Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profesorul Leon Dănăilă, despre boala sistemului de sănătate: „Politica predomină în domeniul sanitar. Iar, uneori, în conducerea unor secții, puțin și prostia...”

„Experiența chirurgului contează foarte mult, nu numai tehnica pe care o aplică. Eu aș zice că mai bine să te opereze un chirurg foarte bun cu o tehnică mai înapoiată, decât un chirurg mediocru, inferior, cu o tehnică foarte avansată”. Replica îi aparține reputatului neurochirurg Leon Dănăilă. Discursul său a stârnit miercuri, în mai multe rânduri, aplauzele unei întregi săli în cadrul conferinței „Connecting for Good”, organizat de Fundația Vodafone.

Profesorul Dănăilă, unul dintre invitații speciali ai evenimentului, a vorbit despre cât de mult contează harul pe care îl are un neurochirurg. „Eu, făcând și psihologia, am introdus un test de psihologie pentru cei ce vor să facă neurochirurgie, să vadă dacă au calități de a fi viitor neurochirurg. Unii știu că neurochirurgia e bănoasă, așa, cu renume. Unii se conduc după motive superficiale, fără a avea talent chirurgical, în general”, a spus profesorul Dănăilă. 

„Dacă cineva vrea să ajungă președintele țării poate, dar trebuie să aibă anumite calități”

Rugat să dea un sfat unui tânăr neurochirurg care și-ar începe acum cariera în România, profesorul a vorbit despre pasiunea sa pentru neurochirurgie, dar și despre faptul că politica predomină astăzi în multe domenii, printre care și cel sanitar.

„Orice se poate pe această lume, dar să existe niște calități. Dacă cineva vrea să ajungă președintele țării poate, dar trebuie să aibă anumite calități în domeniul respectiv. Acum, cum politica predomină în domeniul sanitar și poate și în alte domenii, și uneori și în conducerea unor secții puțin și prostia, e foarte greu, ne izbim frecvent de aceste cazuri. La mine a venit o persoană care era mai puțin intelectuală și a spus: „Mie mi-a spus domnul menajer că nu se poate opera”. Doamnă, nu îi spuneți menajer că e manager, o să se supere dacă îi spuneți asa. Tumora se poate opera, aduceți-o la noi, că avem posibilități să o punem în evidență”, spune profesorul Leon Dănăilă.

„Eu când am fost student făceam gărzi, stăteam pe o bancă noaptea și prindeam urgențe la care puteam să particip și în timpul actului operator. Am învățat chirurgia din facultate, mie mi-a plăcut foarte mult chirurgia în facultate. Dacă îți place ceva, nu există să nu reușești”.

O singură întrebare venită din partea publicului din sală a părut că l-ar pune, pe moment, în dificultate pe renumitul neurochirurg: „Ați ținut în mână atâtea creiere. Ați cunoscut vreodată o minte odihnită?”, a dorit să știe cineva.

După o scurtă pauză în care s-a consultat cu moderatorul, medicul a spus că nu poate să răspundă la întrebare pentru că toate „creierele sunt la fel” și că „să vezi creierul macroscopic nu se pot pune astfel de diagnostice”.

„Funcția cerebrală nu poate fi depistată prin ceea ce vedem noi în timpul operației, ea poate fi depistată cu ajutorul unor instrumente, al RMN-ului funcțional și alte instrumente de înregistrare. Am rugat pe cineva odată să facă niște teste psihologice să studiez lobul prefrontal care este extraordinar de important pentru activitatea individului. Eu am scris prima carte de psihochirurgie. Dar să vezi creierul macroscopic nu se pot pune astfel de diagnostice”, a răspuns profesorul, în cadrul evenimentului organizat miercuri de Fundația Vodafone. 

23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari

Fundația Vodafone împlinește în acest an 25 de ani de la lansarea la nivel internațional și 18 ani de când este prezentă în România. În cei 18 ani, Fundația Vodafone România a finanțat proiecte în valoare de 23 de milioane de euro pentru 1,4 milioane de beneficiari. 

Într-un interviu acordat Republica.ro, Ravinder Takkar, CEO Vodafone România, a explicat că în calitate de furnizor de telecomunicații Vodafone își propune să contribuie într-un mod sustenabil la societatea în care operează. „Avem multe proiecte, dar ne concentrăm pe introducerea tehnologiei în domeniul sanitar, în domeniul educației și în sprijinirea activităților de voluntariat”, a spus Ravinder Takkar, CEO Vodafone România.

Prin Mobile for Good, care a fost lansată în 2012, au fost realizate programe de 2,9 milione de euro, pentru peste 30.000 de beneficiari.

Fundația Vodafone România a construit o secție modernă de terapie intensivă pentru nou-născuți în cadrul Spitalului Marie Curie din București. Investiția pentru proiect se ridică la 2 milioane de euro. 

Un alt program derulat de Fundaţie în domeniul sănătăţii este renovarea centrelor de transfuzie sanguină, care a cumulat investiţii de 350.000 de euro până în prezent. Demarat în 2011, programul a contribuit la renovarea a opt centre care deservesc o treime din totalul donatorilor din ţară şi care asigură sânge pentru 291 de spitale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Va felicit pentru acest articol!
    • Like 0
  • Articolul prezinta o parere avizata, prin inteligenta, deschidere si experienta, a Profesorului Danaila, cu principii necesare in medicina romaneasca si din pacate deficitare in prezent. Se pare ca Profesorul Danaila ramane mereu actual!
    • Like 0
  • este in neregula marlania autoarei, care "interpreteaza" imaginea intr-o cheie umilitoare pentru medic; este in neregula marlania redactiei care a publicat articolul, iar apoi l-a mentinut, chiar si DUPA ce raspunsul dlui dr Danaila [https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=533832956797218&id=499108570269657&substory_index=0] ar fi trebuit sa ii bage in pamant; in pamant, fizic, ca "in pamant, de rusine", nu are cum: sunt nerustinati.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult