Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Brexit: „Ne-am trezit complet buimaci, ca într-un vis urât". Corespondență Republica din Marea Britanie

Marea Britanie s-a trezit din somn complet buimacă. Ceea ce părea ieri un vis urât, pe care ultimele sondaje îl arătau tot mai depărtat, s-a produs în cele din urmă: cu un avans de aproape patru procente, tabăra Brexit a învins, iar Marea Britanie a declarat divorţ Uniunii Europene. Victorios, Nigel Farage a decretat această zi „ziua independenţei”, iar asupra premierului David Cameron se exercită deja numeroase presiuni, atât din partea propriului Partid Conservator, cât şi a opoziţiei pentru a demisiona de la conducerea Guvernului. 

Lira sterlină a cunoscut, în această dimineaţă, una dintre cele mai dramatice scăderi din istoria sa, iar ceea ce va urma în plan economic este complet nesigur. La fel de nesigur este şi procesul în sine de separare a ţării de UE. Ceea ce se ştie este că va urma o perioadă tranzitorie de cel puţin doi ani, în care Marea Britanie va continua să respecte tratatele UE fără a mai participa la luarea niciunei decizii privind Uniunea. În acest timp, guvernul britanic va angaja negocierea Brexit-ului cu Bruxelles-ul, dar acest proces se presupune a fi unul foarte anevoios. 

Cum s-a ajuns la acest rezultat, e greu de explicat momentan. Campania pro-UE a făcut nenumărate greşeli, mai cu seamă în ultimele două săptămâni, şi a aproape a părut că nici nu doreşte să câștige. În schimb, tabăra Brexit s-a mobilizat exemplar, iar votanţii săi au înfruntat ieri, pe aproape tot cuprinsul Angliei, o vreme cumplită, cu inundaţii în multe locuri, pentru a-şi exprima votul. 

Astfel, în Anglia şi Ţara Galilor a câştigat Brexit, în timp ce în Scoţia şi Irlanda de Nord tabăra pro-UE a fost ceva mai norocoasă. Diferenţa finală dintre cele două opţiuni nu este foarte mare, aşa încât fractura este cu atât mai dureroasă şi mai greu de vindecat: adversarii şi-au spus vorbe grele pe durata campaniei, s-au născut pasiuni exagerate, s-a creat o falie între generaţii, între categoriile sociale şi, nu mai puţin, între ţările componente ale Regatului, iar scoţienii se gândesc deja la un al doilea referendum privind separarea Scoţiei de restul Marii Britanii. Suporterii UE sunt acum în stare de şoc, iar prim-ministrul Cameron este aşteptat să facă o declaraţie foarte curând şi să prezinte un plan urgent de calmare a pieţei financiare şi redresare a lirei. Ce se va întâmpla mai departe şi care vor fi termenii divorţului de UE, este imposibil de prevăzut. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
  • Like 0
 • Se pare că cei mai mulți dintre votanții indeciși (approx. 9% înainte de vot) au înclinat spre schimbarea status-quo-ului, ceea ce e într-adevăr surprinzător, având în vedere că de obicei oamenii indeciși tind să evite sau să amâne schimbările. Ce i-a determinat pe indeciși să decidă rezultatul? iată o întrebare de cercetare interesantă.
  Ne place sau nu, asta este.
  M-aș fi bucurat ca rezultatul referendumului să fie altul.
  Mai pe larg, am scris aici: http://www.adrianpetrice.com/blog/nu-ne-place-dar-oamenii-au-votat
  • Like 0
 • check icon
  „Marea Britanie s-a trezit din somn complet buimacă. Ceea ce părea ieri un vis urât, pe care ultimele sondaje îl arătau tot mai depărtat, s-a produs în cele din urmă: ” /// MI SE PARE NESERIOS, să treacă un referendum, iar apoi să spui că acea țară vede rezultatul drept un coșmar... // Nu-i cam mult parti-pris, din partea dlui autor? / „Nu, d. Ordean! Nu se poate material media fără părtinire. Ar fi împotriva firii umane”.
  • Like 1
  • @
   check icon
   Nu este "neserios" deorece referendumul s-a facut complet neserios si anume pe baza de inscriere ! La noi a fost incalcata adevarata vointa deoarece nu s-a tinut cont de majoritatea zdrobitore (50 % + 1 din listele permanente) nu de cea participanta la referendum ! Deci si-au facut-o cu mana lor prin manipularea (scaderea) numarului de votanti !
   • Like 0
  • @
   check icon
   Este exact aceeași siutație cu demiterea lui Băsescu. Dacă vrei regerendum adevărat cu 50%+1 prezenți la vot din numărul absolut de votanți posibili, atunci pui obligativitatea votului prin lege. Dacă votul nu este obligatoriu atunci trebuie acceptat rezultatul votului așa cum s-a dat el, din numărul de votanți prezenți la vot. Altfel nu vei valida nici un referendum, niciodată.
   • Like 0
  • @
   golan check icon
   Cu toate obiectiile asupra rezultatului si consecintelor, au participat 46 mil de alegatori, ~72% din total:
   http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results.
   Rezultatul nu are consecinte legale impuse, dar nu va putea fi ignorat pentru ca va afecta alegerile si nici nu ar trebui ignorat. Speranta mea este sa sa fie confruntati englezii cat mai devreme cu efectele acestei alegeri: o eventuala plecare a Scotiei si Irlandei de Nord si niste negocieri drastice de semnare a noi tratate comerciale cu toti partenerii occidentali ce sunt impuse de o astfel de decizie (de exemplu, acordul lor cu SUA este indirect, SUA a negociat acordul anterior cu UE, nu cu UK si ei l-au ratificat, deci ramificatiile sunt mult mai ample). Deci de ce sa nu respecte acea decizie? Ori sa ramana de buna voie intelegand realitatea situatiei ori daca tot nu le convine, sa plece, ca e dreptul lor si a oricarui altcuiva. Nu sunt tinuti cu forta, iar atitudinea lor de pana acum era nesustenabila.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult