Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Brexit: „Ne-am trezit complet buimaci, ca într-un vis urât". Corespondență Republica din Marea Britanie

Marea Britanie s-a trezit din somn complet buimacă. Ceea ce părea ieri un vis urât, pe care ultimele sondaje îl arătau tot mai depărtat, s-a produs în cele din urmă: cu un avans de aproape patru procente, tabăra Brexit a învins, iar Marea Britanie a declarat divorţ Uniunii Europene. Victorios, Nigel Farage a decretat această zi „ziua independenţei”, iar asupra premierului David Cameron se exercită deja numeroase presiuni, atât din partea propriului Partid Conservator, cât şi a opoziţiei pentru a demisiona de la conducerea Guvernului. 

Lira sterlină a cunoscut, în această dimineaţă, una dintre cele mai dramatice scăderi din istoria sa, iar ceea ce va urma în plan economic este complet nesigur. La fel de nesigur este şi procesul în sine de separare a ţării de UE. Ceea ce se ştie este că va urma o perioadă tranzitorie de cel puţin doi ani, în care Marea Britanie va continua să respecte tratatele UE fără a mai participa la luarea niciunei decizii privind Uniunea. În acest timp, guvernul britanic va angaja negocierea Brexit-ului cu Bruxelles-ul, dar acest proces se presupune a fi unul foarte anevoios. 

Cum s-a ajuns la acest rezultat, e greu de explicat momentan. Campania pro-UE a făcut nenumărate greşeli, mai cu seamă în ultimele două săptămâni, şi a aproape a părut că nici nu doreşte să câștige. În schimb, tabăra Brexit s-a mobilizat exemplar, iar votanţii săi au înfruntat ieri, pe aproape tot cuprinsul Angliei, o vreme cumplită, cu inundaţii în multe locuri, pentru a-şi exprima votul. 

Astfel, în Anglia şi Ţara Galilor a câştigat Brexit, în timp ce în Scoţia şi Irlanda de Nord tabăra pro-UE a fost ceva mai norocoasă. Diferenţa finală dintre cele două opţiuni nu este foarte mare, aşa încât fractura este cu atât mai dureroasă şi mai greu de vindecat: adversarii şi-au spus vorbe grele pe durata campaniei, s-au născut pasiuni exagerate, s-a creat o falie între generaţii, între categoriile sociale şi, nu mai puţin, între ţările componente ale Regatului, iar scoţienii se gândesc deja la un al doilea referendum privind separarea Scoţiei de restul Marii Britanii. Suporterii UE sunt acum în stare de şoc, iar prim-ministrul Cameron este aşteptat să facă o declaraţie foarte curând şi să prezinte un plan urgent de calmare a pieţei financiare şi redresare a lirei. Ce se va întâmpla mai departe şi care vor fi termenii divorţului de UE, este imposibil de prevăzut. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
    • Like 0
  • Se pare că cei mai mulți dintre votanții indeciși (approx. 9% înainte de vot) au înclinat spre schimbarea status-quo-ului, ceea ce e într-adevăr surprinzător, având în vedere că de obicei oamenii indeciși tind să evite sau să amâne schimbările. Ce i-a determinat pe indeciși să decidă rezultatul? iată o întrebare de cercetare interesantă.
    Ne place sau nu, asta este.
    M-aș fi bucurat ca rezultatul referendumului să fie altul.
    Mai pe larg, am scris aici: http://www.adrianpetrice.com/blog/nu-ne-place-dar-oamenii-au-votat
    • Like 0
  • check icon
    „Marea Britanie s-a trezit din somn complet buimacă. Ceea ce părea ieri un vis urât, pe care ultimele sondaje îl arătau tot mai depărtat, s-a produs în cele din urmă: ” /// MI SE PARE NESERIOS, să treacă un referendum, iar apoi să spui că acea țară vede rezultatul drept un coșmar... // Nu-i cam mult parti-pris, din partea dlui autor? / „Nu, d. Ordean! Nu se poate material media fără părtinire. Ar fi împotriva firii umane”.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Nu este "neserios" deorece referendumul s-a facut complet neserios si anume pe baza de inscriere ! La noi a fost incalcata adevarata vointa deoarece nu s-a tinut cont de majoritatea zdrobitore (50 % + 1 din listele permanente) nu de cea participanta la referendum ! Deci si-au facut-o cu mana lor prin manipularea (scaderea) numarului de votanti !
      • Like 0
    • @
      check icon
      Este exact aceeași siutație cu demiterea lui Băsescu. Dacă vrei regerendum adevărat cu 50%+1 prezenți la vot din numărul absolut de votanți posibili, atunci pui obligativitatea votului prin lege. Dacă votul nu este obligatoriu atunci trebuie acceptat rezultatul votului așa cum s-a dat el, din numărul de votanți prezenți la vot. Altfel nu vei valida nici un referendum, niciodată.
      • Like 0
    • @
      golan check icon
      Cu toate obiectiile asupra rezultatului si consecintelor, au participat 46 mil de alegatori, ~72% din total:
      http://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results.
      Rezultatul nu are consecinte legale impuse, dar nu va putea fi ignorat pentru ca va afecta alegerile si nici nu ar trebui ignorat. Speranta mea este sa sa fie confruntati englezii cat mai devreme cu efectele acestei alegeri: o eventuala plecare a Scotiei si Irlandei de Nord si niste negocieri drastice de semnare a noi tratate comerciale cu toti partenerii occidentali ce sunt impuse de o astfel de decizie (de exemplu, acordul lor cu SUA este indirect, SUA a negociat acordul anterior cu UE, nu cu UK si ei l-au ratificat, deci ramificatiile sunt mult mai ample). Deci de ce sa nu respecte acea decizie? Ori sa ramana de buna voie intelegand realitatea situatiei ori daca tot nu le convine, sa plece, ca e dreptul lor si a oricarui altcuiva. Nu sunt tinuti cu forta, iar atitudinea lor de pana acum era nesustenabila.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult