Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lucrările la podul din Bulz, construit din economii făcute de Ilie Bolojan prin reducerea personalului CJ Bihor, sunt aproape gata, cu peste 6 luni înainte de termenul stabilit

Pod Bulz

Foto: cjbihor.ro

Lucrările la podul peste râul Crișul Repede din localitatea Bulz, județul Bihor, sunt aproape finalizate, iar în august va fi deschis circulației. Termenul pentru terminarea construcției era stabilit pentru primăvara anului viitor, potrivit unui comunicat al CJ Bihor.

Șantierul a fost început în ianuarie anul acesta, iar în prezent pe pod a fost turnat asfaltul și urmează montarea balustradelor de protecție pentru pietoni și realizarea marcajelor rutiere.

„Mulțumesc constructorilor și echipei tehnice din Consiliul Județean pentru terminarea lucrărilor într-un timp scurt. Conform contractului, ele ar fi trebuit finalizate în primăvara anului viitor. Podul va lega comunele Bulz şi Bratca, pe drumul județean ce urmează cursul râului”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Podul are o lungime totală de 52,40 metri, două benzi de circulație cu o lățime totală de 6,00 metri și două trotuare de 1,25 metri. Vechiul pod, construit în anul 1996, are o singură bandă de circulație, de 3,75 m lățime, fiind într-o stare avansată de degradare.

Firma care execută lucrările la noul pod este Dacia Faber SRL, din Cluj Napoca. Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 5,086,420.36 lei, cu TVA inclus. Sursa de finanţare pentru pod a fost reprezentată de o parte din economiile făcute de Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, după restructurarea personalului instituţiei, scrie ebihoreanul.ro.

La preluarea mandatului la CJ Bihor, Ilie Bolojan, fost primar al Municipiului Oradea, a declarat, în octombrie anul trecut, că a găsit în instituție persoane „fără obiectul muncii”, cu salarii mari și bonusuri de 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici, precum și angajați care nu aveau loc fizic corespunzător în birouri, fiind prea mulți. El a anunțat atunci reorganizarea masivă a CJ Bihor, care presupunea, printre altele, concedierea a 86 de angajaţi, din totalul celor 174 de salariați. 

Foto: cjbihor.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult