Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Legea prevenției sau cum să aruncăm cu praf în ochii contribuabililor

Anunțată cu surle și trâmbițe de Guvern, inclusiv de Liviu Dragnea  - citez: „Relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată complet" în așa fel încât „statul să nu mai fie agresiv cu firmele. În acest scop, în primul trimestru din acest an se va adopta Legea prevenției, astfel încât „nimeni să nu mai primească o măsură punitivă înainte să aibă o măsură de prevenție", legea prevenției se dovedește încet încet un mare fiasco sau fâs în limbaj mai popular. 

Să analizăm cum a evoluat în timp acest proiect de lege în care, exact ca în cântecul cu elefanții ce se legănau și se împuținau, așa s-a întâmplat și cu contravențiile incluse în anexa legii.

În 15.03.2017 anexa cuprindea 396 de contravenții pentru aplicarea măsurilor de prevenție.

Dintre acestea cele mai importante și de care firmele se lovesc cel mai mai mult în activitatea lor sunt :

* Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, republicată;

* Legea 82/1991 privind Legea Contabilității;

* Legea 70/2015 - pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare;

* OUG 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare;

* HG 500/2011 - privind registrul general de evidenţă a salariaţilor cu modificările si completările ulterioare

În 30.03.2017 deja proiectul era „ajustat” în ce privește anexa privind contravențiile, acestea rămânând doar 333.

În data de 18.05.2017 după studii intense și intervenții de la instituțiile de control (ITM , ANAF , etc) numărul acestora a ajuns la 267.

Iar în final când deja proiectul a fost trimis la Parlament, anexa privind contravențiile s-a ciuntit și mai mult, ajungând la 105.

Au fost eliminate cele mai importante contravenții, pentru care firmele nu mai pot beneficia de măsuri de prevenție. Astfel:

* Legea 82/1991 privind Legea Contabilității a fost scoasă integral;

În această lege se regăsesc cele mai multe contravenții pe care un contribuabil le poate avea, întrucât a greși e omenește, pentru care nu mai beneficiază de păsuire.

* Legea 70/2015 - pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare – a fost scoasă integral;

În această lege sunt prevăzute acele plafoane de plăți în numerar, fiind situații în care firmele nu le pot respecta, întrucât legiuitorul nu s-a gândit la toate cazurile posibile existente în practică, dar care sunt încadrate la amenzi foarte mari. 

* HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor cu modificările și completările ulterioare – din care a mai rămas praful de pe tobă, întrucât sunt incluse doar contravențiile prevăzute în Registrul pentru instituții publice nicidecum și pentru Registrul privat Revisal, asa cum era prevăzut inițial, firmele private fiind cele mai afectate, prin excluderea acestuia din lista contravenților păsuite.

Dar important e că încă se regăsesc în anexă, printre cele 105 contravenții, cele la Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării sau Legea 54/2012 privind activitățile de picnic, legi care trebuie să recunoaștem sunt de impact masiv în activitatea unei firme.

În ritmul acesta mă gândesc că, după ce va trece de Senat și Camera Deputaților, legea va ajunge la vreo 10 contravenții incluse la măsuri de prevenție de acest gen.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult