Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Premierul Scoției: Un al doilea referendum pentru independența Scoției este „foarte probabil” după Brexit

Premierul Nicola Sturgeon a spus că este inacceptabil din punct de vedere democratic ca Scoția să fie scoasă din UE împotriva voinței sale și că un nou referendum pentru independență este „foarte probabil”, scrie BBC

Scoțienii au votat cu o majoritate de 62% pentru rămânerea în UE.

Sturgeon a spus că guvernul scoțian se pregătește să facă modificări legislative astfel încât să facă posibil un alt vot pentru independență. 

Ea a explicat că în acest moment există un dezacord profund între Scoția și restul Marii Britanii și că poporul scoțian își vede viitorul în cadrul EU. Aceasta a mai spus că va explora toate opțiunile pentru a securiza locul Scoției în interiorul Uniunii Europene, iar cabinetul scoțian se va întâlni sâmbătă pentru a discuta următorii pași. 

Înaintea referendumului Partidul Național Scoțian (SNP), condus de Sturgeon, anunțase că va avea loc un alt referendum în cazul în care Scoția va fi nevoită să iasă din UE împotriva voinței sale.

La referendumul de independență din 2014 scoțienii au ales să rămână în Marea Britanie.

„Scoția își va căuta acum independența. Moștenirea lui Cameron va fi ruperea a două uniuni. Niciuna nu trebuia să aibă loc”, a scris scriitoarea J.K.Rowling pe Twitter.

Și Irlanda de Nord a votat, cu 55,7%, în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. În aceste condiții, vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness a cerut organizarea unui referendum pentru unirea Irlandei de Nord cu Irlanda. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • http://www.propagandablog.ro/cynicpropaganda/marea-britanie-va-ramane-in-ue/
  • Like 0
 • Da se pare ca vor avea probleme ,dar eu continui sa cred ca nu a existat un referendum real in Scotia...Acest cutremur britanic va provoca si un "Tsunami".ce ii loveste pe ei dar va lovii puternic si Europa. Totusi ar trebuii sa fim atentii la lideri "grei · din UE. Mi-a atras atentie declaratia lui Hollande......."Europa nu mai poate functiona ca pana acum...e nevoie de Libertate Toleranta.Solidaritate......" Au lipsit aceste valori UE?! Cred ca sunt disperati ,rupti de realitate nu stiu ce sa faca .Brexit ....arta harababura si lipsa solidaritatii liderilor europeni importanti In timp ce Merkel justifica emigrantia non comunitara ,mintind ca ar fi benefica UE, datorita imbatranirii populatiei europene.britanicii au spus nu europei de teama emigratiei non comunitare.Acest lucru este reflectat de sondajele efectuate pe strada. Atata timp cat in UE exista tarii in care rata somajului este alarmanta si in continua crestere,vezi Spania Portugalia,Italia, Grecia Romania .... ,justificarile doamnei Merkel sunt jenante par ,rupte de realitate .Toate acestea indica posibilitatea ca ,Germania sa aiba propia sa agenda...de Solidaritate europeana nu poate fi vorba..
  • Like 0
  • @ Marius Liviu Dobrica
   check icon
   nu e adevarat...britanici au votat pt brexit IN SPECIAL DIN CAUZA IMIGRATZIEI COMUNITARE PE CARE CRED EI CA NU O POT CONTROLA.
   • Like 0
 • Trist tare ca s-a ajuns aici. Asta e rezultatul unei generatii ratate de oameni politici, care nici nu au vazut cu ochi buni ideea de Uniune Europeana, si nici n-au facut nimic pentru a opri ascensiunea populistilor cretini gen Nigel Farage. Trist ca nimeni nu a adus in discutie elementele de baza care au dus la constituirea uniunii, ca singura solutie la faramitarea si cresterea tensiunor in Europa, care au dus la doua razboaie mondiale. Trist ca liderii politici nu realizeaza ca faramitarea Europei si revenirea la notiunea de natiuni suverane, cu tensiunile legate de asta, nu face decat sa incurajeze amestecul subtil al Rusiei peste tot. Trist ca prostia, nationalismul si obscurantismul au castig de cauza asupra gandirii mature si deschiderii de minte. Trist ca politicienii britanici nu realizeaza pericolul real al faramitarii tarii lor, acum ca Scotia si Irlanda de Nord au votat in majoritate pentru ramanerea in Uniune.
  Candva, a fost o mare natiune care-si spunea Great Britain. A ramas o umbra penibila din gloria de odinioara.
  Si da, e trist ca referendumul de ieri a scos cuvantul Great din Great Britain.
  • Like 2
  • @ Andy Blanck
   check icon
   confunzi politicienii cu populatia care a iesit masiv la vot...aici nu a venit dragnea si pensionarii din teleorman sa voteze...anglia a votat masiv (60% si chiar 70 % in unele zone) cu iesirea din uniune...scotia a votat 60% sa stea dar fiind mai mica nu a avut greutate
   • Like 0
 • Bayard check icon
  Ar cam fi vremea ca cele 2 Irlande sa se uneasca.... deja este scandalos ce se intampla. Au 2 echipe in optimi la EURO :)))
  • Like 2


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult