și o societate mai bune. Oricât de sceptică aș fi, nu pot nega, că avem deja acea viață mai bună, așa cum avem și o societate și o lume mai bune. Este incomparabil cum trăim acum față de experiența primilor ani post revoluție, când totul părea că este în dezintegrare și românul nu știa încotro să o ia. 

Dar, la 35 de ani de la revoluție, profitând de o libertate deplină să ajungă în Parlamentul European, o creatură cu catrință, năframă, brâu, ie, icoană, botniță și urlete susține că este România. O imagine care, pentru mine, e prea mult de digerat. Doamna Șoșoacă reprezintă niște români, cei care au votat-o, dar nu este România - este ceea ce aș fi vrut să aud că spun în cor toți ceilalți europarlamentari români. 

Mă întreb cât de neauziți și nereprezentați s-au simțit cei aproape 500 000 de români, de au vrut să li se audă vocea prin doamna Șoșoacă!? Aceasta e întrebarea și trebuie să avem puterea să o formulăm ca atare. Ne sperie Șoșoacă, dar cred că și mai mult ar trebui să ne sperie că atâția oameni au crezut în ea. Putem să o ignorăm pe doamna Șoșoacă, dar cu românii care s-au simțit ignorați și au vrut să li se audă vocea prin ea, ce facem?! 

După apariția de bâlci din Parlamentul European, în țară e alt bâlci. Oameni stau la coadă în București să semneze „Contractul cu Simion” pentru apartamentele, pe care președintele AUR zice că le dă românilor, cu 35.000 de euro, dacă ajunge președinte. Peste tot sunt doritori și se semnează astfel de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța. Și oamenii cred... Și stau la rând... Și semnează... Și își dau datele personale...

Nu am cuvinte, mi se pare că după zeci de ani de democrație sunt oameni care nu au învățat nimic despre cum funcționează economia și societatea. Președintele - presupunând că votul îi dă câștig de cauză domnului Simion - nu poate interveni în construcția de case și în refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului. Nu este treaba lui, nu intră în atribuțiile funcției de președinte. Băncile funcționează după regulile lor și ale pieței și, de asemenea, construcția de case este un domeniu privat sau de stat, unde președintele nu are niciun cuvânt de spus. 

Dar tu, român, care ai trăit 35 de ani de democrație, cum poți crede așa ceva? Cum poți crede un om care a mințit că a fost în audiență privată la Papă, când, de fapt, s-a furișat acolo pe lângă niște copii!? Cum poți crede un om care a mințit într-un interviu dat unei publicații din SUA, că a făcut pușcărie în România pentru convingerile sale politice? Cum poți crede un om care minte așa cum respiră!?

Când domnul Simion zice „Le cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale”, vinde pielea ursului din pădure și cred că este grav că găsește clienți!

Pentru cei care semnează că își dau votul în schimbul unui apartament ieftin aș mai avea câteva întrebări, la care nici măcar nu aștept răspuns. Nu este domnul Simion cel care promitea că face un spital cu banii strânși de la nuntă? Unde este spitalul… sau măcar donația?!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul e foarte bun, situatia insa e foarte proasta: multi romani ar vota cu Simion & Sosoaca. Ce e de facut? Ii putem jigni, dar asta nu le va lua nici dreptul de vot, ba chiar ii va indarji sa raspunda jignirilor, sa iasa la vot sau mai rau. Dar putem si incerca sa ii intelegem si sa ii ajutam. E clar ca in Romania atat afordabilitatea (cam in romgleza, dar atat m-a dus vocabularul) locuintelor cat si dobanzile la credite sunt mai proaste decat in restul Uniunii Europene. Rezultatele sunt scaderea demografica, deficit de forta de munca, nivel de trai scazut.... Astea sunt probleme reale, la care Simion vine cu solutii fantasmagonice. Unii nu deosebesc fantezia de realitate, asa sunt ei. Dar e vina lui Simion si vina naivilor de il cred ca singurele solutii puse pe masa sunt fanteziste, nu reale?
    Poate ca actiunile lui Simion ar fi un bun punct de plecare pentru a discuta de ce ratele la credite sunt mai mari in Romania, de ce locuintele sunt mai scumpe in raport cu veniturile, de ce inflatia e mare si ce e de facut.
    As vrea sa vad cum alti politicieni raspund prostiei cu competenta, nu cu injurii si amenintari.
    • Like 0
  • Adi check icon
    Vrei să faci CACA? ...bagă o fisă!
    Carada spunea că trebuie să se dezvolte business-ul în zona tradable ca să se poată pretinde bani la buget. Aşadar, cred că în curând se va ajunge în situaţia în care dacă vrei să faci CACA va trebui să bagi o fisă.
    Locuieşti la ţară, deţii terenul din fundul curţii - ca un dac liber ce eşti - ai o latrină unde te-ai obişnuit să te duci să faci caca.
    Dar, pământul de dedesuptul terenului tău aparţine statului, (că d-aia n-ai dreptul ca să-i exploatezi resursele).
    Împăratului roman Vespasian, care când a fost întrebat de fiul său Titus cum poate să taxeze latrinele a răspuns că banii n-au miros.
    Aşa că, este de aşteptat ca statul, în curând, să te oblige să ai aparate de taxat la intrarea în latrina proprie. Şi, obligatoriu, aparatul de taxat să fie conectat la serverele ANAF. Să nu care cumva să te caci ca un dac liber, fără ca ANAF să obţină ceva din produsul fecalelor tale.
    Căci va fi foame de bani pentru finanţarea promisiunilor făcute de partidul lui jorjică.
    • Like 2
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Supermarket-urile vor începe să vândă săculeţi speciali de unică folosinţă de tip zip-lock, pentru defecarea în casă, sau pe lângă latrină. Astfel, vei putea trimite săculeţul cu fecale prin curier privat într-un judeţ ales de tine (şoşocarii recomandă judeţele Sibiu, Cluj, sau Buzău).
      Dacă vei scrie pe colet „donaţie”, atunci nimeni nu te va putea taxa suplimentar.
      Şi, chiar în cazul în care te vizitează anti-frauda, te duci repede şi faci un caca, îl împachetezi frumos şi le dai pachetul inspectorilor acolo, pe loc. Ca să rămână toată lumea fericită momentan. Asta până când se va găsi un deştept care o să introducă inclusiv defecarea în sistemul de Garanție Returnare (SGR). Atunci te vei putea căca gratis din nou, ca un dac cu adevărat liber.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    "Președintele nu are atribuții"... ÎNTR-UN STAT DEMOCRATIC.
    Mă rog, pseudo-democratic, să fim serioși!
    Ori cei care se înscriu pe listele cu promisiuni visează de fapt la vremurile bune ale RSR-ului, când nu se putea problema de "atribuții" ci doar de decizii!
    O fi bine, o fi rău, oamenii respectivi nu se simt reprezentați de "România democratică" și își doresc un tătuc atotputernic. Iar Simion le promite, chiar dacă știe perfect că nu le poate oferi asta!
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Francisc check icon
      Între noi doi fie vorba, domnule RăzvanP: cât de cretin trebuie să fii ca să stai la coadă pentru a semna un „contract cu Simion”?

      Poa' să se supere cei în cauză, da' eu spun că sunt niște idioți. Asta e: e democrație, taică!
      • Like 5
    • @ RazvanP
      “Oamenii respectivi nu se simt reprezentați de "România democratică" și își doresc un tătuc atotputernic.”

      Păi cine îi opreşte să se mute în Ruzzia lui Putler? (de fapt, la asta poate să-i ajute însuşi idolul lor, simionul). Alternativ, au varianta Coreii de Nord.
      • Like 5
    • @ Francisc
      RazvanP check icon
      Nu știu dacă neapărat cretini, disperați sau pur și simplu se gândesc că n-au nimic de pierdut. Ce dau la schimb, datele personale? Care se găsesc literalmente pe toate drumurile! Mare brânză! Că strigă "ura, ura" de două ori? Iarăși irelevant, mâine strigă către alt partid care le promite altceva!
      Dacă iese, iese, dacă nu, nu, aia e!
      Problema e alta: NIMENI nu-și bate capul cum să-i "agațe" pe toți cetățenii ăștia care, guess what, SUNT CETĂȚENI ROMÂNI, cu drept de vot!
      Doar a le imputa alegerile și a le găsi tot felul de porecle sau înjurii nu ajută cu nimic pe nimeni. Nici pe ei, nici pe politicieni și nici pe cei care fac mișto de ei!
      • Like 3
    • @ Rocky's Dad
      RazvanP check icon
      Sunt curios când o să renunțați la BS-ul ăsta de doi bani, "nu-ți convine, du-te în Rusia"...
      News-flash: nimeni nu pleacă nicăieri, sunt mai multe șanse să schimbe lucrurile AICI decât să-și ia traista în băț! O TREIME din PE câștigată de "extremiști", ring a bell? Vedem data viitoare dacă mai ține vrăjeala cu jocurile de culise!
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      ... propagandistul putinist strikes again. Încep să cred că „razvanp” lucrează pe ruble, niciun român sănătos nu ar consuma atât timp doar ca să-i sufle-n *** lui putin. Indiferent de subiect, hop și „razvanp” cu propaganda. Ieri a fost cu homofobia, azi cu antieuropenismul, mâine cu antiamericanismul, poimâine... cu ce i-or mai dicta stăpânii.
      P.S. Mare fail cu „cina cea de taină” care de fapt n-a fost (https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cina-cea-de-taina-nu-a-fost-sursa-de-inspiratie-2378136.html). Grăitor e că TOȚI putiniștii au avut EXACT același mesaj, dar era suficient să ai puțină cultură generală ca să vezi diferența. Mari „creștini”, în timp ce țarul lor comite un genocid într-o țară creștină.
      • Like 3
    • @ Francisc
      Felicitarii pentru cuvintele intelepte si foarte Adevarate ,Problema grava este ca ,cei cvare ar trebui sa le citeasca si -si schimbe ,mentalitatea ,niu cred ca multi mai stiu sa citeasca ,sau nu au acces la net ,la acesta platforma .
      • Like 0
    • @ Dan
      Mai gay transnistrean, vad ca esti si gay singuratic: ai scris pe forum non-stop pana si duminica. Fiind gay, inteleg ca nu ai familie. Dar in Tiraspol acolo nu ai alti gay cu care sa iti petreci week-end-ul? Stai non-stop pe forum incercand sa manipulezi oamenii slabi de ingeri ca in EU nu e loc mai multe opinii?
      Mai pederast tiraspolez, tu intelegi ca in democratie oamenii mai si voteaza, mai si aleg? Daca nu le place ceva, sunt liberi nu sa plece, ci sa il schimbe. Inteleg ca tu nu iti schimbi nici stapanii nici ciorapii, dar in Europa lucrurile sunt altfel. Repet: nu ne place ceva, facem galagie, iesim la vot si il schimbam. Am reusit noi sa il schimbam si pe Ceausescu, crezi ca nu putem schimba lucruri mai mici?
      PS: cat mai e vodca la Tiraspol, pederast singuratic?
      • Like 1
    • @ Rocky's Dad
      Tata lui Rocky, postarea ta imi aminteste de o poezie celebra a lui Bertold Brecht (dramaturg german, autor, printre multe altele, al Operei de Trei Parale). Poezia "Solutia" e scrisa dupa rascoala din 1953 din Germania de Est. Tradusa in romana, e cam asa (copy paste de pe https://logossiagape.ro/bertolt-brecht-solutia/):
      Urmare a răscoalei de pe 17 iunie
      Secretarul Uniunii Scriitorilor a dispus
      Să se împartă broșuri pe Aleea Stalin
      În care se putea citi că poporul
      Și-ar fi jucat încrederea guvernului
      Și că numai prin muncă dublă
      O va putea recâștiga.
      N-ar fi mai simplu dacă guvernul
      Ar dizolva poporul și
      Ar alege altul?
      • Like 1
  • Francisc check icon
    Prea multe virgule puse unde nu le este locul, da' nu-i bai: ideea contează...
    • Like 2
    • @ Francisc
      portal check icon
      ideile care se desprind din acest articol sunt : 1. romanii uita repede. 2. stiu ca avem oameni capabili, cum dracului ajung in varf persoane cu tulburari mintale ? 3. avea dreptate mamaia : doar un cataclism major ne schimba. 4. fara nicio legatura cu articolul, vad ca in general anumite grupuri forteaza niste idei (trans, oamenii grasi, lgbtq+, vegetarienii, green energy) si daca la inceput socheaza, in timp lumea se obisnuieste. si apoi ce ??
      • Like 0
    • @ portal
      RazvanP check icon
      Corect, și atunci cum poți să-i convingi pe "semnatarii lui jorjică" de "meritele" democrației? Vorbim despre unii care au prins și alte deschideri de olimpiade, cu oameni normali nu cu freaks.
      Cât crezi că le ia să facă legătura "democrație egal femeia cu barbă"?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      portal check icon
      hai ca incep sa inteleg. deci si America va avea, ca si Romania, de ales intre raul cel mai mic. iar social va trebui sa aleg daca devin sustinator trans sau nationalist de carton. totusi, ce e asa de tare la un apartament de 35 mii ?
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Între „femeia cu barbă” și „bărbatul” care i-o **** lui putin aproape zilnic pe „Republica”, cine e cel normal???
      • Like 3
    • @ portal
      RazvanP check icon
      Pentru cine își permite unul de 350 mii, nimic. Pentru unul care nu are casă, însă...
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult