Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lotul de vaccin AstraZeneca suspendat în Italia a fost pus în carantina în România. 77.000 de doze au fost deja inoculate

AstraZeneca

Foto: Denis Thaust/SOPA Images/ Shutterstock Editorial/ Profimedia

4.257 doze neutilizate din lotul ABV 2856 de vaccin AstraZeneca, suspendat din cauza efectelor adverse în Italia, au fost puse în carantină în România. 77.049 de doze din respectivul lot au fost deja utilizate în județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui, a anunțat Comitetul Național de Vaccinare. 

Vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente acum în România continuă, iar dozele puse în carantină vor fi înlocuite.

Decizia a fost luată „ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre”, a transmis Comitetul Național de Vaccinare.

Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Un alt lot, ABV 5300, a fost suspendat în alte țări europene, însă România nu a primit doze din el. „Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot”, au transims autoritățile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult