Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Premierul Scoției: Un al doilea referendum pentru independența Scoției este „foarte probabil” după Brexit

Premierul Nicola Sturgeon a spus că este inacceptabil din punct de vedere democratic ca Scoția să fie scoasă din UE împotriva voinței sale și că un nou referendum pentru independență este „foarte probabil”, scrie BBC

Scoțienii au votat cu o majoritate de 62% pentru rămânerea în UE.

Sturgeon a spus că guvernul scoțian se pregătește să facă modificări legislative astfel încât să facă posibil un alt vot pentru independență. 

Ea a explicat că în acest moment există un dezacord profund între Scoția și restul Marii Britanii și că poporul scoțian își vede viitorul în cadrul EU. Aceasta a mai spus că va explora toate opțiunile pentru a securiza locul Scoției în interiorul Uniunii Europene, iar cabinetul scoțian se va întâlni sâmbătă pentru a discuta următorii pași. 

Înaintea referendumului Partidul Național Scoțian (SNP), condus de Sturgeon, anunțase că va avea loc un alt referendum în cazul în care Scoția va fi nevoită să iasă din UE împotriva voinței sale.

La referendumul de independență din 2014 scoțienii au ales să rămână în Marea Britanie.

„Scoția își va căuta acum independența. Moștenirea lui Cameron va fi ruperea a două uniuni. Niciuna nu trebuia să aibă loc”, a scris scriitoarea J.K.Rowling pe Twitter.

Și Irlanda de Nord a votat, cu 55,7%, în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. În aceste condiții, vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a cerut organizarea unui referendum pentru unirea Irlandei de Nord cu Irlanda. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
  • Like 0
 • Da se pare ca vor avea probleme ,dar eu continui sa cred ca nu a existat un referendum real in Scotia...Acest cutremur britanic va provoca si un "Tsunami".ce ii loveste pe ei dar va lovii puternic si Europa. Totusi ar trebuii sa fim atentii la lideri "grei · din UE. Mi-a atras atentie declaratia lui Hollande......."Europa nu mai poate functiona ca pana acum...e nevoie de Libertate Toleranta.Solidaritate......" Au lipsit aceste valori UE?! Cred ca sunt disperati ,rupti de realitate nu stiu ce sa faca .Brexit ....arta harababura si lipsa solidaritatii liderilor europeni importanti In timp ce Merkel justifica emigrantia non comunitara ,mintind ca ar fi benefica UE, datorita imbatranirii populatiei europene.britanicii au spus nu europei de teama emigratiei non comunitare.Acest lucru este reflectat de sondajele efectuate pe strada. Atata timp cat in UE exista tarii in care rata somajului este alarmanta si in continua crestere,vezi Spania Portugalia,Italia, Grecia Romania .... ,justificarile doamnei Merkel sunt jenante par ,rupte de realitate .Toate acestea indica posibilitatea ca ,Germania sa aiba propia sa agenda...de Solidaritate europeana nu poate fi vorba..
  • Like 0
  • @ Marius Liviu Dobrica
   check icon
   nu e adevarat...britanici au votat pt brexit IN SPECIAL DIN CAUZA IMIGRATZIEI COMUNITARE PE CARE CRED EI CA NU O POT CONTROLA.
   • Like 0
 • Trist tare ca s-a ajuns aici. Asta e rezultatul unei generatii ratate de oameni politici, care nici nu au vazut cu ochi buni ideea de Uniune Europeana, si nici n-au facut nimic pentru a opri ascensiunea populistilor cretini gen Nigel Farage. Trist ca nimeni nu a adus in discutie elementele de baza care au dus la constituirea uniunii, ca singura solutie la faramitarea si cresterea tensiunor in Europa, care au dus la doua razboaie mondiale. Trist ca liderii politici nu realizeaza ca faramitarea Europei si revenirea la notiunea de natiuni suverane, cu tensiunile legate de asta, nu face decat sa incurajeze amestecul subtil al Rusiei peste tot. Trist ca prostia, nationalismul si obscurantismul au castig de cauza asupra gandirii mature si deschiderii de minte. Trist ca politicienii britanici nu realizeaza pericolul real al faramitarii tarii lor, acum ca Scotia si Irlanda de Nord au votat in majoritate pentru ramanerea in Uniune.
  Candva, a fost o mare natiune care-si spunea Great Britain. A ramas o umbra penibila din gloria de odinioara.
  Si da, e trist ca referendumul de ieri a scos cuvantul Great din Great Britain.
  • Like 2
  • @ Andy Blanck
   check icon
   confunzi politicienii cu populatia care a iesit masiv la vot...aici nu a venit dragnea si pensionarii din teleorman sa voteze...anglia a votat masiv (60% si chiar 70 % in unele zone) cu iesirea din uniune...scotia a votat 60% sa stea dar fiind mai mica nu a avut greutate
   • Like 0
 • Bayard check icon
  Ar cam fi vremea ca cele 2 Irlande sa se uneasca.... deja este scandalos ce se intampla. Au 2 echipe in optimi la EURO :)))
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult