Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Liviu Pop, despre Andrei Pleșu: „Mi-aș fi dorit să fi fost dumnealui un reper când a fost ministru”

Ministrul Educației, Liviu Pop, l-a criticat pe Andrei Pleșu, după ce omul de cultură a scris un articol în care spunea, între altele, că „un ministru al Învățământului ar trebui să fie ceva mai instruit decât un corigent de-a cincea la română”.

Liviu Pop a replicat pe pagina sa de Facebook, prospăt redeschisă, pe care o închisese după criticile legate de manualul de sport: „Îi mulțumesc domnului Pleșu pentru că mă onorează cu atenția sa, dacă nu cu vorbe alese. Mi-aș fi dorit să fi fost dumnealui un reper când a fost ministru, l-aș fi luat ca model, oricând apreciez un exemplu de calitate. Din păcate, nu oricine reușeste să țină ștacheta sus, dovada faptului că mândria bate tichia, inclusiv pentru unii cu pretenții de intelectualitate și eleganță.”

În articolul său, Andrei Pleșu a ironizat erorile făcute de Liviu Pop în cariera sa de ministru. „Cu vorbele ar trebui să fie dl ministru al Educaţiei. Cel care şi-a cerut de curând scuze „anticipat“ pentru greşelile pe care le-a făcut (o magnifică secvenţă a timpurilor…). Dl Pop mi-a adus aminte de o performanţă asemănătoare a dlui Nicolae Văcăroiu, care a dat o replică amuţitoare unui preopinent din Cameră: „Îmi pare rău, dar n-aţi fost atent la ceea ce urmează să spun!“ Că dl Pop nu ştie cum se scrie pluralul articulat al cuvîntului „copil“ (adică nu cu doi, ci cu trei „i“: copiii) e destul de neplăcut. Un ministru al Învăţământului ar trebui să fie ceva mai instruit decît un corigent de-a cincea la română. Dar are şi el scuzele lui. Una dintre ele a fost formulată de un alt ministru al Educaţiei, dna Ecaterina Andronescu (pe care, cu scuzele de rigoare, aş îndrăzni s-o calific drept cea mai duioasă, tandră, mămoasă catastrofă a sistemului nostru şcolar): „Dl Pop e profesor de matematică“. Aţi auzit? Dacă eşti profesor de matematică nu e musai să vorbeşti corect româneşte. Numai profesorii de română au această obligaţie. Matematicienii nicidecum! Iar miniştrii, nici atît!”, a scris Pleșu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Andrei Pleșu chiar este un reper ca ministru... A creat niște edificii culturale de prestigiu care există și azi, cum ar fi Editura Humanitas, Muzeul Țăranului Român, New European College și multe altele... Dar de unde să știe asta Liviu Pop? El pare să fi absolvit facultatea Jdanov de pe vremea când România juca precum îi cînta Stalin... Pentru cine nu știe ce înseamnă facultatea asta... Nu aveai nevoie să fi absolvit vreo școală în prealabil, dacă aveai dosar sănătossaui te recomanda comitetul de partid de la instituția unde lucrai, făceai niște cursuri de învățământ politic timp de 6 luni sau un an și gata, erai licențiat...





    teatrul Național pe Andrei Șerban și a schimbat
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult