Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lista proiectelor pe care IT-iștii lui Cioloș le pun online. De la o platforma digitală pentru petiții, la un sistem de ticketing pentru cereri

desprevaccin.ro - care se dorește să fie principala sursă de date pentru toți cei care vor să afle informații cuprinzătoare și sigure despre vaccinările esențiale, un sistem informatic tip Registru Electronic Unic ce va permite înregistrarea, integrarea și analizarea tuturor datelor privind întreprinderile sociale, o platformă digitală pentru petiții, un sistem de ticketing prin care se poate urmări starea unei cereri depuse de un cetățean român către instituțiile statului reprezintă doar câteva dintre proiectele la care lucrează bursierii și voluntarii IT în cadrul programului GovITHub.

În mai puțin de două luni de la startul programului GovITHub, cei 20 de bursieri selectați, cu sprijinul altor specialiști voluntari, au demarat și dezvoltă proiecte în domenii precum sănătate, economie socială, fonduri europene, plăți online, auto.

Un număr de zece proiecte sunt dezvoltate în regim intensiv, bursierii și voluntarii lucrând alături de reprezentanți ai instituțiilor publice unde vor fi implementate soluțiile IT. Pe lângă acestea, alte 20 de proiecte sunt în fază de dezvoltare.

„Fiecare bursier al programului GovITHub are experiență de peste 10 ani în domeniu, în companii de talie mondială, în companii start-up, incubatoare și acceleratoare de afaceri sociale, pe care le-au fondat și dezvoltat în organizații de succes. Aceștia au competențe în consultanță și dezvoltare de software pentru firme din telecomunicații, petrol, bănci, retail, agenții de publicitate – cu experiență de muncă în SUA, Franța, Irlanda, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda și România. Cunoștințele lor îmbină managementul de proiect cu abilități tehnice, în zonele de arhitectură de sistem și dezvoltare software, securitatea informației, inteligență artificială și machine learning, UX/UI (user experience și user interface), vizualizare de date și data mining și au co-fondat incubare și acceleratoare de afaceri sociale”, potrivit unui comunicat de la Biroul de presă al Guvernului.

Toate proiectele GovITHub sunt dezvoltate în regim Open Source, ceea ce înseamnă că oricine le va putea vedea și îmbunătăți. Astfel, este asigurată transparența totală asupra activității GovITHub și sunt permise orice îmbunătățiri sau modificări publice ulterioare ale acestor soluții, în regim deschis – sistem care elimină practica achizițiilor publice netransparente și, în același timp, dispare riscul ca statul să fie captiv al anumitor tehnologii, mai adaugă comunicatul.

Exemple de proiecte la care lucrează bursierii și voluntarii în cadrul GovITHub:

* desprevaccin.ro, principala sursă de date pentru toți cei care vor să afle informații cuprinzătoare și sigure despre vaccinările esențiale;

* Registrul Întreprinderilor Sociale, un sistem informatic tip Registru Electronic Unic ce va permite înregistrarea, integrarea și analizarea tuturor datelor privind întreprinderile sociale;

* platforma digitală pentru petiții, un sistem de ticketing prin care se poate urmări starea unei cereri depuse de un cetățean român către instituțiile statului;

* dezvoltarea de noi module pentru MySMIS, platforma națională de gestionare a fondurilor europene, pentru a sesiza fraude înainte ca ele să se întâmple;

* îmbunătățirea serviciilor oferite prin ghiseul.ro, prin re-design din punct de vedere al interfeței, utilizabilității și accesibilității pentru creșterea eficacității platformei;

* Cazier Auto, o aplicație mobilă prin care cetățenii pot verifica istoricul reviziilor și al accidentelor unei mașini folosite înainte de a o cumpăra;

* R.A.D.A.R. (Reprezentarea și Analiza Datelor Agregate din România), platformă care permite cetățenilor să vizualizeze date deținute de stat la nivel de Unități Administrativ-Teritoriale și să le coreleze sau să le analizeze;

* Spațiul Privat Virtual Mobil, aplicație de mobil care va oferi cetățenilor posibilitatea de a efectua tranzacții în relația cu ANAF direct pe telefon, simplificând procesul și crescând numărul tranzacțiilor efectuate electronic;

* consultare.gov.ro, o platformă pentru agregarea tuturor actelor normative aflate în consultare publică care va oferi posibilitatea transmiterii de propuneri în format electronic.

În proiectele enumerate au fost cumulate peste 1.200 ore de muncă din partea a 11 bursieri și peste 30 de voluntari, conform comunicatului. Comunitatea GovITHub este formată din cei 20 de bursieri, peste 300 de voluntari și peste 1000 de susținători.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ideile sunt bune, dar putem da si noi feedback pe ele? Sa comentam/aratam parerile noastre? Pt ca 2 din ele sunt complet opace - un site incomplet de info si atat...
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      Nu, Claudia, Nu poti interba si nici da feedback; Am fost pe site-ul despre vaccin si seamana cu cea mai perfida spalare pe creier; Pustii astia, or sti ei sa faca site-uri, insa nu au nicio treaba cu restul problemei; au gagat in fata actori, medici, oameni "ca noi" ( desi- nu-s ca noi- pt ca noi ne mai si documentam, ne punem intrebari, cautam riscuri si variabile, judecam cu propriul creier) ca sa scoata in fata avantajele; Mie mi se pare o mare campanie, pentru a fi fortati mai apoi sa vaccinam automat si obligatoriu copiii; Unii vor rezista ( dar- e posibil ca mai tarziu sa apara sechele) altii...."bad luck" ( se incadreaza in "marja de eroare" :-) )
      Cam asta-i
      • Like 2
    • @
      pai asa fac si eu un site si pun doar informatiile ce vreau si apoi zic ca e site oficial... nimeni nu poate ridica problema, nu am unde raporta, nu am unde scrie/comenta ... comunismul e in floare.
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      Exact! Ai prins ideea!
      • Like 0
    • @
      Exact asta voiam să comentez și eu, confirm ce spui: pare o reclamă deșănțată grețoasă, pro vaccinuri. Campaniile de felul ăsta îmi creează o impresie contrară a ceea ce se încearcă, adică mă fac să devin și mai suspicios când vine vorba despre vaccinuri!

      În prospect, la efecte secundare este trecut și autismul, dar dacă te iei după desprevaccin.ro, vaccinurile sunt bune și sigure... Vorba ta, ghinioniștii se încadrează în marja de eroare.
      E ca și la radiații: dacă încasezi o doză, cel mai probabil nu vei face cancer, dar probabilitatea crește totuși semnificativ, deci cu siguranță vor exista și ghinioniști care încasează doza respectivă și fac cancer din cauza asta!
      • Like 0
    • @ Tom Dick N'Harry
      check icon
      Mie imi e foarte clar ca e presiune de la producatori pentru ridicarea volumelor vandute; Nu am niciun dubiu; Evident, sunt pregatite si pachete de "sponsorizari" daca le iese treaba; Si- dupa cum vedem ce se intampla in industria medicala in zilele noastre ( sa ne mai amintim de Hexi? Scandal care a disparut de tot..?!, sau de Instit Cantacuzino?) si de faptul ca se vara pe gat orice- numa sa iasa banul...normal ca am dubii;
      • Like 0
  • check icon
    Ideea cu toata aceasta initiativa e ca va trebui continuata intr-o forma sau alta. Nimic in IT nu functioneaza pe principiul am predat si gata. Developmentul e doar o parte, cea mai multa munca in IT e in suportul ulterior.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    meOricum e nevoie de un partid, fie că ne place sau nu. Era bine ca Dacian Cioloş să meargă hotărât cu PNL-ul. S-ar fi simplificat lucrurile, mai ales că e şi partidul preşedintelui.
    • Like 1
  • Sunt impresionat de aceste planuri si de primele realizari, in numai doua luni. Chiar se vede luminita de la capatul "tunelului de partid" prin care tot trecem de 27 de ani!
    • Like 1
    • @ Calin Nistor
      Dar mă tem că ne bucurăm degeaba:Dragnea,latifundiarul de Teleorman,odată ajuns la butoane,va întoarce pe dos tot ce se face bine acum.
      Și mă tem că va câștiga alegerile,am prieteni despre care știu că îl vor vota(PSD-ul)fiindcă e "singurul partid care se gândește la săraci"!
      Când eu încerc să le spun că pescarului tre'să-i dai undiță,nu mură-n gură/pomană,îmi răspund că investițiile sunt prilej de furt,nu de creare de locuri de muncă.
      Și sunt și mai tineri decât mine,au umblat și prin Europa mult mai mult decât mine.
      • Like 0
    • @ Maria Rusu
      1. sa ne bucuram oricum :) indiferent cat dureaza
      2. eu trag totusi nadejde ca NU suntem un popor de asistati si ca suntem mai multi aceia care vrem ca statul doar sa-si faca treaba lui (administratie, educatie, sanatate, siguranta si securitate publica samd samd) si noi pe a noastra (o activitate lucrativa, legala, etica + contributii la binele comun)
      3. cu siguranta cei mai tineri si mai putin "cititi", nu neaparat mai putin umblati, pentru ca poti sa umbli prin Europa si mai departe si sa nu-ntelegi ce e important, sunt prada usoara pentru astfel de discurs "vooi doar votati-ne ca noi va dam..."
      Raman optimist si te indemn si pe tine la asta. Eu ma duc voluntar observator la alegeri intr-o sectie de votare rurala din TR, DB, IL sau CL care sa nu fie pe drum asfaltat :-) - asa am cerut, sa vad acolo! Am mai facut-o o data in 1992, si... m-am convins atunci deocamdata la acel moment nu aveam nicio sansa sa scapam din mrejele propagandei comuniste...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult