Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Leon Dănăilă, interviu pentru News.ro: „Eu sunt pentru căsătoriile heterosexuale, ei pot să facă copii. Un homosexual poate să-i cumpere, să-i fure”. UPDATE

Neurochirurgul Leon Dănăilă, senator PNL, spune, într-un interviu pentru News.ro, că el este împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, argumentând că doar cuplurile heterosexuale pot să facă copii, în vreme ce „un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi”.

UPDATE Senatorul PNL Leon Dănăilă a fost reclamat, vineri, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile făcute despre homosexuali, anunță Digi24.

„Mesajul politic al domnului senator Leon Dănăilă țintește un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de către OG 137/2000, articolul 15, și anume orientarea sexuală. Astfel, mesajul domnului senator Leon Dănăilă diferențiază în mod clar între grupurile de persoane heteorsexuale și cele homosexuale, criteriul de diferențiere fiind cel al orientării sexuale. Prin asocierea expresă dintre homosexuali și acțiuni sancționate de Codul Penal, Leon Dănăilă dezvoltă un sentiment de frică și panică privind reprezentarea în spațiul public a comunității LGBT. Astfel, Leon Dănăilă contribuie la încetățenirea stereotipurilor și a prejudecăților privind indezirabilitatea comunității LGBT”, se arată într-un comunicat al asociației MozaiQ, organizație comunitară a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender) din România.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Eu sunt pentru căsătoriile de sex opus, heterosexuale. Eu aşa am învăţat, eu sunt de la ţară. Eu n-am pomenit la mine homosexuali. Eu aici am auzit. N-am pomenit aşa ceva. Heterosexualii, ei dau naştere la copii, pot să facă copii. Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi. Să-i înveţe să devină tot aşa, sau femeile care sunt de acelaşi sex care vor să se căsătorească între ele, sau doi bărbaţi”, a declarat Leon Dănăilă.

În interviul acordat News.ro, neurochirurgul a spus că el pur şi simplu nu îi înţelege pe homosexuali.

„Pe mine m-a frapat un singur fapt: domnule, un bărbat se îndrăgosteşte de alt bărbat. El e homosexual. Dar de ce unul este îmbrăcat ca femeie şi unul ca bărbat? Domnule, ia-ţi o femeie dacă îţi plac femeile, de ce îl îmbraci ca femeie? Lasă-l tot ca bărbat dacă îţi plac bărbaţii. Eu asta nu pricep, mintea mea nu poate să priceapă. Nu, una e femeie, ălalalt e bărbat. Asta nu pricep. Îmbracă-i pe amândoi bărbaţi. Îţi plac bărbaţii? Poftim!”, a precizat el.

Interviul integral pe News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema pusă de domnul Dănilă mi se pare corectă: dacă le plac bărbaţii, de ce unul se îmbracă în femeie? Nu este logic...

    Nu sunt de acord cu înfierea de copii. Dacă s-au terminat cuplurile heterosexuale doritoare de adopţie, există şi adopţie internaţională. Un copil trebuie să trăiască într-o familie heterosexuală. Cu tot respectul, familie înseamnă femeie şi bărbat.
    • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Oare,dacã nu s-ar fi nãscut Turing-homosexualul,pãrintele ciberneticii(si all calculatorului)dvs.cum v-ati fi fãcut cunoscute ideile mici,putine si înguste?
      • Like 0
    • @
      Ai căzut din pat şi ţi s-a fracturat logica? Şi eu pot fi impertinent... Dacă Turing s-a născut...înseamnă că a avut părinţi heterosexuali... Dacă-l creşteau nişte homosexuali puteai să comentezi ceva... Dar eu nu am spus că homosexualii trebuiesc arşi pe rug, aşa că Turing nu ar fi fost în pericol. Să existe, treaba lor, dar nu sunt pentru dreptul acestor oameni de a adopta copii. Puţină logică nu strică niciodată.

      Dacă nu-ţi plac comentariile mele, eu zic să nu le mai citeşti. Eu apreciez oamenii inteligenţi care au disciplina dialogului şi puncte de vedere argumentate, chiar dacă mă contrazic. Iar REPUBLICA este o platformă pe care se întâlnesc cetăţeni cu opinii diferite. Nu este platforma TA, nu este doar pentru cei care gândesc aşa cum gândeşti tu. Este o platformă deschisă dezbaterilor.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Oare, dacă vă funcționa măcar 10% simțul logicii și bunul simț, ați mai fi scris comentariul dvs.?
      • Like 0
    • @
      Aştept detalii. N-ai spus nimic, doar m-ai înjurat.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Accept,cu drag,criticile dvs.deoarece vã apreciez comentariile(in general).Am folosit verbul tranzitiv"a se naste" in sens fig.(a se ivi,a apãrea: o idee, un simbol,un geniu ,etc).Se pare cã a fost o Idee ....idioatã!Dar voi continua sã critic,cu vehementã atitudinea homofobã,in general si a unui medic,in special! Un medic stie(sau ar trebui sã stie ) cã identitatea sexualã are un determinism plurifactorial obiectiv:genetic(si implicit hormonal) si abia apoi modelele din jur. O searã buna!
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Domnule, n-ați fost suficient de atent cui am adresat replica mea (@ Stefan Stefania). Cu alte cuvinte, eu v-am luat apărarea.
      Așadar, împărtășim puncte de vedere apropiate despre acest subiect.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mulțumesc! O seară bună și dvs.!
      • Like 0
    • @
      Scuze! Aşa este, chiar nu am fost atent.
      • Like 0
    • @ Constantin
      "dar nu sunt pentru dreptul acestor oameni (homosexuali) de a adopta copii". Inteleg sunsul acestui visceral "nu sunt pentru", insa ma intreb daca ati putea aduce ceva argumente care sa va substantieze conjectura.
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      M-am gândit la interesul copilului, având în vedere realităţile din România. Cum credeţi ca va fi tratat acel copil de către colegii de şcoală sau de joacă? Eu cred că va avea mari probleme de integrare şi vor apărea nişte traume care-i pot marca viaţa.

      Pe de altă parte, se poate spune că ar fi mai bine într-o ... familie de homosexuali decât la orfelinat sau într-o familie hetero care nu-i poate asigura o educaţie bună, posibilităţi de a învăţa... Este greu... Primul impuls a fost acela de a spune că nu sunt pentru... Însă, vorba Papei, cine sunt eu să judec? Mi-am spus doar o părere.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Ma tem ca aveti dreptate in ceea ce priveste atitudinea colegilor de scoala. Asta insa vine ca o referinta circulara, o reflectare a atitudinii societatii. Un catch 22 din care nu se va putea iesi atata vreme cat noi, "normalii", nu vom percepe homosexualitatea ca pe o maladie mai degraba decat ca pe o meteahna spurcata.
      • Like 0
  • Meshter check icon
    Pentru d-nul Tom, mai jos:
    ...persoane având jumătate din vârsta mea...
    Atata vreme cat acea varsta este legala, speram ca ati uitat sa adaugati...
    • Like 0
  • check icon
    Domnul profesoru Dănăilă nu-i înțelege pe homosexuali pentru că n-a vorbit niciodată serios cu vreunul.
    Orientarea sexuală e un detaliu care n-ar trebui să pună nicio etichetă pe vreo persoană, așa cum nici pe mine mine n-ar trebui pusă vreo etichetă dacă aș prefera exclusiv anumite metode de a face sex, sau dacă mi-ar place exclusiv sexul cu persoane având jumătate din vârsta mea, etc.
    Asocierea în sensul căsătoriei însă, asta e deja altă problemă, pentru că implică și dreptul de a adopta și de a crește cât mai bine copii, care privește deja toată societatea.
    Din punctul meu de vedere, trebuie creată cât mai curând o formă de parteneriat civil pentru homosexuali, care să ofere tot ce oferă căsătoria, minus drepturi egale de adopție. La adopție trebuie să aibă prioritate cupluri hetero, și doar dacă acestea nu acoperă nevoile de părinți care să adopte, abia atunci să poată adopta și cuplurile homosexuale.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Eu sunt de părere că un copil de care se ocupă responsabil doi oameni este de preferat unui copil de care se ocupă „statul”, adică toți și de fapt nimeni.
      • Like 1
  • Niște scursuri ...!
    • Like 0
  • Domnule profesor ! Pai eu cred ca unul dintre ei se imbraca ca o muiere pt. ca cineva trebuie sa dea cu matura si sa gateasca in casa aia!
    • Like 1
  • andrei andrei check icon
    haideti totusi sa nu il atacam pentru o parere. fiecare dintre noi are o opinie in legatura cu acest subiect si la fel cum ii unii in cer lui sa priveasca acest aspect din alt punct de vedere si ei ar trebui sa priveasca subiectul respectiv din punctul lui de vedere. sunt unele variabile pe care noi nu sunt usor de inteles si este usor sa judeci. nu cred ca ideea principala a acceptarii persoanelor din comunitatea lgbt este sa fie marginalizati si huliti cei care nu sunt de acord cu ei ci sa fie intelesi. la fel cum vrei sa fie unii intelesi si acceptati asa si altii trebuie sa fie acceptati. mi se pare o ipocrizie sa cereti unor oameni sa accepte ceva, dar sa nu fie acceptati la randul lor din cauza unoi opinii, opinii probabil filtrate printr-un mod de gandire diferit.
    • Like 0
  • check icon
    Corect. Este foarte greu să înțelegi ce este în mintea unui mutant genetic,logic.
    • Like 0
  • John check icon
    E amuzant că nenea care are totuși o profesie de vârf în domeniul medicinii, face confuzii în ce privește diferitele forme de manifestație în comunitatea LGBT ( Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual ). Perechile homosexuale ( lesbiene sau gay ) de regulă nu simt nevoia să se diferențieze prin îmbrăcăminte. Transsexualii ( transgender ) simt instinctual nevoia puternică de a se ”transforma” în sexul opus, prin îmbrăcăminte, uneori recurgând la operație de schimbare a sexului. Recent exemplu faimos : Caitlyn Jenner, fost atlet olimpic, înainte Bruce Jenner.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Nota 10 cu felicitãri!
      • Like 0
  • Și ăsta ar fi un neurochirurg? E ok să nu înțelegi anumite chestii, până la urmă toți suntem limitați indiferent de cât de mult am dori să nu fim. Dar idea e totuși că ar trebui să încerci să faci un efort să vezi și lumea prin ochii altora... Dar până la urmă nu toți au capacitatea de a o face. Oricum, slab răspuns.
    • Like 1
    • @ Liviu Rarunchi
      ..."calul batran in buiestru". Cred ca e greu pentru cineva nascut in perioada interbelica sa-si nuanteze discursul, mai ales pe subiecte atat de polarizante. Citind pe wikipedia despre domnul acesta, constat ca nu e prima afirmatie controversata - anul trecut zicea ceva despre cum femeile care fac neurochirurgie sunt mai prejos decat barbatii din domeniu.
      • Like 1
    • @ Liviu Rarunchi
      check icon
      Acolo unde este multã inteligentã ,existã si multã prostie!Probabil cã domnul dr. e un mare neurochirurg dar si un mare misogin si homofob.
      • Like 0
  • Pai nici unii heterosexuali, nu pot avea copii, liberalule! Deci, dupa logica dumitale, nici lor n-ar trebui sa li se dea voie sa se casatoreasca? Nici nu e vorba despre adoptie in acest caz, doar despre o formalitate prin care drepturile si interesele comune le sunt aparate de catre stat, biserica poate casatori pe cine vrea lantul de aur de 24 de carate al turnatorului Daniel in continuare. Va explica mai bine prim-ministrul din Luxemburg, liberal de-al vostru, sigur, si el inapoiat si imbracat obscurantist dintr-o tara vai mama ei de inapoiata si primitiva. Familia si-o defineste fiecare, nu ti-o defineste statul la comanda unei institutii medievale, asta se intampla doar in regimurile totalitar-fascistoide ce nu isi trateaza cetatenii ca pe egali, ci ca pe supusi si sclavi. In sensul asta, in cativa ani o sa ajungem ca familia traditionala sa fie definita ca relatia dintre politruc, amanta si Mercedesul S Klasse, cu posibilitatea de adoptie a unui BMW Seria 7.
    • Like 3
    • @ Bogdan Melinte
      Ai dreptate. Macar sa fie definita ca relatia dintre un politruc, amant si un S Klasse/sau dintre politruca, amanta si BMW. In lipsa progresului macar sa ne amagim cu iluzia progresului.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Nu cu iluzia progresului, ci cu realitatea obiectiva. Nu am vazut public in Romania relatia dintre un politruc si amant, probabil exista, dar tare as vrea sa vad din considerentul ca macar atunci ar fi singurul moment in care sunt sinceri cu electoratul... in rest matanii si cruci cat cuprinde.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult