Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Liz Truss și-a anunțat demisia din funcția de premier al Marii Britanii

Liz Truss

Foto: AFP/ Profimedia

Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de premier al Marii Britanii, după ce un număr tot mai mare de parlamentari i-au cerut insistent să plece de la putere și după ce s-a întâlnit cu personalități de rang înalt ale Partidului Conservator.

În doar șase săptămâni în Downing Street, Liz Truss a fost forțată să abandoneze programul economic cu care a ajuns la putere, după ce acesta a provocat turbulențe pe piețele financiare. Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă la cote fără precendent în ultimii 40 de ani, Truss a câștigat încrederea conservatorilor prin promisiunile sale de a scădea taxele şi impozitele, promisiuni care s-au dovedit foarte rapid imposibil de ținut. „Am ajuns în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”, a spus Truss.

„Recunosc... având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a continuat premierul demisionar, care a precizat că va rămâne în funcție până când va fi găsit un succesor.

Conservatorii se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a desemna un nou prim-ministru.

Liz Truss a fost în funcție doar 45 de zile, fiind premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istorie, scrie BBC. Al doilea prim-ministru cu cel mai scurt serviciu a fost George Canning, care s-a aflat la conducere timp de 119 zile după ce a murit în 1827.

Problemele lui Truss au început când ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng a speriat piețele financiare cu mini-bugetul său pe 23 septembrie.

De atunci, neliniștea conservatorilor s-a transformat în furie, care s-a răspândit în tot partidul, explică BBC.

Demisia de astăzi vine după ce miercuri ministrul de Interne, Suella Braverman, a plecat din funcție, ca urmare a faptului că a trimis un document oficial de pe contul personal de e-mail. În scrisoarea de demisie, Braverman a atacat-o pe Truss, manifestându-și îngrijorarea cu privirea la direcția în care se îndreaptă Guvernul.

Tot miercuri, un vot în Camera Comunelor pe tema fracturării  hidraulice a degenerat într-un scandal, iar vocile care cereau demisia lui Truss au devenit tot mai numeroase. Însă prim-ministrul a declarat atunci că nu va pleca din funcție.

Discursul de demisie al lui Truss

„Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de cum aveau să-și plătească facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenință securitatea întregului nostru continent. Iar țara noastră a fost ținută înapoi pentru prea mult timp de creșterea economică scăzută.

Am fost aleasă de Partidul Conservator cu un mandat de a schimba acest lucru.

Am avut rezultate în ceea ce privește facturile la energie și reducerea costului asigurărilor naționale. Și am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere mare, care să profite de libertățile oferite de Brexit.

Recunosc, totuși, dată fiind situația, nu-mi pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator. Azi dimineață m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducere în săptămâna viitoare.

Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini planurile fiscale și de a menține stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.

Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.

Mulțumesc.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mirea check icon
  Au și ei "faliții" lor...
  Ori doamna a încercat o pălărie prea mare pentru capul dumneaei, ori păpușarul n-a fost de acord cu pierderile provocate de reformele doamnei și i-a tăiat sforile.
  • Like 0
 • Razvan G check icon
  Pai cum ramane cu "In LIZ we TRUSSt"?! 45 de zile......cam putin pentru atata agitatie. Si acum, ce? Boris reloaded?
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult