Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am fost la întâlnirea cu Klaus Iohannis: iată ce s-a discutat la Cotroceni. Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate

Consultări cu societatea civilă

Foto: Presidency.ro

M-am așezat în sfârșit la taste și vă pot povesti tuturor cum a fost la consultarea cu Președintele pe tema referendumului.

Am această datorie față de voi pentru că în aceste zile am primit foarte multe mesaje și am tras niște concluzii. Pe parte din ele am apucat să le și spun.

Primul lucru care m-a surprins este că Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate (justiție, anticorupție). Ne-a spus că deși acestea sunt cele mai vizibile, i se pare că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii.

Apoi, discuțiile au fost mai echilibrate decât ar părea (poate și pentru că nu toată lumea care a participat s-a oprit la declarații după). S-au ridicat teme multe și dileme, dar și (în principal) încurajări la acțiune:

- S-a vorbit despre pericolul de neîndeplinire a cvorumului sau despre faptul că nu e încă destul de clar dacă vom avea secții separate pentru referendum și pentru alegeri

- S-a vorbit și despre oportunitatea organizării unui referendum deodată cu alegerile europarlamentare (inclusiv din perspectiva confuzării oamenilor sau a îngropării temelor de politică europeană)

- S-a vorbit și despre pericolul unui referendum care nu ar rezolva neapărat multe probleme pentru că Parlamentul a mai ignorat voința cetățenilor, dar și pentru că o ne-validare ar putea fi interpretată tendențios

- S-au pus pe masă mai multe variante de teme (nu neapărat de întrebări concrete, pe acestea Președintele le-a solicitat în scris) – de la respectarea standardelor/ recomandărilor MCV/ Comisiei de la Veneția, până la legislație împotriva ocupării de funcții publice de persoane condamnate penal, legarea temei justiției de apartenența noastră la Uniunea Europeană

Președintele mi-a dat impresia că:

- Știe că își asumă un risc mare în caz de nevalidare a referendumului, dar că simte că altă soluție nu mai are

- Știe că întrebarea ar trebui să fie suficient de simplă cât să cuprindă în dezbatere pe oricine

- Este dispus să ducă politic consecințele criticilor și rezultatelor acestui exercițiu

Ce i-am zis eu este că:

- Am primit multe mesaje și majoritatea dintre ele arată că cetățenii (cei care vorbesc cu noi, în online și în offline) vor un referendum pe tema asta, chiar dacă eu am o strângere de inimă referitoare la oportunitatea lui acum

- Există așteptări foarte mari de la acest referendum și că trebuie să facem tot ce putem să nu dezamăgim oamenii – cred foarte tare că de la o criză democratică putem ajunge la o criză demografică pentru că tot mai mulți oameni par dezamăgiți și vor să își ia tălpășița

- Am așteptarea de la el să comunice clar și hotărât ceea ce vrea, cu toate consecințele care vin la pachet – adică inclusiv să spună sus, tare, deschis că da, vrea să încurajeze prezența la vot cu acest referendum (și nu cred că putem pune la îndoială faptul că dacă mai multă lume merge la vot – indiferent ce face acolo – este un lucru bun)

- Că întrebările deștepte trebuie să vină de la specialiști, că este vital să ne uităm la Facebook și la rețelele de socializare în timpul referendumului și alegerilor pentru că riscul de troling, dezinformare șamd e mare

Concluziile mele sunt următoarele și au legătură cu faptul că trebuie să avem mare mare mare grijă la managementul așteptărilor noastre cu privire la acest referendum pentru că:

1. O întrebare (sau chiar două-trei, deși nu cred) nu vor rezolva problemele din societatea românească pentru că, dincolo de justiție și de atacul asupra ei de acum, problemele acestea sunt sistemice (și da, au legătură și cu legislația electorală, și cu incapacitatea de a face drumuri, și cu lipsa unei atenții date educației și cu multe altele)

2. Justiția e vizibilă pentru că actuala guvernare a tăbărât pe ea – cei nemulțumiți sau obosiți de atenția prea mare dată acestei teme au dreptate să fie frustrați sau să creadă că altele sunt prioritățile; însă aici suntem și teama unor oameni de condamnări ne ține captivi în acest subiect, fie că ne place sau nu

3. Consecințele legale ale referendumului vor fi limitate (dacă se validează) până nu avem un alt parlament; acest lucru e valabil pentru un referendum pe orice temă; însă semnalul este unul foarte important, mesajul societății la fel și oricum nu avem alt instrument. Aici suntem.

4. Mie mi-ar plăcea să avem mai multă încredere în societate. Știu, riscul de populism este mare. Însă mi-ar plăcea ca acest instrument să fie folosit de președinte pe mai multe teme importante. Nu de alta, dar o să vină alegerile prezidențiale în câteva luni. Ministru de externe este tot dl. Meleșcanu, vot electronic (sau prin corespondență) tot nu avem.

5. Avem mare nevoie de lideri și de idei. Este facil să ne blocăm în temele dictate de guvernare pentru că rar apar subiecte noi pe agenda publică. Acești doi ani sunt cruciali. Va fi despre alegeri. Dar va fi și despre a cere mai mult de la cei care ne cer votul (și nu doar să nu fie anti). Și va fi mai ales despre capacitatea noastră de a schimba om cu om impresia că nu se poate schimba nimic în țara asta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu am văzut nici o preocupare despre modul în care este comunicată utilitatea și însemnătatea referendumului acelei jumătăți a electoratului care nu are acces la internet și care, în general, nu e funky. Cum poți obliga un participant votant la europarlamentare să participe la referendum... Am o senzație de formă fără fond, de funcție Ψ ( funcție de stare ), dl. Președinte înțelege...
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Apreciez sinceritatea dvs in relatarea discutiilor. Interesanta REMARCA "că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii", care spune de fapt totul. De fapt, aste este REALITATEA. Deci, nu justitia este problema. Este atributul domniei sale sa ceara referendum si vom avea referendum. Intrebarea mea este : Vom fi in masura sa respectam rezultatul referendumului ? indferent care va fi el ?
    • Like 0
    • @ Ionel
      Paul check icon
      Problema ESTE guvernarea mafiota pesedista, care pentru a scapa de pârnaie distruge justiția și pentru a putea sa distrugă justiția distruge economia, iar odată ce ai distrus economia se duce baza pe care se sprijină statul. Trebuie sa fii pesedist ca sa nu realizezi asta. Infractorii au furat de la romani pana a început sa li se înfunde, apoi au început sa distrugă justiția, ca sa scape de pârnaie și sa rămână cu ce au furat. Pentru a avea mâna liberă, bagă pomeni peste pomeni pentru amărâții care ii voteaza cu mult peste capacitatea actuala a economiei de a suporta astfel de cheltuieli, in acelasi timp strica relațiile cu acei parteneri internaționali care le critica mârșăviile, adică exact relațiile pe care se bazează economia României. E clar pentru orice nu e prost, prostit de antene sau mafiot alde pesedist, ca problema este guvernarea alde pesedista si asta afectează mai multe domenii.
      • Like 0
    • @ Paul
      Ionel check icon
      Am si eu nemultumirile mele cu privire la aceasta guvernare. Si nu sunt psd-ist. Nici macar nu am votat cu ei in 2016. Nu inteleg sintagma "distrus economia" !!! Sunt date oficiale Eurostat care confirma cresteri economice in ultimii 2 ani ! PIB-ul a crescut enorm in 2017-2018 !! cu 33 % !!! Sunt cifre care vorbesc. Sigur ca sunt si neajunsuri, orice om greseste, daramite un guvern !! Iar cu justitia, la modul sincer nu va inteleg ! Sunt fapte probate, inregistrari cu procurori care fabrica probe, arestari in strada, oameni luati in trafic !!! pe Silaghi de la PNL l-au luat/retinut din aeroportul otopeni cand mergea la Bruxelles sa isi ia mandatul de europarlamentar !!! si a fost achitat ulterrior !!! achitari de oameni nevinovati etc - unde este atacata justitia !??
      • Like 0
    • @ Ionel
      Paul check icon
      Ma bucur pentru tine ca nu esti pesedist, desi nu ma intelege gresit nu am nimic cu social democratia ca si curent politic, am insa cu javrele infractoare si acolitii lor de o calitate cel putin comprabila, care s-au strans sub denumirea onorabila de altfel de Partidul Social Democrat in Romania. Sper sa nu fii simpatizant alde... Gargara cu procurorii cei rai tine numai la aia care au fost lobotomizati de antene: chiar daca au existat procurori DNA care nu si-au facut in mod exemplar treaba, in mod cert acestia puteau fii trasi la raspundere fara sa trebuiasca sa modifici legile justitie asa cum au facut-o mafiotii alde pesedisti. Trebuie sa fii prost din nascare si apoi lobotomizat de antene - asa cam ca Veorica Vasilica - ca sa crezi ca modificarile aduse legilor justitiei au ca obiect stoparea abuzurilor unor procurori si nu scaparea de dreapta pedeapsa a unor mafioti de ultima speta care au furat neamul asta ani la rand.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Paul check icon
      Cat despre economie, trebuie sa intelegi, ca Romania creste acum de pe urma masurilor corecte luate de guvernele anterioare de la Boc si pana la Ciolos, inculsiv Ponta si a modului in care mediul de afaceri a reactionat la ele. Investitiile facute pana acum si valoarea adaugata pe care o aduc acestea au fost planuite inainte de guvernele dragnea, acum nu se mai planuieste nimic si asta o sa se vada in cativa ani. In afara de asta aruncand bani in economie prin pomeni e clar ca o cresti, pentru ca oamenii isi cumpara lucruri din banii astia, insa e un foc de paie, deoarece nu se produce mai multa valoare. Din asta traieste dragnea si ai lui si nu o sa mai traiasca mult: deja au inceput sa faca pe dracu' in patru ca sa stoarca bani de unde mai pot - vezi taxa pe lacomie samd. In afara de asta, bunastarea Romaniei depinde de partenerii din UE, prin investitori si schimburi comerciale. Pe astia ii enerveaza cu tot felul de figuri de genul pe care le face duduia saraca cu duhul prin SUA pe la tot felul de intalniri ale unor organizatii de lobby. Investitorii astia straini (in principal din UE) adica "corporatiile" aduc valoare in Romania pe cand bandele mafiote ii toaca pe masini scumpe si alte avantje pentru ei si pe taxe de protectie la antene si la politicieni mafioti alde pesedisiti - cam ca popa ala din reportajul de pe recorder.ro. Mai simplu spus, cu greu dupa guvernarea dezastroasa a lui tariceanu intre 2004 si 2008 (care a urmat dupa o guvernare relativ buna a lui Nastase) si dupa criza din 2009-2010, Romania era ca gasca aprope moarta de malnutritie. De la Boc si pana la Ciolos, am avut guverne care au ingrasat gasca si ea arata aproape bine in 2016 - iar romanul a trebuit sa isi rupa de la gura pentru asta! Acum dragnea si ai lui taie gasca, prostii mananca o masa buna si dupa o sa moara de foame, in loc sa se bucure de oua multa vreme de acum incolo. Intre timp insa dragnea si ai lui au furat deja o gramada de oua si scapa de condamnarea pentru furt ramanand si cu ouale, o sa ia si pieptul de fruptura de rata, dupa care o sa se care si o sa ii lase pe prosti cu ochii in soare si cu asteptarile sa manance si oua si friptura stand in batatura si scarpinandu-se pe burta pentru tot restul vietii.
      • Like 0
  • Ada check icon
    Cu orice risc referendumul trebuie facut.
    Eu sunt optimista din toate punctele de vedere.
    Oamenii incep sa gandeasca cu mintea lor: indiferent daca se duc sau nu la vot.
    Si asta e cel mai mare castig .
    • Like 0
  • O chestie pur politica . Daca era serios o facea de mult. Dar acum sa o suprapui cu alte alegeri ii o miscare strategica dpvd politic. Ii scade un pic valoarea lui Iohanis in opinea mea. O face nu pt popor cat pt o cauza politica.
    • Like 0
  • Întrebarea nespusă este: „Sunteți de acord cu scoaterea imediată în afara legii a PSD și ALDE ? ”.
    Întrebarea care va fi pusă va fi: „Sunteți de acord că guvernarea PSD-ALDE a eșuat din cauza modificării legilor justiției ?”.
    Singurul scop al referendumului este acela de a reduce din șansele actualelor partide de la guvernare de a mai accede la putere, singurul efect va fi cel contrar.
    Totul se bazează pe lipsa de gândire critică a electoratului, pe manipularea acestuia, știut fiind faptul că acest lucru a fost folosit și în trecut.
    Ce nu se ia în calcul este faptul că electoratul anului 2019 nu mai este cel din trecut, cel puțin ultimii trei ani au transformat electoratul, nu mai poate fi câștigat cu monedă calpă.
    În lipsa unei alternative credibile electoratul se va manifesta prin absenteism și/sau prin anularea voită a votului. PSD-ALDE spun că din cauza opoziției nu au putut pune în operă programul de guvernare în ritmul dorit, opoziția ne spune că nu au putut face nimic din cauza majorității, iar președintele nu spune că până nu are guvernu său nu poate face nimic.
    • Like 0
  • Iohannis nu are nimic de pierdut daca romanii nu valideaza referendumul printr-o prezenta masiva la vot.El doar le va oferi o alta ocazie,ca un mesager al istoriei,sa se destepte din somnul cel de moarte.Numai romanii au de pierdut daca nu se duc la referendum dar s-au obisnuit sa piarda de cand erau mici,din timpuri imemoriale.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Referendumul asta trebuie sa dea ocazia romanilor sa se exprime cu privire la ce face guvernarea alde pesede in domeniul justitiei. In conditiile in care referendum-ul este validat si romanii isi exprima dezacordul cu politica in domeniul justitiei dusa de alde pesedisti, acest lucru trebuie folosit la maxim de toti factorii de raspundere din statul roman care nu au fost inca convertiti la alde pesedism sau eliminati de catre structurile mafiote alde pesediste. Referendum-ul trebuie administrat de o asemenea natura incat sa nu permita bandelor mafiote alde pesediste (si consilierilor lor straini: israelieni, rusi, americani, patagonezi, etc.) sa il deturneze cu teme ca 'Johannis sase case' sau 'LCK urmarita penal de SS'. Sa vedem ce o sa iasa... cert e ca daca nu facem nimic, ne meritam soarta ca natie.
    • Like 1
  • Cu ceapa 4 lei/kg, cartofi 4, varza 5, fasole 12, spanac 5 etc, poporul PSD nu va veni, dar noi, ceilalati DA! Exista multa tensiune care se va revarsa la urne minim 50% !
    • Like 0
  • Sper sa nu apara iar ideea de #boicot, de data asta din tabara celor care ar avea de castigat de pe urma nevalidarii. Doar cei care se tem ca interesele lor nu coincid cu cele ale poporului pot sustine o asa aberatie. Republica ar trebui sa-si faca mea culpa pentru mizeria raspandita anul trecut. Indiferent de tema unui referendum vointa poporului trebuie sa primeze, e esential ca poporul sa nu fie presat de politicieni sau media sa renunte la a-si exprima opinia. Democratie fara popor e un nonsens.
    • Like 0
    • @ Sorin Gherghel
      Să promovezi boicotarea unui referendum care se desfășoară în contemporan cu alegerile la care participi e ca și cum ți-ai da cu tesla-n... ceva. Cât despre refuzul de a participa la referendumul fascisteilor de anul trecut, a fost vorba de o poziționare politică, nu de lipsa democrației. E o alegere licită, chiar dacă rezultatul vă nemulțumește.
      • Like 2
    • @ Sorin Gherghel
      Pai tocmai de asta se organizeaza simultan cu europarlamentarele, PSD nu le poate pune piedici oamenilor sa voteze, nu ii poate indemna sa stea acasa pentru ca pierd alegerile europene. Sigur, pot face sicane, cum zice si articolul, sectii speciale etc., dar efectul va fi mult mai mic decat un boicot.
      • Like 0
    • @ Romeo C.
      Da, sigur că da! Referendumul care ne place e bun, ăla care nu, e rău. Mie mi se pare că ideea de a interzice unui om să fie ales după ispășirea unei pedepse îi încalcă drepturile. Nu sunteți de acord?! :)D
      • Like 0
    • @ Mirela Mihalache
      Exact, referendumul care nu ne place nu e bun, deci nu mergem. Vorbim despre un referendum inutil organizat de o gașcă de gargariști pentru a se băga în seamă: BOR, PSD, neolegionari.
      Cât despre eventuala temă a referendumului următor, dacă sunteți de părere că Vâlcov, de exemplu, e chiar la locul potrivit, atunci mergeți și votați de consecință.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Cam târziu.Dar mai bine așa decât niciodată.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult