Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lovitură la CCR: judecătorii constituționali dau dreptate PSD și îl obligă pe Klaus Iohannis să facă o altă nominalizare de premier în locul lui Ludovic Orban

CCR-

Foto Inquam Photos

Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament, din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

Judecătoriii CCR au admis luni sesizarea formulată de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului și au decis că desemnarea lui Ludovic Orban în funcţia de premier este neconstituţională. Ședinţa de învestire a guvernului Orban 2, programată azi, a fost anulată.

„Faptul că din cauza acestei desemnări (a lui Ludovic Orban - n.n.) s-a creat un conflict juridic de natură constituțională între presedinte și parlament, pentru a se ieși din acest conflict președintele trebuie să desemneze o altă persoană, nu aceeași persoană, să formeze guvernul și să o luăm de la capăt cu toată procedura”, a explicat la Digi24 fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Comunicatul CCR:

„În ziua de 24 februarie 2020, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Preşedintele României şi Parlamentul României, cereri formulate de președintele Senatului şi de președintele Camerei Deputaților. 

În şedinţa publică, în cadrul dezbaterilor, Curtea Constituțională, văzând obiectul cauzelor, a dispus conexarea acestora.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Ccr e in majoritate o adunătura de ciraci pesedisti din tagma ticăloșilor. Nu știu la ce va așteptati. Orice speța ajunge la ccr va fi “judecată” in favoarea jegurilor alde pesediste. Tre’ sa strângem din fund pana scăpăm de astia, iar apoi ca prim pas trebuie schimbată constituția in sensul reformării profunde a ccr (pe lângă alte câteva aspecte importante). Odată ce javrele pesediste din ccr sunt detronate, trebuie trimise in judecată pentru favorizarea infractorilor, însă nu înainte de a înăspri seminificativ pedepsele pentru așa ceva.
    • Like 4
  • Leo check icon
    Atât dv cât și nepriceputul de Zegrean (urmărindu-i activitatea, mă întreb și acum cum o fi ajuns nulitatea aceea președintele CC) interpretați eronat decizia Curții: numele/candidatul Orbán nu este o problemă, problema este faptul că acesta nu are în spate o majoritate parlamentară.
    Pentru că scopul procedurii este să fie format un Guvern, nu să fie folosită pentru a dizolva Parlamentul.
    • Like 0
    • @ Leo
      Leo check icon
      https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23682416-seful-ccr-antena-3-nu-stiu-unde-inteles-pronuntat-presedintele-nu-putea-desemneze-orban-noi-reprosat-fost-propus-cum-declara-candidatul-pice.htm
      • Like 0
  • Cosmin check icon
    Trebuia lăsată Veorica încă un an.
    Terminam în genunchi,ca Germania in '45, de nu mai era piatră pe piatră, dar măcar aveam de unde să începem ceva nou.
    Pe o structură cangrenată nu poți construi nimic.
    Dacă PSD reușește să se ridice până la alegeri, situația de acum va continua la nesfârșit.
    • Like 4
  • Numai un om orbit de setea de putere absolută nu poate înțelege că această Constituție aflată în vigoare, nu permite dizolvarea parlamentului printr-o acțiune similară celei inițiată de președinte și PNL.
    Nu contează numele sau orientarea politică a premierului desemnat, contează că cel desemnat să întreprindă măsuri pentru coagularea unei majorități parlamentare pe baza cărei să solicite plenului parlamentului un vot de investitură, nu să se prezinte în fața parlamentului să ceară să nu fie investit ( ridicolul politic absolut ).
    Contextul în care președintele și PNL-ul au ales să siluiască Constituția pare a fi un gest politic sinucigaș și deliberat ale cărei urmări sunt incalculabile în ceea ce privește încrederea cetățenilor în clasa politică și în instituțiile statului.
    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn,
      CCR trebuie sa judece dupa materialele administrate, iar nu dupa declaratii publice ale personajelor implicate. Iar aceasta abordare nu o sustin eu, ci chiar cei din CCR au sustinut-o in trecutul nu prea indepartat (asadar CCR-ul cu aproape aceeasi compozitie ca astazi).
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Leo check icon
      Corect; aș vrea totodată să vedem că parchetul declanșează ancheta penală împotriva acestor politruci PNL-isti (îl includ aici și pe președinte), pentru că faptele lor sunt foarte grave.
      • Like 0
    • @ Leo
      Paul check icon
      Eu as vrea mai întâi sa scăpăm de jegurile pesediste și de prostii și prostitii din armata lor.
      • Like 3
    • @ Paul
      Leo check icon
      Este dreptul dumitale.
      Pe de altă parte, pe mine nu mă interesează partidele sau oamenii, pe mine mă interesează principiile cu care vin de aceea nu văd nicio diferență - de mentalitate - între un partid care abuzează de democrație, demițând fără drept șeful PG, și un partid care abuzează de democrație, încercând să demită - tot fără drept - Parlamentul.
      Deci, dacă doriți să scăpăm de „jegurile pesediste”, înseamnă că vă doriți să scăpăm de jegurile politice, categorie care-i cuprinde și pe peneliștii care guvernează acum.
      • Like 0
    • @ Leo
      Paul check icon
      Da, mi-as dori sa scăpăm de întreaga clasa politica actuala și sa o înlocuim cu una măcar in media europeană. Însă sunt de părere ca trebuie sa începem cu cei mai rai, cu jegurile pesediste.
      • Like 2
    • @ Paul
      Leo check icon
      edit
      • Like 0
    • @ Paul
      Leo check icon
      Jegurile de care vorbiți nu guvernează, deci n-ar fi mai benefic să începem cu jegurile care au puterea să influențeze negativ societatea, adică jegurile peneliste?
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Mulți dinte ei au imunitate.... Trebuie sa își dea acordul ca să fie anchetați ;)
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Nu există imunitate față de ancheta penală și de trimiterea în judecată (dacă faptele nu au legătura cu declarații politice); imunitatea se aplica doar în cazul arestării și perchezițiilor, deci miniștrii-parlamentari pot fi trimiși în judecată fără ca parchetul să aibă nevoie de vreun acord al Parlamentului.
      • Like 0
    • @ Leo
      Parerist check icon
      P.sarea pe constitutie nu stiu daca incalca codul penal (nu-s specialist). ce fac golanii astia s-ar putea sa se incadreze la "opinie sau vot exprimat".
      Nu ca le iau apararea, insa sa te iei de "legiuitor" e destul de complicat, nici in democratiile consolidate nu e usor. Iar la noi balanta intre puteri e doar vrajeala, in realitate parlamentul e institutia cea mai puternica (si e semi-opaca, aia sunt alesi insa pe liste, nu direct, iar listele nu le stabileste votantul ci bossul partidului), presedintele (ales direct) e doar un papagal care semneaza ce i se pune in fata, iar justitia e si ea o fata, acolo.

      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      Fapta lui Iohannis reprezintă un caz clasic de abuz de putere: este funcționar al statului (CCR a stabilit că și reprezentații intră în categoria „funcționarilor” când vine vorba de fapte penale); a nesocotit formalitățile prescrise de lege în desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru și s-a abătut de la îndatorirea sa de a nominaliza o persoană cu scopul de a forma un Guvern; scopul lui a fost de a procura pnl, pe nedrept (pentru că în Parlament nu există niciun fel de blocaj de natură să justifice declanșarea alegerilor anticipate), un folos și totodată să cauzeze o pagubă fiecărui parlamentar psd prin scurtarea fără temei a mandatelor.
      Toate declarațiile Președintelui și ale membrilor Guvernului care transmit injurii atât cu privire la membrii psd cât și ai altor partide precum și cu privire la instituții înseamnă infracțiuni și ar trebui cercetate și pedepsite (la fel și în cazul injuriilor adresate de către membrii psd care au ocupat și ocupă funcții în stat).
      Voi, băi servitori vremelnici ai poporului, n-aveți voie să comentați - de la tribuna oferită de funcția ocupată - nici ce face CCR, nici ce face ÎCCJ în exercitarea atribuțiilor, nici ce face PLM (un partid oarecare) și în niciun caz ceea ce face Mărghiolița cu Ion în păpușoi; dacă vreți să comentați, vă dați frumușel demisiile și comentați de pe margine cât doriți.

      Tocmai am dat baza legală ca să-i băgăm la bulău pe aproape toți politicienii care ocupă funcții în stat, pentru că aproape toți încalcă 248 Cod penal.
      DNA, se aude?
      • Like 0
  • Nu mai sunt de multa vreme un fan al presedintelui, dar o asa de mare nerozie precum cea produsa de aripa pesedeului din CCR rar se poate vedea.
    Asadar - presedintele trebuie sa numeasca un premier capabil sa formeze o majoritate. Si cum se masoara acest lucru, INAINTE de votul in parlament? Se fac liste de adeziuni, se dau declaratii notariale? Cum dracu' se face asta?
    Iar Orban a format o majoritate anul trecut, asadar este o persoana ce (teoretic) poate forma inca o data o majoritate.
    Fara reformarea radicala a CCR - o sa o tot ducem din irational in tembelism si invers.
    • Like 8
    • @ Iron Spike
      Razvan G check icon
      Mai devreme sau mai tarziu (cu daune mai mari sau mai mici) o sa iesim din acest joc absurd al psd si atunci, va trebui sa se modifice constitutia, in acord cu epoca in care ne aflam si sa se schimbe aceasta CCR care este psd pe fatza. Comentariul tau Spike este la obiect - cum se poate determina inainte de votul in Parlament cine poate forma o majorittate si cine nu.
      Mesajul CCR pe care eu il percep este - doar psd poate.
      Daca la urmatoarele alegeri nu scapam de mizeria asta de psd, atunc ne meritam soarta....
      • Like 4
    • @ Iron Spike
      Nu, nerozie este atunci când desemnezi pentru funcția de prim-ministru o persoană pe care chiar partidul care ți-o propune declară public din capul locului că n-o va vota. CCR a făcut foarte bine decizând cum a decis.
      • Like 2
    • @ Vlad Slavoiu
      Va recomand sa cititi raspunsul meu la comentariul dlui Voicu (mai sus). Daca CCR judeca dupa declaratii publice, atunci avem o mare problema. Mai ales ca chiar ei au sustinut ca nu iau in seama astfel de declaratii.
      • Like 4
    • @ Iron Spike
      Liviu check icon
      Iti recomand Teoria Generala a Dreptului (de N. Popa e destul de ok) ca sa intelegi mai bine de unde vine decizia.
      CCR clar a ajuns mega politizat, dar de data asta sunt de acord cu decizia lor. Trebuie inteles spiritul legii (mai ales a celei fundamentale) si nu ambitiile politice ale unuia sau altuia.
      • Like 1
    • @ Iron Spike
      În politică, declarațiile publice trebuie luate în seamă. Plus că mă îndoiesc că decizia la care faceți referire e aplicabilă în cazul de față. Dar spuneți-mi concret, eventual cu citatul corespunzător: când, în ce context și cu ce argument a zis CCR că nu ia în seamă "astfel de declarații"?
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      CCR este institutie politica?
      In privinta declaratiilor:
      1. Portalul CCR, la http://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2019/10/ROMANIA-ro.pdf, citez " „opiniile, judecăţile de valoare sau afirmaţiile titularului unui mandat de demnitate publică, referitoare la alte autorităţi publice, nu constituie prin ele însele conflicte juridice între autorităţi publice.[…] Asemenea păreri ori propuneri rămân în cadrul limitelor libertăţii de exprimare a opiniilor politice, cu îngrădirile prevăzute de art.30 alin.(6) şi (7) din Constituţie” (vedeti si prevederile mentionate in Constitutie, pentru a intelege despre ce ingradiri este vorba).
      2. Valer Dorneanu dixit: "„Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul. De fapt, ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituției şi sensului Legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale”
      • Like 3
    • @ Iron Spike
      CCR este parte a administrației publice centrale a României, fiind o autoritate administrativă autonomă.

      Ambele citate furnizate de dumneavoastră sunt foarte corecte, dar nu au nicio legătură cu ce discutăm noi. Noi discutăm despre un partid (PNL) care face o propunere pe care nu o susține (motiv pentru care, după părerea mea, ar trebui desființat) și despre un președinte care o acceptă încălcându-și în acest fel atribuțiile.

      Chiar acum îl urmăresc pe dl Iohannis la tv: are o prestație decentă astăzi, ceea ce mă face să-mi pară rău că s-a pus în situația în care e. Dar e vina lui, așa că...
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Leo check icon
      Scopul consultărilor Președintelui cu partidele parlamentare este de a identifica persoana care are capacitatea să strângă în jurul său majoritatea necesară.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Leo check icon
      Ați scos din interpretare sintagma „prin ele însele”; doar că Iohannis, pe lângă faptul că a făcut anumite afirmații, le-a și transpus în fapte, nominalizând un candidat pentru funcția de prim-ministru care a dovedit faptul că nu are - la momentul nominalizării - nu doar posibilitatea, dar nici măcar intenția să formeze majoritatea necesară trecerii unui guvern.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Paul check icon
      Ccr (In majoritate) este o adunătura scârboasă de ciraci pesedisti. Politruci de ultima speța care au auzit cândva un curs de drept și între timp au fost soldați credincioși ai mafiei pesediste.
      • Like 2
    • @ Paul
      Fuck off.
      • Like 3
    • @ Vlad Slavoiu
      Paul check icon
      Arătându-ți erudiția in ceea ce privește limbile străine, tu vrei sa ne convingi ca nu ești un pesedist prost sau prostit, ci faci parte din tagma ticăloșilor? Eu cred ca dacă erai cu adevărat mafiot ticălos nu îți pierdeai timpul pe site-uri ca Republica, ci puneai postaci sa lucreze pentru tine. Dacă ești postac și plătești impozit, îmi cer scuze ca reactionez atât de puternic la anglicanismele tale de duzina. Îmi dau seama ca pesedeul nu mai are bani de postaci de calitate de când v-a intrat dragnea la mititica.
      • Like 2
    • @ Paul
      Nu vreau să-mi arăt nicio erudiție, iar tu ai tot dreptul să mă consideri cum dorești, inclusiv pesedist prost sau prostit ori membru al tagmei ticăloșilor.

      Ce vreau eu să spun e exact ce am spus: fuck off.
      • Like 2
    • @ Vlad Slavoiu
      Paul check icon
      Atât te duce capul? Sa repeți ce ai mai scris o data... Ia de aici tema de gândire pesedistule: up yours.
      • Like 2
    • @ Paul
      Ok.
      Acuma fuck off.
      • Like 2
    • @ Vlad Slavoiu
      Paul check icon
      “Acuma” ne-ai convins, nu ești nici postac, nici mafiot, nici prostit. Ești un pesedist autentic, sau pe limba lui Shakespeare: genuinely stupid.
      • Like 2
    • @ Paul
      Ok.

      Și-acuma fuck off.
      • Like 2
  • Ce-ar fi sa-l puna pe Base? :D
    • Like 5
    • @ Jonn Jonzz
      Roxana B check icon
      N-ar fi o idee tocmai rea...
      • Like 4
    • @ Jonn Jonzz
      Sau mai bine pe ... Klaus Iohanis !
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      :)))
      Buna asta! Ar fi o chestie demna de absurdistanul in care traim.
      • Like 3
    • @ Jonn Jonzz
      Si eu as dori sa fie propus Traian Basescu. Dansul stie de minune sa rezolve crizele. Nu stiu, daca ar fi in stare sa colaboreze cu presedintele Iohannis. Si nu stiu, daca ar fi de acord cu propunerea. Dar mi-as dori, chiar nu vad alta solutie.
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      profun check icon
      Într-adevăr, turnătorul Petrov, tartorul-piroman al marilor scandaluri din ultimii 20 de ani, ar fi cel mai nimerit pompier. PSD ar avea asigurați din toamnă încă vreo 8 ani liniștiți de guvernare, fără alianțe politice.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Delia MC Delia MC check icon
      Glumiți, nu? Băse, cel care a susținut la greu pe ...greii PDL, care s-au îmbogățit peste noapte și pentru totdeauna...El, care și-a asigurat familia pentru 100 de ani de aici încolo ( din salariul de președinte, desigur). Care au cheltuit, el și gașca lui până n-au mai putut, apoi când a venit criza a tăiat salariile cu 25% iar țara a intrat în cea mai cruntă recesiune...o glumă bună. Chiar că românul are memorie scurta. Poate am merita-o.
      Dvs glumiți, mi-e clar. Am scris pentru alții care au uitat deja ce pacoste a fost Băsescu.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult