Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liz Truss și-a anunțat demisia din funcția de premier al Marii Britanii

Liz Truss

Foto: AFP/ Profimedia

Liz Truss și-a anunțat joi demisia din funcția de premier al Marii Britanii, după ce un număr tot mai mare de parlamentari i-au cerut insistent să plece de la putere și după ce s-a întâlnit cu personalități de rang înalt ale Partidului Conservator.

În doar șase săptămâni în Downing Street, Liz Truss a fost forțată să abandoneze programul economic cu care a ajuns la putere, după ce acesta a provocat turbulențe pe piețele financiare. Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă la cote fără precendent în ultimii 40 de ani, Truss a câștigat încrederea conservatorilor prin promisiunile sale de a scădea taxele şi impozitele, promisiuni care s-au dovedit foarte rapid imposibil de ținut. „Am ajuns în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”, a spus Truss.

„Recunosc... având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a continuat premierul demisionar, care a precizat că va rămâne în funcție până când va fi găsit un succesor.

Conservatorii se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a desemna un nou prim-ministru.

Liz Truss a fost în funcție doar 45 de zile, fiind premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istorie, scrie BBC. Al doilea prim-ministru cu cel mai scurt serviciu a fost George Canning, care s-a aflat la conducere timp de 119 zile după ce a murit în 1827.

Problemele lui Truss au început când ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng a speriat piețele financiare cu mini-bugetul său pe 23 septembrie.

De atunci, neliniștea conservatorilor s-a transformat în furie, care s-a răspândit în tot partidul, explică BBC.

Demisia de astăzi vine după ce miercuri ministrul de Interne, Suella Braverman, a plecat din funcție, ca urmare a faptului că a trimis un document oficial de pe contul personal de e-mail. În scrisoarea de demisie, Braverman a atacat-o pe Truss, manifestându-și îngrijorarea cu privirea la direcția în care se îndreaptă Guvernul.

Tot miercuri, un vot în Camera Comunelor pe tema fracturării  hidraulice a degenerat într-un scandal, iar vocile care cereau demisia lui Truss au devenit tot mai numeroase. Însă prim-ministrul a declarat atunci că nu va pleca din funcție.

Discursul de demisie al lui Truss

„Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de cum aveau să-și plătească facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenință securitatea întregului nostru continent. Iar țara noastră a fost ținută înapoi pentru prea mult timp de creșterea economică scăzută.

Am fost aleasă de Partidul Conservator cu un mandat de a schimba acest lucru.

Am avut rezultate în ceea ce privește facturile la energie și reducerea costului asigurărilor naționale. Și am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere mare, care să profite de libertățile oferite de Brexit.

Recunosc, totuși, dată fiind situația, nu-mi pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator. Azi dimineață m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducere în săptămâna viitoare.

Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini planurile fiscale și de a menține stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre.

Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.

Mulțumesc.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mirea check icon
    Au și ei "faliții" lor...
    Ori doamna a încercat o pălărie prea mare pentru capul dumneaei, ori păpușarul n-a fost de acord cu pierderile provocate de reformele doamnei și i-a tăiat sforile.
    • Like 0
  • Razvan G check icon
    Pai cum ramane cu "In LIZ we TRUSSt"?! 45 de zile......cam putin pentru atata agitatie. Si acum, ce? Boris reloaded?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult