Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lovitura pregătită de PSD la referendumul anunțat de președintele Iohannis în paralel cu europarlamentarele: secții diferite ca lumea să voteze mai greu

Buletine de vot la Referendum

(Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Guvernul intenționează să modifice legislația si să stabilească secţii de votare diferite pentru referendum şi europarlamentare. 

„Nu ne lasă legea să organizăm altfel decât în secții separate”, a anunțat miercuri Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD. Actuala legislație însă, mai exact legea 3/2000 (legea referendumului), îl contrazice pe Drăghici.

Senatorul USR Florina Presadă a spus miercuri că PSD se pregăteşte să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca alegerile europarlamentare şi referendumul să fie organizate în secţii de votare separate.

„Ce ironie! La 10 ani după ce PSD (parte a coaliţiei cu PDL în Guvernul Boc) introducea prin OUG un articol în Legea privind organizarea referendumului (art. 15^1) care spune că în cazul organizării simultane de alegeri şi referendum, se folosesc aceleaşi secţii de votare, azi, acelaşi PSD se pregăteşte să anuleze măsura, tot prin OUG. Vrea să separe secţiile de votare în care cetăţenii vor vota pentru alegerile europarlamentare şi la referendumul convocat de Preşedinte în data de 26 mai 2019”, a scris Florina Presadă pe contul său de Facebook.

Citiți și:

Deputatul Cătălin Rădulescu: „Credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat într-un interviu la RFI că este „obligatoriu” să fie secții de votare diferite la referendumul pe Justiție și alegerile europene. „Credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”, a spus deputatul PSD.

„Obligatoriu că trebuie să fie secții separate. Nu poți să faci la aceeași secție, pentru că dacă este să fim corecți, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare și toate partidele s-au pregătit și se pregătesc (...). Desigur că vor fi secții separate, nu poate să fie o secție, în aceeași secție lumea să vină să voteze la europarlamentare și după aceea să primească o listă cu o întrebare. Deci vor fi secții separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituțiile europene, așa cum știți, nu-l recomandă, toate instituțiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în același moment cu niște alegeri, pentru că denaturează și sensul alegerilor”, a spus deputatul Cătălin Rădulescu.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Cine va vrea să voteze acest referendum va merge și va avea această dorință ca să se deplaseze 10-20 de metri, pentru că aceste secții vor fi în cadrul aceleiași instituții. Adică hai să vorbim foarte clar, într-o grădiniță sunt două secții, în partea stângă este pentru asta, în partea dreaptă... credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”, a mai spus Rădulescu .

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Foloseşte la ceva referendumul ăsta sau e doar un barometru electoral?
  • Like 0
 • Stilul asta dovedeste inca o data ca suntem condusi de o clica de borfasi electorali. Poate ca Johannis a fost oportunist facind chestia asta cu refendumul in speranta ca o sa vina lume mai multa si colo si colo, ceea ce in principiu nu are nimic gresit in esenta. Oamenii pot vota cum vor. Cu cit mai multi oameni la vot cu atit mai bine pentru tara si democratie , indiferent ce voteaza.
  Dar sa incerci sa impiedici oamenii sa voteze este o porcarie care dovedeste fara tagada ca PSD stie foarte bine ca nu are suport popular pentru distrugerea justitiei.
  Oricum cred ca o sa dea niste ordonante pina in alegeri ca sa fie siguri.
  • Like 1
 • Daca Iohanis , impreuna cu PNL , au facut un lucru cel putin reprobabil , cu iz politic , PSD face acelasi lucru. Daca Iohanis chiar vroia sa faca referendum pe justitie , trebuia sa-l faca cand a aparut OUG 13 . Trebuia sa distruga acest circ din fașă , nu acum cand este clar ca este o arma politica. Acelasi lucru a facut Basescu cu referendul cu privire la parlament. Acum se vedem cum ii pusa intrebarea la referendum. Daca va fi pusa de ex. "Vreti o justitie libera? " raspunsul va fi evident ca da ,dar nu va avea nici un efect pe viitor ca ambele tabere vor spune ca si acum ca incearca sa scoata justitia de sub tutela adversarului, deci prin urmare nu o sa se produca nici o schimbare in bine. Trebuie sa fie ceva care sa se poata schimba imediat dupa referendum ceva de ex : " Vreti sa nu mai fie Tudorache ministrul justitiei? " . Vedem cum o sa fie facut referedumul ca sa vedem daca chiar PNL ii diferit de PSD , sau ii la fel. Daca se incearca un joc politic de imagine sau chiar se vrea o schimbare in bine. Cel mai bine ar vi : " Vreti PSD mai departe la guvernare? " Si apoi se poate decide daca romanilor le complace in situatia actuala sau vor o schimbare.
  • Like 1
 • Aceasta este politica PSD, pe care o intalnesti peste tot in tara.

  PSD ii invata pe oameni cum sa fure cu legea, adica ca intr-un SRL.

  Problema este ca PSD-ul este un SRL, care are o politica imorala, neconstitutionala, si cu un dispret major fata de minima concurenta cu celelalte partide.

  PSD, este partidul handicapatilor, analfabetilor si a hotilor.

  Cea mai mare problema a Romaniei este faptul ca functioneaza ca o INSTITUTIE de stat, unde creierul nu mai functioneaza, si observi in multe locuri in tara apucaturi 'penale'.
  • Like 0
 • Ca număr de voturi la referendum nu rezolvă nimic prin separarea secțiilor, cine vrea să voteze se duce și votează în două locuri. Probabil că se gândesc însă că partidele mici nu vor avea de unde să scoată reprezentanți pentru un număr dublu de secții, ceea ce le va ușura fraudarea rezultatelor.
  • Like 3
  • @ Florian Nicolaescu
   Ada check icon
   Perfect adevarat !
   Cu atat mai mult trebuie sa mearga lumea la vot !
   • Like 0
 • Nu va fi suficient sa se schimbe legea a 100a oara ! Jocul de-a legiferatu' a devenit hoby-ul PSDistilor, da' nu e suficient.
  Se va ocupa de amanunte Expertul Condamnat Dragnea, cu "expertiza" sa în fraudările masive ale alegerilor, de 3 ani şi ceva (fără executare, dar însemnată la catastif, cu creion chimic, de şeful de Aprozar "România", sau poate de Alimentara cu acelasi nume?).
  Îsi va scoate la bataie EL, IUBITUL CONDUCĂTOR, echipele de micuti pesedei-învăţăcei-fraudatori ?. Bine-ţeles !
  Însoţiti, acestia, de doctoranzii (cu doctorate vesnic în pregătire) pe post de "mardeiaşi - observatori", vom vota "Soarele". Ca-n '46 (1946 !, pentru cei ce stiu să citească istoria).
  Adresa este aceeasi ca-n '46 : Ne întâlnim în Curtea Lu' Nea Şpagă, pe Strada Avântul Democraţiei, Înfundătura Progresu', în raionul Stalin. Nu uitati ecusonul cu trei trandafiri, pe mâneca stângă, că pe dreapta îl au ceilalţi USL-işti.
  Bani au ! Tocmai s-au împrumutat de 3 miliarde de € !
  Deci, cu voioşia patriotilor prizonieri în propria ţară, vom plati cu totii, ca fraţi ce suntem, frauda deja înscrisă în Programul de Guvernare.
  În rest, "suntem în grafic, tovarăsi !" ca să citez o lozică cunoscuta deja prin imbecilitatea ei.

  Consecinţa ? Cel putin încă două generaţii de români nevinovati, vor continua să trăiască în secolul XXI, visat şi descris ieri, pe "feisbuc", parol, de celebrul "idio-log", romanticul oţelar Tăriceanu.

  Gurile rele vor zice că, de fapt, nu vom vota "SOARELE" ci vom rămâne cu ochii ÎN SOARE, dar vorbim în acest caz, bine-nţeles, de niste trădători ordinari de patrie, aparată din fericire, cu mânie proletară, de....ştiti despre cine este vorba, ca sa nu ne mai consumăm energia pe zdrenţele istoriei, chiar daca sunt ca si alesti la Parlamentu' lu' Europa. Patrioti, unu si unu...

  IEŞIŢI LA VOT !
  Să le demonstrăm, ca în 2014, că VREM O ŢARĂ CURATĂ ŞI DERATIZATĂ (ca sa folosesc si eu celebra expresie patriotica PSD-ista).
  Să le demonstram că... ŞI NOI PUTEM !
  Dupa aia, mergem si împărţim frăţeşte micii si berea patriei, eliberată de ciuma distrugerii noastre.
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult